Last news in Fakti

19 Април, 2023 16:00 2 452 49

Портрет на посттоталитарния неудачник

  • българия-
  • комунизъм-
  • неудачник

Проблемът на тези хора е в претенциите. Мнозина не са постигнали и никога няма да постигнат това за което мечтаят

Портрет на посттоталитарния неудачник - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Христос воскресе! Наблюдава се един такъв социобиологичен вид, който може да бъде наречен "посттоталитарен неудачник". Каква е разликата между неудачника и некадърника? По същество тя е тази, че докато некадърността описва отсъствието на потенциал да се постигне нещо, то неудачието регистрира фактът на неговото доказано непостигане.

Това коментира за news.bg Иван Стамболов - Сула.

Тоест може да се каже, че неудачието е доказана некадърност, закономерно следствие от некадърността. Има разбира се изключения, когато кадърни хора се оказват неудачници, а пък некадърници жънат невиждани успехи. И тези случаи никак не са редки, но не те ни занимават в момента. В момента разглеждаме неудачието като субективно изживяване, водещо до фрустрация.

Посттоталитарният неудачник е дете на големите надежди, свързани с перестройката и демокрацията, с падането на Берлинската стена и евроатлантическия път на България. Тогава имаше такива личности, които си представяха, че на сутринта след падането на Тодор Живков от чешмата ще потекат мед и масло. Не говорим за "куфарчетата", а за простите граждани. Докато едни от тези, които през 1990 викаха по улици и по площади за демокрация и капитализъм, грабнаха капитализма и с много труд, в конкуренция, често пъти нелоялна, основаха фирми, създадоха бизнеси, завъртяха капитал; докато други се квалифицираха по недостъпни дотогава стандарти и станаха ценни специалисти, трети останаха да чакат нови номенклатурни списъци, в които да се включат, и нови пакети привилегии, от които да се облагодетелстват. Деца на заслужили кадри на ДС станаха първи демократи и поборници за евроатлантизъм. И много от тях поради вродената си некадърност се провалиха и останаха да ферментират в злобата и завистта си.

Тези хора са характерни с нагона си да рушат. Те се чувстват зле при всякакви условия, защото вярват, че им се полага много повече от онова, което успяват да постигнат. Те скачаха с другите против Луканов, бяха първи костовисти, когато ОДС свали Виденов. После обаче се оказаха встрани от Костовата далавера (най-вече с приватизацията, пък и с други неща) и се озлобиха до такава степен, че пометоха Костов с гласовете си за Царя. Не че самият Костов нямаше лична заслуга за това със заслепението си по властта, но и посттоталитарните неудачници помогнаха много.

По времето на Царя доста неща тръгнаха добре, но пак не потече мед и масло от чешмата и неудачниците се обърнаха отново. Не успяха да "пометат статуквото" отведнъж, та се наложи да преживеем Тройната коалиция - първото уродливо чудовище на задаващите се безпринципни коалиции, - но после доведоха Бойко Борисов на същите криле на възторга и надеждите, на които бяха довели и Царя.

Бойко Борисов дойде като реформатор, революционер и най-вече като отмъстител: "Е сега ще им каже той на тях кон боб яде ли!". Занизаха се дълги Борисови дни, през които също се постигна не малко, но посттоталитарните неудачници отново останаха недоволни, ощетени, несправедливо ограбени и пренебрегнати. Погледите им отново започнаха да шарят за пореден Deus ex machina и през 2011 го откриха в лицето на Волен Сидеров. Тогава беше и звездният миг на "Атака", но не толкова звезден, че да изпрати Борисов в историята.

Славата на Сидеров беше кратка. Кратка беше и славата на Слави Трифонов - поредния мимолетен идол на посттоталитарните неудачници. След него техните влажни взори се отправиха към "Промяната", която от своя страна вече също започна да залязва. Кой ще е следващият идол? На хоризонта се очертава силует - силуетът на Костадин Костадинов от "Възраждане".

Посттоталитарните неудачници са едни и същи хора, които цял живот се лашкат между "Осанна!" и "Разпни!" в преследване на болните си амбиции и нереалистични очаквания. Те силно възлюбват всекиго, докато е извънсистемен и застрашава с революционно разрушение системата, а после горестно го намразват, след като на свой ред се превърне в част от системата и стане ясно, че с нищо не е по-различен от всеки предишен на неговото място.

Посттоталитарните неудачници са некадърници, но не обикновени некадърници. Не всеки некадърник е посттоталитарен неудачник. Тук трябва да е налице специалната комбинация от бездарие, нахална самоувереност, вяра, че ти се полагат привилегии, злоба и омраза. Те понякога са интелигентни, но не достатъчно, а само толкова, колкото да осъзнаят собствената си семплост.

Често стават журналисти, защото само за толкова са стигнали скромните връзки на техните родители - дребни номенклатурчици, - но никога не стигат до нещо повече от репортери или водещи на развлекателни сутрешни блокове. Така кретат до дълбока старост или докато не им се усмихне късметът да ги запишат в някоя нова номенклатура и да ги трудоустроят по заслуги. Но и тогава те не могат да надраснат миниатюрните си мащаби. И това ги озлобява още повече. Рядко се среща нещо по-отвратително от застаряващ посттоталитарен неудачник. Особено пък когато е имал светло тоталитарно минало, нареждал се е тук-там с връзките на баща си, казвали са му, че го готвят да управлява, но накрая се е случило така, че по-оправни дечица са го изместили и той е останал в лигата на мрънкащите неудачници. Тогава по-голям мърморко за правда от него няма.

Проблемът на тези хора е в претенциите. Мнозина не са постигнали и никога няма да постигнат всичко онова, за което посттоталитарния неудачник мечтае, но това не ги прави неудачници. Да си неудачник означава да си опитал, но да не си успял. Да си се надявал, но надеждите ти да са останали несбъднати. И всичко това да те озлоби, защото може и да не те озлоби и тогава ще си нормален човек.

Неудачници винаги ще има и те винаги ще се мъчат да накажат останалите хора дори само заради това, че те не се давят в тяхната жлъчка. Посттоталитарният неудачник ще ви мрази, ще ви презира, ще ви се подиграва за онова, в което вярвате. Ще търси да ви обиди устно или писмено, ще търси публично да ви натрие носа. Ще се прави на по-велик от вас, но тайно дори от самия себе си ще ви завижда за спокойствието и душевното равновесие, от които той е лишен. Той ще бъде двигателят на всеки метеж, на всяка революция, след което ще изяде идолите си, освен ако победилите му идоли предвидливо не го пратят в затвора.

Ако в Картаген имаше достатъчно посттоталитарни неудачници, той отдавна трябваше да е разрушен.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Комуниста

    25 17 Отговор
    Христос Възкресна обаче гниля капитализъм никога няма да възкръсне

    Коментиран от #15

  • 2 Реалист

    43 12 Отговор
    Иван Костов забрави да каже на седесарите от митингите, че 30 г по късно той ще взима 4000 лв пенсия, а те 480 лв

    Коментиран от #9, #16

  • 3 Българин🇧🇬

    35 19 Отговор
    Американските шпиони бутнаха социалимза в България за да ви поробят третополовите им господари!

    Коментиран от #20

  • 4 Много помпозно

    45 13 Отговор
    И така не се и разбира кой е посттоталиарният неудачник.Пишещия ли,или драгия читател.Оставам с горчивото усещане,че е първият!

    Коментиран от #8

  • 5 Механик

    49 24 Отговор
    Аз ще посоча няколко неща които имаше тогава и квквито няма сега. А вие ми посочете, това което има сега и си струва заради него да "похарчим" изброеното от мен!
    -Безплатно здравеопазване.
    -Безплатно образование.
    -Сигурност на работното място.
    -Нито един човек на когото банките/ЧСИ и пр. да са му отнели имуществото.
    -Здравословна храна без ГМО и буболечки.
    -Въоръжена и силна армия.
    -Силно селско стопанство.
    -Безлихвени заеми за младите семейства.
    -Добре платено майчинство.
    -Всички ходеха на работа/училище, без разлика на пол и етнос.
    И много други, но да спрем до тук.
    Ако нещо от изброеното не е вярно, дайте примери.
    Хайде давайте сега, какви са предимствата ни в момента, защото онова което посочих го нямаме от 33 години.
    п.п.
    Ако ще ми посочвате неща като айфон, БМВ 96-та година и т.н, по добре не си правете труда.

    Коментиран от #46

  • 6 Румяна

    21 29 Отговор
    Великолепна статия, както винаги. Благодаря, Сула.
  • 7 Сатана Z

    17 20 Отговор
    На Запад са същите.Затворена секта презираща всеки и всичко конформисти.
    Разрушаването на Картаген се отлага.
    Поздравления за статията ,г-н Сула.
  • 8 ШЕФЕ,

    12 11 Отговор

    До коментар #4 от "Много помпозно":

    ПРОЧЕТИ ВСЕЗНАЕЩ
    МОСКОФИЛ НОМЕР ПЕТ....ТЕ ТАКЪВ Е..!☝
  • 9 Ти с Костов ли тръгна да се мериш бе

    14 15 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Той това дето изтегли кой друг можеше.Е,продал соц.собственост на комунистите?Не.На който можеше да я купи.
  • 10 Пророкът от Провадия

    11 16 Отговор
    България е демократична държава.Има място и за неудачници и за некадърници,за русофили и копейковци,за чалгари и селяндури.Вярно е,че подобни хора решават съдбата на парламентите през последните поне 20 години.Но къде са останалите-успелите,грамотните и интелигентните?И сега на тези избори излязоха около 40% от имащите право на глас.Като не им се занимава с политика,ще търпят тези,които им ги изберат неудачниците.Те поне подържат,без да осъзнават демокрацията и правото на избор,докато "успелите,интелигентните и грамотните",които са се оттеглили от това свое право и задължение,явно са свикнали да ги управлява,който дойде.
  • 11 Матей преображенски

    11 18 Отговор
    Невероятен философски трактат,навярно от някой посттоталитарен удачник,който просто каля себеподобните си посткомунистически дребни буржоа,на които не се е отворил парашута,не са имали достатъчно дебели връзки и не са имали достатъчно остри лакти.Верно ,че имаше такава чиновническа и службарска каста,но тя отдавна премина метаморфозата и пусна здрави темели в местната власт.Мнозина се оказаха не просто ненужни,а направо заемаха постове ,които не можеха да защитят ,и бяха изритани,за да ги заемат свои хора,борбата в администрацията и сега е чутовна,стига се до юмручни схватки и каубойски срещи.И въпроса е поставен на неправилна основа,що е тоу неудачник и некадърник,навремето подобни въпроси не стояха за разглеждане,за всекиго си имаше място ,което трябва да заеме,като тухла в стената.А сега местата са малко ,на хранилката,затова ритането под масата и по кокалчетата ,се ожесточи.Заблудите по новите политически играчи са нормални,всекиму се иска да спечели и не губи кураж за следващия тираж.Но все пак е прекалено Възраждане да се слага редов с костов,царо и боко,пък дори и с волен.Възраждане не е чиновническа партия и дребнобуржоазна,в нея има доста по-съдържателен национален заряд и тя тепърва ще развива своя потенциал.
  • 12 Такаааааа

    18 13 Отговор
    И този сула-сульо явно се изживява като п осттоталитарен "удачник", really???
    Защото, колкото и да е объркано словотворението му, революционерите за него са нещо като реваншисти, jaa?
    Ако иска да сподели нещо смислено, да опита пак. Изобщо не става ясно кого визира понапълнелия "блогър" в своя "вик срещу неудачите" в обществото. ?
  • 13 Напреднал

    12 12 Отговор
    Статията ни обяснява защо почти всички сме или некадърници или неудачници в БГ, защото грешно сме си представяли, че от демо(н)кратичната чешма ще потекат мед и масло. Да вече на практика знаем, че това не е така. Благодаря за разясненията
  • 14 Политкоректен

    33 4 Отговор
    По принцип има доста истини написани в тази статия, но не мога да кажа, че съм 100% съгласен с написаното. Родителите ми например, нямаха велики надежди за бъдещето, защото знаеха какво ни гласят родните управници. Имаше хора обаче, които се надяваха, че на мястото на старите негодни фабрики от съветско време ще дойдат нови западни такива. Имахме множество инженери, химици, физици, специалисти в различни области, плюс ресурси и възможности за високи технологии. Нищо подобно не се случи - изнесоха всичко в Китай, а нашите заводи просто ги разкостиха. Същото беше и с хората, които се надяваха на собствен частен бизнес. Номенклатурата и ДС просто разпарчетосаха страната на територии, раздадоха си куфарчетата с кинти и се разбраха кой на кой бизнес ще е шеф. А истинските предприемачи бяха пребивани и изнудвани от силовите групировки и от държавните институции, които участваха във всичко това. И някак българинът се пречупи. Доста хора забегнаха в чужбина, останалите тук просто престанаха да опитват. Задоволяват се с ниски заплати, мрънкане и подигравки към останалите, които още искат да постигнат нещо. Нови инженери, физици, химици и специалисти не се родиха. Тези, дето още не са измрели, се подхилват и намигат на мениджърчетата, дето хленчат как нямало квалифицирана работна ръка. Така че авторът донякъде е прав, но не мога да кажа, че обикновеният българин е на 100% виновен за всичко, което му се случи.

    Коментиран от #29

  • 15 Мунчо

    17 5 Отговор

    До коментар #1 от "Комуниста":

    Гниля капитализъм е в Раша
  • 16 Микадо

    10 4 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Няма такава пенсия лъжец!
  • 17 Кой е Иван Стамболов?

    22 15 Отговор
    Иван Стамболов е наследник на едра градска собственост в центъра на София. "Демокрацията" му върна имотите и сега не му се налага да работи, за да се издържа. От време на време издрънква по някоя глупост и пописва по някоя статийка. Но всичко, казано от него, е лигавщина на доволен и предоволен реститут. Толкова доволен, че вече е започнал да се разлага. Пет пари не струва неговото бръщолевене.

    Коментиран от #24, #25

  • 18 има и такъв народ

    23 9 Отговор
    То в този сайт денонощно се подвизават ,бесни язовци,последни софиянци,сталин, мишел,реалисти,механици и куп други неудачници, мразещи до полуда,но обичащи до полуда Вовата.!Често и настойчиво го подканят да пуска сърмата и да убива .Тях как да ги възприемаме.?

    Коментиран от #23

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 хареса ми

    21 11 Отговор
    Така описаните от автора човечета се подвизават тук с коментарите си. Те са най-компетентните, най-информираните и всичко знаят, но всъщност са едни неудачници. Хубав разрез на душевното състояние на неудачниците.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ти си

    12 6 Отговор

    До коментар #17 от "Кой е Иван Стамболов?":

    Поредният описан от Иван Стамболов. Да, да и за теб се отнася.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 редник

    16 13 Отговор

    До коментар #14 от "Политкоректен":

    " А истинските предприемачи бяха пребивани и изнудвани от силовите групировки и от държавните институции, които участваха във всичко това. И някак българинът се пречупи. Доста хора забегнаха в чужбина, останалите тук просто престанаха да опитват."

    Това е историята на 30 години Преход на българите в три изречения!
    Точно, ясно и тъжно!
  • 30 комунистче

    9 13 Отговор
    какво да му отговориш на такъв като тоя, самодоволен дъртак с наднормено тегло, написал една мазна глупост, която медиите тиражират, просто го подминаваш без коментари
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Жуъмра Отсмях

    15 6 Отговор
    Толкова много приказки, за да се опишат русофилите.
  • 33 Иван Стамболов-Сула

    13 13 Отговор
    с лекота може да се прекръсти с по-българското име Сульо. И така ще звучи по-автентично:
    Иван Стамболов - Сульо.
    И нека пише, колкото си иска - докато си изтърка маратонките.
    И по-малко да млющи, че доста е наедрял.
    Сулчо, вземи да направиш някое по-голямо дарение на кухните за бедни, че откакто ви върнаха имотите, много българи останаха без покрив и без хляб. А доста хора напуснаха страната, за да не ви гледат доволните физиономии. И не се прави на философ, на народен будител и други подобни, защото предизвикваш бурен смях.
  • 34 Наблюдател

    7 12 Отговор
    От пусто в празно
    През 199 3 година една възрастна жена от моето село едва свързваща двата края с мизерната си пенсия ми каза
    - уж е демокрация па некои за две-три годин станаа милионере па ние туке опъваме шия от глад
    Хора тогава мислиха че настъпва период на братство равенство и всеобщо благоденствие
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 СЗО

    7 12 Отговор
    Не съм съгласен със статията. Некадърността е факт доказан с действия. А неудачността е субективно мнение. Например? За жена ми аз съм неудачник въпреки че имам годишен доход от 70 000 евро.

    Коментиран от #48

  • 37 Частично

    7 12 Отговор
    Частично е прав. Неудачниците като цяло са бевшият електорат на СДС с изключение на реститутите ,култертрегерската Ентелегинция и част от номенклатурата на БКП - тия си уредиха живота. Останалите подавлявящи проценти от избирателното тяло на СДС гониха Михаля по площадите,търчаха при Царо,после при Боку,а днес наследниците им бият барабани по жълтите павета при Подмяната и Дай България.За Възраждане обаче греши и то напълно съзнателно ги набутва в тоя кюп.
  • 38 Ундердог

    7 9 Отговор
    Глупости! Ако ДС ти вдигне мерника - ставаш неудачник. Ако ДС толерира посредствен индивид той/тя/то прави кариера.
  • 39 Петричката леля

    6 10 Отговор
    Няма нито един успял, който да не е номенклатура на ДС!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Почти неудачник но честен

    4 11 Отговор
    -Не се карайте хора. Скоро никой няма да остане тук. Нито удачници , нито неудачници. Наложената ни система от типа Латино-Американски Колониален Капитализъм, мултиплицира неудачници . За да може да съществува върху плещите на неудачниците. Обаче неудачниците у нас , в повечето случаи са хитри неудачници. И не искат цял живот да са неудачници , и да хранят удачниците. За това неудачниците се дистанцират , спират възпроизвеждат , стават пълни егоисти по отношение на удачниците . Изчезват от територията в чужбина , където ще са пак неудачници , само че по-малки неудачници, и има по-голям шанс да станат удачници. За това е този писък на удачниците към неудачниците . Защото рязко намаля хранителната им среда , и трябва да я карат на преки субсидии , евро-помощи , чужди НПО- организации , и даже преки кражби на бюджетни средства . Това е положението . Както каза народа - Господ дава , но в кошара не вкарва.

    Коментиран от #43

  • 42 Стандарт Стара Планина

    5 13 Отговор
    И аз познавам един такъв неудачник от прехода . Човека имаше идеи , бизнес планове . Но тези бизнес планове се препокриваха с бизнес плановете на едни едни други дебеловрати бизнесмени. На човека му откраднаха превозните средства . Запалиха му офиса . И за капак , му счупиха капачките с бухалка . С две думи го превърнаха в неудачник . Но това са бели кахъри , важното е Демокрация да има.
  • 43 ТрампЛин

    5 11 Отговор

    До коментар #41 от "Почти неудачник но честен":

    Зачетох се в написаното, но спрях на втория ред-“Наложената ни система от типа Латино-Американски Колониален Капитализъм, мултиплицира неудачници”.
    Какво повече да чете човек?
  • 44 ха ха

    2 10 Отговор
    явно ощастливените пост тоталитарни ясладжии ползват целия си талант за да си сеят омраза между хората , може пък да намери оправдание за престъпленията извършени срещу тях , като възвеличае крадци и убийци като висше постижение на обществения ред
  • 45 пфф

    12 2 Отговор
    Отвратихте 60% от избирателите с вечните си претенции, че можете много да направите, но "тъмните сили" ви пречат. Неудачници!
  • 46 Ударил Греда

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    Миии... то... затова всичко това си замина безвъзвратно. Щото не може хем всичко да е "безплатно ", хем никой да не бачка за да му покрие масрафа.
  • 47 Нека кажем истината, Сульо

    16 1 Отговор
    Създадоха бизнеси, завъртяха капитал... С КРАЖБИ, КУФАРЧЕТА И ПРИВАТИЗАЦИЯ ЗА СВОИ ХОРА. Това е произхода на "бизнеса" в БГ. Да има пет-шест изключения, макар че се съмнявам. Зад всяка успяла голяма БГ фирма седи номенклатурен приятел/роднина/милиционер.
  • 48 Ударил Греда

    0 10 Отговор

    До коментар #36 от "СЗО":

    Това е сумата преди или след данъците? Ако е след... смени си жената. Сигурен съм, че ще намериш друга, която ще те оцени по-добре
  • 49 бай Даньо

    0 10 Отговор
    Мисирката с хирургическа точност изрязва смислените коментари. Добре че са мисирките да бдят инак как ще върви успешното интелектуалното оскотяване на тоя народ провеждано от "медии" като тая подпирана с чужди пари ...