Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Април, 2023 21:00 11 711 104

Нова заплаха: какво представляват руските управляеми бомби

  • война-
  • ракети-
  • бомби-
  • русия-
  • украйна-
  • управляеми бомби-
  • авиационни бомби-
  • заплаха

Руснаците са започнали да приспособяват стари бомби от съветско време, превръщайки ги в управляеми

Нова заплаха: какво представляват руските управляеми бомби - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия използва авиобомби за поразяване на цели в Сирия и Чечения. Миналата година руснаците ги използваха и при бомбардировките на Харков, Суми, Изюм и Чернигов, а също и по време на обсадата на Мариупол. Днес, според украинските власти, Русия атакува град Херсон и граничните с Русия и Беларус региони на страната с управляеми бомби.

"Управляемите авиационни бомби са още едно средство, използвано от руските терористи за убиване на украински цивилни граждани. Вражеските военновъздушни сили ги използват във всички участъци на фронта - обстрелват гражданска инфраструктура и убиват хора", написа наскоро в Телеграм ръководителят на украинската президентска администрация Андрий Ермак.

Още новини от Украйна

Преди такива бомби се използват рядко, но сега това се случва почти всеки ден. В началото на април украинските военновъздушни сили съобщиха, че Русия използва до 20 управляеми авиационни бомби на ден по цялата фронтова линия. "Руснаците хвърлят все повече такива бомби, защото запасите им от ракети вече се изчерпват. Останали са много малко, затова преминаха към евтините авиобомби", казва пред ДВ Юрий Ихнат, говорител на украинските военновъздушни сили.

Какво представляват управляемите бомби?

Има два вида руски управляеми авиационни бомби, обясняват украински експерти. Първият тип е УПАБ-1500В, който работи със сателитна навигационна система. Управляемата бомба е предназначена за атакуване на особено здрави цели на земя или във вода, като например железобетонни укрития, командни пунктове, железопътни мостове, военни или транспортни кораби. Тези бомби са разработени от руски инженери неотдавна, но според експертите все още не са използвани в големи мащаби поради изключително скъпото им производство.

В по-голямата си част обаче руската армия вече използва в Украйна стари, първоначално конструирани за неуправляеми, високоексплозивни бомби от типа FAB с тегло 500, 1000 или 1500 килограма. Според експерти те се превръщат в управляеми бомби, като към тях се добавят крила и GPS навигация. Олех Катков, главен редактор на украинското издание "Defense Express", посочва, че тяхното производство е бързо и евтино.

Това потвърждава и военният експерт от украинския Център за изследване на сигурността "Дмитрий Тимчук" Олександър Коваленко. "Може бързо да се произведат такива модули за тези бомби, от които все още има много на склад", казва той. Според него Русия може да продължи да атакува Украйна с тези стари съветски бомби още дълго време. Коваленко обаче посочва, че качеството на управляемите бомби е лошо, защото крилата просто са заварени към старо парче желязо.

Защитата срещу управляемите бомби е сложна

Носители на управляеми авиационни бомби могат да бъдат изтребители Су-30, Су-35, Су-24, Су-34, както и военни хеликоптери. Според Юрий Ихнат руските самолети са спрели да летят в контролираната от Украйна територия само месец след началото на мащабната инвазия. Следователно руснаците могат да изстрелват управляеми бомби само от своята територия до границата с Украйна или от временно окупираните украински територии по протежение на фронтовата линия.

"Руските самолети могат да изстрелват тези управляеми бомби на разстояние от 50 до 70 км. Разстоянието зависи от височината и скоростта на самолета и от това колко близо лети самолетът до границата или фронтовата линия. Но те не летят близо до самата граница, защото знаят, че могат да бъдат свалени. Колкото по-високо се издига самолетът, толкова по-лесно се засича от нашите радарни станции", подчертава говорителят на украинските военновъздушни сили.

За да се защити от руските управляеми бомби, Украйна в момента използва съветски зенитно-ракетни системи, по-специално от типа "Бук" или С-300, но това е много неефективно, защото е доста трудно да се порази авиобомба с ракета. "Противовъздушната ракета не удря самия обект, а се взривява до него и го пронизва с отломки. Това обикновено не сработва с бомбите", обяснява Юрий Ихнат и подчертава, че Украйна се нуждае от съвременни системи за противовъздушна отбрана, особено от типа "Пейтриът” и SAMP-T, за да може да унищожава управляеми бомби.

Но Украйна не разполага с достатъчно системи за противовъздушна отбрана, за да защити цялата фронтова линия или границата с Русия или Беларус, твърдят експерти. Освен това съвременните системи не могат да бъдат разположени в близост до фронтовата линия, защото руските войски ще се опитат да ги унищожат веднага - дори и само от пропагандни съображения, подчертава Олег Катков. "Това ще бъде цел номер едно за руснаците. Те биха хвърлили всичко, с което разполагат, срещу системата "Пейтриът”." Той смята, че руснаците дори биха били готови да пожертват изтребителите си, само и само да нанесат значителни загуби на Украйна.

Украйна се нуждае от модерни изтребители

Според експертите съвременните изтребители F-16 могат най-добре да защитят Украйна от управляемите бомби. "Бомбите са много трудни за поразяване, затова е по-лесно да се унищожи самият носител, т.е. руските самолети. За да се защити, Украйна се нуждае от изтребители с обсег на действие повече от сто километра. Такива са самолетите F-16, както и многоцелевите изтребители "Юрофайтър Тайфун" и "Рафал", казва Олександър Коваленко. Той е убеден, че е невъзможно да се защитят пограничните райони и районите по протежение на фронтовата линия от руските управляеми бомби, докато Украйна не разполага с подходящите изтребители.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 70 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🤓😎🧐

    38 126 Отговор
    Падат управляемо в руски жилищни зони 🤪

    Коментиран от #89

  • 2 Късно се сети

    117 19 Отговор
    Зелето...Украинците реват барем от месец от тези бомби. Не им съчувстват на хората, ей!!

    Коментиран от #49

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ХА ХА

    30 88 Отговор
    Управляеми, добре ги управляват към белгород
  • 5 А бе

    33 89 Отговор
    Поне да не пият докато ги управляват, че накрая сами се бомбардират.
  • 6 Форда

    28 88 Отговор
    Водяхме ги радио-управляемите бомби, взрихива си Белгород. 🤭
  • 7 Имат един проблем, разпознават

    25 85 Отговор
    русофилските глави като цел !
  • 8 Руски имперец

    21 84 Отговор
    Първо самолети падаха, а сега и бомби в жилищни квартали.

    Коментиран от #39

  • 9 Ами

    21 75 Отговор
    Представляват заплаха за пограничните руски гадове като видяхме от случилото се в Белгород.
  • 10 Бъркаш!

    73 9 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Китайците са го клонирали, и сега е техен агент. Те и Макарона клонираха, и виж сега как обърна палачинката, и какви ги приказва..ЕС да се махнел от САЩ..

    Коментиран от #14

  • 11 Става все

    99 12 Отговор
    по смешно и все по-смешно.
    Украйна се нуждае от всичко.
    Обещанията са големи.
    Западните съюзници ще мислят няколко месеца.
    Доставки се очакват ......може би.

    Коментиран от #76

  • 12 отшелника

    98 15 Отговор
    ЖАЛНА ИМ МАЙКА НА УКРИТЕ ,НЕ ЩЕ ГИ ОТКРИЯТ ,ФАБ-3000 ,ФАБ-5000 СА НЕЩО СТРАШНО ,ПРОСТО ЧОВЕК СУБЛИМИРА В ПЕПЕЛ И ПРЪСТ
  • 13 Ново ниво

    15 72 Отговор
    Предполагаме че на борда има качен ватник да навива манивелата на джипиеса
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 12345

    90 10 Отговор
    Руснаците както знаем от статии на Факти нямат нито самолети, нито ракети, нито бомби.

    Украйна ги цели Баба Яга, верен съюзник на Путин, пуска им дини и пъпеши директно от метлата в полет.

    Коментиран от #30, #72

  • 16 ХА ХА

    17 62 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Форсирахме ли бахмутка или още сме на левия бряг?

    Коментиран от #26, #29, #103

  • 17 Някой

    57 7 Отговор
    Нова заплаха? За кого? За американците?
  • 18 Балистична експертиза

    13 55 Отговор
    Отговор защо блатните са посадили бомба в Белгород снощи..явно стрелят бомбите от тяхна територия и на една не са се отворили крилата

    Коментиран от #33

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ха ха

    75 9 Отговор
    целата тая история с бомбите е за извиване на ръцете за да получат самолети , платени от инфлацията стоварена върху европейските граждани
  • 21 Сатана Z

    78 13 Отговор
    Руската армия още не е дошла до Берлин.Тогава от DW ще пишете статии какво използва Руската армия—Освободителка

    Z

    Коментиран от #74

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Сатана Z

    13 71 Отговор
    Няма по пропаднали, съдрани и пошли от алкохолните мушици, Зеленски ги разби като битълсите за година време!

    Z

    Коментиран от #60

  • 24 Боклук

    82 7 Отговор
    А България бавно и мъчително фалира.За местните няма никакво значение какво се случва в Украйна защото ще усетят дебелия след Гергьовден

    Коментиран от #27, #38

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Хирохито

    14 48 Отговор
    Руските управляеми бомби са чисто и просто камикадзета,които преди сблъсъка неистово крещят Расссияяяя.
  • 29 Мишел

    8 40 Отговор

    До коментар #16 от "ХА ХА":

    Още 10тина квартала взимаме и Бахмут е наш, хахахааа
  • 30 Единственото

    11 49 Отговор

    До коментар #15 от "12345":

    Което знаем без статийте на факти е че руснаците немат акъл а и денги немат.

    Коментиран от #61

  • 31 Сатана Z

    59 13 Отговор
    Киевската хунта е дарила 10 хектара земя в предградията на Киев,от която кмета Кличко ще направи гробище ,в което ще копат укро—нацистите .
    Изпарени те от бомбите ще ги заравят в празни сандъци
    Z

    Коментиран от #45, #75, #82, #91

  • 32 Васил

    10 48 Отговор
    Бомбите са им като без аналоговите лопати не стават за нищо.

    Коментиран от #44

  • 33 Ами

    11 40 Отговор

    До коментар #18 от "Балистична експертиза":

    С техниката по ГОСТ е така не всеки път сработват нещата. Разбира се, че стелят от тяхна територия, защото летящите тараслеците навлязат ли над украинска територия падат като презрели круши
  • 34 Павел

    64 8 Отговор
    Още никой не е оживял от тях за да разкаже с подробности какво точно представляват управляемите бомби. 80 хиляди украински нациста има изчезнали без вест, които са изпарени точно от такива бомби или ракети и няма останки от тях.

    Коментиран от #47, #70

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ХА ХА

    3 3 Отговор

    До коментар #26 от "ТаУмВзе":

    Еми аз за това питам де.

    Коментиран от #41

  • 37 Дебил

    23 1 Отговор
    Според мятат тоалетни пълни с барут и часовник Слава.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Тотална боза

    33 3 Отговор
    При това ниско интелигентна!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Бай той Толстой

    17 8 Отговор
    Ще го поемете целио,драги европейски дупенцамънички.Пимнитр ли Чингис хан?
  • 43 СТРАХОТЕН ИЗТОЧНИК НА ИНФО , А ?

    41 5 Отговор
    "Руснаците хвърлят все повече такива бомби, защото запасите им от ракети вече се изчерпват. Останали са много малко, затова преминаха към евтините авиобомби", казва пред ДВ Юрий Ихнат, говорител на украинските военновъздушни сили.
  • 44 Бай той Толстой

    8 9 Отговор

    До коментар #32 от "Васил":

    Е,ако паднат върху семейството ти,друго ще запееш.
  • 45 Бай Яни

    10 27 Отговор

    До коментар #31 от "Сатана Z":

    👼😄😄😄😄😄,видох ме ги днес как гърмят в Белгород тези авиобомби. Много дим а ефект 0.
  • 46 Брюкселската зелка

    46 6 Отговор
    Момент. Преди няколко дни казахте, че тези боНби са сделани в гаража и в час по трудово, как така станаха страшна заплаха? И колко пък да е скъпо на една обикновенна бомба да се добавят оптекател, крила от тенеке, управляващи плоскости и приемник от алиекспрес за ГЛОНАС? Нещо си противоречите

    Коментиран от #48

  • 47 А бе каУн

    7 36 Отговор

    До коментар #34 от "Павел":

    Нацистите са тези,които хвърлят бомбите .Чий го дирят ватенките в чужда страна.

    Коментиран от #53

  • 48 По скоро

    9 20 Отговор

    До коментар #46 от "Брюкселската зелка":

    Си московска дупедавска зелка.
  • 49 Слава на Великият Путин

    28 12 Отговор

    До коментар #2 от "Късно се сети":

    Комбинирани с ядрен боен заряд, тези бомби ще доведат до желания мир, в укринъ и в целия свят! За 72часа!

    Коментиран от #52

  • 50 ПО ТОЧНО

    30 7 Отговор
    Нова заплаха: какво представляват руските управляеми бомби.............Е ТАКИВА С КОРМИЛО , КАТО ЛОПАТИТЕ,.....АМА ВЪРШАТ РАБОТА..!
  • 51 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    20 4 Отговор
    Малееееееее, как се заваряват крилца на еднотонна БОМБА 💥💥💥❓❓❓❗

    Коментиран от #65

  • 52 Ха,ха

    10 30 Отговор

    До коментар #49 от "Слава на Великият Путин":

    Защо си мислиш, че само ватенките могат да използват ядрен заряд.Или ,толкова ти е булгура.
  • 53 Боклук

    39 9 Отговор

    До коментар #47 от "А бе каУн":

    Провеждат СВО.Украина е заплаха за сигурността на Русия.Русия изпревари с часове нахлуването на НАТО на нейна територия ,включително ЛДНР.Като си свършат работата ще се приберат обратно.Ти гледай да не шаваш,че и до тук ще опрат.

    Коментиран от #55, #56

  • 54 ха сега де!

    8 28 Отговор
    Е да де, но имат един съществен проблем. Управляемите им бомби са с толкова ограничен интелект, че стигат само до Белгород и програмата им не позволява да продължат по нататък, към Харков.
  • 55 ха, ха, смешник!

    12 29 Отговор

    До коментар #53 от "Боклук":

    Руската армия е единствената в света, която не може да свърши тридневна задача за 14 месеца!

    Коментиран от #64

  • 56 Правилно

    9 29 Отговор

    До коментар #53 от "Боклук":

    Си се определил,че си Боклук.Никой не ще да си има работа с рашистите ,камо ли да ги напада. Те ,като искат да си живеят в кочината ,но не и да дават наклон на друг народ ,как да живее.

    Коментиран от #58, #62

  • 57 Миии

    8 23 Отговор
    най вероятно,като вчерашния бомбардировач над руси, ще се поизтрепят помежду си ушанките!
  • 58 А бе,ти

    43 10 Отговор

    До коментар #56 от "Правилно":

    къде живееш,България не е ли кочина?от позицията на какви пишете за "бедната и неуредена" Русия.още не сме дорасли за такива критики,а може и да не дорастем

    Коментиран от #77

  • 59 Бащата

    7 24 Отговор
    Видяхме, супер аналоговите управляеми бомби,падат в Русия

    Коментиран от #100

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 да си мислиш

    19 7 Отговор

    До коментар #30 от "Единственото":

    че русия няма пари ??? тука лъха на небръснат мустак още хахахахахахахаха
  • 62 Аз само да подсетя

    24 8 Отговор

    До коментар #56 от "Правилно":

    И Урките са народ, колкото
    " великите потомци на Ал, Македонски"
    Кавър.....
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 аз се сещам

    16 4 Отговор

    До коментар #55 от "ха, ха, смешник!":

    за една друга дето подобни територии не можа да ги превземе 20 години …

    Коментиран от #90

  • 65 Бачо Киро

    22 6 Отговор

    До коментар #51 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Ами според мозъка на украинската администрация вземаш един оксижен, шлефовалка, разни ламарини, примерно от навеса за дърва и с един молив и триъгълник режеш парчета и ги заваряваш директно на бомбата, тъй както си е. После я вдигаш с една ръка и я окачаш на самальота. А, да не забравя, с изолирбанд прикрепяш джипиеся. На крилцата слагаш четири пиратки, да мое се донасочи в последните секунди. Един пигмей с вятърноустойчива запалка ги пали, докато с бинокъл гледа целта...

    Коментиран от #81

  • 66 А50

    32 7 Отговор
    Тия ФАБове разказаха играта на ИДИЛ в Сирия, сега и на другите западни отрочета в Окрайна. Пищят, значи има добри резултати.

    Коментиран от #68

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Статистиката е руска

    8 21 Отговор

    До коментар #66 от "А50":

    Разказаха нищо..75 процента падат с километри от целта..но факт е че събарят блокове

    Коментиран от #71

  • 69 А50

    27 6 Отговор
    Руснаците взеха да използват и нови вакумни-термобарични бомби. Дойчето да вземе да ни осведоми и за тях от мястото на събитията
  • 70 Според

    27 7 Отговор

    До коментар #34 от "Павел":

    Асоциацеята на украинските майки пропадналите без вест солдати са 294 000. А и ВСУ не си прибират убитите, за да не плаща държавата огромни компенсации.

    Коментиран от #97

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 456

    5 2 Отговор

    До коментар #31 от "Сатана Z":

    И тебе така!
  • 76 Бих казал!

    35 7 Отговор

    До коментар #11 от "Става все":

    Става все по трагично и все по-трагично...!ЕС и САЩ ,заляха и продължават да заливат горката Украйна ,с пари и оръжия...!НО!
    Наближава момента,когато няма да има кой да стреля с тези оръжия...,въпреки бруталният лов на украински мъже за фронта, по улици и площади...!
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 ДебиленВюрстен

    13 4 Отговор
    Тука писаха че са занаятчийска работа - не бойте се ....:)))))))
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 ДебиленВюрстен

    1 6 Отговор

    До коментар #31 от "Сатана Z":

    Нямаш идея колко си прав....
  • 83 Име

    1 5 Отговор
    Все тая, идва топло време, едва ли някой ще се интересувя активно от световната политика.
  • 84 Гал

    8 0 Отговор
    Дойче, Дойчеее ...
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 бай Ставри

    9 0 Отговор

    До коментар #87 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Ами не се прав! Има места които търпят заварки. А и тоя способ, може би е авторово мнение. Крилата могат да се монтират не само чрез заваряване.
  • 89 ⚜️Просветен⚜️

    30 6 Отговор

    До коментар #1 от "🤓😎🧐":

    А добрите американски бомби като падаха в Горна баня през 1999 докато сащисаните терористи мачкаха братята сърби? Тогава всичко наред ли беше, безроден човешки субпродукт ?
  • 90 Аз пък

    8 3 Отговор

    До коментар #64 от "аз се сещам":

    се сещам, че тази другата никога не е искала да ги превзема тия територии.
  • 91 Сатана Z

    6 13 Отговор

    До коментар #31 от "Сатана Z":

    Сбърках.Исках да кажа ушанко-нацистите.
    Z
  • 92 Перо

    20 4 Отговор
    Да, според ционистко-бандеровския режим, Украйна се нуждае от цялото въоръжение на НАТО и другите страни да воюват, вместо тях! Ционисткият кормчия може само да предизвиква войната и конфликтите, чрез военни преврати и геноцид, после други да се занимават и ги издържат!
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Минко Пешев

    5 1 Отговор
    А в какво се състои заплахата? Не разбирам
  • 95 Българин

    3 1 Отговор
    Ха ха ха детски играчки
  • 96 Ха ха

    6 2 Отговор
    Фашистката фон Лаян обясни че руснаците разглобяват перални и печки за чипове.
    Как така управляеми снаряди?
    С какво?
    ЕК е фашистка
  • 97 Пич,

    7 3 Отговор

    До коментар #70 от "Според":

    Украйна не плаща нищо. Плащаме аз, ти и останалите "граждани" на "обединения" запад.
    Ама като ни е толкова акъла...
  • 98 ЯКО БОЙ

    5 2 Отговор
    В ОСРАЙНА ПАК ГО ДАВАТ ЛОШО ВРЕМЕТО, ЩЕ ГЪРМИ ОЩЕ ДОООСТА ХАХАХАХА
  • 99 Орка

    5 2 Отговор
    АЛОООО КВА СТАНА ТЯ НЕ САМО САЩ ИМАЛИ УМНИ БОМБИ ЛЕЛЕЕЕЕ И ОСВЕН ДЖЕВЕЛИН ИМАЛО И КОРТ А Т55 КАТО ГО ПОСТЕГНАТ АМ ЧИ ДИБРЕ СЕ СПРАВЯ С ЛЕОПАРД 1 С ЛЕОПАРД 2 ПРИ СЪОТНОШЕНИЕ 3 КЪМ 1 СЪЩО ПОДОБНО НА Т 34 И ТИГЪР ИЛИ ПАНТЕРА ОТ ВСВ И СИГА КО СТАНА ТРЯБВАТ ВОЙНИЦИ И ДЕ ГИ В ПОРТУГАЛИЯ ОСВИРКВАТ ТОЯ И ОНЯ ИЛИ В ДУБАЙ АЙДЕ СЛАВА НА УКРАЙНА
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Кво може да означава ,

    3 4 Отговор
    освен поредната лъжа изстреляна на пияни руски колелца !
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Тиква

    2 1 Отговор
    рубладжийството е психично заболяване. По цял ден да крепиш такава пропаднала държава като Русия.