Last news in Fakti

20 Април, 2023 16:00 2 777 39

Соня Колтуклиева: Всичко се промени! Бойко Борисов се върна в парламента

  • бойко борисов-
  • герб-
  • нс-
  • парламент

Нови страсти

Соня Колтуклиева: Всичко се промени! Бойко Борисов се върна в парламента - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

49-то Народно събрание. Парламентът срещу президента. Рунд първи. Откакто Бойко Борисов се появи в сградата, атмосферата се промени. Господарят се появи. Господарят на положението и на преговорите.

Участници в разговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ ми разказаха, че след като вратите се затворят за камерите и фотоапаратите на репортерите, Кирил Петков и Асен Василев се хвърлят да се здрависват с Бойко Борисов, сякаш виждат стар приятел, с когото са били разделени, но нямат търпение да прегърнат отново. Изненадани?! Не. Отвратени? Да.
Отношението на Кирил Петков и Асен Василев към Бойко Борисов бързо еволюира: от “изчегъртване” на ГЕРБ, през ареста на 17 март 2022 година, през лозунга:”Ще построим затвор в Банкя”, през опити да бъде вкаран в списъка “Магнитски” до … сърдечни ръкостискания и погледи, издаващи страх, маскиран зад гузни усмивки.

Журналистическият ми инстинкт подсказва, че Бойко Борисов има стратегия, която е двупосочна: към противопоставяне на президента и към демаскиране на “Продължаваме промяната”. Премиерът 3-мандата притежава и опит, и воля. Той е най-нападаният, преследван, заплашван, удрян, изобличаван, публично обругаван и медийно разстрелван политик в най-новата история на България. Оцелява. И се изправя. Универсален боец и Сървайвър. Всички дотук - от горещото лято на 2020 година до тревожната пролет на 2023 година минаха и заминаха… или просто застанаха на опашката на онези, които не успяха да го победят, затова нямат друг избор, освен да преговарят. Политическите пирати завладяха кораба на държавата за малко и се предадоха, победени, макар да не признават поражението и да заблуждават спонсорите си, че скоро ще се върнат във Властта.

Биг Брадър не дойде в парламента за откриването на 12 април. С това показа, че няма да се държи властно и надменно като Биг Систър. Казват: бил ужасен от изявлението на Костадин Костадинов и от възможността “Възраждане” да се доближи опасно близко до Властта. За разлика от Херо Мустафа, Кенет Мертен не се поддава на чара на харвардските екскурзианти, които настроиха мнозина българи срещу Америка. Няма никакви индикации засега, че “Козяк” ще покровителства “Чаталджа”.

Да се върнем в пленарната зала на парламента. Председател можеше да бъде избран още на 12 април - и Росен Желязков, и Вежди Рашидов щяха да бъдат подкрепени от почти всички, без ПП&ДБ, които са в изолация отново, след 48-я парламент и техните гласове не са решаващи за нищо. Обаче, политическите сили не пожелаха това, защото изборът на председател на парламента означаваше утре, 19 април, президентът Радев да връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС.

И да почне да тече едноседмичният срок за разговори по съставянето на редовен кабинет. Но … лидерите на парламентарно представените политически сили не бяха готови за това. Поради тази причина финтираха президента Румен Радев и си спечелиха време.
Бойко Борисов показва публично по всички възможни начини, че предпочита (дали?!) да получи подкрепа от “Продължаваме промяната”-“Демократична България”, нооо … тя е отказана. Защо?! Няма принципно и ясно обяснение, както винаги. Асен Василев е нервен и превъзбуден. Кирил Петков е объркан. Атанас Атанасов гледа мрачно. Христо Иванов е прежълтял и уморен.

И как няма?! Вътре в тяхната така лъчезарно пропагандирана предизборно коалиция от 7 партии и 77 НПО-та клокочат разправии и битки: Асен Василев срещу Кирил Петков, Даниел Лорер срещу Кирил Петков и Асен Василев; Иво Прокопиев (гуру на Христо Иванов) срещу Иван Костов (гуру на Атанас Атанасов)… тресавище, просто.
Вероятността ГЕРБ да предложи правителство на малцинството и то да бъде подкрепено шарено: от представители на ДПС, БСП, ИТН изглежда напълно възможно пред ужаса от нови избори и страха от продължаващото вече 2 години президентско управление.

Не е възможно да мине кабинет с втория мандат на ПП&ДБ, по никакъв начин. Съществува хипотетична възможност да се предложи правителство с третия мандат на ИТН, например.


Бойко Борисов има “чудовищни политически инстинкти”, както казва Красимир Каракачанов. Успявал е да направи коалиции, изглеждащи напълно невъзможни. И издържали (почти) цели мандати.

Защо Бойко Борисов се върна в парламента?


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин🇧🇬

    32 14 Отговор
    Това не народно събрание това ежкозяшки сбор на колабороционистите ГЕРБ и ППДБ
  • 2 Реалист

    53 15 Отговор
    Боко- противния кумира на неграмот.ниците бг

    Коментиран от #25

  • 3 честен ционист

    56 4 Отговор
    Разпролети се, мисирките проносиха, пуякът се е разработил.
  • 4 Само да питам

    41 14 Отговор
    Кво стана Ицо Иванов се цуна с Боко в името на продажничеството на бг интреси.

    Коментиран от #15

  • 5 Есхач

    16 37 Отговор
    Най-накрая смислен коментар.

    Коментиран от #17

  • 6 Шерлок Холмс

    33 12 Отговор
    Този с пачките евраци седи в Народното събрание като депутат и Христо Иванов му се мазни мерзост нечувана
  • 7 Бибитко

    41 8 Отговор
    Сончето Колтуклиева отдавна е върла фенка на Бойко Борисов. Но при нея всяка симпатия има точно определен финансов еквивалент.

    Коментиран от #20

  • 8 Говедо

    46 12 Отговор
    Факти,какъв е този гнусен пасквил?!Дотам ли паднахте да публикувате списвачи от ПИК?!
  • 9 И мълчи

    29 4 Отговор
    като пън , Деса пърха около него !
  • 10 Демократ

    40 7 Отговор
    Видната мисирка колко е щастлива,че няма отърване от любимата й мутра Борисов. Няма никакви нови страсти, има изпълнение на проекта на ДС-КГБ с най-послушния мафиот вече 20 години на политическата сцена, 12 от които като премиер,който докара България до дъното и я върна 33 години назад, най-безпощадния крадец и лъжец, който прогони от България милиони от умните ни и работливи деца, като ги лиши от бъдеще. СРАМ И ПОЗОР!
  • 11 честиа "промяна"

    20 6 Отговор
    на козяшките и прокопиевите сектанти
  • 12 Баце

    17 5 Отговор
    ,,Тръ....би,, довечера в Бояна в 8,Сонче.....?
  • 13 матиквосакаша

    12 13 Отговор
    Ма ти какво искаш кукло теб ли да те питат какво и как да правят а...?!! По добре да потръгват нещата макар и така защото тебека ако не ти пука за живота на хората и ти е кеф да продължим в тоя дух от избори на избори и да тънем в инфлация на нас хорицата ни пука и искаме парламента да работи и да кове закони и бюджети и въобще нещо да се кове прави а не кукумяфки акъл да дават и да гледат сеир за да има за какво да пишат и да лапкат от статии подронващи авторитета ни по света и у нас докато не свършим в канавката ,това ли искаш душицо британски хагент подмолен а...?!!
  • 14 Излъсках се

    32 5 Отговор
    12 години яко крадене, имплантиране на мафиотската групировка ГЕРБ в местна власт, локални тартори глави на престъпни банди, корумпирани полицаи съдии и прокурори, подкупи и заплашвания, схеми за източване на европари, ограбване и изземване на законни бизнеси от държавата, фалиране на една от най-успешните банки в България. Всичко това е скрито зад завесата и с няколко хитри хода на обигран мафиот и с умело подмазване на западните му партньори - купуване на изтребители за милиарди, помощ за залавяне на международни престъпници и хитрецът се отърва ни лук ял ни лук мирисъл. И сега го гледаме ухилен до уши ще прави правителство. Много жалко за България, смешна и жалка картина.
  • 15 така ли

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "Само да питам":

    Мирише на нещо!?Ицито да не си пуста боята по терлици...А и тиквата се ослушва,?!,не е той!От него ще се чуе...
  • 16 УРА,, Ура

    15 4 Отговор
    Чета и плача, чета и плача! Искам да умра веднага! Няма да мога да издържа, ако Баце се гътне преди мен! Тогава, аз клетия, какво ще правя? Светът без Баце е безсмислен!

    Коментиран от #24

  • 17 Милен

    20 5 Отговор

    До коментар #5 от "Есхач":

    И кво му е смисленото на коментара другарката Колтуклиева се е помодкрила при вида на баце у парламата и се изходила у медиите. Това с нищо не променя факта, че така наречените народни представители не стават за нищо.

    Коментиран от #22

  • 18 Ами

    16 2 Отговор
    Гъска!
  • 19 66 никolaos

    15 3 Отговор
    Излезе като съсел от дупката си тазя красавица
  • 20 Финансист

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Бибитко":

    А, твойта без финансов еквивалент ли ти пуска?!:)
  • 21 и да искаме

    11 6 Отговор
    и да не искаме,този човек иска да ни управлява и командва с цената на всичко.На кой му харесва ,добре,на кой не му харесва,има камъни,бомби и т.н.

    Коментиран от #23

  • 22 Жълтопаветник

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Милен":

    Избери по-хубави!:)

    Коментиран от #30

  • 23 МВР

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "и да искаме":

    Ти, за бомби ли говориш?!

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Неграмотник

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Сигурен ли си че си грамотен?!
  • 26 извинявай

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "МВР":

    Добре де,самоделни запалителни устройства.
  • 27 Сексоложка

    15 2 Отговор
    Колтуклиева няма нищо общо с логиката. На нейните години разбирам че и се иска някакъв такъв як и здрав бик да я притисне, но това не е мерака на хората
  • 28 Раковски

    15 3 Отговор
    Подобие на жена, смукала от булвата си небивалици за да и платят сребърниците. България е пълна с кюмури!!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Милен

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Жълтопаветник":

    Ами такива ни предлагат, в състезание между куци коне победителят все ще е куц кон.
  • 31 БОЙКО ЩЕ СЕ ВЪРНЕ И В ЗАТВОРА

    6 2 Отговор
    НО ЗАЕДНО С КИРО ПРОСТОТО !
  • 32 ха ха

    2 0 Отговор
    как и е платил
  • 33 Алибаба

    6 2 Отговор
    Сонче, Сонче ,по времето на управлението на така хваления от теб Б.Б. населението намаля с 800 000,повтарям 800 000.....такъв спад не е имала България дори през най-мрачните периоди от нахлуването на османските турци през 14-15век .....

    Коментиран от #37

  • 34 Събри

    2 0 Отговор
    Загубят ли си кметовете , а от там и корпоративния вот , Царство Му ще стане невидимия депутат №2 по почина на един дето отслабна с 50 кг. ,но още си е около 150 кг. Хората от администрация ,общини и кметства заедно с държавни предприятия като ВиК си милеят за заплатите ,облагите и злоупотребите на шефовете . Жални са им огризките ,а и все ги заплашват ,че ще останат без работа хилядите калинки и родата им. Пилците ,заедно с платения през назначения и заплати ще се броят отново на есен. Но пък окончателно ще им свършат парите на Царствените партийци. После вече ще са слаби и следващи почина на създателката си БСП към изчезване. Просто едни бизнеси минават в други ръце. Политика нямаме отздавна. От когато политиката стана най-доходната професия, с изявена прослойка от богати хора не живеещи в реалността на изчезващ народ и просперитет на един купуван ограничен етнос.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 отвратен

    1 1 Отговор
    Срам и позор в парламанта. Чакаме новите избори. Искаме ефективни присъди и известни политици в кауша.
    Вън Гешев. Нов прокурор и нови лица.
  • 37 отвратителен

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "Алибаба":

    факт, но нека не пропускаме и краткото т.н. управление на Кирча. Поде инициативата на дълбоката държава с короновируса, накараха децата да плюят след като прибраха първокласниците по домовете и се опитаха да въведат сертификати за хора, упражняващи честен труд по болници и държавни институции. Боко и Киро в една и съща килия, по възможост в карцера.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Факти

    0 0 Отговор
    От биК брадАр, сире работещи подкрепиха гербспдпс. Това го казват майките им в пенсия, страх ги е да не ги съкратят. Нищо не искам аз, но съм искренно към вас. Все на мен ми е тая, виж др до мен си иска на старини остарялото дете, но аз не мисля и той те обратно в Бг. Ще плащаме да печвлите вие 20 г данъци за заключените ни жилища, за саниране, за алоизмани, за много измами, къде ли не, не ми се мисли. Да си правят правителство сами, с герб дпс и бсп без другите, ако кажат нвщо дръго да е Бийко Ноев ОК