Last news in Fakti

21 Април, 2023 09:07 3 086 46

Консултациите при Радев – репетиция към президентска република…

  • радев-
  • консултации-
  • герб-
  • борисов-
  • бсп-
  • пп

В ходовете на държавния глава винаги има логика - дали бърза, или бави процесите

Консултациите при Радев – репетиция към президентска република… - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Държавният глава Румен Радев започна консултации преди даването на мандатите за кабинет. Наглед рутинна процедура. Държавният глава се среща с този и онзи лидер, говорят си хубави неща как държавата трябва да върви напред, как е добре да има правителство, щото иначе нищо не върви, пият минерална вода и кафе и кой от де е. Като цяло това е абсолютна загуба на време, но и също така показва колко отговорно подхожда президентът и колко са му „присърце“ партиите. И ако сега разговорите са общообъркващи, защото след срещите слушаме само едно празноговорене, то не така биха изглеждали, ако сме президентска република. Тогава той, който и да е на поста, няма да си говори общи приказки, а ще сглобява кабинет. С първия, с втория, с петия.

Дали тогава ще протака – както го направи преди време, или ще бърза – както го прави сега?

Веднъж „дръпна спирачката“ и използва максимума на разрешените по закон срокове, за да бави консултациите. Тогава Радев обясняваше: „Партиите да имат достатъчно време да се разберат и да направят мнозинство.“

А то бе ясно, че това няма да стане.

Сега Радев предприе точно обратния похват - бърза да свика консултациите. Естествено се движи пак в рамките на закона. Нервен ли е Румен Радев, или му писна...

След като вижда, че партиите пак са като „орел, рак и щука“ – в общ план, но все пак тече някакъв сговор, за него е по-добре да ги притисне с мандатите. По-малко време за разговори, по-малко време за размисъл, работа под натиск, а така се правят грешки. Като правят грешки, ще се изпокарат, а така идва ред на поредното служебно правителство, с което явно е готов.

Има и още нещо, което е много важно – темата „Украйна“.

Дори и войната в Украйна може да се намеси, когато говорим да има сговор за кабинет. Темата образува у нас ярки полюси. Но какво се случва. При редовен кабинет военната помощ за Украйна тръгва от днес за утре, примерно. При служебен кабинет… Май няма да тръгне изобщо.

Та консултациите при президента точно в този момент не са плод и среща за общо разтягане на локуми. В ходовете на Радев винаги има логика. Дали ще бърза, или ще се влачи – това не е случайно. А крачките му напред все повече показват какво е да си водач в президентска република. И нека не забравяме, че има партии, които много искат това.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаосът

    35 4 Отговор
    става все по - голям , а положението в България е повече от отчайващо !
  • 2 Историк

    25 40 Отговор
    Радев "следва логиката", която му се подава от Кремъл. Забавянията или ускоряванията на консултациите, както и това кои партии в какви групи приема, има една единствена цел - да предотврати съставяне на коалиционно редовно правителство - за да може да продължи еднолично да си управлява, когато не се разберат (с негова помощ). Радев умишлено се меси в разговорите между партиите и това го вижда всеки що годе грамотен.
  • 3 СЗО

    26 35 Отговор
    Колкото по-дълго време България е в безвремие, толкова по-слаба става, толкова по-добре за Русия....елементарно. Само да припомня, някой беше казал: "разбира се че Крим е руски."
  • 4 Щом мафията скимти

    36 26 Отговор
    значи президента е правилният !

    Коментиран от #5, #39

  • 5 Радев

    14 10 Отговор

    До коментар #4 от "Щом мафията скимти":

    ... награди с държавен орден шефа на "Мултигруп".
  • 6 ахахах

    17 5 Отговор
    Имало партии, които много искат президентска република.... то има и възраждане, ама колко представителни са? 1/20 от народа да речем? Това колко са? Под 200к човека? Айде у лево, само приказват и нищо не правят. Големия проблем на България, не е дали ще има правителство и коя партия ще е... Големият проблем е мързеливата и полуграмотна дръжавна администрация. Един хубав държавен фалит трябва, та да се стресне тази администрация, а не само да люпи семки по цял ден на главите на частниците.
  • 7 Така

    21 3 Отговор
    Да ви кажа, че в държавата нявма никакъв хаос. Хаос има в държавните структури! Истинските частници си се оправят както до сега - кой както може, без въобще да разчита на нещо държавно. Айде баста.
  • 8 нннн

    32 2 Отговор
    Партиите и депутатите са почти същите, като предния път. Нищичко умно не измислиха за 4 месеца. Познават се отлично. Говориха си, говориха си, и не само тогава... Защо да ги бави? Да не е бавачка? Пък и ,много скъпо ни излиза издръжката на ,децата" от парламентарната детска градина!

    Коментиран от #9

  • 9 хъ хъ

    21 5 Отговор

    До коментар #8 от "нннн":

    Точно така е. Изобщо не ни е нужен ,,парламент,, който да ни струва стотици милиони и милиарди лева, и да работят в ущърб на държавата. По-добре да си управлява слижебното.
  • 10 ПСР

    10 7 Отговор
    Съгласен съм,че т.нар."консултации"са губене на време и говорилня,нищо повече.Процедура,обаче.
    Вчерашните ги гледах.Нищо неочаквано.Общи приказки.Президентът в ролята на "бащицата на нацията".
    ББ приказваше какво ли не по адрес на Радев няколко години.Радев му вдигна юмрука.Вчера се здрависваха,та даже и се смяха на майтапите борисови.В името на"държавността".
    Да,на Радев му се властва и управлява.Услади му се.Сигурно и за президентска Република бленува.
  • 11 Иво

    21 9 Отговор
    Стига на първо място сте поставяли войната в Украйна.Това не е наша война.Оставете САЩ да воюва с Русия,нали това искат аюериканците.Не ни бъркайте и нас.Като спрат оръжията за Украйна,войната веднага ще приключи.А иначе време е за ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА.

    Коментиран от #41

  • 12 провинциалист

    18 9 Отговор
    Хем е смешно, хем е тъжно да се наблюдава как всички привърженици на САЩ яростно отричат идеята за президентска република...
  • 13 Евдокия

    1 2 Отговор
    Реоетиция на бойко към отвъдното. Рано или късно се връща всичко и го казваха майки не българки преди 7 г, явно защото го бяха били и без следи, че бил крал бензин от кола, казано от някой изкукуригал комшия, а той станал рано, за да ги кара младите тогава на пазар да си купят някоя дрешка. Такива ти ми работи, българийо наша мъченицо
  • 14 Айде сега

    17 6 Отговор
    Нали най голямата "демокрация" -САЩ е президентска република. Франция също е президентска република, какъв е проблема? Ако Радев може да управлява, а партиите не могат значи е по умен от тях.
  • 15 Язе - тизе

    15 1 Отговор
    Значи като бави - защо бави?
    Като бърза - защо бърза?
    Угодия няма. Е хайде да си вземем най-сетне нещата в наши ръце, де! Стига сме чакали "да ни оправят".

    Коментиран от #40

  • 16 геноцид

    17 3 Отговор
    "Има и още нещо, което е много важно – темата „Украйна“." До кога бе господа дЖурналисти , тази тема ще е по важна от темата България ?!?!?!?
  • 17 Така

    3 3 Отговор
    Не сте свикнали, нали? И понеже не можете да го преглътнете, се опитвате да го приравните с вас самите. Не ви се получава, да знаете.
  • 18 Четец

    3 3 Отговор
    Умен е РРадев. Спор няма, спора е дали е руски агент или Американски. Или да се намерите на приказки. Ако държи за България е Българин, нито е за едните, нито е за другите, според мен, а в този край много умни хора от селата са се раждали, все пак Георги е старобългарин, местен, на РРадев баща му и знае в този край негов всичко е не ок, питайте Бисерови, брат му, клошар, виж до къде чивек от кражби може да стигне, не само Бисерови, но много други реститутки и това ли ви е ОК, мерси. За Европа и Америка сме но искаме техният стандарт на живот обикновените хора, а не да ни подгвърлят 25 г едни трохи и да лежим и да не можем да се лекуваме от неизлечими болести, а за там трябват пари и за автобуси, защото онкология не във всеки град има.

    Коментиран от #21

  • 19 Ами да

    11 2 Отговор
    Срещите при Радев са напълно безсмислени! Крив политически театър и демагогия за наивници! Както и президентската република! Правилното е да се отнеме властта от партийните върхушки и да се предостави на гражданското общество, където й е мястото! Разделение на държавните власти и зависимост само от избирателите! И, разбира се, задължителна сменяемост във всички държавни власти с до два поредни мандати! Това е! Но не искат да пуснат кокъла и ни разиграват сценки колко са загрижени! Дървото трябва да играе!
  • 20 Анонимен

    7 0 Отговор
    Оставете бате по долни шорти и му дайте полагащите му се 3400 лева. Дори са му много. Човешкото око няма насищане хора. До 40 не се ли налюбиш, до 60 не забогатееш ли и до 80 не умреш ли, в БГ ставате за резил бате
  • 21 Всички знаят

    11 2 Отговор

    До коментар #18 от "Четец":

    Не е умен Радев, българите сме прости! Ако не беше така, отдавна трябваше да сме измели от властта всичкия този боклук!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Изучи се за хитрец

    5 2 Отговор
    За Радев е много изгодно да има парламент който да гласува непопулярни закони и обира негативите и служебно правителство което да се оправдава с парламента.
  • 24 Павел пенев

    6 8 Отговор
    Всички видяхме за 34 години до къде ни доведе парламентарната република. Очакваме нова Конституция, президентска република и Народно събрание от 150 депутати.

    Коментиран от #26

  • 25 Импиичмънт

    5 5 Отговор
    на зеления чорап - путинофил.

    Коментиран от #28

  • 26 Много е добра парламентарната република

    5 3 Отговор

    До коментар #24 от "Павел пенев":

    Това е сега е пролука в закона и показва дефекта на президентска република. Който го осмисля, никога няма да я пожелае.
  • 27 да да

    2 0 Отговор
    Карамайнов с 200думи -речник,мъчи тези пусти ценностите....Пълна мъка е ...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Олигарх

    1 2 Отговор
    Правилно отклоняваш вниманието с Украйна, за да не става ясно за това кой ще усвоява парите от ЕС. От едната страна са олигарсите зад Радев, от друга зад Бойко, а от трета зад ПП ДБ. Оттам е разделението и който държи прокуратурата ще си краде на воля. Олигарсите ако се разберат за процентите, партиите ще им изберат бързо правителство.
  • 30 макс

    4 3 Отговор
    Може би вече е време псевдопартиите ,които крадат държавата и живеят на гърба на народа над 30 години да бъдат забранени със закон!?През последните две години стана видни,че тези партии не работят за народа.

    Коментиран от #38

  • 31 ИСТИНА Е

    5 0 Отговор
    Ако сега пастир ката беше президент, щеше да сме по зле и от Судан.
  • 32 Веселяка

    1 2 Отговор
    Аз гласувах за русофилите и Волен само за майтапа 🤪 иначе въобще не ми дреме 😆 разбрахте ли глупаци 🤣
  • 33 Тръмп

    4 3 Отговор
    Няма лошо да е президентска република. Америка е такава ,и кво от това
  • 34 Иво

    3 1 Отговор
    Сега е момента Борисов да направи правителство и да спре преврата на Радев и неговите кокорчовци. Всички които гласуваха за ГЕРБ искат България в ЕС и НАТО. Всяко отклонение на Изток ще бъде фатално.
  • 35 свидетел

    1 1 Отговор
    не знам откъде я имате тази информация, ама тировете с оръжие не са спирали. Ни Радев, Ни копейкин, ни който и да е , е спирал военната помощ за Украйна. Това са милиони за оръжейната ни индустрия. Кой би си изгубил главата да спре това. Комшията ми е тираджия и превозва точно това.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Иванушка🇺🇲

    3 1 Отговор
    Колкото и да ни внушават че можем да станем президентска република това е невъзможно. Причината е проста. Военните пенсионери не стават за политици. Радев е част от мафиотска мрежа изплетена от неговите "съветници" Копринков и Узунов които освен затвор не ги очаква нищо друго.
  • 38 Иво

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "макс":

    Разбира се че не работят за народа. Работят само за др. Радев и неговото обкръжение.
  • 39 666

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Щом мафията скимти":

    Червената мафия скимти от радост че главата на мафията Радев е все още президент.
  • 40 Тизе - Язе

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Язе - тизе":

    Когато бави, бевен е като костенурка, като бърза, бърза със светлина скорост. Ако сметнеш с бавене как намести изборите то и сега с това бързане са за датите на изборите.
  • 41 Иванушка🇺🇲

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Иво":

    Време е да закрием президентството като ненужна и скъпа институция. Плюс това се превърна в мафиотска организация.
  • 42 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 2 Отговор
    ЗА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ....... ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП Е ....... РАЗКОНСПИРИРАН АГЕНТ ОЩЕ КОГАТО ....... ПРОКУРАТУРАТА ВЛЕЗЕ В ПРЕЗИДЕНТСТВОТО И ...... ВЕДНАГА МУНЧО СЕ ....... КАНДИДАТИРА ЗА ....... ВТОРИ МАНДАТ ....,. ФАКТ ! ....... ЗА ДА ХВАНЕ ....... ИМУНИТЕТ И ДА НЕ БЪДЕ РАЗСЛЕДВАН КАТО ...... ШПИОНИН ..... ФАКТ !
  • 43 Има решение за ПРОБЛЕНА на България

    3 2 Отговор
    Единственото спасение за България е само Президентска република друго решение на Проблема няма
  • 44 Дълго_Име

    1 0 Отговор
    Много точен коментар! Кратко и ясно, а не празни и глупави анализи.
  • 45 Българка

    0 2 Отговор
    Време е за президентска република, парламентаризма се изчерпва вече.
  • 46 Това което ще остане след Радев

    0 0 Отговор
    Криминалната обстановка се изостри последните две години. По време на служебните правителства и печално невнятното правителство на ПП. Радев нанесе удар по институциите.
    Под вещото ръководство на Бойко Рашков полцията се обвърза с всички видове престъпност. По улиците дрогирани шофьори убиват невинни граждани. Мрачни, студени и гладни години бележат пРезидентстването на индивида Радев