Last news in Fakti

30 Април, 2023 19:00 3 926 108

Украйна насърчава "нацистки практики"? Проверка на фактите

  • русия-
  • украйна-
  • мински споразумения-
  • сергей лавров-
  • володимр зеленски

От създаването на ООН през 1945 г. напрежението между държавите никога не е достигало подобна връхна точка, както в момента

Украйна насърчава "нацистки практики"? Проверка на фактите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пред ООН Сергей Лавров обвини Украйна, че от години насърчава "нацистки практики и забранява руския език и култура". Така ли е? ДВ провери фактите:

От създаването на ООН през 1945 г. напрежението между държавите никога не е достигало подобна връхна точка, както в момента. Казва го не друг, а генералният секретар на организацията Антониу Гутериш.

При старта на руското председателство на Съвета за сигурност Гутериш и представителите на западните страни обвиниха външния министър на Руската федерация Сергей Лавров, че с нападението срещу Украйна Москва нарушава Хартата на ООН и международното право. В отговор Сергей Лавров защити войната, която Москва нарича "специална военна операция", и обвини Украйна, че насърчава "нацистки практики, забранява руския език и култура, а НАТО пък планира да се разшири в Украйна".

Има ли истина в твърденията на Лавров? ДВ провери фактите:

Русия твърди: "Нацисткият режим в Киев по никакъв начин не може да бъде смятан за представител на гражданите на тази територия, които отказват да приемат резултатите от бруталния преврат през февруари 2014 година."

Проверка на фактите: Твърдението е невярно.

В случая Лавров повтаря няколко опорни точки на руската пропаганда. Първо, той нарича легитимното украинско правителство "нацистки режим", а това безпочвено обвинение е опровергавано безброй пъти. Нека само да припомним, че сегашният украински президент Володимир Зеленски е украински евреин, който спечели президентските избори през 2019 година. Човек може да харесва или да не харесва Зеленски, но международните наблюдатели определиха спечелените от него избори като честни.

Лавров отново препраща и към твърдението, че протестите в Украйна през 2014 година, известни още като "Евромайдан", всъщност са били насилствен държавен преврат. Но за такова твърдение няма никакви доказателства. Онези протести, които протичаха до голяма степен мирно, избухнаха най-вече в резултат от решението на тогавашния президент Владимир Янукович да се оттегли от планираното споразумение за асоцииране с ЕС.

Да, наблюдателите признават, че в протестите са участвали и радикални националистически групировки, но тяхната роля беше ограничена. Както знаем, тогава Янукович избяга от Украйна, а на негово място през 2014 година за президент беше избран Петро Порошенко.

Русия твърди: "Чрез своето законодателство киевският режим въвежда в хорското всекидневие практиката и теорията на нацистите - без никакво прикритие. Те открито организираха в центъра на Киев и в други градове факелни шествия със знамена на дивизиите на СС."

Проверка на фактите: Твърдението е невярно.

Няма доказателства, че правителството в Киев е организирало факелни шествия. Лавров не посочва конкретна дата, но е факт, че през последните години наистина излязоха новини за националистически шествия. В някои случаи участниците действително са носели символи, използвани навремето и от нацистите. Един от тях, използван навремето и от СС, е част от герба на батальона "Азов", но в Украйна не го смятат за фашистки символ.

Казано накратко: Не само, че няма доказателства правителството в Киев да е подкрепяло националистически, камо ли пък фашистки шествия, но дори напротив, през 2015 година в Украйна беше приет закон, който забранява онагледената "комунистическа или фашистка пропаганда".

Русия твърди: "Минските споразумения бяха потъпкани от Киев и неговите западни покровители, които неотдавна цинично и дори с гордост признаха, че никога не са имали намерение да ги спазват. Те просто искаха да спечелят време, за да вкарат в Украйна оръжия срещу Русия."

Проверка на фактите: Твърдението е подвеждащо.

Ето какво е вярно: Лавров има предвид споразумението между Украйна и Русия, известно като "Минск II", което беше подписано през февруари 2015 година с цел прекратяване на въоръжения конфликт в източните райони на Украйна. Първото споразумение - "Минск I", се провали година по-рано. Да, 13-те точки от второто споразумение така и не бяха изпълнени изцяло, но няма никакви доказателства, че Украйна или западните страни нарочно не са спазили договорките.

Руският външен министър Лавров навярно има предвид едно интервю с украинския президент Володимир Зеленски, публикувано в "Шпигел" през февруари миналата година, в което той казва: "Но що се отнася до Минск като цяло, казах на Еманюел Макрон и на Ангела Меркел: не можем да го приложим по този начин." По-нататък обаче Зеленски уточнява няколко важни неща. Според него споразумението от Минск не осигурява украинската независимост, но въпреки това той самият работел по прилагането му, защото то осигурявало "официална платформа за обсъждане, за да може изобщо да се реши нещо."

Следователно твърдението на Лавров в най-добрия случай е подвеждащо, особено предвид факта, че Зеленски не е бил президент по време на подписването на споразуменията от Минск.

Руският външен министър в същата връзка намеква и за още едно изказване. През декември миналата година бившата германска канцлерка Ангела Меркел каза следното в интервю за седмичника "Ди Цайт": "И споразумението от Минск през 2014 г. беше опит да се даде време на Украйна. Тя използва това време, за да стане по-силна, което можете да видите днес." Но думите на Меркел далеч не дават основание за твърдението на Лавров. Да, в годините след 2014-а украинската армия действително повиши своята боеспособност, но Германия изобщо не е доставяла оръжие на Украйна преди началото на войната, както твърди Лавров. Оръжейните доставки започнаха едва след руското нахлуване.

В обобщение: В речта си пред Съвета за сигурност на ООН руският външен министър Сергей Лавров повтори редица неверни или подвеждащи твърдения, с които искаше да оправдае нападателната война на Русия срещу Украйна. Руският първи дипломат на практика стана рупор на държавната пропаганда на Москва, която изопачава фактите.

Принос към тази статия имат Рейчъл Баиг, Роман Гончаренко, Тетяна Клуг, Михаел Пенке, Йоша Вебер, Катрин Весоловски и Инна Завгородня.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 79 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Америка сее смърт

    112 23 Отговор
    33 години демократичен преход към война. Това е демокрацията в източна Европа

    Коментиран от #5

  • 2 Гепард

    113 22 Отговор
    Зеленски е психопат манипулатор

    Коментиран от #9

  • 3 Фактчекър

    112 18 Отговор
    Оооо ДВ проверява фактите... 🤭, Занчи точно противоположното.... вЕрваме

    Коментиран от #31

  • 4 Последния Софиянец

    107 18 Отговор
    Миналата година укрите обикаляха София с пречупени кръстове и крещяха Слава на Бандера.А сега почнаха да се включват в Походите за мир и неутралитет.Почва да им идва акъла като на германците.
  • 5 хммм

    85 11 Отговор

    До коментар #1 от "Америка сее смърт":

    демкратичният преход спря още късните 90 години.. От тогава насам е промяна от комунизъм към фашизъм. Виж как се развива демокрацията на Запад..

    Коментиран от #13, #46

  • 6 ПИЧ СИНИЯ

    41 12 Отговор
    ВСИЧКИ ЖЪЛТИ ПОШЛИ НЕОНАЦИСТИ УКРАЙНСКИ РОМАНТИЦИ ДА МИ ОПЪРДЯТ КОЧАНА ,ДА ЖИВЕЕ СОРОС ГЛАВОРЕЗА САТАНИСТ ,СЛАВА НА САЩ КАПИТАЛИЗМА И ХИПИ ДВИЖЕНИЯТА
  • 7 Последни новини от Русия

    15 69 Отговор
    путин не може да присъства на откриването на новата атомна централа в Турция, защото ще бъде арестуван от Интерпол!
  • 8 Абе Зеле

    106 6 Отговор
    Украйна тотално реабилитирА Бандера.
    Сложи го на пощенска марка и му издигна един куп паметници.
    А е бил нацистки колаборатор.
    Това са фактите.
    Идете тях да проверите.
    В Германия може и да има хора които ядат колците заедно с доматите, в България също, но са доста по-малко.

    Коментиран от #37

  • 9 Сменям си ник-а

    58 5 Отговор

    До коментар #2 от "Гепард":

    Виж на какво попаднах:

    Президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на интервю за скандинавски журналисти се оплака, че губи ума си поради липсата на ваканция от началото на руската спецоперация в Украйна.
  • 10 Загряват бавно казаха

    10 72 Отговор
    Голямо откритие на човека кон..още 41 година украинците са посрещнали германците като освободители..руснаците твърдят че Украйна е Русия не обратното
    ПРОСТО МРЪСОТИИТЕ КОИТО СА ГИ ВЪРШИЛИ ТАМ СА ТАКИВА ЧЕ Е СКЪСАНА ВСЯКАКВА ДОБРОСЪСЕДСКА ВРЪЗКА И СЕГА СЕ ВОДИ ВОЙНА ЗАРАДИ РУСКИТЕ КОЛОНИСТИ И МИЛИЦИЯ КОИТО НЕ ИСКАТ ДА СИ ХОДЯТ В РУСИЯ

    Коментиран от #35, #105

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Странен народ са руснаците!

    15 72 Отговор
    В германските заводи бъхтят около 4 милиона руски роба. В германските бардаци бъхтят още около 1 милион рускини. Карат немски коли. Но иначе развяват руски знамена в Германия и крещят: „ Слава путину“, " Слава России"!
    Някаква руска умствена перверзия!

    Коментиран от #49

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ааа, дойче Зеуе ме кефи

    80 5 Отговор
    Меркел каза, че Минск бил да подготвят Украйна за война, Холанд също.
    Зеуето и то с половин уста казва, че "...Да, 13-те точки от второто споразумение така и не бяха изпълнени изцяло..."
    обаче няма никакви доказателства, че Украйна или западните страни нарочно не са спазили договорките.
    Ми не са спазвали договорките просто без да искат, не нарочно.
    Уникални олиго-та сте.
  • 15 Тотеми на руският окупатор в България!

    12 79 Отговор
    В България има 3900 тотема на руският окупатор. Но най емблематичните са МОЧА в центъра на София и някакъв с педалското име Альоша, стърчи над най старият град в Европа – Пловдив.
    Добре де, ама в България не е загивал или погребван нито един руски окупатор!!!
    Знам, че ни е сбъркана логиката, ама чак пък толкова...

    Коментиран от #24, #48

  • 16 Един от многото

    69 7 Отговор
    Най-жалката статия, писнана някога. Дълго трябва да ви оплувам, така че ще си го спестя, мръсни немски слуги.
  • 17 Ако не ви е ясно кои

    47 4 Отговор
    са debилите, измислили това, ей ги:

    "Принос към тази статия имат Рейчъл Баиг, Роман Гончаренко, Тетяна Клуг, Михаел Пенке, Йоша Вебер, Катрин Весоловски и Инна Завгородня."
  • 18 Наркос

    74 8 Отговор
    Големи манипулации и промиване на мозъци.
    Защо в статията удобно се пропуска изявлението на американския държавен секретар че САЩ са инвестирани 4 милиарда долара в Майдана?
    Защо не се споменава за убитите полицаи на въпросния преврат?

    Коментиран от #50

  • 19 Мда

    9 61 Отговор
    Естествено и доказано, всичко изречено от Кремъл е лъжа!
  • 20 Кримският мост е задръстен с коли!

    9 49 Отговор
    Руснаците масово се изселват от Крим!
  • 21 Витан

    48 6 Отговор
    И тъй си живеем - едно приказват, друго вършат. Европейските ценности са мираж, който се показва на магаренцата, докато ги бият с камшика да теглят колата на благополучието на малка групичка хитреци, имащи съвсем други ценности.
  • 22 тия да спират с двойния аршин

    76 8 Отговор
    Нищо не е излъгла Лавров ! Маршируваша ли с вдигнати ръце ? Маршируваха . Пяха ли песни за бандера ? Пяха .
    Бомбиха ли рускоезичното население в източната част ? Бомбиха .
    Еееее...кое не ви е ясно ?
  • 23 Пучо Капучо

    59 4 Отговор
    Доказателства, факти...и накрая поредното големо кафево от Дойчо Зелето.
    Прочетох цялото пасквилче, загуба на време е. А това целенасочено "омекотяване" на зулумите от страна на бандеровците, ни показва в що за подлога се е превърнала Германия, жалко...
  • 24 А задавал ли

    22 2 Отговор

    До коментар #15 от "Тотеми на руският окупатор в България!":

    Си си въпроса, защо?
  • 25 Само питам

    61 6 Отговор
    А западняците като нападнаха Ирак ,Сирия ,Либия ,Афганистан ,Йемен .... не нарушават ли Хартата на ООН и международното право ?

    Коментиран от #30

  • 26 а стига бе

    44 5 Отговор
    А за правата на индианците нещо да кажат ?
  • 27 Руснаците искат да върнат СССР!

    11 39 Отговор
    А без Украйна това не може да стане!
    Това е причината за войната!
  • 28 Евала

    8 45 Отговор
    Руските клоуни си мислят че всеки които обича собствената си страна а не е предател със промита глава е фашист

    Коментиран от #39

  • 29 пак ще ходят руснаците до Берлин

    51 6 Отговор
    Всички изведнъж станаха нацисти . Даже Шварценегер си призна че е отрснал в семейство на нацисти . Какво друго да очакваме . А ни говорят празни приказки за демокрация .

    Коментиран от #32

  • 30 Само ще си питаш

    9 9 Отговор

    До коментар #25 от "Само питам":

    и никога няма да разбереш защо? За това трябва поне малко акъл!
  • 31 А бе

    5 47 Отговор

    До коментар #3 от "Фактчекър":

    Както винаги, Рушляците отричат проверените и доказани факти и си измислят лъжливи такива!

    Коментиран от #56

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Гост

    56 4 Отговор
    Всичко е "лъжа"! Вкл. "Алеята на ангелите", профсъюзния дом в Одеса, близо 10 годишния обстрел на Донбас, за факелните шествия на бандеровци и разните му неофашисти също "няма" доказателства, но има филми на френски и немски журналисти! А какво стана със забраната на руския език, вкл. езиците на малцинствата и пълното мълчание на България по въпроса за терора над българското малцинство! Сигурно ще кажат, че е "лъжа" отказа за екстрадация на издирвания в половин ЕС осъден престъпник Брендо само месец преди началото на СВО!

    Коментиран от #44

  • 34 тия не са политици а сбирщайн

    36 4 Отговор
    Нашите и те се изакаха на метеното .
    Медиите в Киев гърмят заради позиция на Иван Гешев за арест на Путин.
    Медиите в Украйна подробно отразяват коментара, който главният прокурор на България Иван Гешев направи за българска медия, докато бе на посещение в Киев, а именно, че ако руският президент Владимир Путин е в България, то той трябва да бъде арестуван и предаден на Международния наказателен съд
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 За една бройка

    40 3 Отговор

    До коментар #8 от "Абе Зеле":

    До 1955г. по горите в Украйна се крият и правят диверсии банедеровски банди. През 1955г. Хрушча им дава амнистия. Масовият убиец ,бандеровецът Григорий Васюра, изгорил Хатин, случайно е разкрит и осъден чак през 1987г., т.е. за една бройка да дочака новите бандеровци.

    Коментиран от #85

  • 38 Неразкрито убийство

    29 3 Отговор
    В мазето мирише на труп. Проверка на фактите, някой си е забравил зелето.
  • 39 Шапка ти свалям.

    13 4 Отговор

    До коментар #28 от "Евала":

    Психологията на 90% от жените. Приписват на мъжа си всички свои недостатъци.
  • 40 обаче набързо го "евакуираха"

    29 5 Отговор
    Украинският президент Володимир Зеленски носи пистолет и е щял да се сражава до смърт редом с най-близкото си обкръжение, ако руснаците бяха нахлули в Киев в началото на войната .....
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ДВ го написа

    43 4 Отговор
    Първото споразумение - "Минск I", се провали година по-рано. Да, 13-те точки от второто споразумение така и не бяха изпълнени изцяло, но няма никакви доказателства, че Украйна или западните страни нарочно не са спазили договорките. - ХАхаха без да искат Уkрите не са спазили споразуменията... Смех в залата, ама Руснаците са виновни

    Коментиран от #45

  • 43 мале ,мале

    40 2 Отговор
    бай дън: Не съм стар, а кален и опитен .
    "Французите се разбунтуваха, защото не искаха да работят до 64 години. А през това време в Америка, ние имаме един човек, който сега е на 80 години, който ни умолява да го оставим да работи още четири години"
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 има го черно на бяло

    41 5 Отговор

    До коментар #42 от "ДВ го написа":

    Как да няма доказателсва че западняците не са спазили Минските споразумения ?
    Че то Меркел ,Оланд и Макрон го огласиха на всеослушание , как са излъгали руснаците .
  • 46 Хахахаха

    9 34 Отговор

    До коментар #5 от "хммм":

    Абе все лошо в тоя запад, пък като гледам всичко на запад бяга. Другари русофили, покажете поне че в Русия е добре. Заминете натам. Аз как да бъда сигурен, че в Русия е добре, като никой не иска да живее там. Ми дайте пример бе другари и другарки.

    Коментиран от #103

  • 47 ДАЛИ ?!?😂

    6 23 Отговор
    ВИЖ КУПЮРИ от ДЕСЕТ ХИЛЯДИ РУБЛИ ОТ 1918год!!!!😂
    ФАШИСТКИТЕ КРЪСТОВЕ, ОРЕЛА И Т.Н...Е НАПЪЛНО ПО... СЪВЕТСКИ/РУШЛЯМСКИ !
    😂
  • 48 Бинго

    18 3 Отговор

    До коментар #15 от "Тотеми на руският окупатор в България!":

    Тотално сбъркания си ти, но още не го знаеш май.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Любопитен

    25 3 Отговор
    А какво общо има пропагандното зеле с фактите?
  • 52 дядо поп

    33 4 Отговор
    Като чета написаното от DW , все едно как рогатия чете евангелието!
  • 53 Укрия е фашистка диктатура

    37 4 Отговор
    Неонацизмът и русофобията в Укрия се насаждат още в училище! И така в цялото общество, за да се стигне до Донбаския геноцид и военните престъпления срещу цивилни и военнопленници.

    Американската пропаганда на ДВ използва чисти лъжи и мълчи за детските грабителски войни през последните две десетина американците с милиони жертви далеч от Сащ!

    Русия защитава руснаци в Източна Укрия и националната си сигурност!

    Z

    Коментиран от #61, #86

  • 54 Дойче зеле

    26 3 Отговор
    Пак са тук......най -големия дезинформатор...Чети народе ....безплатно е...за промиване на мозъци
  • 55 ГеювИ

    23 4 Отговор
    ДВ са обективна и безпристрастна медия... Проверка на фактите;. ...Бегайте че ми залюте на очите!
  • 56 Скрий се

    19 2 Отговор

    До коментар #31 от "А бе":

    Полога краварска ....
  • 57 Укропат

    24 2 Отговор
    Черното е бяло и пухесто. Потърсете : Пътят към Славянск.
    Там са доказателства че ние не сме никакви наркоцисти. Шефчето поръча нова порция от пая. Като го шмръкнеме ще почне голямото контранаступление. Някои ще настъпват към Бургас ,а други към френската и испанската Ривиера.
  • 58 Кресна

    37 2 Отговор
    Дойче зеле какъв поздрав е вдигане на ръка напред който е въведен от СС На Хитлер и с който се поздравяват Азов и всичко в Украйна ? Дойче ,зеле само вие ли не сте виждали пречупени те кръстове по униформите на украинците ? Или и пречупения кръст е символ на Тибет???
  • 59 Кресна

    25 3 Отговор
    Информацията от Факти и Дойче веле е като в приказката ; попитали един американец следното ;ако бял кон влезне в Черно море с какъв цвят ще излезне и той отговорил ами ясно е че черен .
  • 60 Живанши

    24 4 Отговор
    Ония ден гледах изказване на хленчещия зеленски! То беше провокирано от видеото на обезглавяване на украински войник. В това обръщение Зеленски категорично, без капка съмнение се изрази по расистки начин. Той назова всички руснаци - животни! Класическа расистка риторика. Вас кой ви излъга, че евреите са имунизирани от расизъм? Никой народ не е!
  • 61 Хахахаха

    5 30 Отговор

    До коментар #53 от "Укрия е фашистка диктатура":

    Не пиши глупости. Русофобията никога не се е насаждала в Украйна, голяма част от населението говори на руски. Никаква русофобия не се насажда там. Зеленски е с майка рускиня, а е избран за президент. Това ли ти е русофобията?

    Коментиран от #75, #76, #89

  • 62 Пьотър

    4 31 Отговор
    Руснаците не се притесняват да лъжат. Украинският народ иска ЕС и НАТО , защото в държавите, които са членки се живее добре и свободно. Няма никакви емоции. В Русия добре живеят олигарсите, но и те не са свободни. Това е истината, Лавров, колкото и да лъже не може да я заобиколи, а и никой не му вярва.
  • 63 Стига, бе!!!

    24 3 Отговор
    Как не ви е срам и не изпитвате поне малко неудобство от хората, вие от редакцията на това недоразумение наречено "Факти"!?!?! Публикувате откровени манипулаций и за жълти стотинки ставате съучастници в масовите манипулаций на обществото! Нареждат ви отгоре и вие като послушни, безхарактерни и безмозъчни мекотели, веднага публикувате простотийте на DW и евроманипулаторите!!! Ама нали ви плащат, а вие за кинти сте готови и майките си да продадете. Силно се надявам да си платите мерзоста скоро и като хора и като редакция......!!!
  • 64 Вирус

    26 2 Отговор
    Дойчото не изкривявайте има филм за снайперистите по време на майдана
  • 65 Наблюдател

    4 24 Отговор
    Дълго време се чудех защо в Нюрнберг обесиха Рибентроп, та той беше само дипломат. После видях Лавров и всичко ми стана ясно.
  • 66 Да,ама не!

    29 3 Отговор
    Съжалявам,но Дойче веле не ме убеди в противното!!! Истината е друга!
  • 67 Лавров е прав

    20 3 Отговор
    Фалти изопачават ПАК
  • 68 хихи®

    13 2 Отговор
    Бля, бля, бля за да кажеш вярното е невярно защото е демократично
    "Всяка крива успоредна на Априлската е права"
  • 69 защо

    23 2 Отговор
    "В някои случаи участниците действително са носели символи, използвани навремето и от нацистите. Един от тях, използван навремето и от СС, е част от герба на батальона "Азов", но в Украйна не го смятат за фашистки символ."
    Но!
    "Проверка на фактите: Твърдението е невярно."
    И се отказах да чета.
  • 70 дядото

    25 3 Отговор
    не лавров,вие лъжете.сащ водеше в ирак сво,но русия в украйна-не.украйна преди години забрани изучаването на езиците на малцинствените си групи,вкл.и българския.вие казвате,че не е вярно.и не само украйна,и други държави го правят.сащ крещят,че един американски гражданин да има нужда,цялата мощ на държавата ще му помогнела.а какво,русия за се откаже от 12-13 милиона руснаци.а с унгарците там по-различно ли е.време е да се засрамите.наистина е срамота.
  • 71 Българин

    5 28 Отговор
    Да подкрепяш психопата Путин и руските терористи и садисти една година след началото на войната, след руските зверства и разрушените от тях градове, след убитите над 500 украински деца означава да си същество със силно увредени представи за морал и общочовешки ценности. Или по накратко морален ypoд, при който понятията за Добро и Зло са обърнати наопъки.

    Коментиран от #79, #88

  • 72 бай Иван

    27 2 Отговор
    Айде факт по факт, кое е вярно и кое невярно .1."Първо, той нарича легитимното украинско правителство "нацистки режим", а това безпочвено обвинение е опровергавано безброй пъти". Имаше френски филм в мрежата над 1 час в които много ясно, точно и с кадри и видео бяха показани как хората от десен сектор и Азовци /дали са фашисти не знам ама имаха такива знаци,вие си ги определете и /.се движат по улиците, мачкат държавната администрация , нахлуват в държавни учреждения и искат сметка от служители, пълна безнаказаност за действията им и имплантирането на цели отряди в украйнската армия като им се възлагат ръководни дейности. Е това явно е вярно! 2.В този филм са излъчени и факелните шествия които се отричат в статията. Говорим само за френски филм ,за да не кажат ,че е руска пропаганда. 3 Идването на Петро Порошенко. Ами изгледайте видео с неговите изказвания ,как на тези с руско самосъзнание ,няма да се дава работа , да не им се плащат заплати и пенсии и всички които се считат за такива да бъдат най-малкото изгонени . Ако вярвам на очите и слуха си и това е вярно. Който не вярва да го намери и да го гледа. Дано повярват на очите и ушите си. 4. Минските споразумения.Твърдението било подвеждащо.Ами не, не е ако вярваме на Ангела Меркел, която твърди,че всичко е направено за заблуда на руснаците и печелене на време за въоръжаването на украйнската армия за военен конфликт с Русия. Не можело да се твърди,че западните партьори и Украйна не са ги спази
  • 73 Овче зеле,

    20 4 Отговор
    даже Арнолд се призна че вие сте нацисти. Няма да вярваме на нацистки ДВ "проверки"
  • 74 ШвабскитеСвине

    22 1 Отговор
    Квичат. Друго не могат да измислят.
  • 75 защо

    13 2 Отговор

    До коментар #61 от "Хахахаха":

    "През 2010 г. обаче излиза генетично изследване, което отново подхранва съмнението за еврейска връзка в потеклото на Фюрера.7"
  • 76 Хаааха

    29 3 Отговор

    До коментар #61 от "Хахахаха":

    укропетеки говорят руски защото украински език не съществува. Целия свят го знае освен теб
  • 77 бай Иван

    32 4 Отговор
    нарочно. Айде бе .Случайно е станало. Някой сериозно да вярва в това?Макрон и Меркел и Зеленски случайно се объркали? Ти да видиш. Та за капак има един филм и на БТВ и репортажи с водещ Лиляна Боянова /дето води новините и сега/ от 2015 година как хората от Донбас и Луганск живеят под земята с месеци и гладуват с малки деца. Как са бомбардирани. И БТВ ли лъже въпреки ,че сега забравиха за тези репортажи. Та вярвам на Лавров , не вярвам на статията ,защото вярвам на очите и ушите си. И да, не вярвам на западната пропаганда. Що се касае за Крим , самият Бил Клинтън в едно интервю казва,че Крим е подарен от Хрусчов на Украйна.Казва го американски президент, не руската пропаганда. Пак да повторим подаряват ти Крим ,ти оставяш без заплата,пенсии и на глад под земята тези, които са ти го подарили. И аз да съм, и аз ще си го върна при такива неблагодарници.
  • 78 Ццц

    30 2 Отговор
    DW провери фактите или написа "фактите". Дори не стигнах до края на този бълвоч. Цивилни снайперисти стреляха по тълпата в Киев през 2014 г. DW да провери фактите. Кой стреля? Чие разузнаване го организира? През 2020 българският праламент излезе с официална декларация срещу реформите в районите, населени с етнически българи, защото те целят обезличаване и асимириране. DW нещо по този ФАКТ? На евромайдана се горяха книги на руски класици, които се изучават дори в каубойските университети. DW нещо за този факт? Да ви напомня исторически факти? Зеленски бил евреин. Защо Израел и до днес отказва да даде нещо особено на "събрата"? Дали едни събития в миналото не ни учат, че евреите могат да оставят безмълвно бедните си роднини в голяма беда, за да постигнат стратегическа победа
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Орка

    20 1 Отговор
    ТАЗИ СТАТИИКА ПОКАЗВА САМО ЕДНО РЕШЕНИЕТО Е НА БОЙНОТО ПОЛЕ С ПОДОБНА ИЗМЕТ КАТО ТАЯ НЕ СЕ ПРЕГОВАРЯ
  • 81 Цензура

    23 1 Отговор
    Наглoстта на дойче зеле е направо потресаваща:

    1. На изборите в Белорусь също имаше стотици чужди наблюдатели, които не видяха нарушения. Това не попречи на пародийните политици от ЕС да НЕ признаят Лукашенко за законен президент, а да твърдят, че "президент" е някаква си тихановская. На референдумите в Крим, Донецк, Луганск същата работа. Явно западът признава само тези избори и референдуми, които са им изгодни.

    2. Как точно уkpoпското правителство не поддържа нaцистките шествия, като използва нaцистките шпицкoманди за терор над мирното население? А защо позволява нaцистко възпитание на децата? Доказателствата са стотици !!!

    3. Гнъсната меркел и слузестият оланд дари се ПОХВАЛИХА как са ИЗЛЪГАЛИ Русия !!! Вмиpисаният наркoман също заяви, че няма да спазва Минските споразумения. КОЕ е подвеждащо в "руската пропаганда"? Това, че тоя смъpдел не бил подписал споразуменията, е абсурден довод. Това са МЕЖДУДЪРЖАВНИ споразумения, а не между физически лица.


    Най-прoтивното в това подобие на медия е, че третира хората като малoyмници.
  • 82 Дойче Гьобелс

    19 1 Отговор
    Преди 78 години знамето на победата се издига над Райхстага.

    На 30 април 1945 г. съветското ръководство отхвърля опита на нацисткото командване да започне преговори за временно прекратяване на военните действия и започване на мирни преговори със съветската държава. Съветското командване, без да прекратява военните действия в Берлин, изисква безусловна капитулация от фашистките представители.
  • 83 Едуард Петров

    26 2 Отговор
    ПО МЕРЗАВСКА СТАТИЯ НЕ БЯХ ЧЕЛ! ,,ЗАБРАВИХТЕ" ДА СПОМЕНЕТЕ, ЧЕ ЗА ОСЕМ ГОДИНИ УКРОФАШИСТИТЕ УБИХА 14000 ДЕЧИЦА ОТ УКРАИНСКИТЕ РУСКОГОВОРЯЩИ ОБЛАСТИ ДОНЕЦК И ЛУГАНСК, КОИТО НЕ ЗНАЕХА ЛЯВА РЪЧИЦА ОТ ДЯСНА!
  • 84 Ничего себе

    15 3 Отговор
    Много плосък анализ. Даже синът ми разбира че е фалш
  • 85 Историка

    3 10 Отговор

    До коментар #37 от "За една бройка":

    Момче,Бандера цялата втора световна и преди това лежал в Германия в конлагера,до 39 и после до от 42-45,
    В 1959 в Германия го убива агент на КГБ Сташински!Вземе почетете малко….айдеее

    Коментиран от #104, #107

  • 86 Едуард Петров

    20 1 Отговор

    До коментар #53 от "Укрия е фашистка диктатура":

    ЗА ОГРОМНО СЪЖАЛЕНИЕ, СИ ПРАВ! НАИСТИНА, ТАКАВА ФАШИСТКА ДЪРЖАВА, КАТО УКРИЯ, НЯМА БЪДЕЩЕ! Тук, в България, много често срещам млади украинци, които между другото говорят ЧИСТ РУСКИ, не по лошо от мен и на въпроса ми: ЗАЩО НЕ СТЕ В РОДИНАТА СИ, ДА СЕ БИЕТЕ ЗА СВОБОДАТА НА УКРАИНА, НЯМА ОТГОВОР, А ЕДНО ЖАЛНО ХЛЕНЧЕНЕ!
  • 87 Когато видиш

    15 1 Отговор
    Че е написано от ДВ и ти става ясно за какво става дума. А със една дума обяснено, написаното е бълвоч.

    Коментиран от #100

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 ужас(истински)

    10 1 Отговор

    До коментар #61 от "Хахахаха":

    Виж видеата на комика в нета, от периода преди метаморфозата му (2013-2015) и тогава се произнасяй. Сам в скечовете си сарказтично критикува фашизирането на Украйна. Фурнаджийска лопата...

    Коментиран от #101

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Баро

    1 4 Отговор

    До коментар #89 от "ужас(истински)":

    Я кажи за видеата на ботокса че се късам от смях. А най смешно е като се прави на певец ХА ХА.
  • 102 Бамби

    7 0 Отговор
    Фашизъм е действие и още как...
  • 103 Ами по -скоро...

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "Хахахаха":

    ....последните десетина - петнадесет години бягат ОТ Запад ...и не само отишли там като миграции, но западни граждани по рождение .
    Мантрата ви отече.
  • 104 Брат ми...

    12 0 Отговор

    До коментар #85 от "Историка":

    ...леко ,че ме разплака. Бандера е доказан нацист ,заедно с другия им на укрфашистите , национален герой- Роман Шухевич.Ръководители на ОУН - УПА , изклани хиляди поляци, руснаци и други във Волен, и двамата ги има на снимки с униформи на Вермахта, Шухевич е и командир на наказателния SS батальон "Найтингел"...
    Не ми се прави на историк. И Бандера е затворен в лагера Заксенхаузен, защото даже Гестапо е изтръпвало от зверствата на УПА срещу цивилни.
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 С еднаква стръв

    5 0 Отговор

    До коментар #85 от "Историка":

    Добър повод ми даваш: структури на ОУН-УПА са SS дивизията Галичина , дверсионните батальони Нахтигал , Роланд и към 30бр. SS наказателни полицейски батальони. Дела : Волинското клане - 150 000, Бабин Яр - няколко порции по десетки хиляди, изгорени стотици села в Белорусия в т.ч. и Хатин, охранители и палачи в концлагерите в Полша. С еднаква стръв избиват евреи, поляци,руснаци,белоруси,цигани.
  • 108 Ами

    4 0 Отговор
    Това е на практика на черното да викаш бяло. Абе ние да не пасем доматите???