Last news in Fakti

30 Април, 2023 16:00 6 972 34

Кеворк Кеворкян: Лъжа в книга за Нери Терзиева

  • кеворк кеворкян-
  • нери терзиева-
  • книга

Но когато е лице в лице със самия Живков - не отронва нито дума за тази трагедия

Кеворк Кеворкян: Лъжа в книга за Нери Терзиева - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С голямо закъснение научих, че в броя си от 4 март “24 часа” разпространява една грозна лъжа – като доверчиво публикува откъс от книга за покойната Нери Терзиева, написана от съпруга ѝ Евгений Тодоров.

Книгата е около 250 страници, но неизвестно защо вестникът е решил да препечата тъкмо този откъс: “Сега за Тодор Живков. В началото на 90-те години въпрос на чест беше кой ще вземе първото след 89-а интервю с бившия пръв партиен и държавен ръководител. Който стоеше, охраняван във вилата си, и мълчеше. Нери опита разни начини да стигне до нея, накрая разбра, че ключа от вилата – образно казано – държи Жени Живкова. Успя да я убеди и получи разрешение. Направи интервюто, но то не бе излъчено веднага. Спря го Кеворк. Някой каза, че прочутият водещ и програмен директор искал да сложи ръка на мемоарите на Тато. Днес записът може да се гледа в ютюб”. (Край на цитата.)

Авторът на този текст е лъжец. Едва сега видях въпросното интервю в ютюб - там то е съпроводено с надписа “Запис 12.02.91 г.”. Към тази дата БНТ имаше ново ръководство. Аз не бях програмен директор, нито дори водещ.

Напуснах телевизията в края на 1990 година и повече кракът ми не стъпи там – чак до 5 май 2002 година.

Тъй че не съм могъл нищо да спирам. Или да пускам – примерно да настаня Нери на един от най-авторитетните столове в телевизията, както бях направил с велико удоволствие.

Защо толкова бездарно лъже авторът?

Нали пак той пише в книгата си: “Не помня кога точно Кеворк Кеворкян стана програмен директор. И вместо да идва като другите в Пловдив на оглед, просто вдигна телефона и се обади на Нери. И я покани да стане водеща в “По света и у нас”.

И още един цитат: “Нери/Много беше научила от Кеворк Кеворкян. Чувал съм я да го нарича Учителя. Боготвореше го. Някои пък смятаха, че тя е най-добрият негов продукт”.

На друго място пък авторът се пита какво щеше да стане, “ако Кеворк не беше решил, че тя може да промени “По света и у нас”?

Това е много важен въпрос. Ами, най-вероятно – пловдивското студио до пенсия и сетне - чао. А авторът на книгата нямаше да има удоволствието сега свободно да преувеличава и да послъгва.

Горката Нери – сигурно и на нея – там/горе – ѝ е неудобно от тази лъжа.

Но има и друго – и няма да го спестя. Ако тогава бях видял интервюто ѝ, щях да ѝ кажа да го сложи под миндера - и тя щеше да ме послуша. Защото то не я представя в особено добра светлина. И така щях да направя още едно добро на Нери.

Да поясня. Добрала се е до “Диктатора”, смята това за голям успех - но изобщо не се сеща да го разпита за възродителния процес, чиято жертва е и тя. Нито думичка по този въпрос.

Нери написа сценария за игралния филм “Откраднати очи”, но това се случи доста години по-късно. А през 2016 година публикува и една бележка, с която призоваваше към възмездие за виновниците за възродителния процес. Чак през 2016 година.

Но когато е лице в лице със самия Живков - не отронва нито дума за тази трагедия.

Никога не съм имал нужда да участвам в някакво състезание за вниманието на Живков. Вече се бях срещнал на два пъти с него през ноември 1990 година, тези срещи са подробно описани в книгата ми “Необичайни срещи”. И в края на краищата откъде накъде нечие беззъбо интервю ще има връзка с мемоарите на Живков - още повече че то е взето почти три месеца след срещите ми с него? Това вече не е някакво емоционално изпускане на автора на книгата – сякаш някаква злостна ревност прокапва от него.

Нямаше и никога не е имало причина да се състезавам с някого в моя занаят - още повече с човек, когото искрено обичах и пред когото бях открил една изключителна професионална перспектива.

Съжалявам, че “24 часа” толкова лесно може да бъде подведен. Най-малкото, понеже хора от този вестник са съвършено наясно с отношенията ми с Нери – освен ако там вече не забравят какво са публикували навремето. Мога да им припомня едно интервю с мен отпреди 21 години. Озаглавено е “Кеворкян за ментето в телевизията” (19 ноември 2002 г.) – поводът за него е един опит по онова време да бъде замръчкана истината за прословутите Екип 1 и Екип 2, които лично предложих и наложих.

Преувеличенията разяждат Истината, шаржират я, те са най-лошата услуга, която можеш да направиш на някого. Хайде, съпругът може да каже, че появата на Нери в “По света и у нас” през 1990 година като част от Екип 2 за много хора е била истинската промяна. Но един солиден вестник да се съгласи с това, е повече от странно. Промяната дойде, макар и трудно, по съвсем друг начин и доста преди да пратя Нери в Екип 2.

Започна най-вече с интервюто с акад. Амосов, който направо зачеркна скрижалите на марксизма – и то почти цяла година преди фамозния 10 ноември. И след това имаше кулминации: поредицата за лагерите, интервютата с Ванче Михайлов и Симеон, разследването за гробовете в Банско и пр.

Нери беше моят избор и тогава, и по-късно. Беше ми благодарна без излишни думи и това ми беше напълно достатъчно.

А и благодарностите никога не са ме интересували.

Бях сигурен в избора си - и толкова.

Източник - "24 часа"


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 персийския си ханин

    23 19 Отговор
    още ли порти въздуха
  • 2 Ламбо

    49 23 Отговор
    ГОООООЛЯМ си , нямаш стигане , жив и здрав.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 НЯКОЙ

    35 33 Отговор
    Не знам кое е лъжа и кое истина в този случай. Неприемливо е когато те обвиняват в нещо, с което не си съгласен, но когато г-н Кеворкян ръси обилни лъжи и обиди - тогава е приемливо за него ??? Няма да давам оценка за това поведение и морал.
  • 5 Бивш милиционер от ДС

    34 38 Отговор
    Здрасти колега, Кево! Как си!
    Най големите пропагандисти на путин са арменци!
    Гледаш ли руска телевизия?

    Коментиран от #13, #18

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ами не

    30 16 Отговор
    Чистата вода ненапита - Кеворк!
  • 8 Русофил

    33 27 Отговор
    Кеворкян - агент Димитър се оказа руско 💩
  • 9 Дучев

    27 33 Отговор
    Тоя ДС парцал още ли е жив
  • 10 Хъммм

    30 23 Отговор
    Винаги съм си мислел за пълната идентичност между армяни и циганяни, но четенето на този с миризливото его, че всичко зависи от него, само по себе си е потвърждение за истинност на тезата. След него почти вярвам, че ромите са основали Рим.
  • 11 кеф

    30 19 Отговор
    Най-се кефя когато дърти комундери и изпечени лъжци си плющят шамари.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 12 Отговор

    До коментар #5 от "Бивш милиционер от ДС":

    аман черен от бивши ченгета и данса джий у тая държава само шпиони няма кой да бачка нещо да проивежда само се спионира кои какво казал как го казал аман черен бе не ви ли избиха вече още ли сте живи?

    Коментиран от #27

  • 14 ххххх

    25 17 Отговор
    Талантлив мръсник.
  • 15 Не вярвам

    26 17 Отговор
    на агенти !
  • 16 Кево оф

    5 11 Отговор
    За автора на книгата/250 стр?!/ - може, за вестника - тоже; но за НЕЯ, хайде да замълчим!
  • 17 Методи Андреев

    2 15 Отговор
    Аз винаги ще защигавам сръбските интереси срещу българските и руските.
  • 18 Сийка

    20 10 Отговор

    До коментар #5 от "Бивш милиционер от ДС":

    И да не забравяме, че и Лавров е арменец, но е взел фамилията на втория съпруг на майка си за да се пише руснак
  • 19 Лили И.

    16 8 Отговор
    Спомних си , че византийския император Василий Втори - Българоубиец е от арменски произход!

    Коментиран от #23

  • 20 Брак по сметка!

    7 7 Отговор
    Арменец и туркиня ???
  • 21 Кибик

    18 16 Отговор
    Кеворкян да говори за истина е все едно Копейкин да говори за патриотизъм - пълна порнография.
  • 22 САТЪРА НА ХАНА

    6 3 Отговор
    КЕВОРК СИ ГИ РЕЖЕ :))
  • 23 САТЪРА НА ХАНА

    15 4 Отговор

    До коментар #19 от "Лили И.":

    И БАБАТА НА ЕРДОГАН Е
    АРМЕНКА ПРИЕЛА ИСЛЯМА - ПОМАКИНЯ
    .... АМА НЕ КАЗВАШ :))
  • 24 Димитър Агентев

    13 11 Отговор
    Агент Димитър го е написал в стил донос, не може да избяга от същинската си професия на доносник-доброволен секретен сътрудник на Държавна сигурност. Типично по десарски-кой, кога, при какви обстоятелства, каква казал, какво направил, кога бил назначен, дати и пр.Типичен десарски "стил", ако изобщо можефда се говори за стил в този пасквил.
  • 25 Ченгев

    18 12 Отговор
    Доносникът е на 79 години и продължава да трови обществената атмосфера. Капитализира връзките, слуховете, отделни факти, информация. Анализи няма. Просто доносник и ченге.
  • 26 Верно ли ?

    11 9 Отговор
    Интервюто с Бай Тошо го водеше Жотева,стажант тогава.Терзиева е взела друго такова по късно.Много шум за нищо ! Арменски номера.
  • 27 Вие

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Вие сте Ментето ГРАД КОЗЛОДУЙ
  • 28 Републиката е публицистична не

    4 4 Отговор
    Парламентарна добре че е президента върховен главнокомандващ и служебното правителство
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 До факти

    3 0 Отговор
    От 29
    Изтриха ме, защото казах истината!
  • 31 Кеворк

    7 8 Отговор
    Боклук си беше и такъв ще пукнеш!
  • 32 Ундердог

    7 5 Отговор
    Явно Кеворкян има дар слово, но ми се струва пресилено като нарича Нери "жертва на възродителния процес". Като течеше този процес се случи да съм в Делиормана Лудогорието. Там се запознах с една Юлия. Като разговаряхме, аз използвах обръщението Юле. Тогава от съседната маса се обади една и каза: Какво ти Юле?! Тя е ... И каза някакво турско име. Получи се кофти ситуация. Освен това няколко пъти ми говореха на турски. Аз нямам нищо против турците или които да е етнос. Само не разбрах каква е далаверата с тази смяна на имената. ( Сега вече знам).
  • 33 а хааа

    3 5 Отговор
    Някой тук питаше след 30 години къде били тези комунисти, ЕТО ГО. Класика в жанра агент Димитър. Лъжец, като професия и хоби.
  • 34 Майор Милчо

    4 1 Отговор
    Ако не се беше съгласил да донася,до пенсия щеше да чете разни книжки при Бригита.Има още,които помнят.