Last news in Fakti

2 Май, 2023 23:00 3 430 63

Нима Гешев не е от добрите, щом лошите искат да го убият?

  • иван гешев-
  • взрив-
  • атентат-
  • главен прокурор-
  • прокуратура-
  • експлозия-
  • бойко борисов-
  • корупция

Една немалка част от аудиторията в България подозира, че при атентата срещу Иван Гешев става дума за постановка

Нима Гешев не е от добрите, щом лошите искат да го убият? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Веселин Стойнев:

Атентатът срещу главния прокурор е повече от отвратително деяние - и ако е истински опит за убийство, и ако е инсцениран. Наистина, не трябва да се отхвърлят всички версии, както казват разследващите. Особено когато една значителна част от аудиторията подозира, че става дума за постановка. Защото само преди месец и половина Иван Гешев не успя, въпреки огромните си драматургични усилия, да убеди обществеността, че е разкрил опит за преврат срещу себе си. Защо сега да не гледаме следващ епизод от същия сериал?

Атентатът срещу Гешев и неговите употреби

Разбира се, като отговорни граждани, въпреки всичките си съмнения, трябва да приемем до доказване на противното, че става дума за истинско покушение и да очакваме от компетентните органи да разкрият извършителите и поръчителите му. Но също като толкова отговорни граждани не може да не си даваме сметка за политическия ефект от това събитие, което вече не е в компетенциите на националното следствие.

Самият ръководител на националното следствие и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов заяви, че това е посегателство срещу държавността. Формално погледнато е точно така - атентат срещу главния прокурор в една правова и демократична държава означава тъкмо посегателство срещу държавата. По света новината би се прочела именно по този начин - в България престъпниците се опитват да убият този, който ги застрашава. Разбира се, ако не знаят каква е ситуацията у нас - а именно, че в България главният прокурор хич не е страшилище за престъпниците, защото с тях постига главно съдебни споразумения. А за политическата мафия разпъва чадър. Тъкмо затова едно от условията да получим пари от ЕС по плана за възстановяване е именно приемането на законов механизъм за разследване на главния прокурор.

Така че първият търсен ефект от атентата е легитимирането на Иван Гешев като върховен прокурор от най-чист вид. Явявайки се жертва, която се е разминала на косъм от смъртта, той вече е доказан борец - все едно съд му е прочел оправдателна присъда. Нима той не е от добрите, щом лошите искат да го убият?

Второто следствие е, че Гешев заема по-изгодна позиция да брани статута си на недосегаем. Изглежда е наясно, че в парламента ще се събере мнозинство за гласуване на механизма за разследване на главния прокурор. Затова преди 20 дни заяви, че разследването за златните кюлчета в нощното шкафче на експремиера Бойко Борисов ще приключи до седмици - нищо, че беше обещал това и през януари. Дали ще събере по-голяма смелост, предстои да разберем. Но поне ще е облякъл защитната броня на човек, когото вече са опитали да ликвидират.

Гешев може да се легитимира и геополитически като твърд евроатлантик и антипутиновец. Неслучайно заяви, че ще арестува Путин, ако се появи в България. И подписа с украинския си колега Костин споразумение за активно сътрудничество между двете прокуратури при разследване на престъпления, свързани с руската инвазия в Украйна.

Докато трае разследването на терористичния акт срещу главния прокурор, могат да се правят внушения във всяка една от тези посоки - че стари мафиоти са му вдигнали мерника (а той е трикратен носител на благоевградската награда "Джовани Фалконе"), или Борисов най-сетне е склонен да го предаде, или Путин е решил да го направи показно без новичок, или някаква смес от всичко това. Следствието му е пряко подчинено и може по добре отработения си механизъм да изпуска информация към публиката в обеми и скорост според тактическата конюнктура.

Най-сетне, атентатът може да се използва и като трамплин за политическа кариера, ако за Гешев мачът е вече свирен. Политици отдавна го призовават заради безпардонното му политическо поведение да се включи в политиката, а негови глашатаи вече пускат слуха, че ще прави партия.

Това окончателно взриви доверието в прокуратурата

Каквито и да са употребите на атентата срещу главния прокурор, той нанесе най-големи щети на българската публичност. Немалка и активна част от гражданите изпитват дълбоко недоверие към главния прокурор и сега зорлем са превърнати в циници. Събитие от такова естество би следвало да се заклеймява еднозначно от цялото общество и да събужда обществена енергия в подкрепа на държавността. Вместо това българите са разделени в оценките си и мнозина няма да са съпричастни до последно - дори това да е действителен терористичен акт, а не постановка. Защото атентатът срещу главния прокурор окончателно взриви общественото доверие в прокуратурата. Дотолкова някои хора са отвратени от главния прокурор, че дори не могат да изпитат елементарно човешко съчувствие към него. Защото за тях той е способен да твори единствено зло и атентатът не взривява държавността, а само разголва разложената ѝ плът.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    34 3 Отговор
    Уф.....цял ден акъл дават " Бандата на кратунковците" !!! Тези съмнения , които някой се пъне да посява , и то съвсем некадърно и прозрачно , са по съмнителни и от атентата !!!
  • 2 КОТарАК

    32 2 Отговор
    гръмнало газовото на някой от кортежа...споко

    Коментиран от #5

  • 3 А може би не...

    31 1 Отговор
    Къро от добрите ли е след като очисти Главния?!
  • 4 Макс

    57 4 Отговор
    Постановка . Никой не вярва , че е атентат, тероризъм и т.н..Гешев си спретна купона самият той.

    Коментиран от #9

  • 5 Да ,да

    3 14 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Ама сега ша има Сеч!!!
  • 6 Пелагия Порфириевна

    48 6 Отговор
    Жалка история излезе тази с Каскета.
    Да си подава оставката и да отива на пилона, няма да му е трудно, почти същото е като да си гл. прокурор...на България.
  • 7 Делю Хайдутин

    41 3 Отговор
    По Нова телевизия казаха че имало поражения само по фаровете на джипа на Гешев.хи хи хи

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мда

    55 4 Отговор

    До коментар #4 от "Макс":

    Правят хората на глупаци с тези постановки.
  • 10 А бе

    47 2 Отговор

    До коментар #7 от "Делю Хайдутин":

    Те камъчките от тировете нанасят повече щети!
  • 11 СТОЛИПИНОВО ПИКЧЪРС

    43 3 Отговор
    ....ПО СЛАБА САПУНКА НЕ СЪМ ГЛЕДАЛ......!

    Коментиран от #63

  • 12 Перо

    48 3 Отговор
    Първият “атентат”, без никакъв мотив! Първият “атентат”, на който всички дела са му завършвали със споразумение, преди да бъде Гл. Прокурор! Първият “атентат” срещу неосъдени държавни престъпници и доволни мафиоти! Както казва проф. Радулов, накрая “атентата” ще излезе битов случай, който не е насочен срещу Гешев!
  • 13 Как така малка част от народа?

    60 4 Отговор
    Целия народ е сигурен и убеден, че това е постановка, продължават да лъжат нагло и дразнещо от прокуратурата и следствието
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Сахиоп

    42 2 Отговор
    Всички в България и ЕС вярват,че е постановка-голям цирк
    .
  • 17 Някои да ви вярва

    42 3 Отговор
    Да бяхте се постарали повече. Много нагло. Цяла Европа се Смеее. Сами даже не си вярвате
  • 18 Коломбо

    37 2 Отговор
    според мене Емили Тротинетката му има зъб, или майката на Иванчева... останалите айдуци са на свобода що Гешо ги варди, така че по метода на изключването извода е ясен

    Коментиран от #31

  • 19 Име

    1 14 Отговор
    Добре де - никой нищо не казва - ама - взрив под наклон, колкото и да е - странно. Наистина - взривът е чиста работа - гърмиш и бегаш, примерно, освен това - всички хора го приеха като симулация.

    Дано да не е нещо сериозно все пак, ама - конкретно - България е пламнала на всички един вид места - има толкова измамници, крадци, съвсем неприемливи случки, да не говорим за наркотиците.

    Не ми се ще да е безсилна Прокуратурата и да сме като изостанала държава - на практика е абсурд.

    Има вариант да са руснаците - ама пак е твърде сложно, все тая - да се оправят.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Трифон зарезан

    17 0 Отговор
    Първо унищожи доказателствата. Второ унищожи и свидетелите. Иванчо да му мисли.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 За мен.....

    31 0 Отговор
    Гешев е герой, бори се с мафията като прасе с тиква, рискува си живота и на семейството си заради нашето спокойствие, стресна тулупа с Барселона гейт, и Путин стресна че ще го закопчее ако стъпи в България, Ердо получи инфаркт като научи това, Къро избяга на някъде, абе герой от всякъде, сега че си бил спретнал атентат, голяма работа, така се прави, чу се че американците цяла глава в романа "Магнитски" са му посветили на него и подвизите му, утре може да го гръмнат с Джавелин когато отива със Сийка на работа, обаче няма да го уцелят, стрелеца не се е сражавал в Украйна, и е аматьор от неговите хора, и представлението не трябва да свършва, ще върви като турски сериал.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 666

    4 33 Отговор
    Не се спряха да заливат с помия Гешев. Дори ако го бяха убили пак щяха да кажат че се преструва на убит. Комунистите изпитват патологична омраза. Само фамилията Гешев ги кара да се гърчат от страх. Все пак Никола Гешев отдавна не е жив.

    Коментиран от #44

  • 26 Амии,боза

    2 19 Отговор
    Не гл.прокурор закриля мафията, а такива автори платени от мафията.Боклуци!Кои олигарси са застрашени и разследвани и за какво,крадците на прехода и бъдещето на нацията.Я ги изброй!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Брад Бит

    7 1 Отговор
    Да, ако си бавноразвиващ се, може и да го повярваш това. За съжаление, избирателите на герб и пп са доста, та може и да мине
  • 30 Пффф

    25 1 Отговор
    Сийкеее.....не ни внушавайте че щом лошите искат да го убият ,това автоматично го прави добър.Едните лоши искат да очистят другите лоши !
    Застанали подмазвачите на амбразурата и подкрепят началника.....смешници !
  • 31 Психо

    17 0 Отговор

    До коментар #18 от "Коломбо":

    Само Емилито ще да е....изключително опасна е !
  • 32 Име

    1 11 Отговор
    Трябва да се озаптят престъпниците - защото са извънредно нагли.

    Навремето нямаше такава стихия - ще слага бомби.

    дано ги открият бързо - едва ли са толкова хитри, макар да е вече съмнително.
  • 33 Е то ясно

    2 6 Отговор
    Лобисти на групировките,какви плазмодии.И защо така охотно представителите на народа отнеха бюрото за защита на свидетели и го пратиха в м- во на правосъдието което скопостижно го ликвидира за да угоди на организираната престъпност и други богаташи.Е случайно ли?Заради борба с мафията ли?Така отнеха и охраната на Гешев и му дадоха от НСО на Радев.Друг известен антиГешев " журналист" го снел с телефон пред тоалетната,да покаже че го следят.Е,кой си иска държавата?
  • 34 Да бе да

    19 1 Отговор
    "Една немалка част от аудиторията в България подозира, че при атентата срещу Иван Гешев става дума за постановка"

    Една не малка част😅 има ли и един кьораФ и глух , който да мисли че милиционера е жертва?
    Геши е новата приятелка на Бай Ставри 🦩😘
  • 35 🦩💫да бе да

    7 1 Отговор
    Боко , тази банкянска трътка още не се изкал за закона и как нещата отиват към положение😅🦩 дайте думата на старшината😅
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Мдааа Дааа

    9 0 Отговор
    "Нима той не е от добрите, щом лошите искат да го убият?"...

    Е да де, ама в нашата татковина до преди няколко години имаме НЕразкрити над 200 убийства на лошите от по-лошите или обратното...
    Та по скоро заглавието щеше да е по-добре да е ЛОШИТЕ СЕ ИЗБИВАТ!!!
  • 39 Всъщност,

    2 10 Отговор
    Гешев е просто жертва на атлантическата война в България за отнемане независимостта на българската съдебна система. Можете ли да си преставите, ако Парламентът и управляващите в БГ имат власт над Главния Прокурор - та така беше при Социализма - изключително лош демо(н)кратичен сценарий. Помислете, след като дойчетата и те искат да стане така в България - дали пък не е време да спрем да ги слушаме?
  • 40 Иванов

    10 0 Отговор
    Като се съпоставят някои неща: 1.Медиите, със стремежа си да вземат грошлето от пикантната новина. 2. Официалните лица, които трябваше да направят някакво изявление.3. Изявление от присъстващите при инцидента, охраната му. 4.Самият оцелял или опазен герой - гл.прокурор на България. И адеее, разпърдяха се в гащите си, всички. И така се позамазват някои подозрителни, нелицеприятни, явно, неща. Към Турция, ама с отклонение за лично желание, не служебно, ама той много пъти все там (къде точно?) е отивал, ама бил със семейството си (ББ го ожали състрадателно), а, не, бе е бил с него, но е бил с някой друг, придружаващ го (кой бе, е безименния?), пък и ей тъй, в последен един момент седнал в друга кола от кортежа....! Я, виж ти какъв сценарий! И подопечните му - прокурори, айдее на протест! Ами да, всъщност има за какво да им е "в шише"! Е, вярно е, в една такава поредна случка - погледите на всички са обърнати към Европа и света, как това там не би се случило. Може би и там да се случи, някъде, но като цяло и поучително към всички нас е, че в тези страни хората в Прокуратура и съдилища си вършат по-старателно работата. Дали щото по-добре знаят, че ако не са такива професионалисти, ще са в риск да им излязат наяве кирливи ризи и си я загубят. Кой от нашите, работещи в тези институции се страхува от това?! А кацата с късметчета е пред тях, всеки изтегля своето
  • 41 Именно

    11 0 Отговор
    Какво самочувствие към симулант и престъпник?
    Ясно е че е инсценировка с цел точно това, което пише в заглавието.
    Ако случайно го гръмнат наистина, това всъщност ще заздрави държавността :)

    Коментиран от #42

  • 42 Атлантик плюс

    3 1 Отговор

    До коментар #41 от "Именно":

    Твоето мнение напълно съвпада с това на атлантистите в България. Съгласен.
  • 43 Пловдив

    14 0 Отговор
    Ако това наистина е било атентат срещу тъпия и нагъл селски милиционер(в което дълбоко се съмнявам!),то тогава бандитите ни са каквито са и прокурорите ни, т.е. нещастни олигофрени,от които нищо не става!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Радка пиратка

    12 0 Отговор
    Како Сийке каква ста тя , една пиратка уплашила нашто сикаджийско купено прокурорче . Напълнил гащите и стана за смях .Почнаха да му се привиждат огнъове ,кратери ,сачми осколки , атентати .Сега ще му лее куршум ходжата кой му подхвърлил пиратката ? Сигурно е звънял на Зеленски да му изпрати някоя брониран автомобил . Че тука местните генерали въобще не щели да дават бронирана техника , очаквали Путин да я вземе .
  • 46 ...

    1 0 Отговор
    В България крадците според мен са от добрите, а честните лоши и тока е от 77 години. Лична гражданска позиция, дори 15 заплахи и на обикновените хора е имало пред последните пак ще се повторя 15 г. Нищо старо не е забравено в България, добре, че младите родени малко преди 1989, но ако си родител живееш със страх за близките си хора. Те могат да ви светнат, отмъщават най милото. Поне напишете с големи бъкви, нямате право да пишете, от факти бг, а не Забрана имате. От кого е тая забрана и вие сте демократи, къде са правата на гражданите с гражданска позиция. Искаме отговор и ако е забранено, ще го сторим или няма да пишем. По добре бъдете искренни, а не Заплахи за живота, а що не и на децата ни сте способни да навредите. Все пак сме минали през вас след 1945 и знаем и до днес страдаме от вас мили диктатури, знаете от кои, от които сте отвън същите диктатури.
  • 47 Анонимен

    0 0 Отговор
    Щом заплахи идват на обикновени граждани.... Млъкни и
  • 48 резервист

    11 0 Отговор
    От Гешев всичко може да се очаква. На кого му трябва мъртъв главен прокурор? Кого застрашава лично работата му до толкова, че да поеме такъв голям риск? Кой има да му връща толкова, че да поиска живота му? Нещо не се сещам. За това пък в режисьорските му способности съм уверен. Нагледахме се на постановки и споразумения.
  • 49 Никола Гешев

    1 6 Отговор
    Сал една прокуратура остана и нея искат да разсипят...!
    Гешев, братле, сега е твоя час, давай ги по ред на номерата, без оглед на позицията им в обществото!
    Знаеш много добре, че всички са от отбора на затвора - президенство, министерски съвет, парламент и всички останали!
    Целия свят ще бъде с теб ако ги почнеш!
    Дойде време за плащане на сметката и ти знаеш какво значи това!
  • 50 каскет

    0 0 Отговор
    от добрите не е от КОРУМПИРАНИТЕ Е
  • 51 Друга гледна точка

    5 0 Отговор
    Стойнев, Стойнев, да ти имам коментара! В сила е и обратния вариант -добрите искат да го убият, защото не преследва лошите
  • 52 От самолет се вижда бре!

    8 0 Отговор
    Дори ако стреляш с много качествено оръжие с оптически мерник, от положение легнал, трябва да си доста добър за да можеш, застанал от страни да поразиш с увереност човек в движещ се автомобил. Да разчиташ, че ще можеш да взривиш самоделно устройство на няколко метра встрани от пътя и насочено към пътя от разстояние, наблюдавайки чрез някакво приспособление, независимо какво е то и да поразиш возещите се автомобил! Трябва освен некомпетентен и некадърен да си и много наивен. Това става само по един начин, както го е направила навремето италианската мафия - един тон тротилов еквивалент във водостока под пътя и нищо не важи, нито брониран автомобил, нито някакъв късмет или вяра в Бога например. Това според мен си е долнопробна театрална инсценировка, в която наистина можеше да има и случайно пострадали, но за радост няма!
  • 53 На добри и лоши,

    3 0 Отговор
    на стражари и апаши играехме като деца. Сега времената и ситуацията на планетата Земя е друга, хората са други и много трудно ще е да искате да ги връщате като начин на мислене в детските им години. Изоставате в развитието си западни приятели.
  • 54 Матей преображенски

    5 0 Отговор
    Лошите искали да го убият,ама наужким,така че той си е от тях,от лошите.Да бяха му пукнали предна гума на магистрала,докато фирка с 200,това е новаторски атентат,колата му бронирана,ама гумите не са.Тия управляващи пич-ле-га-ри са големи шегобийци,само си правят комплоти и все здрави и читави излизат,голяма скука ги е обзела по добрите стари бандитски времена,затова ги правят тия фиести.
  • 55 НЕ ВИНАГИ ЛОШИТЕ СА УБИЙЦИТЕ

    3 0 Отговор
    НО ТОЗИ ПЪТ КАНДИДАТ УБИЕЦА БЕШЕ ,,ДОБРИЯ БОКЛУК"
  • 56 ИМА ДОБРИ ПАРАЗИТИ СПОРЕД

    3 0 Отговор
    КАЛИНКАТА ПАРАЗИТКА СИЙКА !
  • 57 ДОБРИТЕ

    3 0 Отговор
    ПОЗДРАВЯВАМЕ ГЕШЕВ С ПЕСЕНТА “РАДКА ПИРАТКА“
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Вую

    1 0 Отговор
    Факти сменете си името!!!!
  • 60 ганю

    0 0 Отговор
    Ами неудобен им е щото не се продава и им е хванал спатиите и далаверите
    та затова.
  • 61 ганю

    0 0 Отговор
    и понеже поиска имунитета на радостин василев след седмица две
    бум мафията се намеси
  • 62 Именно

    0 0 Отговор
    И кои са лошите дето толкова ги е страх от гешев?
    Сигурно Иванчева го е организирала, нали? ;)
    Че то има ли друг, с който гешев да се е борил толкова яростно, даже още отпреди да стане главен ...
  • 63 Именно

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "СТОЛИПИНОВО ПИКЧЪРС":

    така е като избират "актьорите" без кастинг :)