Last news in Fakti

6 Май, 2023 20:06 1 530 20

Русия засилва шпионската си дейност в европейските страни

  • русия-
  • шпиони-
  • европа-
  • мрежи-
  • организации

Москва използва миграционни мрежи в благотворителни псевдоорганизации

Русия засилва шпионската си дейност в европейските страни - 1
Снимка: Уикипедия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на aktualnezpravodajstvi.cz

Русия се справя с масовото експулсиране на служители на руското разузнаване (ГУР, СВР), действащи под дипломатическо прикритие в различни европейски страни. През годината, когато Русия напълно разви агресията си срещу Украйна, в страните от ЕС и НАТО бяха разкрити повече от 400 руски разузнавачи, които впоследствие бяха експулсирани обратно в Русия. Сериозно орязани бяха редиците на руските разузнавачи в Белгия, Полша, Франция, Германия, България, Финландия, Швеция, Норвегия и други страни.

В резултат на това Москва активно се стреми да възстанови мрежите си за шпионаж, особено за събиране на информация за европейската критична инфраструктура и западните доставки на оръжия за Украйна. Това е особено важно за Кремъл сега, когато украинската контраатака върху окупираните от Русия територии може да започне през следващите седмици. Преди повече от месец в полското Подкарпатско воеводство беше задържана група лица, наблюдаващи железопътни маршрути. Сред задачите им беше разпознаването, наблюдението и документирането на превозни средства, превозващи западни оръжия за Украйна.

Русия изпраща нови шпиони, маскирани като бежанци, в страните от ЕС. Сред тях има жители на Крим, Донбас и други окупирани територии на Украйна, които могат да бъдат вербувани от руските служби за сигурност и включени в миграционните потоци.

Руски агенти също са включени в потока от мигранти от Русия, след като миналата есен там беше обявена "частична мобилизация". В резултат на това е много вероятно най-малко 10% от руснаците, напуснали Руската федерация през последната година, да работят за руските служби за сигурност.

Русия системно използва фондове за благотворителна помощ за събиране на лични данни на украински граждани от редиците на бежанци, активисти, доброволци, войници, които се лекуват и рехабилитират в европейски страни.

През май миналата година в Португалия избухна скандал по отношение на руска двойка с двойно гражданство, а именно Игор Часин и съпругата му Юлия. Те предадоха личните данни на украинските бежанци и техните семейства, останали в Украйна, на руските тайни служби, използвайки Центъра за подкрепа на бежанците в Сетубал, както и източноевропейската мигрантска асоциация Unity.

Русия също финансира фиктивни благотворителни организации в страните от ЕС и НАТО, които претендират да помагат на украинските бежанци. Именно чрез благотворителни фондации руските специални служби се стремят да получат информация за местонахождението, маршрутите и времето на доставките на военна помощ за Украйна и продължават да събират информация за украинските бежанци и техните семейства. Такива структури включват благотворителната фондация Unity of Ukraine (САЩ), украинската асоциация A.C.T.U.A. Leleka (Испания), Училището за украински деца бежанци Vesna (Белгия), Украинска литературна и културна фондация Jazyk Kalina (Словакия), Асоциация Vychyvanka (Франция) и др.

По този начин Руската федерация иска да засили шпионската си дейност в европейските страни, за да попречи на Европа да подкрепи Украйна в борбата ѝ срещу руския агресор. В същото време Москва може да използва всеки подходящ инструмент за тази цел, включително благотворителни организации.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    3 5 Отговор
    Всичко е готово да отвърне на удара.
  • 2 Русофил

    17 19 Отговор
    Русия засилва шпионската си дейност. Русия не иска рупии. Индия не дава долари. Китай не иска рубли.
    Русия няма юани и долари. Петролът ОПЕК - 73, Уралс - 43. Денги нет.
    Финито РФ.
  • 3 Национални предатели!

    14 16 Отговор
    Само нашето путинофилско Външно, издава визи на руските шпиони!

    Коментиран от #6

  • 4 КОТарАК

    4 9 Отговор
    РУСИЯ може вече да развие 1 вила около езрото КОМА в Италия-на Соловьов / тукашните ибрици не ги броя , че не са изкарали още
  • 5 Сатана Z

    8 11 Отговор
    Русия финансира подобни проекти за отклоняване на вниманието на службите от тяхната мрежа от къртици окопали се дълбоко във всички структури в Европа.Къде сте ръгнали да си мерите шишкте с Питерската КГБ школа?

    Z
  • 6 Европа затвори врати

    6 9 Отговор

    До коментар #3 от "Национални предатели!":

    Руснаците масово се преселват в България!

    Коментиран от #12

  • 7 400 000 имота

    15 14 Отговор
    Руснаците имат 400 000 имота в България благодарение на нашите продажни политици. Повечето от собствениците на тези имоти са руски генерали и полковници. Това е истинска заплаха за националната ни сигурност, защото утре може да им скимне и да обявят "референдум".
  • 8 Странен народ са руснаците!

    14 14 Отговор
    Напъхали са си в ушите американски слушалки на айфон и бълват гущери, колко гадни били американците! Бълват гущери по американската платформа Ютюб!
    Пускат по Z каналите си в Ютюб искане за спонсорство чрез американската VIZA!
    Z “патриотите“ са най активни в американската Фейсбук !
    Някаква руска умствена перверзия!

    Коментиран от #11

  • 9 Русороб

    13 12 Отговор
    Да премахнем 3900 тотема на руският окупатор в България, начело с МОЧА!
    Да изгоним генерал митрофанова!
    Да изгоним руските нашественици от Варна!
  • 10 Москаль

    10 13 Отговор
    Московията се връща там, където беше и където трябва да бъде - в СССР!
    Тя трябва да бъде оградена с бодлива тел от цивилизованният свят!
  • 11 джо

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Странен народ са руснаците!":

    глупости
  • 12 РЕАЛИСТ

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "Европа затвори врати":

    Още преди 20 години руснаците избраха България. Привлича ги добрия климат и сходството в езика. Студено е в Русия и търсят нещо по топло. Същото бе е и с англичаните. Търсят нещо, дето няма да вали и е слънчево.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 007

    10 8 Отговор
    Засилва не засилва колата вече лети към пропастта!!! Няма какво да спре разпада на к0 чин@т@!!! 🇧🇬🇺🇦🇪🇺🇺🇸🇧🇬
  • 15 В НАТО знаят ли, че

    10 4 Отговор
    сме " Троянският кон" на путин в НАТО?
  • 16 Голям страх

    6 2 Отговор
    Треперете, купете си памперси.
  • 17 отегчен

    10 7 Отговор
    Светът трябва активно да се бори срещу руZкото Zло! Докато то не бъде победено един път завинаги, ще продължава да бъде заплаха за източноевропейските и централноазиатски народи.
  • 18 Са са зло

    4 2 Отговор
    По пропагандата се разбира кой лъже.
  • 19 Ужас

    6 5 Отговор
    В Европа е бъкано с рушляци. Онзи ден бях в Испания. Ужас! Най-често срещаната чужда реч беше руската! Речта на тези, които плюят Западна Европа и са готови да унищожат. Затова Европа трябва да се изчисти от тях. Де що има рушляци трябва да бъдат изритани!
  • 20 Гай Турий

    0 0 Отговор
    Кой се упражнява за названията на руските спецслужби. ГУР е украинска, а в РФ е ГРУ. ФРС и ФСБ са гражданските спецслужби.