Last news in Fakti

10 Май, 2023 10:00 936 0

Какви мерки предприе Бразилия, за да ограничи зачестяващите нападения в училищата и какво научи от грешките на САЩ

  • бразилия-
  • лула да силва-
  • жаир болсонаро

За Бразилия, втората по население страна в Западното полукълбо, търсенето на бързи решения на проблема рискува да доведе до злоупотреба с власт

Какви мерки предприе Бразилия, за да ограничи зачестяващите нападения в училищата и какво научи от грешките на САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като Бразилия бе разтърсена от жестокото убийство на четири деца в детска градина на 5 април, властите в южноамериканската страна предприеха драконовски мерки в борбата срещу насилието в учебните заведения. Само през първите две седмици след трагедията полицията задържа около 300 пълнолетни и непълнолетни лица в цялата страна, обвинени в разпространението на езика на омразата или в подстрекаване към насилие в училищата.

На 5 април мъж с брадва нахлу в детска градина в град Буменау, в южния бразилски щат Санта Катарина, и уби четири деца на възраст между 5 и 7 години. Още поне четири деца пострадаха при нападението. Нападателят, който влязъл в сградата, прескачайки оградата, се предал след това в полицейския участък. Изглежда, че той не е имал никаква връзка с центъра за детски грижи. Мотивите за извършването на жестокото престъпление все още не са изяснени, припомнят бразилските медии.

За безпрецедентната репресия срещу задържаните, която крие риск от предполагаемо превишаване на правомощията на властта, не се разкрива почти нищо, но тя подчертава решителната реакция на страната на федерално, щатско и общинско равнище. Всеотдайните усилия на Бразилия да изкорени очертаващата се тенденция на зачестяващи нападения в училищата са в контраст със случващото се в Съединените щати, където подобни нападения са доста по-чести, по-смъртоносни и се случват от доста по-дълъг период от време, а властите там не предприемат толкова драстични мерки.

Действията, предприемани в САЩ до този момент, и част от техните несполучливи решения са в основата на реакцията на бразилската страна, казва Ренан Теодоро, изследовател от Центъра за изследване на насилието към Университета в Сао Пауло. "Научихме се от успехите и грешките на други страни, особено тези на САЩ", заяви той пред Асошиейтед прес.

От 2000 г. насам в Бразилия са извършени над 20 нападения или прояви на насилие в учебни заведения, като половината от тях са през последните 12 месеца, включително и нападението в детска градина на 5 април.

Президентът на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва заяви, че представата за училищата като убежища е "разрушена". Неговото правителство потърси мнението на независими експерти и изследователи и миналия месец свика среща на министри, кметове и съдии от Върховния съд, в която да бъдат обсъдени възможните мерки срещу насилието в училищата.

Някои от вече приетите в страната мерки съвпадат с тези, прилагани с течение на времето в САЩ, като например създаването на горещи телефонни линии, обучението по безопасност за работещите в училищната администрация и учителите, държавно финансиране за психично здраве на учениците и преподавателите, както и предоставянето на оборудване и инфраструктура за сигурност в учебните заведения.

Други мерки, като например общонационалната проверка на предполагаеми извършители, включваща над 3400 полицейски служители, или новите опити за регулиране на съдържанието в социалните мрежи, не са заимствани от Вашингтон, а точно обратното, бяха наложени от властта в страната.

Множеството арести целят да успокоят страховете на бразилците, отбелязва Флавио Сапори, старши научен сътрудник в неправителствената организация “Бразилския форум за обществената сигурност”. “Приоритетът е да се намали паниката”, заяви той във връзка с общонационалните арести.

През седмиците, последвали масовото убийство в детската градина, непотвърдени заплахи и слухове започнаха да се разпространяват в социалните мрежи и всяха редица страхове сред ученици, преподаватели и родители, в това число и в 42-годишната Ванусия Силва Лима, майка на петгодишно момче, от централната част на Сао Пауло. “Страхувам се да изпратя сина си на училище. Не съм само аз, но и моите приятелки, както и жените, с които се запознах в салона”, заяви тя пред АП.

Голяма част от бразилските щати дори не изчакаха получаването на официално решение по въпроса от правителството на Лула. Властите в Сао Пауло например наеха 550 психолози на временни договори, които да обслужват общинските училища в района, и 1000 частни охранители, за да гарантират сигурността в учебните заведения.

Въпреки че стрелбите в САЩ често разпалват дебати, на федерално ниво те често завършват в задънена улица. Двете основни партии рядко достигат до консенсус по въпроса. Демократическата партия се фокусира главно върху контрола върху оръжията, докато Републиканската партия настоява за въвеждането на по-строги мерки за сигурност. По този начин въпросът с контрола върху огнестрелните оръжия продължава да нерешен.

Усилията на бразилските власти, свързани с борбата срещу насилието в училищата, получиха широка обществена подкрепа, отчасти защото предложенията не включваха ограничаването на достъпа до огнестрелни оръжия, което както в южноамериканската страна, така и в САЩ, става все по-актуален политически въпрос, отбелязва АП.

Така или иначе, използването на огнестрелни оръжия при извършването на подобни нападения не е толкова често срещано в Бразилия, колкото използването на хладно оръжие, най-често ножове. Като пример за това е именно случилото се на 5 април.

В Съединените щати законопроектите рядко биват приемани с одобрението и на двете партии. Все пак обаче има някои изключения, като например двупартийния консенсус, постигнат миналата година след масовата стрелба в Ювалди, щата Тексас, както и след други подобни случаи на насилия в учебни заведения. Одобреният законопроект затегна проверките на притежателите на огнестрелно оръжие и направи така, че извършителите на домашно насилие да имат значително по-ограничен достъп до тях. Отпуснати бяха и 1 милиард долара за психичното здраве на учениците и засилване на сигурността в училищата.

Другите промени в законодателството на САЩ, свързани със сигурността в учебните заведения, възникват постепенно след масовата стрелба в гимназията “Колумбайн” в Литълтън, щата Колорадо, през 1999 г. и стрелбата в началното училище Санди Хук в щата Кънектикът през 2012 г. Вследствие на тези трагични случаи вече в почти всички щати от учебните заведения се изисква да имат планове за безопасност, които често включват тренировки и евакуация при стрелба. Редица отделни училищни райони имат свои горещи линии за безопасност, а някои използват софтуер за наблюдение на социалните мрежи за наличието на потенциални заплахи.

Голяма част от американските щати отпускат на училищата средства за "укрепване" на сградите с метални детектори, служители по сигурността, бронирани врати и други мерки, което само по себе си предизвиква дебат за охраната на американските училища.

Депутатът Едуардо Болсонаро, син на крайнодесния предшественик на Лула да Силва, е един от малкото гласовити застъпници на теорията за повече сигурност в училищата в Бразилия, които призовават за поставянето на металдетектори и назначаването на въоръжена охрана в учебните заведения, давайки пример с мерките в някой от американските щати. Той дори внесе законопроект за въвеждането на тези мерки като задължителни във всички училища.

Президентът Лула да Силва обаче заяви, че правителството му няма намерението да въвежда нито детектори, нито дори проверки на ученическите раници.

Флавио Сапори от своя страна заяви, че Бразилия е възприела смесен подход, който освен полицейска охрана набляга и на грижата за психическото здраве, превантивното наблюдение на предполагаеми заплахи и обучението на учителите. “В Бразилия имаме ясното разбиране, основано на опита на САЩ, че само инвестирането във въоръжена охрана в училищата не дава резултат, че засиленото полицейско присъствие в училищата не възпрепятства нападенията”, заяви той. “Това работи само за превръщането на училищата в затвори”, добави експертът.

За Бразилия, втората по население страна в Западното полукълбо, търсенето на бързи решения на проблема рискува да доведе до злоупотреба с власт.

Що се отнася до заподозрените, арестувани за краткия период след трагедията, Ренан Теодоро отбелязва, че властите не са уточнили причините около задържането им, а разследванията срещу тях се водят при строги правила за поверителност.

Министерството на правосъдието на Бразилия бе запитано от Асошиейтед прес колко от 302-мата задържани са непълнолетни, но ведомството отказа да даде каквито и да е било подробности по случая.

Министерството също така се оказва, че е упълномощило национална агенция за защита на потребителите да налага глоби на технологични компании, които не премахват съдържание, възприемано като възхваляващо масови стрелби в училищата, насърчаващо насилие или отправящо заплахи. И изглежда, че това решение получава широка подкрепа. Голяма част от бразилците смятат, че трябва да се търси отговорност и от социалните платформи, които разпространяват езика на омраза и популяризират масовите стрелби.

По време на срещата през миналия месец Лула, министърът на правосъдието, двама съдии от Върховния съд и председателят на Федералния Сенат (горната камара на бразилския парламент) изразиха подкрепата си за регулирането на социалните платформи с аргумента, че речта, която е незаконна в реалния живот, не може да бъде разрешена онлайн.

"Или ще имаме смелостта да обсъдим разликата между свободата на изразяване и глупостта, или няма да стигнем далеч", заяви Лула.

Инициативата на коалицията “Права в мрежата”, обединяваща 50 организации, фокусирани върху основните права в цифровото пространство, изрази своето безпокойство във връзка с предоставянето на власт на управляващите да решават какво може и какво не може да се казва в социалните мрежи.

Някои от социалните платформи, които първоначално се противопоставяха на изпълнението на исканията за премахване на даден вид съдържание, са променили позицията си и през последните две седмици са премахнали или блокирали повече от 750 профила, заяви министърът на правосъдието Флавио Дино.

След случилото се на 5 април прокурорите на щата Санта Катарина призоваха медиите да се въздържат от споделянето на снимки или назоваването на самоличността на убиеца, позовавайки се на изследвания, според които това може да насърчи други нападатели, припомня АП.

Медийният конгломерат “Групо Глобо” (Grupo Globo) обяви, че повече няма да назовава имената, нито да изобразява извършителите на подобни престъпления в своите предавания или публикации. “Естадо де Сао Пауло”, един от най-големите бразилски вестници, последва примера. “Си Ен Ен Бразил” (CNN Brasil) и “Банд” (Band) също направиха тази промяна.

В Съединените щати все още не се наблюдава подобна широка промяна в нагласата на медиите, въпреки че по-голямата част от тях започнаха да използват по-рядко имената на извършителите на подобни престъпления и да се съсредоточават до голяма степен върху историите на жертвите. Някои новинарски организации в САЩ дори прекратиха обичайната досега практика да описват профила на извършителите на масови стрелби в училищата.

Развитието на ситуацията в Бразилия напомня на вълната от федерална подкрепа за училищна безопасност в САЩ след стрелбата в гимназията “Колумбайн”, казва Кен Тръмп, президент на базираната в Охайо консултантска организация “National School Safety and Security Services”

“Оттогава насам тя стана много по-нестабилна”, заяви той, визирайки ситуацията в Съединените щати. Дали усилията на Бразилия ще доведат до успех ще зависи от способността да се запази инерцията дори след като общественото внимание се отклони от насилието в училищата, добави той. "Въпросът е дали това ще бъде устойчиво?", отбелязва Кен Тръмп.

Симеон Томов, БТА


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА