Last news in Fakti

16 Май, 2023 19:00 4 941 44

Мария Габриел: светлини и сенки

  • мария габриел-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • десислава атанасова-
  • румен радев-
  • иван гешев

Момичето от Хаджидимово, което стигна до самия връх, сега може да стане и първата жена начело на редовно правителство в България

Мария Габриел: светлини и сенки - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мария Габриел може да стане първата жена начело на редовно правителство в България. Кандидатурата ѝ има много предимства. Но над нея са надвиснали и някои сенки.

Млада, жена, твърдо убедена европейка с многогодишен опит в Брюксел. На пръв поглед Мария Габриел има много плюсове като кандидатка за премиерския пост в София. Но нека не си затваряме очите и пред минусите.

Какво разказват колегите за Мария Габриел?

Мария Неделчева е родена преди 44 години в малко южно градче, което носи името на един социалистически радетел за македонската кауза. Завършва българска и френска филология в Пловдив и взима магистърска степен по сравнителна политика и международни отношения в Бордо. От 2019 година е заместник-председателка на Европейската народна партия, а от 2017 - еврокомисарка по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. През 2012 година Мария Неделчева се омъжва за Франсоа Габриел, сътрудник на френския евродепутат Жозеф Дол, който тогава е начело на групата на ЕНП. Хора, които са работили дълго с Мария Габриел, я описват като отдадена и интелигентна жена, която работи упорито, винаги изчита документите и е добре подготвена.

В същото време обаче изданието "Политико", което се води за най-авторитетната медия по въпросите на ЕС, отбелязва днес, че бивши сътрудници на Мария Габриел се оплаквали от навика ѝ да ги претоварва и дори да иска от тях лични услуги - например да ѝ купуват кока-кола и цигари.

"Политико" пише още: "Войник на партията си - така един бивш еврокомисар, работил с нея, описва ангажимента на Мария Габриел към Европейската народна партия. Габриел следва отблизо и линията на своята българска партия ГЕРБ и на нейния лидер Бойко Борисов - независимо от критичните гласове, според които той управлявал страната си като някаква мафиотска държава."

Сенките над кандидатурата на Габриел

Най-тежката сянка над кандидатурата на Мария Габриел хвърля именно дългогодишният премиер Бойко Борисов, за когото не само "Политико", но и редица други международни медии често пишат тъкмо във връзка с подозренията в корупция. Но и срещу самата Мария Габриел имаше сходни подозрения. През 2018 година сдружението "Боец" я обвини, че е ползвала общинско жилище срещу наем, доста по-нисък от пазарния. Тогава КПКОНПИ прекрати производството, защото в указания период Мария Габриел не попадала в категорията на лицата, заемащи публични длъжности в България по смисъла на съответния закон. Много шум се вдигна и около докторската титла, уж придобита в Бордо, с която Габриел веднъж окичи визитната си картичка.

Не по-малко шум предизвика обаче и позицията на Габриел, че Иван Гешев трябва да се оттегли от поста си като главен прокурор. С този свой жест, както с категоричната си проевропейска позиция и с осъждането на руската агресия срещу Украйна Мария Габриел би могла да прехвърли мост между двете евроатлантически коалиции, които събраха най-много гласове на последните избори: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Очевидно точно такава сметка си е направил и Бойко Борисов.

Високопоставен дипломатически източник в ЕС, който желае да остане анонимен, коментира в тази връзка, че ако една бивша еврокомисарка и истинска европейка бъде избрана за министър-председателка на България, това ще отправи много позитивно послание към европейските институции. Този източник подчертава още нещо много важно: "От наша гледна точка би било фантастично в България да се установи политическа стабилност, защото в момента геополитически това е много важна страна за нас. Институциите на ЕС са дълбоко убедени, че България трябва да се присъедини колкото е възможно по-бързо към Шенгенското споразумение."

А председателят на ЕНП Мартин Вебер писа в Туитър: "Приветстваме горещо номинацията на Мария Габриел за кандидат за министър-председател на България. Тя има опита и международния авторитет, за да преодолее политическия застой в София."

"Тя не вярва на никого"

Самата Мария Габриел поставя тъкмо думичката "авторитет" в центъра на своята политическа стратегия - редом с "амбиция" и "ангажимент". А това издава определени нейни нагласи, които добре запознати хора не смятат за особено плодотворни. В разговори с такива хора няма да чуете директно обвинението, че Мария Габриел има мания за контрол, но въпреки това се очертава образът на една ангажирана и амбициозна политичка, която с авторитет желае да държи всички нишки само в своите ръце. "Политико" цитира бивш член на екипа ѝ с думите: "Тя иска да знае всичко и не вярва на никого. Иска да я поставяме в копие на всеки един имейл."

В личен контакт Мария Габриел прави точно такова впечатление: усмихва се любезно, но погледът ѝ остава хладен и фиксиран, а в главата ѝ очевидно цъка графикът за деня. Човек има усещането, че г-жа Габриел е европейски бюрократ като от учебник, а в същото време желае да свърши всичко сама и не умее да делегира. Може би тъкмо, защото няма доверие на никого. От друга страна тя изрично говори за доверието между партньорите, когато става дума за сформиране на правителство…

Момичето от Хаджидимово, което стигна до самия връх, сега може да стане и първата жена начело на редовно правителство в България. Има хора, според които това далеч не е толкова лоша идея в тези доминирани от мъже времена на сътресения и война.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бамбука

    70 1 Отговор
    Каква драма с Хаджидимовски предвкус. И очакват ПП/ДБ да се върже на тази комедия ?
  • 3 Македонско моме

    8 44 Отговор
    Ще ви свие сърмите на шопите!

    Коментиран от #20, #34

  • 4 Последния Софиянец

    81 4 Отговор
    Ако тази 🐞 застане начело на държавата ще емигрирам.

    Коментиран от #7

  • 5 Жирафа

    13 37 Отговор
    Харесва ми!
  • 6 ОЗ ОФИЦЕР

    6 77 Отговор
    браво на момичето станала красива госпожа и постигнала всичко в политиката както и материалните блага за ,които много от нас не може и да мечтаем голама е като човек и българка щом може да загърби личните си благини и да се ангажира да оправя батака ,който други го създадоха и то за кратко време в последните години

    Коментиран от #37

  • 7 къде

    27 9 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Ще се върнеш на село ли или с киро лъжата съвместно към канадско
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 факт

    54 3 Отговор
    Който се съюзи с боко-гори !
  • 10 Тони

    46 3 Отговор
    Това нещо на снимката прилича на ония женствения Емил Конрад .
  • 11 Според

    52 3 Отговор
    произхода на човека,се вижда
    и бъдещето на което ще ни заложи.
    Ние ,вече бяхме под банкянски
    ботуш,под драгомански.Все още под
    делиормански.Очаква ни ,
    хаджидимовски.Е...,ние мазохисти
    ли сме???Във Франция,си пазят
    родовия лист.С това потекло,
    примерно,не можеш да станеш
    повече от шеф на отдел,или кмет
    на 3 хил жители.С по-добро,може
    да стигнеш до зам. министър .Толкоз.
    А,ние от тютюна ,минпред- смях!!!👸🥬🍿
  • 12 Алфа херинга

    58 2 Отговор
    Домъкнаха тази бюрократа да ни управлява. Докъде ни докара Баце.
  • 13 Де ги намират

    60 4 Отговор
    Като я видиш е ясно протеже бездарно
  • 14 Спецназ

    10 25 Отговор
    Ако може да прибере за България тези 6 милиарда траншове чрез редовно правителство- да я избират. Че ще има кусури- ДА!

    Българина като удари 3 ракии,
    обича да го завира на политиците у всички дупки.
  • 15 Павел пенев

    47 3 Отговор
    Няма да стане премиер, въпреки пропагандния материал на фашизираната медия DW.
  • 16 така ли

    21 1 Отговор
    дубъл квачка....
  • 17 ФЕН

    43 0 Отговор
    Маричето е на синджира......поровете се засемеиния бизнес на нея и брат и - Боби пелтека и ще разберете защо е на виришшка .всичко ще направе какво и кажат.....едни ДДС се източват ..... години от държавата.
  • 18 Перо

    35 1 Отговор
    Стига глупости, всичко дължи на мъжа си и свекъра!
  • 19 Цайса....

    8 10 Отговор
    Ха..тази госпожа на снимката прилича на Алина Кабаева...тя ли е?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Васил

    23 1 Отговор
    Мара Бушона само през крив макарон ще е премиер.
  • 22 да видим

    29 1 Отговор
    "Млада, жена, твърдо убедена европейка с многогодишен опит в Брюксел." Млада, млада, колко да е млада жена на 44 години, влизаща в климактериума? Жена - така се твърди, вярваме на това твърдение. Убедена европейка - това не е ясно какво точно означава. Да си европеец е географска принадлежност и не може да бъде качество. Многогодишен опит в Брюксел - това категорично е недостатък, тъй като иначе казано означава закоравял бюрократ, изгубил всякакво чувство за реалността. Критичният анализ на тези твърдения води до извод, че Мария Габриел по никакъв начин не е подходяща да бъде премиер на България, която в последно време все повече се отдалечава от идеята, че трябва да бъде част от Европейския съюз в този му вид.

    Коментиран от #25

  • 23 Е да де,

    5 2 Отговор
    Е нема лшо да стане, пе мое и да не стане...
  • 24 СТИГА БЕ...☝

    24 0 Отговор
    КАКЪВ КОМИСАР Е
    ЩОМ НЕ ЗНАЕ ЧЕ
    САМО В БЪЛГАРИЯ
    МОЖЕШ ДА ИЗЛЕЗНЕШ
    В ОТПУСК И ДА ХОДИШ
    ДА СТАВАШ ПРЕМИЕР И АКО
    МИНЕ ..МИНЕ...АКО НЕ МИНЕ
    ПАК ЩЕ СЕ ВЪРНА В ГРАДА НА
    ШОКОЛАДА...БРЮКСЕЛ...😁

    Коментиран от #30

  • 25 Виж и това:

    2 12 Отговор

    До коментар #22 от "да видим":

    "Убеден европеец" в случая се използва като характеристика която поставя някого в принадлежност към идеите за Обединена Европа. Както например "русофил" не е характеристика за географско позициониране, а принадлежност към идеите България да си остане на практика Задунайска губерния в пределите на Евразийското пространство, което е наследено от идеята на БКП от 60те години на 20ти век, България да стане 16та република на ссср.

    Коментиран от #26

  • 26 да видим

    28 2 Отговор

    До коментар #25 от "Виж и това:":

    Какво ще рече Обединена Европа? Колко е обединена и за какво точно е обединена? Решенията се вземат от големите държави в ЕС със силни икономики. Малките държави са натикани в ъгъла и икономиките им системно са съсипвани с безумни регулации и непрестанни санкции за щяло и нещяло. Европа обединена около джендър идеологията? Или обединена срещу мирни преговори между Русия и Украйна? Европа обединена за храни с ГМО или с червеи? За какво точно се е обединила Европа, че не се сещам? Освен в безумията, разбира се.
  • 27 Това за

    4 21 Отговор
    общинското жилище много са се изложили от Боец. Всички роми имат общински жилища, не си плащат наемите, нито ток, нито вода,но Фандъкова не ги изхвърля . А наемите са ниски за всички. Какво лошо има да получи общинско жилище. Депутатите от провинцията къде живеят?

    Коментиран от #28

  • 28 не точно

    25 0 Отговор

    До коментар #27 от "Това за":

    Неделчева е ползвала общинското жилище срещу символичен наем когато вече е евродепутат и не живее в България, а ползва жилище в Брюксел, за което плаща ЕС. Когато Неделчева е спряла да бъде български депутат е отпаднало основанието да държи общинско жилище на ниска наемна цена. И не сравнявай бедните цигани с бюрократка, получаваща над 20000 евро месечна заплата.
  • 29 Гост

    3 0 Отговор
    Май са друсани иначе няма как
  • 30 Само дето мястото е заето

    11 1 Отговор

    До коментар #24 от "СТИГА БЕ...☝":

    Нали казаха,че коя беше там,аха Ева Кайлер,или да не бъркам,ама по баща Паунова вече е назначена за комисар.Значи тя-Гаргамел,пард.Габриел ще трябва да подава молба за назначение на новата комисарка и да чака решението на ръководството на комисариата.Може и да не я искат вече.Груба била в обноски,прещала ги да й купуват цигари и кока-кола,вероятно не с техни пари де,ама стига им на хората огорчението на разходката до павилиона с цигарите.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 дедо Герчо

    9 1 Отговор
    ДА,АМА НЕ,КАЗВАШЕ ДЕДО ПЕТКО.А СЕГА ЧЕМОДАН,ВОКЗАЛ,БОРДО ДА СИ ДОУЧИШ И ВЗЕМИ И ВИНЕТУТО...ХЪХЪХЪ...ХЪХЪХЪ...
  • 33 Вирус

    9 1 Отговор
    Дойчото тези похвати ги знаем като цяло примерна пионерка и комсомолка и що си захвърля рахатлъка изведнъж се оказа че много обичала родината си хаха
  • 34 Ъъъ

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Македонско моме":

    Няма начин, значи, амбициозна, но алчна и проста! Лаком гз глава затрива.
  • 35 Търновец

    6 1 Отговор
    Преди години Българска медиа публикува изследване на Американски разследващ журналист за Баце публикувано в Американско списание. Заглавието е "Българския партньор на Буш във войната с тероризма има има връзки с организираната престъпност" - превод от Английски, и там става въпрос и за фирмата Ипон на Баце, като подизпълнител на СИК, и за 150 убийства на конкурентни нарко трафиканти нито едно разкрито докато той е бил главен секретар на МВР. Баце е разследван и от ЕС но Българските органи ефективно са блокирали разследването. Мария Габриел дължи своето политическо израстване на този човек. Има и нещо друго - еврокомисията е с много раздут щат и бюрократизирана и неефективна с много високи незаслужени заплати и бонуси, и е една от причините Великобритания да напусне ЕС
  • 36 МИНУВАЧ

    1 1 Отговор
    МОЖЕ ама ДАЛИ
    Остава и на нея да искат удостоверение за жителство както на К., и тогава ко праим
  • 37 братчет

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "ОЗ ОФИЦЕР":

    Добре, че си в запаса, изпусна келепира
  • 38 анонимен

    2 1 Отговор
    Да имам образованието животът съпругът й да се върна в първобитната бг, това госпожо Габриел, много на вашата възраст биха се учудили, същото е и с завършилите във Франкфурт на Майн, психология, математика... Навън е истината за мен. Свободният човек е щастлив и спокоен. В бг Всичко е бкпдскгб лизачи и подмазвачи отдолу, молят се за една корица хляб. Те са за съжаление 90 процента от бг народ, с тия заплати и пенсии. Много се краде отдолу нагоре. Отгоре както и да е. На запад отдолу копче не можете да откраднете. Тя Марийка е на Ти. Загуби баща си, хората в бг са зли лоши. Гражданска позиция.
  • 39 възмутен

    3 0 Отговор
    Нека си припомним и да не сме късопъметни! Имаше една история с пейки от 10 000 лв и кошчета за боклук по 1000 лв, платени от нас данъкоплатците в София "благодарение на Фандъкова. А кой е спечелилия обществената по ръчка за това чудовищно , безотговорно харче не? този велик ум спечелил обществената поръчка е: брата на мария габриел. нека ни е честит поредния премиер С възможности и рода!
  • 40 ПРЕМИЕР С ТАКЪФ ВРАТ СВЕТА НЕ Е ИМАЛ !

    1 0 Отговор
    НИЕ ПАК СМЕ ПЪРВИ !
  • 41 ПЕЙКИТЕ ПО 10 000 И КОШЧЕТАТА ПО 1000

    1 0 Отговор
    СА ОТ БРАТЧЕТО НА ГАБРИЕЛЧЕТО ! ОТДАВНА Я ГОТВЯТ ЗА ПРЕМИЕР !
  • 42 ЕДИНСТВЕНОТО ПРЕДИМСТВО НА ГЮБРЕЕЛ

    1 0 Отговор
    Е ТОВА ЧЕ Е НАЗНАЧЕНА ОТ МУТРАТА
  • 43 ПРИ ГЮБРИЕЛ СВЕТЛИНИ НЕ ВИЖДАМ

    1 0 Отговор
    А НЯМА ЛИ СВЕТЛИНА СЕНКИТЕ СА ЧЕРНИ !
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.