Last news in Fakti

17 Май, 2023 16:00 1 796 9

Д-р Борислав Цеков: ГЕРБ могат да се саморазпуснат, ако станат патерица на ПП-ДБ

  • герб-
  • правителство-
  • пп-
  • дб

Иначе разпадът в държавата е тотален. От това печели, разбира се, само евразийската колона

 Д-р Борислав Цеков: ГЕРБ могат да се саморазпуснат, ако станат патерица на ПП-ДБ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За първи път след последните избори ГЕРБ изгуби стратегическата инициатива. След серия от успешни ходове, които ги доведоха почти до съставяне на правителство с излъчен от тях министър-председател, те допуснаха огромна грешка. Успехът им беше, че съумяха да се позиционират като центристка партия, която може да състави кабинет с подкрепата на едните или на другите.

Това коментира във "Фейсбук" д-р Борислав Цеков от Центъра за нова Европа.

Но ако отчитаха в дълбочина универсалните механизми за правене на политика, които историческият опит е утвърждавал десетилетия наред в демократичния свят, щяха да знаят нещо христоматийно - центристката позиция в една толкова чуплива политическа ситуация изисква много гъвкавост, много умереност, внимателен подход към всички фактори, от които зависи развитието на политическата ситуация и - най-важното! - никакви резки движения, чиито последствия не можеш да контролираш. Никакви!

Още в края на XIX и началото на XX век тези азбучни правила са прилагани, например, в практиката на Италия, където политическата арена е била също толкова фрагментирана, колкото днес е българската. Един от най-дълго управлявалите министър-председатели на Италия, Джовани Джолити, който е 5 пъти премиер в периода от 1882 г. до 1921 г., е превърнал тази центристка стратегия в политическо изкуство по онова време. В западната политическа теория неговият подход е обозначаван с термина "transformismo".

ГЕРБ обаче по една или друга причина, вероятно без дори да си дават сметка за това, изоставиха центристкия подход, който имаше потенциал да им донесе успех с първия мандат и разтресоха държавата със заявката за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев в разгара на преговорния процес. Очевидно не са преценили адекватно нито политическите реалности, нито последиците от такъв ход в ситуацията, в която се намират. В резултат - загубиха стратегическата инициатива и разколебаха подкрепата, която можеха да получат за правителство с първия мандат начело с Мария Габриел. Шансовете за това вече са минимални, а по-скоро - само теоретични. Сега остава да подкрепят правителство с мандата на ПП-ДБ и да му станат патерица, след което спокойно могат да се саморазпуснат. При евентуален трети мандат, те вече нямат да имат водеща роля.

Иначе разпадът в държавата е тотален. От това печели, разбира се, само евразийската колона.

Прочее, тези дни едно медийно участие на проф. дн Георги Близнашки, припомни една знаменита фраза на споменатия по-горе италиански премиер Джовани Джолити, която на свой ред бях чел преди време на страниците на Wall Street Journal. След като се оттегля от активната политика, в едно журналистическо интервю го питат: "Трудно ли се управлява държава като Италия?" Знаете ли какво отговаря опитният държавник, разочарован от възхода на италианския фашизъм, след като повече три десетилетия той е успявал да изолира от управлението и левия, и десния екстремизъм? Джолити казва: "Въобще не е трудно. Но няма смисъл."


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Могат

    15 3 Отговор
    и трябва да се саморазпуснат веднъж за винаги !
  • 2 ИСТИНА Е

    15 3 Отговор
    Боко настъпи мотиката няколко пъти ,и от тук нататък ,неговият път е към затвора .Съвсем скоро ще е обвиняем за милионите евра които изчезнаха от ЕС. !!
  • 3 Русофил

    13 2 Отговор
    Триото - Цеков, Кошлуков, Севлиевски доста се облажи от крадене на държавата.
    Сега вече лесно да коментираш на пълен стомах.
  • 4 Време е!!!

    10 3 Отговор
    Кога Тиквата, Каскета,Прасето ще влязат в затвора?
  • 5 мунчо

    7 1 Отговор
    Силистренския "д-р" не става и за продавач на кайсии, а Вие ни го набивате постоянно.Този от времето на Мадридското нищожество и комунистическите изтърсаци - министърчета и др. подобни е само на държавна хранилка - Защо?
  • 6 Матей преображенски

    2 4 Отговор
    Напротив,ПП-ДБ са джуджето,а герб е колос,макар на глинени крака,така че малките ще са патерици на големия.това далеч не може да ги срине,даже съвсем прилично могат да си карат и да изпълняват страховитите поръчки от козяк-16.Кой ще им се опре,засега Гешев ги заплашва,но трябва бързо да нареди козовете на масата,иначе,чао до скив.Герб са ошлайфана,сработена мафиотска групировка,имат на своя страна службарската прослойка,безобразно раздута през годините,хипертрофирала администрация,а това е сплотена и организирана сила,при всички случаи тези нагаждачи ще бранят със зъби и нокти хранилката си,освен че са сигурни избиратели.
  • 7 бай Даньо

    1 0 Отговор
    Аналогията с Италия не е лоша. Аз лично смятам че има друг паралел между двете държави. Италия през 60-те и 70-те доказа за икономическата теория че икономически просперитет е възможен дори без да има на практика правителство . На всеки 6 месеца се сменяха правителства в Италия през 60-те и въпреки това държавата забогатяваше и се движеше не по-зле от Франция и дори по-добре от Испания , Португалия и Гърция и колко повече да искаш след като Италия никога няма да е като Швейцария и Швеция !? България е в същата ситуация днес докато руско-турската пропаганда реве на умряло че "умираме от глад" то СРЗ мина 1000 евро някак неусетно почти и предпочитаме да ходим на пазар в по бедни държави ( Турция ) който изглеждаше няма как да стигнем само преди 10 години .
  • 8 бай Даньо

    1 1 Отговор
    ГЕРБ направиха грешка че искат оставката на Гешев. Направиха го като жест или като извиване на ръце на промянаджиите , кой както иска. За да не могат да откажат последните правителство с мандата на ГЕРБ. Но проманаджиите са като слон в стъкларски магазин горките и не разбират че такава оферта не можеш да откажеш защото е всичко за което се борят и изобщо съществуват в българската политика да свалят Гешев ( в интерес на прокоповците) или казано засукано съдебна реформа и отказ започва да изглежда като саботиране на държавата ( и оставането и в ръцете на Радев), а не смислена политическа линия .... което ще бъде наказано на изборите. Герб не трябваше да тръгват на война с Гешев защото всички ще загубят и междувременно процеса на ерозия на ПП ще се забави , когато Гешев заизкарва кирливите ризи , които са по малко от което си представя Ганчо но не да ги няма . А Герб ще изкарат кирливи ризи на Гешев и става мазало ... а в съзнанието на Ганчо Герб и Гешев са два скачени съда . Гешев трябва да бъде сменен но заради некадърност . Той не трябваше да си седи на ръцете а да проведе вендета на паднали политици ( каквото се прави в Румъния и се хвърля в очите на ЕС за борба с корупцията ) но и това е единственото реалистично което може да се направи , самото това е справедливост , в общия случай с малки изключения разследване и вкарване в затвора на политици на власт е инфантилна фантазия.
  • 9 хммм

    3 0 Отговор
    За какво й е на България партия управлявана тоталитарно от едн фашист??