Last news in Fakti

7 Октомври, 2013 09:41 1 709 3

Прозрачност и дим- един червеникав “симбиоз”

  • цигари-
  • пушене-
  • забрана

Ето това се оказа новата причина за обосноваване на старите зависимости. Здравият разум и здравите бели дробове нямат значение

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През пролетта, т.е след зимата на народното недоволство, Станишев обеща ( на спонсорите) повече дим в заведенията.

След лятото на протести срещу Станишев и компанията му, дойде есента и заявката на властта, че трябва да се пуши повече, защото… идва зимата.

Зимата!

Ето това се оказа новата причина за обосноваване на старите зависимости.

Здравият разум и здравите бели дробове нямат значение.

Заместник- председателят на групата на левицата Спас Панчев, новото острие на тъпата идея, постави срок: през ноември съответните законови изменения би трябвало да бъдат приети.

Не за друго, а защото идва зима.

Идеята била в големите заведения за хранене да може да се пуши в обособените помещения с вентилация защото вече е студено и хората не могат да се хранят навън, където могат и да пушат.

Това е „симбиоз” ( дума, изобретена от руското подсъзнание на Станишев в негова парламентарна реч за организираната престъпност преди 5 години) – “симбиоз” на човеколюбието, което съчетава грижата за белите дробове и на черните каси на червените.

Както се казваше в онази шеговита интерпретация на комунистическия лозунг „всичко в името на човека”: мога даже да кажа името на човека.

Няма шега, човекът е поел „обезателство” и трябва да го изпълнява.

Всичко това нямаше да ме накара да се връщам към темата, която изглеждаше изчерпана, но аргументът за зимата ме върна към нея.

Властта, начело с Атака, която изпревари дори БСП със свой законопроект за повече цигарен дим в държавата, крие в пазвата на лицемерието си своята обвързаност с истинските поръчители на отстъплението от една от малкото европейски стъпки, направени реално през последните години в България.

Спонсорите на идеята явно се отказват да продължават да доказват колко е полезен цигареният дим за работещите в бранша, както правеха досега. Решили са този път да се загрижат за здравето на пушещите през зимата на студено- не за опасността от цигарения дим за самите тях и не за натрапването на никотина на пасивните пушачи, а именно за опасността пушачите да настинат.

Не ми е известно властта да е разтревожена за студуването на протестиращите през зимата по улиците на България, нито да се вълнува за здравето на бездомниците например. Но за уюта на пушачите пред ресторантите „Атака” и БСП са готови да изложат България като уникална държава, претендираща да е европейска, ама не съвсем, правейки крачка назад към опушеното си минало.

Някой вярва ли изобщо на тази лъжовна аргументация, зад която ни се усмихва надменно лицето на босовете с пурите в казината, за чието право да си пият уискито в „симбиоз” с пура се застъпи откровено депутатът от БСП Мартин Захариев?

Впрочем, скоро ще стане ясно дали ще демонстрират единодушие другарите от БСП и Атака, подкрепени от борците за увековечаване зависимостта на електората им от тютюна. Ясно е, че са ги настъпили да си изпълняват поетите ангажименти. Но ако се окаже, че играят тази игра за пред тайните си началници, за да ги изиграят с нагласен провал на непопулярната реваншистка мярка, смятайте, че „кабинетът Орешарски” ще изпуши по-скоро, от очакваното.

Босовете с пурите не обичат двойните игри на тройните коалиции и тройните криволици на двуличниците, които обещават безоблачно бъдеще на хазартния им бизнес, взимат парите, а после-дим да ги няма.

Пушачите с леви убеждения би трябвало да са най-напушени от този фарс- защото ги употребяват като димна завеса за луксозния живот на техните избраници в механата, в която се зъбим на олигархията. За пожълтелите им зъби другарите управляващи са се загрижили толкова, колкото за почернелите им дробове- а вече и за опасността от посиняване от студ заради цигарите.

Колкото до непушачите- докато дишат, надяват се да разберат кой точно държи за гушата надеждата за повече прозрачност в България. Защото няма по-ярка илюстрация за мъглата- дори и метафора не е, а е самата реалност, от стелещия се дим над взимането на решения, напуснали територията на криеницата зад правото на трудещите се на пълен опушен работен ден, за да се приютят този път в сезонния аргумент за зимата.

P.S. Не обичам да прибягвам до подобни обобщения, но понеже социалните борци за повече цигарен дим  демонстрират изблик на топли чувства към студуващите пушачи, ето един щрих към темата:

“Известният благоевградски клошар Сашко Димитров издъхна поразен от ненавременния студ в Благоевград. Той бе намерен в района на пазара и закаран спешно в болница, но починал. По ръцете му имало следи от изгаряне, вероятно правил опити да запали огън и е обгорял. Сашко е познайник на полицията, тъй като за да се прехранва от време на време, правеше дребни кражби, съобщава Struma.com.

Няма следи от насилие, причината за смъртта му е измръзване, категорични са лекарите в Благоевград. На място в Спешен център е полицията, която прави оглед на трупа”.( БЛИЦ)


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 петър петров

    0 1 Отговор
    Какво ни интересува нас нормалните хора, че на някой наркоман му било студено и трябвало да си пуши на топло!? Що за наглост!?!? Пълна изолация и игнор за зависими, пристрастени хора! Да си направят секта и да си пушат само там, без да пречат на никой друго освен на себе си! Даже да е задължително някое затворено място и пушека да отива някъде под земята да не го вдишва никой, ама така пак ще замърсят пък нещо под земята, то тия паразити пушачите където и да ги пратиш пак са вредни!
  • 2 Едикой си

    0 1 Отговор
    Тия БСП+ДПС /те дори не са комунисти а най-обикновенни бандити/ само с камъни ще излезнат от парламента! Помнете ми думата! Камъни и бесила за тия недодялани.
  • 3 Atanas Russinov

    0 0 Отговор
    Мдааа , правиш си заведение инвестираш пари и ти казват, че в него не може да се пуше .В ТВОЕТО заведение !!! Мнооого демократично !!!! Едно време тоя ни говореше за пазарна икономика,как пазарът решавал всичко и т.н.т. Не ти харесва да пушат в заведенията. Ами правиш си заведение в което не се пуши. И събираш парите на непушачите. Ама пазарната икономика май е само ,когато трябваше да се прецакат българските заводи с евтин внос на боклуци. Не съм нито пушач,нито собственик на заведение,но двойният стандарт и лицемерието ме дразнят.И тоя също !