Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Май, 2023 10:00 2 975 61

Когато ти свършва времето: Путин ще го усеща все повече

  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • мир

Украинската контраатака ще го изхвърли от седлото

Когато ти свършва времето: Путин ще го усеща все повече - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Евгений Дайнов:

Когато ти свърши времето, дори наглед случайни съвпадения работят против теб. Това Владимир Путин ще усеща все по-силно "на собствен опит", по думите на основателя на Съветска Русия Владимир Ленин.

Накратко. В последните дни, в очевидна подготовка за срещата на Г-7 в Хирошима, руските и китайските другари задействаха нелоша манипулативна кампания. Нейната цел бе да постигне "замразяване на конфликта" в Украйна, т.е. поне част от окупираните територии да останат в лапите на московските агресори и всички замесени да влезнат в дългогодишни преговори за бъдещето. Тъкмо да се получи - и събралите се на срещата на -Г7 велики сили не само категорично потвърдиха подкрепата си за Украйна, но и настояха руснаците да напуснат всички украински територии.

Не мирен план, а опит за замразяване на конфликта

А сега – малко по-подробно. Точно преди срещата в Хирошима се задвижиха различни американски и европейски авторитети, за да обосноват отказа на Запада да предостави на Украйна изтребители F-16, с чието прикритие от въздуха украинското настъпление би било предизвестен успех. Наистина, един такъв авторитет от Пентагона се оказа внезапно изпратен на заслужен отдих, но затова пък инак сериозният електронен вестник Политико публикува статия, според която администрацията на Байдън се готви за замразяване на войната, влизане в дългогодишни преговори с руснаците и постепенно свиване на подкрепата за Украйна.

Междувременно, започвайки от Киев, висшият китайски дипломат със звучното име Ли Хуей (Li Hui), дългогодишен посланик в Москва, тръгна на обиколка из Европа, за да пропагандира "китайския мирен план". А той е – да, познахте – за "замразяване" на войната и дългогодишни преговори, докато окупираните украински територии остават московски.

Добре де, колко акъл трябва да имаш, за да пратиш в която и да е славяноговоряща страна човек на име Hui? Да не говорим, че страната е Украйна и точно нейните воини още в началото на войната пратиха "на Hui" флагмана на руския Черноморски флот, превръщайки го в подводница и в популярна пощенска марка.

Лош ход и лоша поличба. Тя се вписа в пълното недоверие, от страна на Запада, към капацитета на Китай да бъде неутрален посредник между Москва и Киев, след като е очевидно, че китайците са на страната на московската власт. След като се събра в Хирошима, групата Г-7 веднага предупреди Китай да внимава в картинката и, ако иска да бъде възприеман сериозно, да използва своето влияние, за да убеди московските армии да се махат от Украйна. Също така категоричността на декларациите на Г-7 по темата "Украйна", вкл. намекнатото решение да се дадат на тази страна изтребители F-16, обезсмисли не само всички предходни публикации, настояващи за "замразяване", но и самата обиколка на другаря Hui из големите европейски столици.

Веднага последва отговор от страна на Москва, чията безпомощност напомня за последните ходове на Бойко Борисов в България или на Виктор Орбан в Унгария. Евгений Пригожин, "готвачът на Путин", бивш затворник и собственик на частната военна кампания "Вагнер", обяви, че след продължили месеци боеве е превзел градчето Бахмут.

Погледнат в мащабите на България, Бахмут има стратегическото значение на Джулюница. Дори по-малко. Все пак недалеч от Джулюница има летище, голям ЖП възел и планински проход, стигащ в крайна сметка до Истанбул. А около Бахмут няма нищо. Но за московската пропаганда тази украинска "Джулюница" бе придобила огромно политическо значение. От месеци московските пропагандатори се готвят да представят превземането на тази "Джулюница" за "победа в специалната военна операция". Сега Путин ще има повод да обяви "победа" точно преди задаващата се украинска лятна офанзива. А що се отнася до Пригожин, той простосърдечно разкри, какъв е неговият план: да изведе след предполагаемото "превземане" на града своите подразделения от фронта и да остави негодната за нищо редовна армия да поеме удара на украинското настъпление.

Защо го правят?

Цялата тази радост ще трае седмица-две, но в събитията от последните дни е заровен важен въпрос. Кое кара авторитетни западни експерти да поддържат руско-китайския план за "замразяване" на войната? Ако махнем от картината откровената агентура, както и легионите "полезни идиоти", оставаме с авторитетни хора, които не са нито агенти, нито идиоти. Защо го правят?

По същата причина, по която винаги са го правили. Конкретният отговор е заровен в тезата, която до оня ден надграждаше концепцията за "замразяване" на войната. А именно: че каквото и да става, Украйна не може да стигне до категорична победа, Русия няма да бъде разгромена, нито ще се разпадне. Напротив, още десетилетия занапред с нея ще трябва да има сериозни отношения, за които ще трябват сериозни специалисти и експерти.

Помня паниката сред европейските и американски "съветолози" през 1991 година, когато Съветският съюз се разпадаше пред очите ни. Тези "съветолози" проглушиха ушите на целия свят, както и на неговите лидери, че в никакъв случай Съветският съюз не бива да бъде оставен да се разпадне. Трябвало било да бъде спасяван с всички средства. Защо? Ами защото без наличието на Съветски съюз "съветолозите" остават без работа, без заплати и без признание.

Днес е същото. Ако западните сили не пречат на украинците да се справят с военните задачи, Русия ще бъде разгромена. След това най-вероятно ще се разпадне, както прави повечето пъти след подобен разгром. А ако Русия престане да съществува в сегашния си вид, какво ще правят легионите западни "експерти" по руските дела? Какво ще изследват? Какви свои книги ще показват пред камерите? На кого какви преговори с Москва ще препоръчват? Как ще могат да се радват на отблясъка на властта като специални, извънредни съветници на втория асистент на третия заместник на четвъртия подсекретар?

Не само у нас хора, които имат експертност и са призвани да я ползват за общото благо, предпочитат да пратят общото благо по дяволите, за да продължават да имат заплати и достъп до медии и власт. Винаги друг плаща сметката, обаче. В случая – още десетките хиляди украинци, които ще загинат, ако мъдрите експертни глави преговарят в продължение на едно поколение с кремълските главатари.

Вече нищо не може да върне инициативата в ръцете на Путин

Така или инак, експертно-медийната офанзива за отслабване на позициите на Украйна не успя. Прекалено много съвпадащи събития я погребаха – като се почне от обиколката на дипломата Hui и се стигне до категоричните декларации на Г-7. Както често чуваме в американските филми: "When it's time for you to go – it's time for you to go". Никакви манипулации и схеми няма да върнат инициативата в ръцете на Путин. Ако не друго, то лятното украинско настъпление ще го изхвърли от седлото.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уууууууууу

    46 9 Отговор
    ВОЙ ЛИ ЧУВАМ ОТ ПОТЛО ГИ ТЕ
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Дясната е биологичен пътник

    12 16 Отговор
    Все пак при средна възраст в Русия при мъжете от 64 години, доста е надскочил времето си
  • 4 честен ционист

    45 17 Отговор
    Вова е Институция, тоест е непреходен, има цялото време на света. Но като гледам как за някаква си година и няколко месеца се разправи с прогнилия Запад, правя прогноза, че до 2030г да е жив и здрав ще е приключил окончателно с Капитализма и недоносчетата му от Източна Европа.
  • 5 Зеленски съм - дай паре, ал Чаршаф

    28 10 Отговор
    И дойчото усеща, че набъркана ли е Русия, пак ще гризва дръвцето...Берлин скоро не е бил руски...пардън- у гедерето, хъ-хъ...
  • 6 Костадин Костадонов

    10 13 Отговор
    Филмът "Второто освобождение" е заплаха за партията ми .
  • 7 Перо

    30 5 Отговор
    БГ екипа на джендърското радио от колегията и съветски възпитаник, настоящ “демократ”, в действие!
  • 8 АСФЧ

    17 32 Отговор
    Русия е черна дупка управлявана само от болни мозъци така, че рано или късно ще изчезне, добре е да сме от другата страна и да не сме братушки с тези примати

    Коментиран от #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 нннн

    36 8 Отговор
    Путин е свикнал. Стотици пъти вече чета, че се крие в бункера, че е тежко болен, умира, свалят го, бяга в Китай и т.н....
  • 11 Българин

    34 7 Отговор
    Североатлантически Държави плячкосващи други държави, рекетьори, колониалисти, сеещи смърт по цялото земно кълбо, печатащи хартийки без покритие и задлъжнели не до небето, а до Марс.... Нашите подлизурковци и майкопродавци им се кланят и защитават с надеждата да им пуснат някоя троха от награбеното.
    Колко сте жалки само, но и това даже не можете да проумеете, че то мозък и човешко достойнство за това се иска.
  • 12 Kирил

    15 22 Отговор
    Само да не барат Путин докато окончатално не съсипе русия.
    Няма друг който така успешно да направи това....аз съм му фен
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Лети Калибърчето

    25 8 Отговор
    Шах и МАТ ви направи Путин.Единственото тешение или се предавате напълно или разбутваме фигурките навсякъде.
  • 15 Перо

    24 5 Отговор
    Беше пролетна контраофанзива, сега е “лятно, украинско настъпление”, есента ще бъде зимна атака!
  • 16 БУНКЕРНИЯ ДЯДО

    9 21 Отговор
    Е ПЪТНИК въпрос ,на време е да му ВИДЯТ СМЕТКАТ.И не кой да е а, хората от неговото ОБКРЪЖЕНИЕ.

    Коментиран от #41

  • 17 Ццц

    30 5 Отговор
    Ето започна се 😂 Още вчера предвидих в един коментар, че след новината за Бахмут ще започне повдигане на духа, чрез предсказания за близкия край на Путин. Само че очаквах да е някой "експерт" не обикновен лаладжия.
  • 18 Екстрадират украинка от Бургас,

    8 16 Отговор
    търгувала незаконно с диви животни. Олга К. изнесла от територията на Танзания в Кралство Тайланд 116 бр. живи костенурки.
    А националните предатели-путинисти, кога ! Спомнете си как Стефан Стамболов екстрадира русофилите-офицери предали Отечеството !
  • 19 ДВ вие отдавна сте паднали от седалото

    24 4 Отговор
    ДВ вие сте краварски некадърни лъжци!
  • 20 палачинка

    29 2 Отговор
    Когато попитали Путин - Цяла Европа се е обединила срещу Русия ... Вас ни ви ли е страх?
    Путин: Ние вече сме воювали с обединена Европа в 1812 и през 1941 години.
    Те трябва да се страхуват!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 хъ хъ

    24 1 Отговор
    Пак помия с мирис на прокиснало зеле.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Правоверен Евроатлантик

    20 0 Отговор
    От 20 години сваляме Путин, от 2011 сваляме Асад. Меркел, кралицата, Жонсън, Лиз Тръс, Обама, Тръмп, Олаф, Ишиасният, Саркози не ги дочакаха.
    Мъка и тормоз...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 За тия които

    21 3 Отговор
    не знаят, вчера Путин се е обадил на Дайнов да го пита какво да прави и му е плакал на рамото (по телефона, разбира се).
    И затова Дайнов ги знае тия неща, всеки ден се чува с Путин.

    Коментиран от #29

  • 28 "Ха ха ха"

    14 3 Отговор
    Така си мислиш , дойче зеле !
  • 29 А бе

    10 2 Отговор

    До коментар #27 от "За тия които":

    къф е тоя дайноф?

    Коментиран от #33, #55

  • 30 Несъгласен тоя път

    2 19 Отговор
    Тоз пък..Дайнов прояви малко фантазия
    Ако искаш да разсипеш врага дали ще му смениш некадърния вожд който е лесно предвидим и лесен за манипулация или напротив..ще го оставиш да закара плъховете в морето..Руснаците са точно там където ги искаме..на бобслея към небитието

    Коментиран от #34

  • 31 🇧🇬🇪🇺💯

    14 4 Отговор
    Украинският клоун - “comedian” е удобен за Путлер, също ноо удобен за ЕС, за НАТО и ЮЕс, да обясня защо?
    За руснака е удобен защото така взимат това което смятат за свое, за ЕС е удобен защото Зеленски затрива една 49/51 милиона православна Украйна и отслабва руснака на първо време, за НАТО уки клоун е удобен защото в момента се извършва “shift” - смяна в бифшите държави от източният блок на руско въоръжение със западно и съответно подръжката “ever after”, това е с две думи но единствената страна която няма абсолютна полза от украинският военен конфликт е Украйна която е на път да се разпадне на Източна и Западна Украйна в зависимост къде Руската Армия ще заяви че преговори следват.
  • 32 Хахаха

    18 2 Отговор
    Първо беше зимна контраофанзива, после пролетно контранастъпление, сега стана лятно настъпление:)))
  • 33 Политически стратег

    12 1 Отговор

    До коментар #29 от "А бе":

    Много умен.
    На колкото и ракии да е, умът му сече като бръснач.
    Но се къпе рядко.

    Коментиран от #36, #39

  • 34 Реалност

    12 5 Отговор

    До коментар #30 от "Несъгласен тоя път":

    Викаш с некадърен вожд, един готвач и шепа сотаджии с лопати Русия превзе 1/3 от Украйна и разпиля ВСУ и НАТО...е за НАТО не е учудващо - едни боси козари ги помляха:)

    Коментиран от #42

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 хъ хъ

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "Политически стратег":

    Разсмя ме. Благодаря.
  • 37 Костя с малката чу....р....ка....

    4 7 Отговор
    Пак шъ фърламе боя и яйца с Цунчу Гъ...Zу...нчу....
  • 38 Пацо

    5 9 Отговор
    Да е жив и здрав докато окончателно провали русия. После да правят с него каквото искат
  • 39 Тачо Пармака

    0 5 Отговор

    До коментар #33 от "Политически стратег":

    Ти къпан ли си в момента?

    Коментиран от #48, #61

  • 40 Пха ха ха ха

    9 3 Отговор
    Свършва времето на дв и зеленски
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Амин

    2 3 Отговор

    До коментар #34 от "Реалност":

    Вярвай си там другар..но помни че украинците изстрелват по един снаряд само при нужда..руските ушанки са в униформи и не са смесени с местните всичко което ти е пред мерника подлежи на отстрел
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този жалък безмислен старец

    4 8 Отговор
    е тумора на човечеството
  • 45 Ххх

    6 2 Отговор
    Г-7 велики сили-голям виц
  • 46 ИНЖ

    4 4 Отговор
    Точно така! Никакво отстъпление пред терористи, военнопрестъпници и агресори!!! Иначе ще "почукат и на нашата врата"!!! За Бг повтоернието на 09.09.1944г. ще е пагубно, да не кажа и фатално.
  • 47 НАДЪХАНИЯ ПОСИНЯЛ ЕВГЕНИ

    4 4 Отговор
    ПАК РАЗКАЗВА СВОИТЕ МЕЧТИ.
  • 48 Но, но аз си стоя в мазето

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Тачо Пармака":

    и не ходя да преподавам.
  • 49 Човек с очи

    5 3 Отговор
    "Украинската контраатака..." - не се подигравайте на губещите ! Те (НАТО) толкова си могат.
  • 50 Копейката

    4 5 Отговор
    Русия трябва да съществува ,иначе кой ще ми плаща в Копейки .
    Путрофанова как ще плаща на Подлогите ?
  • 51 Българин

    6 4 Отговор
    Против Замразяване на СВО са Русия, защото са наясно, че Запада вече е загубил и се нуждае от временен "мир", през което време да въоръжи отново нацистите и да възобнови конфликта.

    Дайнов е един посредствен платен от сорос алкохолик, който ще стане пръв Русафел, когато България бъде предадена в зоната на влияние на Русия, а устата му ще мирише на канализация от постоянното целуване на З..... буквално.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 другаря Hui

    2 1 Отговор
    другаря Hui😁
  • 54 Гост

    4 0 Отговор
    Тва вече го четах за предишната атака на Украйна го пускахте миналата година.
  • 55 Читател

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "А бе":

    Казаха, че бил наркоман. 👆👆👆
  • 56 пенко

    3 1 Отговор
    ЕВГЕНИЙ --- Е ИМЕ ОТ ЛГТБ ОБШНОСТТА !!! КАК МИСЛИТЕ ЛИЧИ ЛИ МУ ????
  • 57 Тъп путинофил

    1 2 Отговор
    Благодаря на всички бг слабоумници за подкрепата и инфантилните опорки, знам, че толкова можете, но като си на грешната страна и мършата е бонфиле.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 кой те бръсне теб

    0 0 Отговор
    за слива
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.