Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Май, 2023 21:00 2 914 47

Н. Хрушчова: Руснаците се преструват, че подкрепят властта

  • война-
  • нина хрушчова-
  • украйна-
  • русия-
  • руснаци-
  • владимир путин-
  • москва-
  • кремъл-
  • никита хрушчов

Колко дълго ще продължи войната и какво ще стане с Русия след Путин?

Н. Хрушчова: Руснаците се преструват, че подкрепят властта - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ДВ: Русия и Украйна се готвят за следващия етап на войната, очаква се украинското контранастъпление. Колко високи са залозите лично за Путин към този момент?

Н. Хрушчова: Той започна войната в Украйна, като мислеше, че тя ще свърши бързо и всичко ще бъде наред. Така че залозите за него са високи, понеже сега единственият начин да остане на власт е да продължава да казва – аз съм единственият човек, който може да ви защити от западната агресия. Ако не победи, наистина му е необходимо войната да продължава – колкото по-дълго, толкова по-добре за неговото политическо положение.

Още новини от Украйна

ДВ: Многократно имаше съобщения за военни удари, нанесени на руските войски. Има ли сериозни проблеми руското военно ръководство?

Н. Хрушчова: И да, и не. Имат проблеми, защото Русия не побеждава. С армията не всичко е наред. Пригожин обаче изглежда добре си разиграва картите – опитва се да смути всички. Пригожин беше казал, че смята да се изтегли от Бахмут, но не го направи. Кадиров пък беше обявил, че замести войските на Пригожин. Т.е. - има признаци за разединение сред елита, в армията. Но това още не означава, че Русия губи. Именно тази неразбория може да доведе дотам, че войната да продължава още дълго.

ДВ: Нека се спрем на ситуацията в самата Русия. Вие сте казвали, че в страната има мълчаливо мнозинство, което се съпротивлява на случващото се в Русия. Какви доказателства имате за това?

Н. Хрушчова: Просто гледам цифрите и се опитвам да чета допитванията. 45% от руското население казват, че поддържат войната или поне не са срещу нея. От тях само 25% изразяват активна подкрепа. Що се отнася до останалите 55 процента, имайте предвид, че ако ви зададат такъв въпрос, вашето потенциално „не“ може да доведе до арест, да административно наказание и т.н. Така че в това отношение действително се изисква голяма смелост.

Властта печели само заради това, че нейното послание към гражданите е: „Ако не сте с нас, ще станете победена страна. Това ли искате?“. И сега все повече руснаци отговарят на този въпрос отрицателно, като предпочитат да се преструват, че подкрепят властта.

ДВ: А какво става с руската идентичност?

Н. Хрушчова: Твърдението, че цялата страна подкрепя Путин, не отговаря на истината. Най-малко милион и половина руснаци са напуснали страната, а това са почти два процента от населението на Русия, т.е. не всички подкрепят Путин.

Но има разединение. Опозицията, която е останала в страната, и опозицията, която е заминала, се борят една срещу друга. А сега Русия вероятно е и още по-разединена. Путин внесе в Русия повече разкол, отколкото Тръмп навремето успя да внесе в САЩ.

ДВ: Говори се, че войната може да продължи и през следващата година, ако не и повече. Дали в тази война времето е на страната на Путин?

Н. Хрушчова: Във войната до изтощение времето е на негова страна. Мисля, че колкото повече продължава тя, на толкова по-малко въпроси ще бъде принуден да отговаря. Според мен войната ще продължи дълго време – и през следващата година, а може и повече.

ДВ: А как според Вас може да завърши президентството на Путин?

Н. Хрушчова: Има твърде много неизвестни. Не знам – зависи от войната. Зависи от това дали гневът на руското общество ще победи войнолюбците. Може да се стигне до военен преврат, а може да има и революция, при която на власт да дойдат особено войнствени сили. Не виждам признаци за революция от страна на други сили – например на някакви либерални сили.

Н. Хрушчова: Не са големи – от опитите за установяване на парламентарна република никога не е излизало нищо. Вертикалът на властта, която се издига от Кремъл, е персонифицираното президентство. Така е и при Путин – всички зависят от неговите решения, дори заповедите да не ги издава лично той. Персонифицираната власт на Кремъл е факт още от времената на Хрушчов, така че нямам особени надежди за по-добро развитие след Путин.

Нина Хрушчова, правнучката на Никита Хрушчов, е професор по международни отношения в нюйоркския университет New School, занимава се с политология и пише книги, има докторска степен по философия от Принстънския университет.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В Украйна пък

    28 16 Отговор
    се преструват десеторно повече.Е,и?

    Коментиран от #2

  • 2 мир на праха ѝ

    16 29 Отговор

    До коментар #1 от "В Украйна пък":

    русия се спомина..

    Коментиран от #8

  • 3 Рушия

    10 16 Отговор
    Натроши я! 🧩🧩🧩🧩🧩🧩
  • 4 Да, бе

    35 10 Отговор
    Добре, че е Путин да има с кой да плашите децата и вас си по тъмните нощи... Пропагандата ви е толкова жалка, че постига обратен ефект, а по-вероятно това е и целта.
  • 5 Мария и Габриел

    17 30 Отговор
    Руснаците се преструват за всичко преструват се че имат армия, преструват се, че могат да мислят, преструват се, че са вървят напред а всъщност се върнаха 50 години назад.

    Коментиран от #39

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Тая вместо да се засрами

    24 10 Отговор
    Че дядо и подари Крим на х 0 х 0 л я г и т е
    срещу бутилка Водка , тръгнала мозък да ръси !

    Коментиран от #14

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Някой

    19 5 Отговор
    Пък американците даже не се и преструват, че поддържат Байдън. Но ще им го преизберат напук!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Фейк

    21 6 Отговор
    Правнучка на един украински челяк,позволил си да тропа с обувката си по масата на едно заседание на ООН.
    Бил авер на Сталин,ама много много не го уважавал и затова след смърта на Сталин завзема властта и почва да го плюе.За да се хареса на украинските елити,то им подарява полуостров Крим.А бе челяк,царевичар.
  • 12 А кой да подкрепят?

    10 7 Отговор
    Краварите, дето ще я разбият и окрадат тяхната държава?
  • 13 Госあ

    2 11 Отговор
    Така е ! Даже искат да подарят още земя на Украина ! 😂😂😂
  • 14 Хахахаха

    14 20 Отговор

    До коментар #7 от "Тая вместо да се засрами":

    Путин на место да се засрами, че с американска помощ, Русия победи фашистка Германия, той сега ги плаши с ЯО. А не само тях, а и целия свят. НАТО всъщност са доста търпелив съюз и наистина не искат война. Защото ако искаха, винаги щяха да я започнат защото те вече имат много причини да я започнат. Медведката и Путин през ден плашат с ЯО! Как ли би реагирала Русия, ако НАТО всеки ден казваше че ще удари Русия с ЯО?

    Коментиран от #16, #18

  • 15 Юселес

    10 5 Отговор
    ДВ вашите статии стават само ако са на хартия като иде човек до тоалетната да се почисти
  • 16 Госあ

    8 8 Отговор

    До коментар #14 от "Хахахаха":

    По време на кубинската криза, краварите бяха готови да натиснат копчето.
  • 17 Професора

    13 9 Отговор
    Президента Владимир Путин е новия Христос бори се всички хора стещу злото с тази разлика, че президента Владимир Путин няма да свърши като Христос защото дядо Господ му дал ядрено куфарче за защита срещу злото.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Зеленски

    11 8 Отговор
    Какво става в Бахмук от мойте останаха ли живи?

    Коментиран от #26

  • 20 Хахахаха

    8 11 Отговор

    До коментар #18 от "Хахах0":

    Кое по-точно ти е глупости? НАТО вече има поводи да започне война срещу Русия, защото Русия открито заплашва с ЯО! Открито! Единствената причина да не е започнала войната е сдържаността и търпението на НАТО! Така, че ако продължавате да твърдите, че НАТО търси война, се върнете на коментара отново!

    Коментиран от #30

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Госあ

    7 8 Отговор
    Всички разбраха, че няма по пропаднали и гладви от пияните ватници, само бегерабите още са на колене в тинята и нямат представа кокко е изгнила матушката им!
  • 23 Хахахаха

    6 9 Отговор
    Русия се оплаква, че там и там имало поставено ЯО! А Русия директно заявява, че ще удари с ЯО по запада! Как ви се вижда това, нормално ли? А ако търпението на НАТО свърши, какво прайм тогава?
  • 24 Гориил

    14 5 Отговор
    Именно при Хрушчов съветската комунистическа бюрокрация деградира, изгни и се разложи. Самият Никита Сергеевич беше американски агент, защото неочаквано отне Крим от Русия и го даде на Украйна. Изненадващо цинично и неморално бягство на децата и внуците на Хрушчов в САЩ (именно при Хрушчов дъщерята на Сталин проклина родината си, унижавайки и опозорявайки своя велик баща). Мнението на Нина Хрушчова е откровение на Юда.
  • 25 Български путинист

    1 3 Отговор

    До коментар #21 от "😂😂😂😂":

    Е аз нали съм написал, какво викам?
  • 26 Последния Софиянец

    6 10 Отговор

    До коментар #19 от "Зеленски":

    Чувалите са пълни на вакзала за блатницата, а крематориумите пушат на три смени край мцква, Зеленски унищожи втарая за по малко от година! Ревете копейки гладни, идва и вашия ред!

    Коментиран от #32

  • 27 Гориил

    6 7 Отговор
    Ватата и копейката разбира само от млатене и загрузване, с приказки не става!
  • 28 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    0 6 Отговор
    Иначе заминават за Сибир всичко е фалш и измама
  • 29 Урюрвкос

    7 1 Отговор
    не смее да каже защо дядо и сложил бомба със закъснител
  • 30 Хихихи..

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "Хахахаха":

    Ами почвайте я де! И ти като шипченски герой от нато ще носиш вода на юнаците в окопите,улавяй менците..
  • 31 Калпазанин

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Хахах0":

    То при такива индивиди глупостта си е вродена
  • 32 Зеленски

    7 2 Отговор

    До коментар #26 от "Последния Софиянец":

    А хората на Залужни превратаджията изловиха ли ги може ли вече да се връщам вече в Киев сигурно ли е ?
  • 33 ДОЙЧЕ ВЕЛЕ СА ИДЬОТИ

    9 4 Отговор
    БОКЛУК !
  • 34 Аз71

    9 2 Отговор
    Абе вие четете ли какви статии пускате. Идиоти
  • 35 Калантарян

    4 0 Отговор
    А какво става с Дъщерята на Калантарян.
    Върна ли се от сватбата в Грузия ?

    Там в Тбилиси и цяла Грузия знаят кой е Калантарян .
    Затова ги приемат топло със Демонстрации .
  • 36 Уса

    2 0 Отговор
    И американците също и българите
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Кресна

    10 3 Отговор
    Родена 64,заминава на 27 в САЩ и до сега живее там и работи там.И тази има поглед върху живота в Русия ? От 1995 не живея в България и ако кажа ,че познавам добре ситуацията в България ще ми повярва ли някой?????Идвал съм в България само за 7 дни тези 28 години .Вие за какви смятате читателите си ?
  • 39 Смешко

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Мария и Габриел":

    Тези за които пишеш не са руснаците ,а са отвъд океана и са готови да повлечат цялата световната икономика от толкова много мислене :)))
  • 40 Яне Сандански

    7 2 Отговор
    Пишете истината ,че тази е украинка ,а не рускиня .
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ами

    1 1 Отговор
    Преструват се, щото иначее.... !!!
  • 43 Пър Делник

    1 2 Отговор
    Много ясно, всъщност желанието на руснаците е да подярат държавата си на запада. Или това бяха българите?
  • 44 Гориил

    5 1 Отговор
    Нина Хрушчова знае, че Русия прощава всичко, освен предателството.Питане на Александър Дитвиненко и Сергей Скрипал.
  • 45 Хохолак

    4 1 Отговор
    ДВ . То и германците 70% недолюбват Шолц па вие нищо не пишете . Нашия ББ си е много прав ДВ Мисирки .
  • 46 Редник

    4 2 Отговор
    Нина Хрушчова, правнучка на украинеца Никита Хрушчов, генсек на КПСС и ръководител на СССР, подарил Крим на Украйна - УАССР.
    Живущата в САЩ Нина откъде знае какво мисли обикновения руснак? Риторичен въпрос 😄
  • 47 Орка

    1 1 Отговор
    ГОСПОЖО АКО ПУТИН СЕ ИЗСЕ...НЕ НА ФИЗИОНОМИЯТА ТИ НЕ Я МИИ ПОНЕ ГОДИНА ЩОТО ТОВА ЩЕ Е МЕДАЛ ЗА ТЕБЕ МАКАР И НЕЗАСЛУЖЕНЮ