Last news in Fakti

23 Май, 2023 13:00 1 101 35

Правителствата с ротиране на премиера не са някакво чудо невиждано

  • българия-
  • ротационен премиер-
  • денков-
  • мария габриел

Приложима ли е тази практика в България? Може би, но с някои уговорки

Правителствата с ротиране на премиера не са някакво чудо невиждано - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Правителствата с ротиране на премиера не са някакво чудо невиждано – има ги в няколко държави.

Това коментира във "Фейсбук" Пламен Димитров.

Класическият пример за този политически модел е Израел. Там ротационно правителство е създадено за пръв път през 1984 г. Тогава изборите са спечелени от два политически блока, които получават сравнително равен брой депутати – съответно 44 и 41.

Алиансът на Шимон Перес и партията „Ликуд“ на Ицхак Шамир правят коалиция, като се договарят, че Перес ще е премиер през първите две години на мандата, а Шамир – следващите две. Двете формации си разпределят министерските постове (заедно с още 2-3 малки партии), като интересното е, че по време на своя 2-годишен мандат премиерът има право да уволнява министри не само от своята квота, но и от тази на коалиционния партньор. Уговорката се крепи на честна дума, но е спазена, Перес и Шамир изкарват по 2 години начело на правителството.

Подобен сюжет се разиграва и след изборите през март 2020 г. Тогава е договорено ротиране на премиерския пост между генерала от запаса Бени Ганц, лидер на т.нар. синьо-бяла коалиция, и председателя на Ликуд Бенямин Нетаняху. Този път обаче не се разчита на само уговорка между двамата алтернативни премиери, а е направена промяна в един от т.нар. основни закони на Израел (страната няма конституция), който се отнася до правителството.

Въведено е понятието „алтернативно правителство“, за което се предвижда мандатът на премиера да изтича автоматично като дойде време за ротацията на поста. Така не се налага той да подава оставка и да се формира нов кабинет, а просто в длъжност като шеф на същото правителство встъпва алтернативният министър-председател. Неговият статут е регламентиран в основния закон – записано е, че действащият премиер трябва да иска съгласието на алтернативния премиер, за да уволни някой министър от неговата квота.

През пролетта на 2020 г. е предвидено премиер да стане първо Нетаняху, а след 18 месеца да има ротация и той да бъде сменен от Бени Ганц. Това обаче не се случва, защото в края на 2020 г. правителството не успява да прокара бюджета през Кнесета и така страната отива на нови избори през март 2021 г. След тях обаче политическите сили отново създават широка коалиция с двама алтернативни министър-председатели – Нафтали Бенет и Яир Лапид. Тяхната уговорка е премиер първо да бъде Бенет, а след две години Лапид да го смени. И този път обаче не се стига до пълен мандат, правителството губи парламентарно мнозинство след малко повече от година управление. Насрочени са нови избори, но кабинетът на Бенет-Лапид остава на власт като служебен, докато се проведе предсрочния вот. Бенет отстъпва премиерския пост на Лапид, който по този начин също успява да управлява страната около половин година.

Понастоящем ротационни правителства има в две държави от Европейския съюз – Румъния и Ирландия. При румънците има коалиция между Национал-либералната и Социалдемократическата партии (плюс партията на етническите унгарци), които са се разбрали да излъчват свой премиер за по две години. Първо начело на правителството бе генералът от запаса Николае Чука от името на национал-либералите, а в края на този месец той трябва да бъде сменен от социалдемократа Марчел Чолаку. В Ирландия на изборите от февруари 2020 г. три партии завършват с почти еднакви резултати и получават съответно 38, 37 и 35 места в 160-членният парламент. Две от тях – Фиана Файл и Фиана Гейл правят коалиция (заедно със Зелената партия), като е договорено лидерите на тези две формации да се ротират като премиери по средата на петгодишния мандат. Уговорката е спазена – първо министър-председател става Майкъл Мартин от Фиана Файл, а Лео Вардкар от Фиана Гейл е вицепремиер, като на 17 декември 2022 г. те си смениха местата.

Приложима ли е тази практика в България? Може би, но с някои уговорки. Първо, в Израел, Румъния и Ирландия зад ротационните правителства стоят ясно оформени коалиции от партии, докато в българския случай поне засега се говори, че ПП-ДБ няма да влизат в коалиция с ГЕРБ и да приемат други техни номинации за министри, освен Мария Габриел. Понеже ротационната смяна на премиерите няма как да бъде закрепена в правния мир (за това е нужна конституционна промяна), в българския случай на практика ще имаме две последователни правителства, управляващи по 9 месеца. Ако обаче тази политическа конфигурация не рухне по-рано. Картината се усложнява от това, че трябва да се сменят не само премиерите, но и шефовете на Народното събрание и на парламентарната правна комисия, за което ГЕРБ и ПП-ДБ вече се договориха.

Като начало ротационното правителство сигурно ще почне с въпроси, по които има някакво съгласие между ПП-ДБ и ГЕРБ – съдебна реформа, закони, задвижващи Плана за възстановяване и устойчивост, държавния бюджет за тази година. Но не съм сигурен дали достлука между двете формации няма да се разпадне, когато се стигне до разпределянето на 2-3 милиарда за пътно строителство и ремонти. Спомнете си как завърши живота си правителството на Кирил Петков.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Суингер

    13 1 Отговор
    Ще се връткаме помежду си!
  • 2 ХЕТЕРО АМЕРИКОС ДЪЛГОКОС 3001

    8 1 Отговор
    НА МЕНЕ МАРИЯ ГАБРИЕЛ МИ СМЕНИ ПОЛА ВЕЧЕ СЪМ ЖЕНА ЗАВИНАГИ ,ДОРИ ДЪЛГОКОСАТА АМЕРИКАНКА МЕ Е НАВРЯЛА В ПУСИТО СИ
  • 3 честен ционист

    7 1 Отговор
    Явно Баце това е имал впредвид, когато говореше, какво е да ти е вътре и да се върти.
  • 4 Някой

    23 1 Отговор
    От 9 кладенеца вода ще извадите, за да убедите гласоподавателите си, че черното е бяло.
    Такива договорки се правят преди избори, за да може избирателя да си направи заключенията овреме. Това сега е свинщина. Която ще бъде платена прескъпо на следвашите избори (ще са по-скоро отколкото повечето хора си мислят...).

    Коментиран от #13

  • 5 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    13 1 Отговор
    Остава още да донесете вода от шестия, седмия, осмия и деветия кладенец......оня зад деветте баира....
  • 6 Хубаво, лошо, все пак правителство -

    1 18 Отговор
    не на русофилските партии - ДПС, БСП, ИТН, Разграждане, които щяха да ни вкарат в русофилския киреч за нула време! ГЕРБ също са скрита лимонка, но в сегашната позиция нямат друг изход освен да си спомнят, че все пак са за "европейско развитие", а не дарители на Путин - турецкия паток, отказа от 1.1 млрд. $ по стария договор за транзит по ",Дружба", фалита на КТБ, закупуването на онези турбини за Белене за 1.2 млрд.лева и ред други навеждания.
  • 7 Упс

    20 1 Отговор
    Не знам дали е в Израел управлява мафията, като в България. Дефакто, ПП са сё разобрали с престьпниците, които са грабили 12 години България, и вместо промяната на избирателите си предложиха предателството. Сега заедно ще грабят. Кой ще гласува за тях? Идват местните избори.
  • 8 Що е то и има ли почва у нас

    10 1 Отговор
    Товааааа са брак ли е или съжителство между жундъри и мутри. Що е то и има ли почва у нас - така питаше навремето Димитър Благоев.
  • 9 фотошоп

    9 1 Отговор
    я , два плашипу.арника на снимката...
  • 10 Бибитко

    8 2 Отговор
    Как ги намериха тези двамата сухи и автоматизирани чиновници, чиято най-главна функция е да бъдат програмирани?! Габриел е женското /може би/ издание на Денков, а той пък е мъжкото /пак може би/ издание на Габриел. И двамата са изключително флегматични и нехаризматични. Още по излъчването им личи, че не са способни да проявят собствена воля, а още по-малко собствена позиция.

    Коментиран от #14

  • 11 Как ще е невиждано?!

    9 2 Отговор
    Всички сме гледали порно! Просто това е по долнопробно..
  • 12 Мнение

    1 10 Отговор
    Ротационното управление е алтернативно управление. И вместо да се ходи две години през 3 месеца на скъпоструващиэизбори, които излъчват почти един и същ резултат за първите 3 партии, по-добре да има ротационно управление.
  • 13 А50

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    Няма страшно от посолството вече подготвят следващия политически проект еднодневка който да обере пси ходесните. А всичко друго се заглушава, нали помним с каква реклама по медиите ни навираха ГАРБ а после и ПП. Народа друго не вижда и си вика няма за кого да гласувам
  • 14 Напротив!!!

    2 4 Отговор

    До коментар #10 от "Бибитко":

    Точно такова трябва да са държавните "чиновници"! Там няма място за емоции, лични драми и театралничене! Държавната работа трябва да се върши без лични чувства, според Закона!!!
  • 15 Българин

    4 8 Отговор
    Да има редовно правителство е най-големият кошмар да петата колона на Москва, затова е целият този вой на руските агенти на влияние, като започнеш от Слави Трифонов, та свършиш с Костя Копейкин.

    Коментиран от #21, #23

  • 16 Баба Ванга

    2 9 Отговор
    Само ГЕРБ И БОЙКО БОРИСОВ ке извадят България от калищата на русофилите.
  • 17 Право на мнение!

    2 4 Отговор
    "Ротационният принцип" на управление на държава е известен като "Израелски модел"! Българските ограничени, посредствени и неуки политици не бяха чували за този принцип на управление, защото са некомпетентни, не са учили политология и са ограничени откъм международния опит в политиката.
    Когато интелигентния и добре образован Асен Василев предложи председателят на НС да се избира на "Ротационен принцип", всички гракнаха възмутини. А се оказва, че този "Ротационен принцип" се използва още през 1984 г.!!!!!!!!!
  • 18 История в политиката

    1 1 Отговор
    Терминът "Ротационно правителство"
    се отнася до първото прилагане на този принцип от израелското правителство през 1984-1988 г.
  • 19 Истината

    2 6 Отговор
    Възмущението от ротационното правителство показва как умствено ограничените отричат всичко иновативно и ново, което не разбират.
  • 20 Чест и почитания на Асен Василев!

    2 6 Отговор
    Асен Василев учи българските политици как се прави политика по света! Българските политици са като "коне с капаци" отсрани, не исщат да се поучат от опита на по-опитните в политиката държави.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ротационен принцип на управление

    1 2 Отговор
    Ротационен принцип на управление има и в Ирландия!!!

    След общите избори в Ирландия през 2020 г. Майкъл Мартин и Лео Варадкар се споразумяха за коалиция между своите партии и Зелените, която ще води Ротация на поста Министър-председател. Първоначално Мартин ще заема длъжността две години и след това ще бъде заменен от Варадкар.

    Коментиран от #25

  • 23 А50

    2 4 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Много бързо взе да ви харесва в джипката на баце

    Коментиран от #28

  • 24 Ротация има и в С. Македония

    1 1 Отговор
    Северна Македония

    След парламентарните избори в Северна Македония през 2020 г. Зоран Заев (SDSM) и Bashkimi Demokratie për Integrim се споразумяха за коалиция между партиите си, в която е предвидена ротация на поста министър-председател. Твърди се, че Заев остава на поста през по-голямата част от законодателния период, преди етнически албанец да поеме управлението през последните сто дни преди изборите.
  • 25 А50

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "Ротационен принцип на управление":

    Проблема не е в ротационния принцип а в съеша.ването на двата престъпни клана

    Коментиран от #27

  • 26 Ротация в Румъния

    1 1 Отговор
    Румъния

    След парламентарните избори в Румъния през 2020 г. първоначално беше съставено дясноцентристко правителство от партиите PNL, USR и UDMR. След като USR напусна правителството и успешен вот на недоверие срещу министър-председателя Флорин Кицу, на 25 ноември 2021 г. беше сформирана голяма коалиция между PNL, PSD и UDMR. За оставащите три години от законодателния мандат Николае Чука (PNL) трябва да поеме длъжността министър-председател, за да бъде заменен наполовина от кандидат на PSD.

    Значи ротация има в Израел, Румъния, Ирландия и Северна Македония, а сега и България ще влезе в историята на Политиката с Ротация!!!
  • 27 Уточнение

    1 3 Отговор

    До коментар #25 от "А50":

    Това си е лично твое мнение, което не споделям. Явно си наранен, че партията, която ти поддържаш няма да е във властта и си готов да агресираш и обиждаш с грозни епитети "престъпни кланове".

    Коментиран от #32

  • 28 Мдаа

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "А50":

    На Баце отдавна му взеха джипката но някои явно живеят в миналото и поддържат омразата си жива, защото в личен план е пълна скука.

    Коментиран от #30, #31

  • 29 Матей преображенски

    6 1 Отговор
    гЛУУУУПОСТИ,В други страни например в Арменския парламент беше влязла банда с автомати и стреляха из пленарната зала.Така ,че никакви примери какво било в чужбина!Някой конституционен съдия няма ли да се сепне и да им отреже от раз оригиналното и нестандартно предложение,тия из-ме-кя-ри да се пръж-дос-ват и да се почва на чисто,и по-точно с операция чисти ръце,като в Италия,излавяне на високопоставени мафиоти,масони,банкери,като в Италия и защо още се втеляват!?
  • 30 А50

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "Мдаа":

    Оо много ви се радвам на ГЕПП сборището, само недейте после да правите нови европолитически еднодневни проекти че затрихте България. И не се бъркай в личния ми план т.к. съм свободен човек а вие сте на къс повод, дерзайте
  • 31 А50

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "Мдаа":

    А и между другото джипката на баце е метафора, както и че ви мина с 200, анадъмо
  • 32 А50

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Уточнение":

    Грозни са техните постъпки. До миналата седмица те се наричаха така един друг Много бързо забравяте
  • 33 # идиоти вън

    1 0 Отговор
    Здравейте ППрасти, как сте, как сте, усетихте ли високата скорост(с 200) тя малко е EUрофорична. ))))))
  • 34 тия боклуци двамата не е лошо да ги

    1 0 Отговор
    РОТИРАТ МАЛКО ВСИЧКИ МАНАФИОТИ ОТ АНАДОЛА !
  • 35 ген.лейт. доц. д-р инж. БОКо

    0 0 Отговор
    Явно тази идея им е пробутана от другаря Лорер! Защото българските партийни "д-ри", "доц.", "проф.", "акад." са толкова необразовани, тъпи, нагли и мързеливи, че единствено се подчиняват на естествения си български инстинкт - ГЕПЕНЕТО!