Last news in Fakti

24 Май, 2023 06:00 2 101 87

Защо ротационното управление е най-добрият възможен изход

  • мария габриел-
  • бойко борисов-
  • ротационно управление-
  • пп-дб-
  • герб-
  • николай денков-
  • правителство

Договорката с ГЕРБ за ротационно управление отеква като буря сред избирателите на ПП-ДБ

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Веселин Стойнев:

Споразумението между първите две политически сили за съставяне на управление с ротационни правителства за срок от по 9 месеца, начело първо с акад. Николай Денков от ПП-ДБ, после с Мария Габриел от ГЕРБ, е възможно най-доброто решение за властта, което можеше да произведе 49-ият парламент. Първо, защото алтернативите бяха безпринципно правителство с третия мандат, зад което застава старото статукво, или нови избори, до които ще продължава да управлява президентът, а резултатът от тях би възпроизвел или същия пат, или би изкачил "Възраждане" още по-нагоре, с претенции за власт.

Второ, и по-важно, тъкмо тази де факто голяма коалиция между първите две сили може да постигне много повече, отколкото каквато и да е друга управленска конфигурация в този парламент. Страната не само ще се стабилизира управленски с редовно правителство и стабилно парламентарно мнозинство, ще се приеме бюджет за 2023, ще се отпушат парите от ЕС по Плана за възстановяване и устойчивост, ще може да влезем в Шенген и в еврозоната, ще се върнем на сигурна евроатлантическа орбита, отклонена към Русия от Румен Радев, руската агентура и "Възраждане". Но и много повече – това правителство е обявено като кабинет на конституционната реформа, който ще събира още по-широко мнозинство за радикална промяна на прокуратурата. Това нима може изобщо някога да стане без гласовете на ГЕРБ, а и на ДПС? Ще се върне машинното гласуване – това нима можеше да стане, ако имаше кабинет на хартиената коалиция с първия или с третия мандат? Ще се назначат нови попълнения във висши държавни органи, много от които с изтекли мандати и с дълбоко компрометирани представители. Това нима може да стане без договорка между политическите сили, а сега с много по-голям шанс за подбор на читави хора, защото залог за това е цялото управление. Ще се прочистят спецслужбите от чуждо влияние – това нима можеше да стане при Радев или самостоятелната власт на ГЕРБ?

Предпоставки и гаранции за успех

Дори само половината от всичко това да се случи, ще е много повече от кръгло нищо, каквито бяха перспективите по тези задачи при другите възможни управленски конфигурации или при нови избори. Но предпоставки и гаранции за изпълнението на поставените цели, както и на цялата законодателна програма, договорена още преди връчването на управленските мандати, има поне две.

Първо, ГЕРБ (както никога досега) е притисната в ъгъла: корупционното бреме и надвисналите над партията на Борисов прокурорски обвинения по-скоро ще я накарат този път да участва в провеждането на реални реформи, отколкото отново да заложи на фасадни. Другата е ПП-ДБ: двигателят на реформите, особено по съдебна и антикорупционна линия, държи в ръцете си лоста да разтури управлението с оставката на премиера Денков, ако те забуксуват в първите 9 месеца, като виновен за това ще бъде точно ГЕРБ.

Разбира се, управлението може да зацикли в редица текущи проблеми, скандали и опърничавост. А това може да катурне колата на властта. Но такива съществуват и при всяко друго коалиционно управление, не само при роденото по неволя.

Проблемите за решаване, които стоят на старта му, обаче са много повече пред ПП-ДБ, отколкото пред ГЕРБ. Въпреки негодуванието на част от избирателите на ГЕРБ, че отстъпва мандата и премиерството, Борисов може да е убедителен с последователността си – още преди изборите той настояваше за голяма коалиция, независимо с чий мандат. И сега да отчете джентълменското споразумение за ротационно управление като свой успех.

Как ПП-ДБ да вземат завоя към "колаборацията"

Сред избирателите на ПП-ДБ обаче се разгаря буря заради колаборацията с ГЕРБ. Прекратяваме ли промяната, питат гневни избиратели на ПП; пак ли ще настъпите мотиката като Реформаторския блок през 2015 г., питат гневни избиратели на ДБ.

За лидерите на ПП ще е по-трудно да вземат завоя, защото веднага след изборите на 2 април начертаха червената линия "никога с мандат или с участието на ГЕРБ" и сега трябва да дадат отговор на въпроса защо отстъпиха от втората част от условието. ДБ бяха по-предпазливи, като още от предишния парламент последователно настояват за експертно правителство с втория мандат. Досега то бе условие за осигуряване подкрепата на ГЕРБ, сега е вече повече воал за прикриване на фактическото състояние "коалиция". Дори Ройтерс директно нарече бъдещото управление коалиционно, така че както и да се нарича то от ДБ и ПП, това ще е само "дипломатическо" наименование. Двете формации по-скоро трябва да разчитат на това, че част от гневните им избиратели постепенно ще се успокоят и трябва да потърсят подкрепа от онези, които приемат хода с ротацията с облекчение, но гласовете им не се чуват толкова - просто защото няма за какво да протестират.

Зависи и какъв ще е съставът на бъдещия кабинет. Ако все пак е експертен, ще може донякъде да се оспорва тезата за коалиция с ГЕРБ. Въпреки че взирането от всички страни винаги ще открива "наши" и "техни" експерти. Ако пък в кабинета ГЕРБ участва само с Габриел, а ДБ не участва, защото не се е реализирала позицията им за чисто експертно правителство, коалиционният кабинет може де факто да се окаже кабинет на малцинството на ПП. Тогава той ще е много по-нестабилен, защото ПП ще са заинтересовани да си припишат всички позитиви от управлението, а ГЕРБ и ДБ - да избегнат максимално негативите. Силното накланяне на балансите в едната или другата посока потенциално ще води до разпад на управлението.

Борисов сам да се оправя с имунитета си

Най-голямото изпитание пред бъдещата коалиция обаче ще е, ако се наложи гласуването на депутатски имунитети, поискани от гешевата прокуратура. Тогава изпитанието пред ПП-ДБ ще бъде още по-тежко, нищо че пазенето на гърбовете на уличени от ГЕРБ не е част от управленското споразумение (което засега не е и във вид на подписан документ). Идеалният вариант е Бойко Борисов да освободи коалиционните си партньори от това бреме в името на управлението и да заяви, че не очаква подкрепа от тях за своя и евентуално на свои съпартийци имунитети. И ако държи да запази имунитет, да търси подкрепа от други партии.

Стратегическата задача пред ПП-ДБ е да убеди избирателите си, че много по-важно е какво постигаш, а не с кого си. Защото само с непримирима гнусливост не се постига нищо. А най-сигурно убеждаването ще проработи с постигането на реални управленски резултати, и то колкото се може по-скоро. И път назад няма. Ако ротационното управление се провали още преди да се е родило, най-големите щети ще са за ПП и ДБ – понечели да стъпят в блатото, но веднага се върнали. Това на избори се наказва жестоко – и от избирателите им, които проклинат предателството, и от другите, които проклинат страхливостта.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПОЖЕЛАНИЕ

    33 4 Отговор
    Приемате бюджета и пръскайте барака, а боко да отива на съд.

    Коментиран от #3, #87

  • 2 Най-доброто решение, казваш?

    71 3 Отговор
    Човече, какви решения си вземал ти, че това да е най-доброто? Тръпки ме побиват!
  • 3 ОМБРЕ

    24 2 Отговор

    До коментар #1 от "ПОЖЕЛАНИЕ":

    КЪВ СЪД -----БЕЛЕНЕ ДАЙРЕКТЛИ
  • 4 Демократ

    48 6 Отговор
    За да може най-ограничените хора в българия избирателите на пп дб и герб да се слеят в едно.

    Коментиран от #72

  • 5 Перо

    41 5 Отговор
    Подобно на криворазбраната демокрация и това ротационно управление е извратено! Явно модела е взет от Израел, чрез г-н Лорел и Ирландия, само че на едното място имаме на 90 дни нов Премиер и 50% смяна на кабинета, а на другото, вот на доверие и пълна подмяна на кабинета, заедно с премиера! Тук е абсолютен прецедент в света с подаряване на целия мандат и кабинет с допустимост на един човек, на конкурентна партия, която се е класирала втора на парламентарни избори! В съседна Гърция изборите се печелят с голямо мнозинство от Нова Демокрация, но те не искат да управляват в коалиция и ще се явят на втори тур, а у нас се предостъпват всички прави и задължения на победилата партия, което е подмяна на вота и опорочаване на изборите! ГЕРБ ще загуби катастрофално местните избори, поради авторитарното управление на тази партия и чуждата зависимост! Не се очертават никакви хубави дни за БГ с измисленото ново управление, поради тоталната чужда зависимост на управляващата партия и изпълнението на чужди и вредни за БГ геополитики и решения!

    Коментиран от #9

  • 6 Чиба !

    57 8 Отговор
    Това си е извращение ! За Киро Тъпото няма кой да гласува вече.Само Възраждане е надеждата.Да целуваш ръка на Тулупа от зайчарника,не е промяна !
  • 7 Ротация на едно място

    26 3 Отговор
    И от тази шапка няма да излезе заек.
  • 8 Някой

    54 4 Отговор
    Е, щом и ДВ тръгва да ни убеждава как това решение за правителство е най-доброто, то означава че е пълен боклук. И се налага американската пропагандна машина да го защитава по всякакъв начин. Ясно е чие е това правителство... Не е наше.
  • 9 ГЛАС НАРОДЕН, ГЛАС БОЖИ

    3 25 Отговор

    До коментар #5 от "Перо":

    Така разпореди избирателя.......

    Коментиран от #29, #37

  • 10 БОКО КОМАНДВА

    5 34 Отговор
    БСП и Копейкин аут.....избирателя разпореди.....
  • 11 БОКО ВОДИ ПАРАДА

    1 17 Отговор
    За кой ли път печели избори......
  • 12 Орхан Мерак

    19 2 Отговор
    Тия не са за в правителство! Сещам се за две други по -подходящи места за тях, защото или трябва да са с вързани ръкави или да оформят с чукче материал за градежи,но да ги охраняват, защото са м...ви и ще избягат... Трябва да ги съберат всичките на едно място за да са сред познати ... ха ха ха,.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ха,Ха

    33 2 Отговор
    Дойчетата винаги се опитват да убеждават в атлантическата кауза, сякаш те не са васали на същата. АЯтлантическата преса отдавна загуби тежест и уважение
  • 15 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    14 2 Отговор
    Идват избори, ще видите кой крив, кой прав!
  • 16 Защото е най лошото

    25 4 Отговор
    За народа.А Тагарев Мижетурката веднага е изпълнил всички щения на краварите.И служебните предатели на Радев са дали разрешение за въздушното пространство да се използва от нато и да бъдат изградени складове за боеприпаси.Та не ни ли вкараха във войната?
  • 17 124

    36 3 Отговор
    Петков е лъжец, съюзи се с Мутрата.
  • 18 Уса

    29 4 Отговор
    При жендърите е така сменят си местата,за да се установи,кой е по мъжкия
  • 19 ИЗБИРАТЕЛЯТ РЕШИ

    4 22 Отговор
    Боко пак ша управлява......путинистите в пета глуха.....

    Коментиран от #25

  • 20 ТАГАРЕВ...ТАРАЛЕЖ В ГАЩИТЕ

    7 11 Отговор
    На путинистите

    Коментиран от #55

  • 21 Човек

    6 29 Отговор
    Народът така реши. Ако беше дал мнозинство на ПП реформите щяха да се случат бързо, но с тази подкрепа няма как да стане. Сега реформите ще се случват бавно и изтормозено, но поне ще се върви напред. Другият вариант е избори през 3 месеца, плащани от народа, и управление на Кремъл чрез Радев. Костя иска точно това, за да си присвоява субсидията няколко пъти в годината без да носи никаква отговорност. Тази политическа криза я забърка народът и то не само с разпределението на гласовете между партиите, а най-вече с това, че на 60% не им пука и не гласуват. Аз като гласувал за ПП съм повече от доволен от действията им. С тази малка подкрепа всъщност правят невъзможното.

    Коментиран от #32, #33, #38

  • 22 Петев

    13 2 Отговор
    Сигурно, за да лапат продажните джендъри, а?
  • 23 Напротив

    25 3 Отговор
    Ротационното управление е голяма глупост. ПП-ДБ възникнаха като протест срещу управлението на ГЕРБ сега тръгнаха с тях да правят с тях правителство. Ужким щяха да разследват и санкционират зулумите на ГЕРБ всичко се замете под чергата. Определено има голям проблем с тази „демокрация“.

    Коментиран от #30

  • 24 БОКО ГИ СПУКА ОТ БОЙ

    6 4 Отговор
    Сега им даде и власт.....ама пп пак мърморят, като обрани попове.....
  • 25 Някой

    5 8 Отговор

    До коментар #19 от "ИЗБИРАТЕЛЯТ РЕШИ":

    Извинявай, ама точно при Боко путинистите въобще не бяха в пета глуха.

    Коментиран от #27

  • 26 ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКО ПРАВИТЕЛСТВО

    1 21 Отговор
    Путинистите са съкрушени.....нема да делят държавната софра....
  • 27 ЩО БЕ

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Някой":

    Кое не е така ?????
  • 28 хихи®

    27 1 Отговор
    Дреме ми какво мисли ГерманскотоЗеле
    Съюзяват се Банкянски с Хардвардски Измамник, какво да чакам??
    Двойно по-тънък асфалнт, двойни заеми и двойна инфлация....
  • 29 Трънки

    22 1 Отговор

    До коментар #9 от "ГЛАС НАРОДЕН, ГЛАС БОЖИ":

    Какво е решил избирателя?
    При активност под 40%, и 70 % корпоративен вот?
    Така реши козяк

    Коментиран от #69

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Промяната - Подмяната

    21 1 Отговор
    Вземат завоя - от Продължаваме се прекръстват на Прекратяваме промяната.
  • 32 Какви реформи ?

    21 1 Отговор

    До коментар #21 от "Човек":

    Нали ги видяхме ПП и ДБ – нови огромни заеми, нищо не се прави. Нали щяха да произвеждат коли в Ловеч ? Оказва се, че от тия коли нишо не става. Някакъва току що направена фирма, колите като ги тествали, оценките са крайно критични. От цялата работа излиза, че ЕС дал на някого пари, някой взел парите ... За ваша информация, като е управлявал Кремъл доста неща са направили и построили и то качествени.
  • 33 хихи®

    12 0 Отговор

    До коментар #21 от "Човек":

    "...ПП реформите щяха да се случат бързо,.."
    Верно е Олигарха ща лапа по-бавно и по-малко, а ти няма видиш никакви.....Реформи(пари)
  • 34 Фактос

    22 2 Отговор
    Ха,ха,ха-това е все едно да се разбират Израел с Палестина да управляват по половин година ивицата Газа.Немога по вече,егати ТЪПНЯТА,УЖААААС
  • 35 хихи®

    11 0 Отговор
    Протеста!!! беше за прад елктората!! Работата беше Олигарха да се докопа до Европейските пари, че з...а му беше започнал фаща паяжина...
  • 36 Моарейн

    19 1 Отговор
    Както и да го наричаме, каквито и евфемизми да ползваме - държавничческо мислене, отговорно поведение и други подобни ши...ни, лицемерието си остава лицемерие. А когато в основата му стоят чужди на България интереси, е не само отвратително, но и опасно.
  • 37 Моарейн

    17 1 Отговор

    До коментар #9 от "ГЛАС НАРОДЕН, ГЛАС БОЖИ":

    Така разпоредиха от "Козяк". Ясно е защо.

    Коментиран от #68

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Народе заспал

    17 1 Отговор
    Ставай да изгониш тези пладнешки хайдуци
  • 40 Брато

    4 3 Отговор
    Стойнев, много си и винаги си бил лизачев
  • 41 Го4о

    5 1 Отговор
    В този си вид "Ротационното управление" няма да мине при гласуването в НС! Това е "споразумение" между ПП ДБ и Мария Габриел! Къде видяхте поне един човек в предложеното правителство от Партия ГЕРБ? Кой луд би гласувал за това?
  • 42 Ха Ха

    1 1 Отговор
    Дпс отзад има думата, кой ги чине българите, споко
  • 43 Факт

    1 1 Отговор
    Меди слуша и като попивателна попива всичко и на края ще бъде добавен към публикацията, от 1984 е, дс кво кажат, меди плаща софрите от тютюна на амет
  • 44 Читател

    6 1 Отговор
    Народа не избра нито един от тях, те две правителства правят?! Революцията е неизбежна.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Ще се случи следното:

    8 1 Отговор
    Две скумрии на ротационен принцип на барбекюто. Ще изгорите, ама без следа, предатели.

    Коментиран от #67

  • 47 456

    9 2 Отговор
    За да кажеш, че това противоконституционно и извратено нещо е добро, значи си най тежки нар-котици иили на още по-тежки козашки грантове!

    Коментиран от #66

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Хахааххх

    8 1 Отговор
    . Под 40% избирателна активност, първите спечелили с 25%. Оказва се, че 10% от избирателното тяло ще определя бъдещето на страната! Ще усетите, какво се случва, когато замирише на пърлено, но ще бъде късно. Тогава ще разберете, ако успеете разбира се, какво означава "краят на историята".

    Коментиран от #65

  • 50 ьььь

    10 2 Отговор
    Дойче веле, колкото и да поливате тая идиотия със захарен сироп, народа е на 99% против това.
    А спомнете се как преди два дни плюхне Бойко - тиква бил, не знам какво, сега ауууу колко е сладък! Е кщак не ви е срам, бе!

    Коментиран от #63

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Марин

    7 1 Отговор
    Хайде, бртая, на оружие! Тия ни се изпюха в лицето! Открито ни се подиграват! Да им развалим седянката!
  • 53 гост

    9 1 Отговор
    Още едно протеже на соросоидните медии ни убеждава в глупости. Да ходи да лапа, той само това може с умствения си капацитет.
  • 54 Така казаха господарите от Козяк

    8 2 Отговор
    Ротационното управление е най-добрият възможен изход КЪМ УНИЩОЖЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.

    Коментиран от #62

  • 55 тагарев

    8 2 Отговор

    До коментар #20 от "ТАГАРЕВ...ТАРАЛЕЖ В ГАЩИТЕ":

    е национален предател. Той не изпитва чувство за родина и род. Со ро со и д на по ло га ...
  • 56 Ясно е

    4 1 Отговор
    Не са имали друг изход,действат "по заповед на щуката".Чудно ми е само,дали ще издържат поне колкото предишната коалиция,или ще се изпокарат по-рано.Игра голяма става в политиката и всеки гледа да е в нея,а това,че народът е потърпевш--не е важно за тях.Важното е господарите да са доволни.Аман от слугинаж.Зависими сме,зависими,но чак толкова е направо унизително.Колкото вода и олио може да се смесят,толкова и ГЕРБ и ППДБ могат "да мелят" заедно.
  • 57 Пърча

    4 1 Отговор
    Всички ще минат през спалнята на Тиквата,на ротационен принцип.
  • 58 ганев

    4 1 Отговор
    ДА ТОВА Е НАЙ ЕВРО ЕДИНИЯТ ПЪТ ЖЕНАТА Е ОНАЗИ С МНОГО ДЪЛГАТА ШИЯ ВТОРИЯТ ПЪТ ТЯ Е МЪЖА ТИПИЧНО ЕВРОЦЕННОСТ АА ТАКА
  • 59 виц

    7 2 Отговор
    Изневярате вече се нарича секс на ротация.
  • 60 Мисля

    4 2 Отговор
    Все по-вече такива статии ще има ,и все по-напоителни.DW и "правилните медии"вземат завоя с 200.Няма вече да чуете нищо за Магнитски,кюлчета,парапети и кристали.Продъжаваме Подмяната.И -"Ръката ми да изсъхне ако гласувам за ГЕРБ"😄
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 ДРАГАН ЦАНКОВ 28

    2 1 Отговор

    До коментар #54 от "Така казаха господарите от Козяк":

    НАС ДАЖЕ НЕ НИ И ПИТАТ.....
  • 63 НАРОДА ИЗБРА

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "ьььь":

    И правителство ша има....
  • 64 Резонен въпрос

    4 2 Отговор
    Кой е мъжът в семейство Денков-Габриел? Парапети ще има ли Киро и Асенчо?
  • 65 АМИ ФА ДА ГЛАСУВАЛИ

    0 1 Отговор

    До коментар #49 от "Хахааххх":

    Кой ги спира
  • 66 ДОБРО Е

    2 3 Отговор

    До коментар #47 от "456":

    Путинистите вън от управлението.....
  • 67 ИМПЕКСА И КОПЕЙКИН ИЗГОРЯХА

    1 1 Отговор

    До коментар #46 от "Ще се случи следното:":

    С БСП и възраждане......
  • 68 ДРАГАН ЦАНКОВ 28

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Моарейн":

    Нас никой не ни бръсне.....
  • 69 АМИ ДА СМЕ ГЛАСУВАЛИ БРЕ

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Трънки":

    Козяк ли ги спира......
  • 70 нннн

    4 0 Отговор
    Защото така каза ,,Козяк". Избирателите - кучета ги яли..
  • 71 ежко

    4 0 Отговор
    Аха...За кого е най-добро бе Стойнев?Бая наглост се иска да кажеш,че бялото е черно, но видите ли не било баш черно,а с отенъци на бяло......
  • 72 Истината!!!

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "Демократ":

    НЯМА коалиция между ГЕРБ и ПП-ДБ! Колкото и да я повтаряш тази учиндолска опорка, истина няма да стане!

    Коментиран от #77

  • 73 Мисля

    4 0 Отговор
    Ротационната сделка е като "Зърнената сделка" -двете страни се избиват ама едната разрешава на другата да продава зърно и с парите да купува снаряди за да ги избива.Луда работа навсякъде.
  • 74 Пха ха ха ха

    4 0 Отговор
    Чегъртажиите харвардските шарлатани
  • 75 Бъзиктар

    2 0 Отговор
    Сега с кеф ще гледам как Д.Добрев ще гласува за Кокорчо,и борците срещу Баце ще гласуват за Габи да е премиер.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Моарейн

    3 0 Отговор

    До коментар #72 от "Истината!!!":

    Не, не е коалиция, само брак по сметка. И по нареждане от сахибите отвъд Голямата локва.
  • 78 Вълк единак

    0 3 Отговор
    Ситуацията в България е извънредна и нестандартна, 5 поредни избори, война на 300 км от границата ни. Аз мразя герб но, сега ПП имат властта и възможността да гласуват важните закони. Да атакуват мафията в Съдебната система, Енергийната мафия, Транспортната мафия, мафията в здравеопазването, мафията в митниците, в общините, в просветата, в културата и спорта. И не на последно място промяна в изборния кодекс.

    Коментиран от #85

  • 79 Статия от Работническо дело

    2 0 Отговор
    Възхвяляваща грандиозният успех на ЦК на ..... Само не стана ясно, а и няма КОЙ да попита, какво ще стане с разследванията за корупция в особенно големи размери по чувалите с пари и т.н. Те на ротационен принцип ли ще бъдат спирани и възобновявани, като най-добър възможен изход на страната от създалата се политическо олигархична корупционна криза? Случващото се е ясен знак, че за който и да гласуваш накрая все Борисов управлява и разпределя парите и на който не му харесва да си гледа работата, защото ПП-ДБ искат власт, а не разследване на едни от най-големите кражби на обществени пари в историята на страната, като толкова силно искат властта, че не ги интересува даже и цената която вероятно ще платят за безпринципните си коалиции.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Пишурката

    2 0 Отговор
    К.р.оляци на рояци все платени във евраци се завръщат от чужбина да довършат таз родина.
  • 82 Излъгано жълтопаважниче

    5 0 Отговор
    Гласувах за подмяната с ППЛГДБ+ и получих ГРОБ!
  • 83 алоооо

    3 0 Отговор
    Значи буквално преди дни според Дойче веле Бойко е олигарх, Бойко е тиква, Бойко е престъпник, а сега - ама много е добре, че ще управлява България - направо супер!!! Това е класическа шизофрения или американска грантаджийска пръддня. Всъщност и двете!
  • 84 яяя

    4 0 Отговор
    Тази жена има два пъти по-дълъг врат от нормалното, наднича над "академика" като жираф над оградата на зоопарка. И това иска да ни управлява? Сори, ама при помаците има инцести и резултата е ай кю на зелена еуглена. Вече имахме Плевню Чехлюв, видя се какво и как! Все пак си мисля, че Гешо ще им дръпне килимчето изпод краката и слава Богу.
  • 85 Бъзиктар

    0 0 Отговор

    До коментар #78 от "Вълк единак":

    Киро,ти ли се ве?
  • 86 пенко

    0 1 Отговор
    ТОВА СА ЧОВЕЦИ МИЛЕЕЩИ ЗА БЪЛГАРИЯ ---САМО "ВАМПАЙЪР - КОКОРКО " -ДА НЕ БЪДЕ МИНИСТЪР !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.