Last news in Fakti

11 Юни, 2023 10:00 2 608 55

Протести срещу Пеевски на жълтите павета няма

  • делян пеевски-
  • кристиян шкварек-
  • протест

Кристиян Шкварек във Фейсбук: Мрежата, зад която стоят хора като Иво Прокопиев, не вдига протести за щяло и нещяло

Протести срещу Пеевски на жълтите павета няма - 1
Снимка: М. Богданова ©
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изборът на Делян Пеевски за член на конституционната комисия се случва ТОЧНО 10 години без една седмица от избора му за шеф на ДАНС, който даде начало на дългите, исторически протести оформили градския умнокрасивитет. (дори този термин се роди тогава).

Редица кариери стартираха от тези протести. Някои общественици, като Елисавета Белобрадова (Летящата Козила), дължат абсолютно всичко - цялата си известност, на гърба на която в последвалите години създаваха бизнеси и осъществяваха каузи, на протестите срещу Пеевски и участието си в тях.

Днес, точно десет години след онзи паметен избор в Народното събрание човек би предположил, че историята ще се повтори. Нали така уж става - историята обичала да се повтаря? Ето, точно десет години по-късно Пеевски е пак в центъра на политическия живот, пак го избират за нещо в НС, и то не за какво да е, ами за конституционната комисия, пак е лято, пак не е имало протести отдавна...

Човек би си казал, че звездите се нареждат за повторение. Че будните, активни, независими, образовани, умни и красиви граждани на София ще напълнят жълтите павета, както направиха преди 10 години. Или, айде, да кажем, че шеф на ДАНС е доста по-голяма работа от член на някаква комисия, не е същото. Тогава, пропорционално, жълтите павета няма да бъдат чак напълнени, ама поне едно 10% ще се появят. Поне ядрото на протестарията ще излезе. Няма как - прекалено много фактори са налице, нали?

Е, не сте познали. Нито един протестър няма да излезе. Нито един. Не 100, не 50, не 10. Един няма.

Това е странно, нали? Доста странно. „Дори един да не излезе?“ Как така? Избират отново Пеевски, лято е, мафията е реабилитирана, как така дори един протестър няма да има на жълтите павета?

Ами, няма. Защото бъркате, ние всички бъркаме, в изначалната си представа за това, което наричаме „демократична общност“.

Не, това не е органична общност. Тя не произвежда протести органично. Това е контролирана - макар и не икономически като в смесените райони, а умствено, културно, медийно и интелектуално общност.

Пряко контролирана от една стегната мрежа от „правилни“ медии (Капитал, Дневник, КлубЗ, Медиапул...), „правилни“ журналисти, „правилни“ анализатори/инфлуенсъри и, разбира се, „правилни“ политици. Тази малка, но стегната мрежа, зад която стоят хора като Иво Прокопиев, не вдига протести за щяло и нещяло, камо ли за някакви „принципи“, а само тогава, когато това е в изгода на текущия им политически проект.

Ако тази стегната мрежа не каже „протести!“, такива няма да има. Ама не 100, не 50, и 10 човека няма да излязат самостоятелно, ако мрежата не каже.

Утре Пеевски може направо да бъде избран пак за шеф на ДАНС - ако „мрежата на добрите сили“ не каже да се излиза на протест, жълтите павета ще си останат празни.

И обратното - ако мрежата каже, то и за най-голямата глупост, и за най-смешното нещо паветата са пълни до 5 часа. Както ги напълниха миналото лято, докато ни управляваше техен кабинет, да протестират срещу... опозицията.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    26 7 Отговор
    Снощи джендъри блудстваха с децата ви в кино Одеон.Нокаутирах един и полицията ме арестува.Елаъе довечера да видите какво правят с вашите деца.Моите са си вкъщи.

    Коментиран от #10

  • 2 блеевски

    34 2 Отговор
    обединителят на гроб-дпс и посолството
  • 3 Проблема е, че хората се умориха.

    33 6 Отговор
    Няма алтернатива.Всичк,до един са мошенници.Оправия няма и няма и да има.Всеки се спасява по единично и това е.

    Коментиран от #5, #20

  • 4 Иван Грозни

    36 3 Отговор
    Всички в един глас твърдяха, че с ДПС няма да работят и изведнъж Радецки /сега Пеевски/ пристигна на бял кон. Нямам думи с които да похваля нашите хубустници.
  • 5 Последния Софиянец

    11 7 Отговор

    До коментар #3 от "Проблема е, че хората се умориха.":

    Ела довечера в кино Одеон да видиш какво правят джендърите с децата ти.Омръзна ми да ги спасявам.

    Коментиран от #44

  • 6 Факти, защо не коментирате факта, кои

    13 34 Отговор
    тъмни сили пуснаха некролог на президента Стоянов ?
    Какво целеше „мократа операция“ с пускането на "известие" за смъртта на президента Петър Стоянов? Част от опасните игри на руската пета колона у нас ли е използването на фалшивия профил на Асен Василев за оповестяване на "некролога“ на президента, броени дни преди заминаването му за Ню Йорк на среща на високо равнище?
    Не е много трудно за решаване това уравнение. Има достатъчно доказателства, че Кремъл първо в България пробва производство на пропагандно съдържание
    и всякакви провокации чрез различни форми на финансиране и в социалните медии. Дори след 32 години живот на демократично общество и 18 години членство в НАТО, ситуацията със замайващо високия процент путинофилство сред политици, офицери, духовници, журналисти, както тайните и явни връзки с "братска" Русия.
  • 7 Милиционер

    25 2 Отговор
    Само милиционерите казват кога да има протести в тази територия
  • 8 681

    25 1 Отговор
    Порода платен демократ. Жалкари
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    От 33 Години Държава Нямаме Господине
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 33 г. US колония стигат, времето е наше!

    25 6 Отговор
    Защото от посолството така искат - пуделите им ПП-ДБ изпраха Борисов и показаха, че ИМА КАК да са в коалиция Магнитски! Невероятно, но ФАКТ
  • 14 Боже пази България

    8 6 Отговор
    Долу НАТО и долу путинофилството!!! Само така България ще живне! Но как да стане е въпроса при тия продажни и престъпни политици, които не милеят за България!
  • 15 Край

    23 2 Отговор
    ДП каза че ще нямаляват "ПЪЛНОМОЩИЯТА" на главния прокурор. Попитайте всеки юрист какво значи това. Този човек няма идея от право. Това е неграмотно, безскруполно и нагло парвеню. Как такова създание стана мултимилионер. Как стигнахме до там, че то да пипа Конституцията. По някаква причина човешка тиня изплува на върха на обществото ни и става елит. Тази причина е партиино- листовата избирателна система. С менте избори се създава менте демокрация и уродлива държава.
  • 16 ЕДГАР КЕЙСИ

    7 13 Отговор
    МИНА ВРЕМЕТО НА ........ ZEЛЕНИЯ ЧОРАП И ........ ПЛАТЕНИТЕ ПРОТЕСТИ ......... ФАКТ !

    Коментиран от #30

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 В това е Грешката.

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "Проблема е, че хората се умориха.":

    Когато трябва да се бориш за оцеляване, никое оправдание не е индулгенция. Няма умора, няма извинения, ако тези те мамят трябва да се създаде друга алтернатива. Въпросът е или те нас, или ние тах. Няма междинно положение. Поединично ще ни изтребят като на птичи лов.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Не съжЕлявай,

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Съжелявам те бе..":

    а се върни в училище, да си доучиш. Може и интелект да развиеш. Тогава умувай.
  • 23 Пепеец

    12 3 Отговор
    Шиши отслабна. Вече е друг човек. Абе, наш човек.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Търновец

    2 6 Отговор
    Протести няма може би защото няма лидери, а може би защото в миналото някои протестиращи са били платени. Пеевски няма повече да кадрува в прокуратурата ако ние с таен вот избираме районни съдии и прокурори, а общинските съвети да избират шефовете на РПУ. Прокурори и съдии от горни и станции да се избират от президента и утвърждават от НС, висш съдебен съвет не ни е необходим. Така властта от Пеевски и олигарсите след 10-15 години ще дойде в наши ръце.
  • 26 Разчувства ме еййй....😢

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "Жълтопаветник":

    Особено тази дама дето ти се е подигравала, от днес ще страдам с теб 😢.
  • 27 Христо

    8 1 Отговор
    Добре казано, г-н Шкварек.

    А ние съвсем ли загубихме свободната си воля? Разума си? Смелостта си?
  • 28 Гешев

    2 7 Отговор
    Аз пък очаквах Възраждане да повдигнат този въпрос на техния протест. Може би имат договорка с Пеевски да запише в новата конституция, че България няма да участва в никакви съюзи, освен с Русия начело. Няма да се допускат други партии, освен такива, свързани с Русия или Турция. В никакъв случай мислещи за България. Такива промени се очакват. Затова ГЕРБ, ДПС и Възраждане избраха Пеевски.
  • 29 ПСР

    7 1 Отговор
    ДП май беше нещо по Магнитски....със сигурност,19 адвокати го бранят в САЩ по закона RICO.Ако съм истински евро-атлантик,бих се зачудил много сериозно,що за сигнали пращаме отвъд Океана,щом такъв човек,ще оправя Конституцията.То и само това да беше в годините назад...

    Коментиран от #51

  • 30 ЕДГАР КЕЙСИ

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    И ДА СЛАГАТЕ (-) , ВРЕМЕТО НА ........ "ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП" И "ПРОТЕСТИТЕ" ......... ПРИКЛЮЧИ ........ ДЕНГИ НЕТ ........ ФАКТ !
  • 31 Просто човек

    2 6 Отговор
    Ей путинската марионетка не може да си намери място от яд...Смеш.ник
  • 32 ........

    7 3 Отговор
    Мафията е окупирала медиите и социалните мрежи.Понеже си изкарват пари с доставка на кристални пици имат достатъчно свободно време да правят пропаганди и да плаща на хора,които да спамят.Даже в коментарите доскоро ни убеждаваха колко е невероятна тревата.Те са от укро пропагандата.Явно изкарват пари от трафик на оръжия,наркотици и хора.Не им изнася да спира войната.Който е за мир бързат да го изкарат "русофил"," путинист" и какво ли още не,за да не им спре далаверата.Ето затова няма протести сега.
  • 33 СВОЙ

    3 0 Отговор
    Вече е ясен отговорът на въпроса "КОЙ" - "СВОЙ"
  • 34 Шкварек

    3 4 Отговор
    Е поредната кремълска лимонка. 4К.

    Коментиран от #39

  • 35 Нема Пари

    4 0 Отговор
    Нема протести ,умните и красивите докараха алчните
  • 36 Макс

    1 4 Отговор
    Жалко, че млад човек, говори толкова грозно , особено отнасяйки се за жена .Ами нека той организира протест и да протестира , защо само драска ?
  • 37 Васил

    2 0 Отговор
    Българите са прост народ!

    Коментиран от #48

  • 38 Време Е

    3 0 Отговор
    Да внесем гръцки протестиращи
  • 39 Когнитивен Дисонанс

    4 2 Отговор

    До коментар #34 от "Шкварек":

    Шкварек е от полски произход и открито хейти Русия. Ма ти отде да знаеш, като всеки несъгласен с теб е путинист? Бойко нали и той беше оръдие на Кремъл, нищо че спря 3 руски проекта? ДПС нали и те бяха оръдие на Кремъл? Що се сватосахте с тях тогава? А, сетих се, щото ни продавахте руски газ през посредник - значи и вие сте оръдие на Кремъл.

    Коментиран от #43

  • 40 Тиква Стайл

    0 4 Отговор
    Шкварек, герберасте, късай си дипломата по история, язък ти за ученето.
  • 41 Госあ

    2 2 Отговор
    Шиши е човек на мутрафонката.Отговаря за голяма част от активите на терористите у нас. Израждане не гласуваха против ,я напуснаха залата и не коментират въпроса с избора.
  • 42 МАЙНА

    4 0 Отговор
    ПосолствоТО не цака - няма протести.
  • 43 Тука е така

    3 6 Отговор

    До коментар #39 от "Когнитивен Дисонанс":

    ДПС е кремълска креатура, която работи и за Анкара, а бъргарската мафия уж е българска, ама парите текат към Москва. А иначе между Шкварек Копейков и Джамбазки няма никаква разлика.
  • 44 Бацо Гацов

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Ти себе си не моеш да спасиш, другитеб ше спасяваш..ай отпарай бе...

    Коментиран от #46

  • 45 ДЕРТ

    4 1 Отговор
    Продажната КРАВАРСКА коалиция дето тогава протестираше под диктовката на сорос сега е на власт и за това след като не и плащат не протестират! Ето по това може да се види каква измет имаме на власт и колко са продажни
  • 46 Ти си

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Бацо Гацов":

    Е на това като твоето аз му казвам дефект в мисловния процес ....
  • 47 ЩЕФ ЖЪЛТОПАВЕТНИК

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Жълтопаветник":

    ГОСПОДИН ДРУГАРЮ НЯМА МЯСТО ЗА УНИНИЕ И ЗАПОМНИ НАЙ ВАЖНОТО Е ДА НЕ МИСЛИШ ЩОТО МОЖЕ ДА ЛЕПНЕШ МЕНИНГИТ ИЛИ ДА СПРЪТ ГРАНДОВЕТЕ. РЪКОВОДСТВОТО ОБСЪЖНА НОВА ТАКТИКА ЩЕ ПРОТЕСТИРАМЕ СРЕЩУ ВЪЗРАЖДАНЕ И ПРЕЗИДЕНТА И НАЙ ВЕЧЕ СРЕЩУ ПУТИН ИЛИ СРЕЩУ КОЙТО НИ КАЖАТ СПОНСОРИТЕ СЕГА СЕ УТОЧНЯВА. ИЗКАРАЙ ОЩЕ ДВЕ СЕДМИЦИ И ПАК ЩЕ ИМА КИНТИ
  • 48 🙉🙉........

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Васил":

    Ти сега ли разбра?
  • 49 Госあ

    1 0 Отговор
    Всъщност, не мисля че шеф на ДАНС е по голяма работа от основен конституционен реформатор ! Иначе, точно казано.
  • 50 Алооооооо

    2 0 Отговор
    ЖЪЛТОПАВЕТНИТЕ МИСИРИ ШИШИ ВИ НАРЕДИ НА ПАРАПЕТА И КАТО МИНАТ ЖЕГИТЕ ШЕ МИНЕ НА ИНСПЕКЦИЯ АМА НЕ ПО ФРОНТА А ПО ТИЛА ТА СМАЖЕТЕ ЦЕВИТЕ И ЗА ПОЧЕСТ
  • 51 Подкрепа

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "ПСР":

    Покрепата му е дадена от другите Магнитски партии освен ДПС и ГЕРБ. БСП малко се услушва. Но очевидно и Възграждане е в този отбор, макар че все още не са успяли да се проявят, но завките са големи. Толкова пошлост и арогантност не бяхме виждали скоро.

    Коментиран от #52

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ЧЕП ЗА ЗЕЛЕ НЕ СТАВА

    1 0 Отговор
    ОТ ВАС АБЕ КО СТАНА БЕ БОЕЦ АГОРА ХАДЖИГЕНОВ БАБИКЯН МИНЕКОВ МАНОЛОВА КАПОН ДОНЧЕВА КВО СТВА БЕ ДЕ ОКРАЦИЯТА Е В ОПАСТНОСТ КАКА ЦОНКА ДЕ СПИ А БЕЛОБРАДОВА АМИ ДЕСАНТЧИКА БОЙКИКЕВ АДЕ УМНОКРАСИВИТЕ МАЙ СТЕ ПРОДАЖНОГРОЗНИ А СИЧКИТЕ ТИЯ ЕНТЕЛЕГЕНТИ ДЕТ ВАЖНО СЕ РАЗХОЖДАХА НА ПРЕДИШНИТЕ ПРОТЕСТИ АЛОООО ДАЙНОВ СПИШ ЛИ АМИ МАЛТИН ДИМИТЛОФ ЩО МЪЛЧИ А РДАН КАК СИ РАДАНЧО АМА ЩО СЕ ИЗПОКРИХТЕ КАТО СЪСЕЛИ БЕ
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.