Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Юни, 2023 19:00 2 045 15

Бедствието в Каховка променя нещата и за Русия, и за Украйна

  • каховка-
  • днепър-
  • украйна-
  • русия-
  • война

Преминаването на река Днепър ще бъде възможно и на нови места, а Русия ще бъде принудена да наблюдава и тези новопоявили се участъци на фронта

Бедствието в Каховка променя нещата и за Русия, и за Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Разкъсаната язовирна стена в Нова Каховка вероятно ще забави контраофанзивата на Украйна. Но бедствието ще затрудни и действията на руската армия. Предимства и недостатъци има и за двете страни. Какви са те?

Встрани от човешкото страдание на хиляди, от тежките икономически и екологични последици, пробивът в язовирната стена в Нова Каховка има и съвсем отчетлив военен компонент – особено на фона на украинската контраофанзива, която явно е започнала. Новата ситуация създава предимства и недостатъци – както за Киев, така и за Москва. Картите сега се раздават отново, пише в тази връзка ZDF.

Големи пречки пред украинската офанзива в региона?

За момента наводненият участък от фронта явно отпада като възможно място за бойни действия на украинските въоръжени сили. Още повече, че в момента голяма част от усилията на украинските военни са съсредоточени в евакуацията на пострадалите от наводнените райони,отбелязва ZDF. Освен това наводнението повишава нивото на водата в притоците по долното течение на Днепър, което може да доведе до логистични проблеми във вътрешността на страната. При тези обстоятелства украинска офанзива в региона е немислима, обяснява германската медия.

Дори след като водата бъде източена, за военните действия в региона ще има дългосрочни последици. Според някои експерти земята ще заблатена в продължение на седмици, ако не и месеци. Бързият напредък е практически невъзможен. Тежкото оборудване вероятно просто ще затъне в калните участъци. Това ще е проблем за украинците, които в предишни офанзиви са разчитали на действия с бързи и маневрени части, пише ZDF.

Инстинктивна реакция или опит да се подражава на Сталин

Британският “Гардиън” отбелязва, че ако руските сили действително са разрушили язовираната стена в Каховка, е възможно това да е била била инстинктивна отбранителна реакция срещу заплахата от украинско контранастъпление в Херсонска област, извършено чрез форсиране на река Днепър.

Но е възможно също така това да е бил опит да се подражава на Сталин - през 1941 година по негово поръчение се разрушава по-големият язовир в Запорожие, за да се спре настъпващата германска армия. В този случай обаче последствията от събитията в Каховка ще бъдат понесени предимно от цивилни граждани и - което е парадоксално - от руските войници на левия южен бряг на Днепър, който е под контрола на окупационната армия, обяснява още “Гардиън”.

Нови участъци от фронт

Нивото на водата в язовира „Каховка“ вече е под 12 метра - така наречената "мъртва зона". Това означава, че нивото му е твърде ниско, за да захранва няколко канални системи от съветската епоха, които снабдяват целия регион, по-специално Херсонска, Запорожка област и Крим. Тези региони са важни и за производството на жито, а украинското министерство на земеделието предупреди, че без тези водоснабдителни канали те могат да се превърнат в "пустини" още през следващата година.

Макар че украинската контраофанзива сега ще е значително затруднена, спадането на нивото в язовира “Нова Каховка” ще има неблагоприятен ефект и за руснаците, отбелязва ZDF. Преминаването на река Днепър ще бъде възможно и на нови места, а Русия ще бъде принудена да наблюдава и тези новопоявили се участъци на фронта.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всяка Сериозна война

    10 6 Отговор
    на планетата е била спечелена от Русия..
  • 2 Последния Софиянец

    12 3 Отговор
    Укрите ни провалиха сезона на морето и сега ще се ширят сами в празните хотели.Подло племе.
  • 3 Пич

    11 2 Отговор
    Не !!! Промяната за Украйна беше контранастъплението ! Цялата година събираха всички мобилизирани украинци , и цялата огнева " мощ " на запада !!! И..... нищо , само смърт на младите им синове !!! На кого беше нужно.....???!!!

    Коментиран от #13

  • 4 Гориил

    8 8 Отговор
    Няма надежда. Контранастъплението е обречено.Ежедневно се унищожават десетки танкове Леопард и бронирани машини Брадли. Много бойни машини отиват при руснаците в добро състояние и с пълен боекомплект.Руските инженери внимателно ще проучат пленените бойни машини на НАТО.

    Коментиран от #14

  • 5 Язовирът

    6 2 Отговор
    Украинският вол като рие,на гърба му пада..
  • 6 DW - Пропаганден машинен

    10 2 Отговор
    Забележете статията на безчовечните фрицове не им пука за хилядите загубени и провалени животи за замърсяването, щетите и т. н. За тях е важно колегите им yкpoнацисти, които думнаха язовира дали, ще имат предимства и какви!?
    Интересно, ако бяха взривили язовир над някой Прайд, какви ли, щяха да ги пишат?
  • 7 Зеленски съм - взривявам язовири секакви

    7 3 Отговор
    Щех да са къпем у този язовир, щот Ленчето вика, че много пахнем, но после ме осени гениалната идея да взрива язовиро...и да набедим рашките.
    Ми така де, аз фашист ли съм или...или само наркоман.
  • 8 Мим

    6 0 Отговор
    Що,нека укрите да опитат нови участъци,па да видим какво ще стане. Там и ще си останат .Танкове и техника и укри ще бъдат влачени от Днепър към Ч.море, ха и към Крим,както желаят ама по точно край Крим за храна на рибите....
  • 9 Укропат

    3 0 Отговор
    Толко го пазихме тоя гьол. Накрая кво? Шефчето вода не ползва и така. Речено - сторено. Водолазите дето взривиха потоците с яхтата доплуваха и ей тва стана. Добре че е Путин та да го обяиним пак че лично в дръпнал шнура.
  • 10 Варненец

    3 0 Отговор
    Морето мирише на л...а!
  • 11 Мишел

    4 0 Отговор
    Изпускането на водата от язовира разкри огромни площи от полята, които са били под вода от завиряването на язовира до сега. Към тези земи се насочиха хиляди търсачи на съкровища със съвременните металотърсачи. Не е известно дали някой е откопал скитско или помещическо злато, но бившето язовирно дъно се оказа богато на предмети от предните векове -бутилки, порцеланови съдове, медни и бронзови предмети и монети. На много от тях имаше изображения на двуглав орел. Не беше намерен предмет с изображение на украинския тризъбец, с което да бъде потвърден днешния вариант на украинската история.
  • 12 Ха ха ха ха

    3 1 Отговор
    Кой го е направил? Отговорът е във въпроса, кой би имал полза. Нито украйнците, нито руснаците биха имали полза и те го осъзнават това много добре. Втори въпрос: Кой има тази възможност? Отговор: Най - вероятно тези, които взривиха двата северни потока и най - активно се месят във войната в Украйна. Подозренията падат на едни мъгливи острови до Европата и една страна на неограничените илюзии, отатък голямата вода.
    Това разбира се е лично мнение.

    Коментиран от #15

  • 13 Още след

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    незаконното отделяне на Украйна от Съветкия съюз през 1991г., земеделските земи не бяха приватизирани или върнати на наследниците на собствениците им, а бяха разпределени и "усвоени" в крупен вид от местните, олигархични кланове. После неизвестно как те преминаха в по - голямата си част, в собственост на транснационални корпорации. Най вече блекрок. Има и други неизвестни фактори, но това не е ли една от причините за тази упоритост на амюрканците за подържане и непрестанно разпалване на конфликта, отделно апетитите към руските природни богатства и ресурси. Всичко е алчност за пари и господство.
  • 14 Да ти кажа

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гориил":

    Че те не останаха ендженере у таа росия бе..сичките побегнаа в европата бе, малоум...кой шти работи за вбез пари у гулаго бе..
  • 15 Ша ти кажа че...

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ха ха ха ха":

    ....ич ми не дреме на потнико от твойто мнение..