Last news in Fakti

15 Юни, 2023 16:00 5 310 37

"Мафиотски пазарлък". Защо Гешев за първи път сам заговори за Пеевски

  • иван гешев-
  • делян пеевски-
  • всс-
  • съдебна система

От дълги години се говори за влиянието на Пеевски по ключови кадрови въпроси в съдебната система

"Мафиотски пазарлък". Защо Гешев за първи път сам заговори за Пеевски - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Досега Иван Гешев обвиняваше единствено Бойко Борисов за опита да бъде свален от поста главен прокурор. Изненадващо в понеделник той обвини за това и Делян Пеевски. Това съвпадна с връщането на Пеевски на първия ред в политиката. Какво е мястото на депутата от ДПС в българската политическа реалност?

В понеделник главният прокурор Иван Гешев обвини депутата от ДПС Делян Пеевски, че е организирал предсрочното му отстраняване, наред с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Досега Гешев нито веднъж не беше споменавал името на Пеевски, като в продължение на цял месец повтаряше единствено, че зад опита за свалянето му стои Борисов.

"Вярвам в колегите си, в съдебната власт, членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), че няма да влязат в политическия график, може би графика на Делян Пеевски и на Бойко Борисов", каза Гешев на влизане в сградата на Висшия съдебен съвет.

Само няколко часа по-късно съветът взе решение да отстрани Гешев от поста му на главен прокурор. Горните думи бяха и последният му коментар по същество. Във вторник Гешев каза, че ще говори отново чак след като президентът Румен Радев подпише указа за отстраняването му и Конституционният съд се произнесе дали то е било законно.

"Гешев обича да си служи със знаци. Споменаването на Пеевски в неговата глава е нещо по-различно", каза в интервю за Свободна Европа Сибина Григорова, управляващ редактор на сайта Булевард България.

"Това е мафиотски пазарлък, в който той казва – аз имам нещо за теб", смята Григорова.

Пеевски обаче от дълги години упражнява съвсем реално влияние върху българската съдебна система, допълва съоснователят на неправителствената организация "Антикорупционен фонд" Николай Стайков. По думите му данни за намеса на Пеевски при избора на членове на ВСС например има още отпреди 10 години.

Най-важното от интервюто

Едната от версиите [защо Пеевски държи да е член на конституционната комисия] е "Магнитски". Че това е някаква форма на изпиране и на доказване на американците, че нещо са се объркали по въпроса.

Трябва да имаме предвид, че с Пеевски и назначаването му преди 10 години [за шеф на ДАНС], институциите не работят така, както би трябвало да работят в една правова и демократична държава. Повечето конфликти са Делян Пеевски - Цветан Василев, Делян Пеевски -Цветан Цветанов, Делян Пеевски - Бойко Борисов и това е може би най-пагубното за една демокрация – ако процесите можем да ги обясним през скарването на двама души.

Институциите не могат да продължават по същия начин. Предстои голяма смяна в антикорупционните институции, нови хора най-вероятно ще дойдат в прокуратурата. Много сложно ще бъде отново да бъдат инсталирани същите зависими хора. Голямото разместване в институциите много трудно ще позволи амнистия на това, което е ставало досега.

Ако преди 10 години въпросът беше КОЙ, то днес е КОГА - кога България ще има нормални институции, които да борят корупцията.

Кой е Делян Пеевски?

Делян Пеевски е депутат от ДПС, който през годините многократно е определян като олигарх и медиен магнат.

Когато е само на 21 години, той е назначен от правителството на Симеон Сакскобургготски за парламентарен секретар на министъра на транспорта и шеф на борда на "Пристанище Варна". По-късно е назначен за следовател, заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии в правителството на Сергей Станишев, като докато е на този пост през 2007 г. срещу него се води дело за изнудване. Прокуратурата обаче не намира доказателства.

На 14 юни 2013 г. назначението му за шеф на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) от кабинета "Орешарски" предизвиква масови протести. Пеевски се оттегля от поста, но протестите продължават повече от 400 дни.

През 2014 г. фалира една от най-големите банки в страната - Корпоративна търговска банка (КТБ), а името на депутата от ДПС се появява нееднократно в документи, свързвани с делото за източването ѝ. Прокурорът по делото е Иван Гешев и той не открива обстоятелства, свързващи Пеевски с банката. В годините остават непроверени разкрития на организацията „Антикорупционен фонд“, че сред доказателствата по делото за фалита на КТБ фигурират множество следи, свързващи Пеевски.

През 2021 г. Пеевски беше санкциониран от САЩ по закона „Магнитски“ заради корупция. По-късно санкции заради корупция му наложи и Великобритания.

Защо Пеевски иска да пише Конституцията?

Именно заради тази биография присъствието на депутата от ДПС в комисията по конституционни въпроси в парламента беше определено като проблематично. Миналата седмица ДПС поиска той да стане член на тази комисия, която предстои да изготви промени в основния български закон. Това се случи с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ" и косвено с отказа на депутатите от "Възраждане" да участват в гласуването.

Според Сибина Григорова едно от обясненията защо Пеевски иска да бъде част от тази комисия са санкциите, наложени му от САЩ по закона "Магнитски".

"Това е някаква форма на изпиране и на доказване на американците, че нещо са се объркали по въпроса", коментира Григорова.

"Мисля, че санкциите "Магнитски" много се подценяват в България, това не са никак приятни санкции, нарушават ти начина на живот, твоя и на семейството ти. Затова Пеевски ще направи много неща, които да му помогнат да изчисти името си", добави тя.

Защо Гешев заговори за Пеевски?

Според журналистката споменаването на името на Пеевски от главния прокурор Иван Гешев е част един "мафиотски" начин на комуникация. По думите ѝ така Гешев е опитал да "спазари" оставането си на поста главен прокурор.

"Гешев, говорейки по този начин, споменавайки имена и правейки знаци, това е мафиотски пазарлък, в който той казва – аз имам нещо за теб", смята тя.

Според нея заканата на Гешев да направи обръщение към нацията по БНТ и последвалият му отказ също са част от инструментите му в този пазарлък.

"Защото в крайна сметка Иван Гешев в годините назад е част от същата тази група и наистина те знаят много един за друг. Въпросът е докъде биха стигнали. Но това не е устойчив вариант за решаване на въпросите в тази държава – затова когато в понеделник вечерта ВСС реши, че иска да уволни Гешев, това не беше повод за радост."

Какво е влиянието на Пеевски в съдебната система?

От дълги години се говори за влиянието на Пеевски по ключови кадрови въпроси в съдебната система. По думите на Николай Стайков това влияние е реално, а началото му може да бъде проследено най-малко до назначението през 2012 г. на тъста на Пеевски - Васил Петров - за член на ВСС.

Свидетелствата за влияние включват обвиненията, че депутатът от ГЕРБ е оказвал натиск, свързан с "Булгартабак", през 2007 г., както и разказите на магистрати като бившия председател на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов или бившия председател на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов.

Заради биографията на Пеевски обаче влиянието му не се ограничава само със съдебната система.

"Пеевски е един феномен. Буквално единственият човек, който може да влиза в парламента и да казва „Добър ден, колеги“ на политиците; като излиза при журналистите, да казва „Добър ден, колеги“; като отива в ДАНС на разпит, да казва „Добър ден, колеги“, защото той е бил ден и половина председател на ДАНС; и като отива на разпит в прокуратурата, да казва „Добър ден, колеги“, защото той е бил следовател. Няма (друг) такъв политик", коментира Стайков.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СИНЬОТО

    4 3 Отговор
    Първата крачка да останеш в цивилизована развита чужда женска държава е Кражбата на храна и течности от големите магазини или малките тавернички ,ГЪРЦИЯ е Примера
  • 2 факт

    31 3 Отговор
    Представяте ли си само какви мафиоти са начело на държавата .Ами Митьо очите е като Майка Тереза в сравнение с тях !!!
  • 3 Последния Софиянец

    8 5 Отговор
    От БОЕЦ ме обиждаха че съм путинист и насъскваха укрите срещу мене а днес ми се молят да идем да протестираме срещу Пеевски.

    Коментиран от #29

  • 4 Милен

    18 1 Отговор
    Цирко продължава с пълна сила, сега като отстранят "основният виновник" а именно каскета "противниците" му ще бъдат обявени за основни стожери на демократичните промени. Процесът по "изпирането" ще приключи и всички ще заживеем щастливо. За Гешо ще остане мъката да си харчи "честно изкараните" милиони по разни екзотични дестинации 😂
  • 5 Възраждане да обясни

    24 5 Отговор
    За избирането на Пеевски ""възраждане"" се е изнесло от пленарната зала за да снижи кворума и да бъде избран Певески а ИТН е гласувало "" За"". Това говори за ИТН и ВъЗРАЖДАНЕ
    Костадинов обясни

    Коментиран от #6, #7, #16, #18

  • 6 Милен

    17 1 Отговор

    До коментар #5 от "Възраждане да обясни":

    Обяснението е просто, тъй като всички са навързани като "свински черва" при тази ситуация всеки може да обвини останалите за случилото се, така че на практика никой не носи отговорност за това и всички са "изпрани" 😉
  • 7 Последния Софиянец

    14 3 Отговор

    До коментар #5 от "Възраждане да обясни":

    Ако ПП и ДБ се бяха изнесли заедно с Възраждане нямаше да има кворум и Пеевски нямаше да бъде избран.

    Коментиран от #8

  • 8 Глупости

    10 4 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Това е много тъпо обяснение в полза на ВЪЗРАЖДАНЕ. Защо не гласуваха ""против""
  • 9 Костадинов да каже защо

    15 4 Отговор
    Защо Костадинов и партията му Възраждане не са гласували ПРОТИВ
    Костадинов хванахме те в издънка ТОВА Е НОВИНАТАНАДЕНЯ
  • 10 Хи хи

    9 1 Отговор
    . Стига бе , 3 пъти прочетох последното изречение и разбрах , че Пеевски е много Умен . Тогава що се жалва авторът , нали умни хора трябват на тая държава, Пеевски ако е прочел статията се превива от смях и само може да се гордее със себе си, и с постиженията си вменени му от мисиркити.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Костадинов каде си бе

    11 3 Отговор
    Ако ВЪЗРАЖДАНЕ гласуваха ПРОТИВ гласовете щяха да са 124-против и 106 - за
    Не че толкова важно дали Пеевски е избран или не то които и да поставят то той ще изпълнява партитата политика
    Но Костадинов да обясни

    Коментиран от #26

  • 13 Костадинов да обясни

    5 3 Отговор
    124 против - 116 за
  • 14 Естествен Интелект

    4 1 Отговор
    Ортаците са си тандем....
  • 15 Жалко за тази

    11 2 Отговор
    наша държава,щом по върховете са такива зурли!
  • 16 Естествен Интелект

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "Възраждане да обясни":

    Гениален ход - Мравояда и Хаяско избират дебелчо....Това е.
  • 17 Естествен Интелект

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Стига, Клео-не кради!
  • 18 ЕвроАтлантически шарлатанин

    3 6 Отговор

    До коментар #5 от "Възраждане да обясни":

    Костадинов няма да обяснява на ученици, сам требе а се сетиш.

    Каостадинов нахендри здраво продажните евроатлантически партии на посолствоТО, така, че ще се изпотрепят сами - пример ГЕРБ и ППДБ, или протеста днес на соросоидите от БОЕЦ срещу Пеевски. По- този начин партиите на посолството губят и гласове.

    Акъл, Акъъъл требе!
  • 19 Решетников

    5 7 Отговор
    Тук е пълно с съветски агенти на КГБ и ДС ние сме троянския кон на Путин няма измъкване .....Асен Агов.. Велизар Енчев..Иво Инджев...и цяла армия от комунисти...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 3 Отговор

    До коментар #22 от "Баш последния Софиянец":

    И най каси ще продадеш за някоя копейка, орко гладна и пияна‼️

    Коментиран от #31

  • 25 МАЛКА пенсИЯ

    1 0 Отговор
    отг.на въпроса,КОГА-НИКОГА,НИКОГДА.
  • 26 Костадинов

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Костадинов каде си бе":

    Ми плати си човека. И то добре.
  • 27 равносметката

    2 0 Отговор
    " Ако преди 10 години въпросът беше КОЙ, то днес е КОГА - кога България ще има нормални институции, които да борят корупцията."

    Ами когато в България се появят нормални медии, които да отразяват действителността такава, каквато е, а не да обсужват определени интереси. Какво се промени и защо всички замлъкнаха като риби за Красьо Черния? Нали точно той каздруваше в цялата съдебна система в България? Значи той ги назначава, а Борисов и Пеевски ги уволняват. А народа го нема в целата схема, който по дифиниция се води суверен, но никой не го брои за такъв! А най малко медиите, които по презумпция ролята им е да служат именно на народа.
  • 28 Другарки и другари

    2 0 Отговор
    Дайте да изберем Пеевски по прякор Шиши за главен прокурор
  • 29 Ай стига,ва!!!!

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Ама как ти се молят....на колене ли!!???
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ТрампЛин

    0 0 Отговор
    Гениален ход на ПП/ДБ. Няма нищо по-разумно от това да разединиш противника. Тримата тенори ще запеят на четири гласа!
  • 33 И какво

    3 0 Отговор
    излиза,че церя ни натресе Бойко и Пеевски?! Егати царя!
  • 34 Анонимен

    0 0 Отговор
    10 години отсъстваше гешев. То беше отдолу крадене, то бе чудо и като им кажеш и споделиш мъката си и веднага, то животинпета има, от тях по големи от бкп дс не виждам, цял живот са крали по живково и навика им е в тях, търсят връзки и си купиха без пари земя, ок, нищо против, и не ми казвай, дай да не си пречиме, аз не ви преча, но вие крадете от хората и не си признавате, кога отиде поради болест в друг град. Всички сте навързани като свински черва, ок, разбираемо е, имате връзки, но каква вина имаха останалите хора през тия 10,12 г да ги доубивате, ти като им вземеш земята, те с тия пенсии не могат да си платят операциите и измряха. Да би мирно стояло не би чудо видяло и не следва да изпусвам името, че си е страшно в Бг, виж пратили някой срещу някой лев да те доубие и ограби. Всеки иска на готово в нс. Там е осигурено, а навън работуш без пари и като си спомням какво ми е казвал как е живял, живяли преди 1944 ни връщате във феодализма, нищо общо с ЕС. Работиш и ти плащат, а тук работиш и ти дават, колкото да не умрете от глад частника. Геницидспрямо определени хора в бг бе извършено.
  • 35 Хххх

    0 0 Отговор
    Който се захвана 1989 с дпс данчо ментата пеевски спечелиха, а с бг партии волен гладните и с всички булгар партии загубиха. Вижте баце твърдо отзад стои зад доган и слушка.. Сами дпс, но геч булгар, хепси булгар резерве при Меди Доганов.
  • 36 Анонимен

    0 0 Отговор
    Точно невинни хващат и ги дърпат по магазините, но кво ще намерят, на Гешо подметките. Най много в стаята да сложат, но няма как, че всипко е с камери. Говоря за ед число. А като някой загуби очила с диоптри скъпи, защо не ги предаде, а си ги присвоява, има очила скъпи, но ключове предават на регистратурата. Бедни сме, защито все ни краде, кой вуйчо, кой чужд, кой чичо, кой земята на дедите ни, как да се оправи, все учените се оправят, като яна партизана, биеше свекърва си за пари и злато, да ви е страх от тихата вода и комшиите срещу тях го казваха, но виждам некролог, кой на абтала ударен от вас ще вярва, а има хора нито крадат нито лъжат, пинякога ако си отктсал някой плод, но всеки който мине е късал, същото е с лъжата, понякога лъжеш, за да се спасиш от само те си знаят, какво им е на душата. Умря, биг да го прости. Не ти разрешават, избирай, избрах и напуснах, но продължих и в едун момент му казах баста, до тук и не съжалявам, улупих, но за друго загубих, чаканото 15 г и е на вън от 19 годишен. Всеки да си отговаря за себе си, а кой краде и лъже не зная, от 19 г е в изгнание. И това ако не е диктатурата на кгб здраве му кажи. На запад всички за мен са добри хора, щом ни спиделят, а и не се краде отдолу, намерили преди години косъми запалка и бяха притеснени, че ги проверя вали, но вие като сте без коса, няма място за оритеснение и са ги освободили. Но там бол работа, а в бг няма предлагат ви пазач за шестотин лева без осигуровки, искали тукалните 120
  • 37 Жорж Ганчев

    0 0 Отговор
    Трябва пеевски да ми е брат, за да ми даде екмек и суук солтани плевен