Last news in Fakti

16 Юни, 2023 16:00 3 005 102

Време е българското правителство да поеме историческата отговорност за депортацията и убийството на 11 343 евреи

  • холокост-
  • егейска македония-
  • евреи-
  • македония

Мрачната реалност е, че цар Борис III и България имат „отметки“ и от двете страни на „счетоводната книга“

Време е българското правителство да поеме историческата отговорност за депортацията и убийството на 11 343 евреи - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Новото българско правителство да направи „рязък обрат“ и да поеме политическата отговорност за изпращането на 11 343 евреи от администрираните от Царство България Вардарска Македония, Беломорска Тракия и град Пирот в нацистките лагери на смъртта през Втората световна война, призова юристът и историк Менахем Розензафт – асоцииран изпълнителен вицепрезидент и главен съветник на Световния еврейски конгрес в коментар, публикуван в https://euobserver.com/.

Вчера той изнесе лекция в София, озаглавена „Двусмислие на злото и доброто: Ролята на българския цар Борис III по време на Холокоста и вярата на евреите под българска власт по време на Втората световна война“.

В днешния си коментар той призовава правителството с ротационни премиери Николай Денков и Мария Габриел също така да отрече „мита, поддържан от българския президент Румен Радев, че цар Борис III, авторитарният владетел на България до внезапната си смърт през август 1943 г., самоотвержено е ръководил спасяването на 48 000 български евреи“.

В коментара се казва:

След 30 месеца на политическа нестабилност с назначаването на ново, проевропейско българско правителство дойде моментът за рязък обрат на София по отношение на историческата отговорност на България за депортацията и убийството на 11 343 евреи от контролираните от България Македония, Тракия и Пирот.

Българското правителство трябва също така публично да се отрече от мита, поддържан от българския президент Румен Радев, наред с други, че цар Борис III, българският авторитарен владетел до внезапната му смърт през август 1943 г., самоотвержено е ръководил спасяването на 48 000 български евреи.

По-рано тази година ръководителите на българската еврейска общност бойкотираха организираната от правителството церемония по отбелязване на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по времето на Холокоста, която включваше отдаването на почит към Борис и царица Йоанна.

Президентът на Организацията на евреите в България „Шалом“ д-р Александър Оскар обясни тяхното отсъствие от събитието с думите: „Никой от общността не би взел участие в събитие, почитащо въображаемата роля на цар Борис в спасяването на българските евреи и представянето на изопачена история за Холокоста“.

В България по времето на Втората световна война, както точно отбелязва изследователят на Холокоста Майкъл Беренбаум, „по едно и също време… някои евреи са спасени, други – преследвани, а трети – депортирани и унищожени“.

За да бъде валидна, историята трябва да се основава на абсолютна, безкомпромисна истина, а не на манипулация.

Преди 80 години 48 000 евреи не бяха депортирани от България, докато 11 343 други евреи бяха жестоко натоварени на влакове за Треблинка, където бяха убити.

Това са две взаимозависими реалности, които не могат и не бива да се позволява да бъдат отделяни.

Българският министър-председател Николай Денков и външният министър и вицепремиер Мария Габриел, бивш европейски комисар за иновации, изследвания, култура, образование и младеж, са в позицията да могат да подражават на бившия френски президент Жак Ширак, който през 1995 година публично призна отговорността на Франция за депортацията на десетки хиляди в германските нацистки лагери на смъртта.

Историята на България по време на Втората световна война е, меко казано, сложна.

През януари 1941 г. цар Борис III, нейният авторитарен владетел, който е бил близък до Адолф Хитлер от известно време – той е бил личен гост на Хитлер по време на Олимпийските игри в Берлин през 1936 г. – обнародва нова мярка, Закона за защита на нацията.

Това законодателство, моделирано според прочутите Нюрнбергски закони на Третия райх, дискриминира и рязко маргинализира българското еврейско малцинство.

На 1 март 1941 г. България формално се присъединява към нацистка Германия, Италия и Япония. Следващия месец, след военната победа на Германия и Италия над Югославия и Гърция, България установява военен и административен контрол над Македония, Тракия и Пирот.

С постановление на българското правителство от 5 юни 1942 г. „всички югославски и гръцки поданици от небългарски произход“ получават българско гражданство. Въпреки това член 4 от това постановление изрично изключва „лицата от еврейски произход“ от такова българско гражданство, с изключение на омъжените еврейки, вероятно омъжени за съпрузи неевреи.

Бързо се стига до 22 февруари 1943 г., когато открито настроеният пронацистки и антисемитски български комисар по еврейските въпроси Александър Белев подписва споразумение с представител на Адолф Айхман за депортирането на 20 000 евреи – всички евреи, живеещи в Тракия, Македония и Пирот – и останалата част от България, често наричана „стара“ България.

Предвидената за тях дестинация: нацистките лагери на смъртта в окупираната от Германия Полша.

Плановете за тази депортация е трябвало да бъдат пазени в тайна, но в началото на март изтича новината за предстоящата трагедия. Двама ръководители на Българската православна църква – митрополит Стефан от София и Кирил от Пловдив – публично се застъпват за българските евреи.

Независимо от тях същото прави Димитър Пешев – заместник-председател на Народното събрание и бивш министър на правосъдието.

Под натиска на Пешев и двамата митрополити, както и на други представители на българското гражданство общество, Борис и неговият министър-председател Богдан Филов променят курса и спират депортирането на евреите от „стара“ България.

Дотук добре, но Борис отхвърля молбите на митрополит Стефан по същия начин да спре депортацията на евреите от Македония, Тракия и Пирот, които са били събрани от български войници и полицаи и натоварени на товарни вагони. Тези 11 343 евреи са транспортирани до лагера на смъртта Треблинка, където са убити.

Борис не прави нищо, абсолютно нищо, не произнася и една-единствена дума, за да се опита да спаси живота на тези 11 343 евреи.

Това петно върху неговата биография и върху историята на България. Той би могъл, например, да даде на тези „чужди“ евреи българско гражданство, тъй като именно декретът на неговото правителство ги лишава от такова гражданство. Или е можел просто да нареди те да не бъдат депортирани. Или е можел най-малкото да се изкаже публично в тяхна полза.

Факт е също така, че ролята на Борис и неговото правителство в решението евреите да не бъдат депортирани е по-скоро реактивна, отколкото проактивна. Няма основание да се смята, че те биха предприели някакви действия по своя инициатива, за да спасят живота на българските евреи.

„Това, което избираме да помним и това, което избираме да премълчим, когато разказваме собствената си история, е белег за мъдрост, смелост и достойнство“, пише българският журналист от еврейски произход Еми Барух на 9 март 2023 г. в отворено писмо до българския президент Радев.

„Няма никакъв морал в зловещата аритметика, според която животът на 50 000 е „платен“ с живота на 11 343-ма“.

Мрачната реалност е, че цар Борис III и България имат „отметки“ и от двете страни на „счетоводната книга“.

Фактът, че 48 000 български евреи са били спасени по никакъв начин не намалява трагедията и по никакъв начин не смекчава ужаса на 11 343 евреи, които са били изпратени на смърт по заповед на правителството на цар Борис III.

И фактът, че евреите от Македония, Тракия и Пирот са били депортирани, за да бъдат убити, не отнема нищо от истината, че цар Борис III и правителството са се съгласили с исканията на други да предпазят евреите от „стара“ България от това да ги сполети същата съдба.

Вчера еврейските организации от България, Северна Македония, Гърция и Сърбия подписаха в София Меморандум за разбирателство, в който поемат ангажимента да работят заедно „за съхранението на автентичната история на евреите на Балканите и особено на историята на Холокоста“.

По Офнюз


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    117 5 Отговор
    Време е първо да поеме отговорност за 1-2 милиона депортирани и безвъзвратно изгубени българи, спасили се от демократичния преход.
  • 2 МИЛИОНИ БЪЛГАРИ ИЗБИТИ

    121 11 Отговор
    От турците ! Ни геноцид ни извинение нито и признаване ! Дори се опитват да променят историята соросоидните фондации и бг предатели

    Коментиран от #60

  • 3 Мдаа..

    39 61 Отговор
    Това е реалността - България е била член на хитлеристка ОС и типична фашистка държава по "онова" време.

    Коментиран от #66, #90

  • 4 Наглецо

    89 5 Отговор
    Това изобщо не е свързано с германската (еврейска)подкрепа за Македония,да знаете !
  • 5 ПАК ЩЕ ИСКАТ ПАРИ

    61 4 Отговор
    И СЛЕД 1000 ГОДИНИ НЯМА ДА СПРАТ.ТОЯ ПЪТ И ОТ НАС.
  • 6 варненски пенсионер

    67 4 Отговор
    и да им плащаме репарации ли - НАНАЙ !
  • 7 Руски евреин

    61 4 Отговор
    Ще искат пари!
    Германците до ден днешен плащат!
  • 8 Нямат срама, ей !

    95 15 Отговор
    Само България в света спаси своите 50 000 евреи. Да бъдем обвинявани и за македонските евреи е кощунство! Истинската отговорност е на германците, които са били главния фактор в този процес. Българските военни не са имали правомощия да се месят в германските работи ! В Македония, Югославия и Гърция германците са били владетели на всичко, ние само сме имали ограничени отговорности там !

    Коментиран от #9, #23, #25, #70

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Да го д у х а те от факти бг

    72 9 Отговор
    Спрете пропагандата срещо България глупаци само преписвате вземете напишете нещо полезно за развитието на бг стадиони болници заплати туризъм
  • 11 Децата

    53 6 Отговор
    ..на спасените от турско робство и изтезания ..също НЕ ЗАБРАВЯТ !!!!
  • 12 🇧🇬🇪🇺💯

    9 33 Отговор
    Абсолютно точно, истината за изпратените на смърт!

  • 13 Пич

    65 4 Отговор
    Е на те такъв се вика , неблагодарно животно !!! Не визирам всички евреи , защото има много свестни хора между тях , а точно този , и подобните му !!! Та такива нека дадат пример за някой , спасил повече евреи от българите ! Не да ми героизират Шиндлеровци !!! И като е толкова принципен с поемането на вини , нека изкара списъка на евреите , отговори за смъртта на хиляди други евреи при хитлеризма , и ги накара да поемат вина !!! После ще му е по лесно да упреква другите !!!

    Коментиран от #18, #78

  • 14 Натискат ни за РСМ

    43 5 Отговор
    да влиза в ЕС! И нашите ще клекнат, както винаги!

    Коментиран от #35

  • 15 Псевдоним

    50 4 Отговор
    Ами да се извиняват макетата, нали тяхната хилядолетна държава е била в тези територии.
  • 16 Тъй, тъй

    61 3 Отговор
    Значи когато и колкото евреи да спасиш, все ще дойде момент, в който дълбоко ще съжаляваш.
  • 17 Некой си

    29 4 Отговор
    "Жидов гроб"
    Повече няма нужда да пиша.
  • 18 Почти ми дреме

    39 4 Отговор

    До коментар #13 от "Пич":

    То като се замисля ..евреите са виновни за доста кръвопролития ..включително и Кръстоносните битки в името на Христос който е евреин по произход ..да не говоря и за още много други войни ..въобще те са отговорни за милиарди загубени животи ...та кой ще се извини за тези загубени животи , кой ще заплати репарации за тях !?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Тези, които избиха арменците в Анадола и

    33 7 Отговор

    До коментар #9 от "Хахаха..":

    българите в Одринско са дьонмета - бивши евреи. Потомци на тези тези испански евреи, които турският султан приюти след 1493 г. Панимайш!
  • 22 Вярна е Българската поговорка

    51 4 Отговор
    "Направи добро - изяж л...о"!
  • 23 Българка

    44 5 Отговор

    До коментар #8 от "Нямат срама, ей !":

    А, ето това е истината. Нашите са играли ролята на полиция, но решенията са взимани от фашистите. Чест ни прави, че сме им се опълчили . По същата логика можем да ги питаме, защо не са възстанали, защо не са се опълчили? Отговора е лесен, от страх. И ние и те сме жертвите в тази война. Не сме ние тези които са палили крематориума.

    Коментиран от #74

  • 24 Сандо

    49 5 Отговор
    Правителствата на ПП-то ще нанесат толкова вреди на България,че никога повече няма да можем да се оправим.Отдавна планирания край на държавата ни е близо,еничарите са настанени по местата им и работят с плам в очите и неудържим ентусиазъм.

    Коментиран от #68

  • 25 истина ти казвам

    29 3 Отговор

    До коментар #8 от "Нямат срама, ей !":

    По добре да не го беше правила! Не благодарни и д......същества!
  • 26 такаето

    24 1 Отговор
    тези що не поемат отговорност за света от себе си а ни занимават като тогавашен съюзник на фашизма който така бранят днес
  • 27 Този сайт редовно побликува глупости

    22 3 Отговор
    Пропаганда на Турция всеки ден има нещо за чалмата който никой не го интересува и не ни вълнува Турция и ердото дърто както и негативни неща за България няма за магистрали та дари и за България не се пише
  • 28 Щрауса

    30 3 Отговор
    Германия ги изгори в пещите, а пък сега ние да се извиняваме и плащаме. Всичко това е свързано с онова коминтерновско племе и сорокоидите. Опитват се да ударят отново българите.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 А ми

    36 5 Отговор
    какво друго да се каже освен долни неблагодарници. Тези евреи не са били български граждани и само немците са можели да решават за тях. Безобразие и срамота! Много съм разочарован от тези хора.
  • 31 Исторически парк

    35 5 Отговор
    Никва отговорност няма да поемаме! Това е било германска политика!
  • 32 щооо

    28 6 Отговор
    А когато еврейски банки наливаха долари в Хитлер и му изграждаха нацистката държава виновни нямаше а сега целия свят им е длъжник. Смърт за кръвожадното КГБ джудже.

    Коментиран от #38

  • 33 Ивелин Михайлов

    31 3 Отговор
    Абе да бяхме изпратили и другите 50 хиляди да не ма е яд сега..
  • 34 Роза

    24 1 Отговор
    Във всички времена винаги страдат обикновените хора,нямащи нищо общо с политиката.Те са изкупителна жертва за борбите между държавите и политиците!После, като минат години,държавите и политиците почват да се обвиняват взаимно кой прав,кой крив!Но хората отдавна ги няма!Само сенките им са тихи,безмълвни обвинители!Зад всеки убит човек стои живот ,прекъснат преждевременно,несбъднати надежди и много тъга!Да се помолим за всички тях и да не обръщаме внимание на долните политически игри и спекулации!
  • 35 Македонец в космоса

    10 6 Отговор

    До коментар #14 от "Натискат ни за РСМ":

    Няма как да ни натискат , тъй като договорите са железни и няма мърдане ще признаят и историята и ще променят учебниците. Сега немците просто иим хвърлят прах в очите за да променят конституцията по бързо. Нашите искания са защитени.

    Коментиран от #80

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Сандо

    27 3 Отговор
    А помните ли кой беше един от първите,който поде такава кампания за признаване на вина?Един журналист,известен със своята продажност и пълна липса на морал - името му е Георги Коритаров.Не стана ясно на кого и срещу какво се беше продал,но той,като крайцера Аврора,даде началния сигнал за тази предателска кампания срещу държавата и народа ни.И сега наново се пробудиха антибългарските кръгове.
  • 38 Не си запознат

    15 3 Отговор

    До коментар #32 от "щооо":

    Не си запознат с историята .Германия е брутално задлъжняяла след ПСВ точно на банки управлявани от Евреите. Хитлер спираа да плаща на банките и ликвидира всички евреи по веригата.
  • 39 Милен

    32 3 Отговор
    А Англия, Франция, Германия и други кога ще поемат отговорност за това, че са подкрепяли османската империя по време на геноцида извършен от нея на балканите?
  • 40 ууу

    22 1 Отговор
    ЕВРЕИТЕ ПАРИ ЛИ ЩЕ ИСКАТ ???
  • 41 Парадокс

    24 2 Отговор
    Парадоксът е че едно време при "лошия" социализъм нямаше такава партийна доктрина за оплюване дори за враговете от царска България, а сега "обетованите" соросоиди забъркват разни каши, разливани към тъй наречените им "приятели".
  • 42 БгТопИдиот🇧🇬

    18 0 Отговор
    Става въпрос за пари .И то много.
  • 43 Студопор

    31 3 Отговор
    Интересно... Байдън кога и как ще поеме отговорност за заличаването на индианските племена? Или едно "извинявай" стига?
    А турците кога ще поемат отговорност за Баташкото клане? За еничарлъка? За избитите невинни хора по време на потушаването на Априлското въстание? А за стотиците хиляди знайни и незнайни жертви през всичките тези 5 века?

    Коментиран от #46

  • 44 Милен

    21 2 Отговор
    "Редица историци отбелязват изключително подлата роля на, която играят венецианските евреи банкери и евреите в Константинопол по отношение завладяването на Балканите и по-специално България от турците. Те изиграват и ключова роля за падането на Константинопол в 1453 г." За туй кой трябва да се извинява?

    Коментиран от #88

  • 45 дядото

    10 1 Отговор
    да поемат и извиняват за това виновниците и техните наследници,които пакуправляват страната.народа не е виновен и не трябва да се извинява.
  • 46 Парадокс

    16 1 Отговор

    До коментар #43 от "Студопор":

    А къде е извинението за Волинското клане през 1943 за изкланите и застреляни 100 000 мирни жители поляци от 150 села от украинската националистическа армия?
  • 47 Така така

    13 0 Отговор
    Ето в този случай е валиден израза сетила се Мара да се.......
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Перо

    22 3 Отговор
    Защо в БГ се честват такива чужди годишнини! Еврейските организации в БГ правят всичко възможно да ни вменят измислена вина, защото не могат да изтърпят унижението, че са спасени от българи, искат незаслужено, всички да ги почитат и уважават и всички народи да изпитват вина и съжаление към тях! Няма да стане и никой пет пари не дава, кои евреи са протестирали с неприсъствието си на тяхното събитие! Ционистите да прочетат Решението на БГ НС по въпроса за евреите в неприсъединените към БГ територии. Там всичко е обяснено обстоятелствено. В чуждите територии са действали военновременните закони на окупационните Вермахт и СС. Небългарските граждани не са били под защита на БГ законите в окупираните от Германия страни! На БГ са предоставени общинските администрации и охранителни функции на армията! Да прочетат исторически издържаното Решение на НС и да млъкнат! Дойде джендърията на власт и веднага надигнаха глави за анти-българска дейност! На сила карат хората да съжаляват, че само ние сме ги спасили. Те никъде, в никой музей за Холокоста по света, не признават и не пишат за спасените от нас евреи /50,000/, а героизират отделни личности, спасили единици! Стивън Спилбърг официално отказа на Жорж Ганчев заснемането на филм по темата, а после направи “Списъкът на Шиндлер”! Даже ни пишат в музея Яд Вешин в Йерусалим, че сме избили 11343 евреи! Срамота е!

    Коментиран от #71

  • 53 Иван

    15 2 Отговор
    Хайде сега да кажем цялата истина, за да ни олекне. Царя, правителството, българската общественост, вкл. БПЦ можеха- всеки според силите, възможностите и желанието си да съдействат зда спасяване на евреи....да, но единствено на тези на територията на "стара" България. Това и се случи. Близо 50 000 евреи бяха спасени. 11 000 от Македония и др. "нови" земи действително бяха депортирани. Това, което се премълчава е, че те не бяха спасени, защото нямаше как да бъдат спасени. Разковничето е в разликата между термините "администриране" и реално присъединяване. Малко предистория: в рамките на операция Марита Вермахтът разгроми Югославия и Гърция. В следствие на тази победа Македония и Беломорска Тракия бяха освободени. Но не от българската армия, а от Вермахта. Германците дадоха 13 000 жертви. Платиха с кръв(не много) своята победа. Коректно изпълниха ангажимента към България и лично на Хитлер към Борис III и освободените земи бяха предадени (по голямата част) за АДМИНИСТРИРАНЕ през войната на България. Нашата армия навлезе без нито една жертва в новите земи и до 1944 г. ние ги държахме. Но тяхната съдба по предварителна уговорка щеше да се реши след края на войната. Без да изпадаме в догадки мога да твърдя, че администрирането щеше да прерасне във окончателно присъединяване... но едва в случай на успешен край на войната за Райха и неговите съюзници. Е, как когато само администрираш една територия, не си пролял кръв, нито си спечелил битка да противостоиш на воля

    Коментиран от #84

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Крайно време е

    4 9 Отговор
    Даже търпеливите евреи ни подсещат, че антиеврейската политка на Борис3 , неговия парламент гласувал ЗЗН, неговото правителство прилагало този закон заедно със специализираното Комисарство за евреите, трябва да бъдат осъдени и българското общество да се разграничи от тях особено по отношение на депортираните небългарски евреи. Историчарите ще ги подкрепят.
  • 56 Генерал 🇧🇬

    16 3 Отговор

    До коментар #54 от "Генерал 🇧🇬":

    ..Затова поданството, което България дава на българите и другите националности в тези земи всъщност е било валидно единствено за старите територии на България. България и да е искала не може да предложи поданство на еврейските граждани на бивша Югославия и бивша Гърция, без разрешение на окупиращата сила, защото там окупационната власт, която се разпорежда с територията по силата на цитирания раздел по-горе е Германия, а не България.

    Следователно цялата отговорност за изселването/депортиране на тези бивши югославски и гръцки граждани от еврейски етнос пада върху нацистка Германия, която в момента се е разпореждала с окупираната територия.

    Българската полиция и войска, които провеждат депортирането, реално са били маша и параван на германските окупационни власти, техен подизпълнител за арестуването и транспортирането на тези хора до друга окупирана от Германия територия, Полша.

    Контрастен и напълно противоположен е случаят с Добруджа, която е анексирана и там евреите получават автоматично българско поданство.През септември 1940 г. България придоби(си върна) Южна Добруджа - област, която преди войната принадлежеше на Румъния. Анексът беше направен според международните закони. Всички евреи в Южна Добруджа получиха българско поданство и не бяха депортирани през 1943 г. Действията на България относно евреите в Южна Добруджа доказаха, че когато тя можеше, тя спасяваше евреи.

    Коментиран от #58

  • 57 Перо

    16 0 Отговор
    Хитлер е един от последните, които са унищожавали евреите! Преди него е имало католическа инквизиция в Испания, през средните векове, когато са бягали към османската империя и Америка, а още по-назад историята им започва от египетско време! А защо ли само към тях е тази омраза и нетърпимост?
  • 58 Перо

    7 0 Отговор

    До коментар #56 от "Генерал 🇧🇬":

    Точно така е!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Търновец

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "МИЛИОНИ БЪЛГАРИ ИЗБИТИ":

    Какво признаване на Българския геноцид - преди години във Financial Times Оксфордски професор по история написа статия "In Turkey, with Turkey" - В Турция с Турция в която - цитирам по памет - обясни че това което свързва Великобритания и Турция е че Евреи създадоха Британската империя и Евреи създадоха Отоманската империя....и че Турската форма на Ислям е точно първичната форма на Юдаизма" Авторът на картата на Турция поставя знамената на Израел и Великобритания. Аз му писах електронна бележка и той ми отговори. А един друг много умен политик от Северна Вирджиния - Линдън Караул в своя книга How to recreate our Economy" посочва Венецианската финансова олигархия като най големия печеливш от падането на Константинопол.
  • 61 Перо

    11 0 Отговор
    Ционизмът е забранявана идеология с Решение на ХХХ-та Сесия на Общото събрание на ООН, през 1975 г.!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Бамбука

    16 2 Отговор
    Стига вече. Погледнато в исторически план, спасяването не би могло да бъде на 100%. Цар Борис не е бил илюзионист, няма как да извади от ръкава си всичките проблеми касаещи арогантната политика на Райха спрямо евреите. Адмирации за всички български политици допринесли за спасяването на десетки хиляди човешки животи. Който е преживял тази човешка трагедия ще ни разбере, на занимаващите се с политиканстване, ще предложа да замлъкнат.
  • 64 Лорел

    4 2 Отговор
    Ще я поемем! Вие плащате!
  • 65 Ундердог

    9 1 Отговор
    Няма логика в такова искане Спасяват се българските евреи, а тези от окупирани от нацистка Германия земя, не са могли да спасят. Това е историческата истина. Преди много години я чух от главния счетоводител на Светия синод, който е бил там и каза , че патриарх Кирил лично е поел инициативата.
  • 66 Мдаа..

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мдаа..":

    Четенето май не ти е нито хоби, нито сила...
  • 67 печкар от Биркенау

    7 1 Отговор
    време е тия "спасените" и техните наследници да отидат при другите от халакоста
  • 68 Готин американец или просто Киро

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Сандо":

    Еми той на записа си го каза ... ще бъде непоправимо за България
  • 69 Ха ха ха ха

    19 0 Отговор
    Ето я благодарността на моше! Вечно, недоволен неблагодарен, мърморещ, просещ и все други му виновни. Случайно да има прилика със зиленски? Чуждата мъка е нищо за хазарите, потомствени психопати. Като е толкова учЕн този розензафт(в превод от немски сок от рози/розов сок) толкова ли не знае, че В ИЗБРОЕНИТЕ ТЕРИТОРИИ НИЕ, БЪЛГАРИТЕ НЕ СМЕ ИМАЛИ НИКАКВИ ЮРИДИЧЕСКИ ПРАВА И ФУНКЦИИ. БИЛИ СМЕ ВРЕМЕННО УПРАВЛЯВАЩИ, БЕЗ ПРАВО, НАМЕСТНИЦИ НА НЕМЦИТЕ С ОБЕЩАНИЕТО ЕВЕНТУАЛНО ДА НИ БЪДАТ ДАДЕНИ НА ДЪРЖАВАТА. ТАМ НЕМЦИТЕ СА ВЗИМАЛИ РЕШЕНИЯ И СА ДАВАЛИ ЗАПОВЕДИТЕ. Да го го задава този въпрос в др. държави, дето са помагали и на фашистите. Предавали са всичкете си жидове и даже са ги убивали.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Търновец

    7 0 Отговор

    До коментар #52 от "Перо":

    Защото историята се повтаря - преди около 3500 години появилите се Израелтяни вменили вина на Кханааните и с подкуп превзели първо Йерихон а след това Ашкелон Хероин, Йевус - Кханааните са се трудили повече от 6000 години за да направят градовете си от "мед и масло" както го нарекли появилите се хилядолетия след това Израелтяни - те не се трудили да направят свои собствени градове а с война превзели жилищата градовете и земята на Кханааните и а нарекли Юдея. Но първо вменили вина на Кханааните - в градовете им имало домове за платена любов - "Книга на Джошуа" и Библия, след това според Книга на Джошуа около 30 Израелтянски духовници духали в тръби и така съборили крепостните стени на Йерихон - преди около 3500 години. Алтернативни историци посочват че Израелтяните подкупили професионални дами и те късно през нощта отворили крепостните врати и започнала поголовна сеч.

    Коментиран от #73

  • 72 Бай Лисан

    11 0 Отговор
    А Организацията на евреите ще поеме ли отговорност за Соломон Паси?
    3 милиона българи ги няма.
  • 73 Бай Лисан

    4 0 Отговор

    До коментар #71 от "Търновец":

    Да уточня - те и сега духат в тръби...

    Коментиран от #75

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Търновец

    6 0 Отговор

    До коментар #73 от "Бай Лисан":

    Когато Българите дошли на днешно Старо Търново не хълмовете покрай Янтра не е имало никакво селище - стотици години ние си градихме наш град и даже Патриарха направи университет. Защо Тюркяните дойдоха и ни взеха града с война? Защо не си построиха техни градове с труд? Константинопол е строен първо от Траките и е поне на 8000 години и Християните го направиха богат град с много труд - и защо Тюркяните го завзеха и него с война - защо не си направиха техен богат град с война.
  • 76 бай Ставри

    7 1 Отговор
    Усещам, че инициаторите на ВСВ и холокоста - богатите еврейски фамилии зад океана са ни ядосани, че не разрешихме избиването на българските евреи и търсят реванш.
  • 77 бай Даньо

    6 1 Отговор
    Какво да добавя поредния анти-български пасквил на факти. Еврейските организации нещо писали и нещо искат , но вас КОЙ ви кара да им давате публичност, КОЙ!? Нещо за икономическите успехи на Турция днес ще има ли?
  • 78 лИгитимно пилИ

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Пич":

    По-скоро ни натякват, защото РСМ явно спешно им трябва в ЕС. Германия също днес подкрепи РСМ. СлОчаенос? Не мисла.
  • 79 Що чиниш

    6 0 Отговор

    До коментар #74 от "Скопие":

    тука бе сръпски ромлянино ! Я беж при Вардаро, да ме чакаш да дойда за шинела на дядо си.

    Коментиран от #81

  • 80 космомакак

    6 0 Отговор

    До коментар #35 от "Македонец в космоса":

    Натиск, за да влязат РСМ в ЕС. Иначе не се знае каква интрига ще излезе оттам, а война има да се печели.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 681

    11 0 Отговор
    Време е терористичната държава Израел да признае и плати за избиването на един цял народ- Палестинския. Тези до кога ще се правят на " ощипана мома "?
    Избиха и изгониха от исконните им земи цял народ-палестинския и още търсят "справедливост ".
  • 83 Пешо

    5 0 Отговор
    Малко е пратил за съжаление
  • 84 Тъййй деее

    7 0 Отговор

    До коментар #53 от "Иван":

    Тъй дееее..., га е за фукня и пропаганда Македонските земи са присъединени, но га е за спасяване на евреите земите не са владяни , а администрирани... видиш ли. Ачик това е двоен аршин и сегашните политкоректни шорошни историци се сучат досущ като обрани евреи да каканижат въртоглави безмислици. А иначе България отдавна е поела отговорност - братът на царот и правителството на Богдан Филов отнесоха плувката и повече няма какво да се каже - платили са си за простотията.
  • 85 Нето

    1 1 Отговор
    Добре де, 48000-11000=37000 спасени от България евреи

    Коментиран от #87

  • 86 Цге

    5 1 Отговор
    14000? А колко хиляди са загинали във безсмислената война срещу Германия и на Сталин и Драва. Или те не се броят, пушечно месо са. Още една антибългарска изцепка, много им се иска да смачкат България змиите от всякакви породи, но няма да се получи. От 1300 години я има по тези земи, а на света като държава- поне от 5000
  • 87 Мошето

    7 1 Отговор

    До коментар #85 от "Нето":

    Точно това щях да пиша. Каквото и да се приказва България единствена е спасила безвъзмездно своите евреи. Но сега заради не българското правителството на посолството ще пробват да осребрят жертвите, няма значение, че ние нямаме вина за тези които не са били български граждани.. Е, България не е успяла да спаси полските, чешките, френските, югославските и гръцките, но за това няма вина и няма защо да се извинява, което не е зависило от нея.

    Т.е. ще мъчат да получат пари за ( 48000-11000=) 37000 спасени от България евреи.
    Повтарям, искат пари за това, че сме спасили 37 000 евреи. Уникално и повече от нагло.
  • 88 Готин американец или просто Киро

    5 0 Отговор

    До коментар #44 от "Милен":

    Незабравим да споменеш че евреи са предали задните врати от Велико Търново на турците ... Търново е била непревземаема по нормален начин
  • 89 Каква неблагодарност!

    5 2 Отговор
    Кой разреши на този нещастник да чете лекции в България?! Българската държава не е имала прерогативи да спасява евреите, които не са били български граждани, а посочените 11 343 са били граждани на СФРЮ и Гърция. България е спасила своите евреи тях 40 000 и е дала пасаван на още 15 000 в своите легация по света, за да пътуват и се спасят. Нека това лице да има малко срам и благодарност, поне. България не е Франция, която е била окупирана от Хитлеристка Германия и е водила колаборационисти политика. И това не е мнение само на Румен Радев, а исторически факт. Къде беше Титовата партизанска армия, която се беше с Хитлеристка, за да ги спаси? След войната Тито заглаби еврейските имоти на югославските евреи, които и досега сърбите не връщат. Трябва да се срамува.

    Коментиран от #93

  • 90 Комунистът да замълчи и благодари!

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "Мдаа..":

    България не е участвала във военните действия на Хитлеристка Германия. България само е администриране тези земи и не е имала правно основание, да защитава граждани на Югославия и Гърция, каквито са били тези 11 343 евреи. България е спасила 40 000 евреи, които са имали български паспорти.
  • 91 Комунистическа пропаганда,в 21 век?!

    5 2 Отговор
    На червения лектор ще кажем, ВЕТО, на сръбскоруската кочина РСМ!
  • 92 Т.н.Нови земи не са дадени като

    8 1 Отговор
    собственост на България, а само за административно управление.
    Така България освобождава 12 немски дивизии, които отиват срещу СССР
    Това е причината Хитлер да ги даде.
    В Македония управителите вдигат три пъти данъците.Наричат македонците въшки.
    В Сърбия убиваме 5000 цивилни които Сръбската църква обяви за светци.
    Разни недоучени историци пишат глупости...Защо турците не признават геноцид над българите.
    Защото Костов и ФД в Турция се извиниха за убити трима турци по време на възр.процес, при това 140 г. Турция не се извини за хиляди жени и деца зверски изклани в Батак и Перущица.
    СДС под натиска на Щатите регистрира етническа партия ДПС,противно на закона.
  • 93 И тако и вако - не

    4 0 Отговор

    До коментар #89 от "Каква неблагодарност!":

    Фактически и формална това е така - българската държава не е имала правомощия над евреите от бивша Югославия. По същата логика и правни статути българската държава не е имала правомощия и над българите от освободените територии, защото и спрямо тях е била просто един администратор, тоест това не са били земи от българската държава,а съдбата им ще се е решавала след края на войната. В тжзш смисъл патреотарете трябва да изберат едно от двете - или цар Симеон е обединител на българските земи, или е бил просто един немски гаулайтер на окупирани земи - и двете не може защото са несъвместими.

    Коментиран от #94

  • 94 нещо сам се заплете

    4 3 Отговор

    До коментар #93 от "И тако и вако - не":

    като пате в кълчища. Ми нали за това влизаме в съюз с Хитлеристка Германия - с надеждата да се обединят българските земи с българско население.

    Коментиран от #95

  • 95 Ами само надеждата

    3 0 Отговор

    До коментар #94 от "нещо сам се заплете":

    Още Първата световна война има кокшкарски спорове кой до къде да владее в Сърбия и Северна Добруджа. Още тогава дойчовците да ни ощетявали. Наивни камилчета сме били ,като сме смятали, че Дойчо ще ни даде Солун и долината на Вардаро - цялата ВСВ български крак в Солун не стъпва,а в ПСВ Дойчо обсебва жп линията в С. Добруджа.
  • 96 Катя

    7 1 Отговор
    И какво излиза ? България не е трябвало да влиза в съюз с Хитлер, така днес нямаше да имаме проблеми от евреи.

    "Храни куче да те лае" е много точна българска приказка за в случая.
  • 97 Александър

    3 2 Отговор
    Кои държави спират руската армия при Сан Стефано? Някой каза, че Уолстрийт плаща на Хитлер за войната!?жена ми беше от Любенова махала- на 7 км. от Раднево! Там, на църквата също има паметна плоча за 1200 жени, деца и старци!
  • 98 Александър

    3 1 Отговор
    За РСМ германците лаят месеца, щот трябва да обяснят къде отидоха 1,5 милиона при окупац ията на Югославия?!
  • 99 Касапин

    1 1 Отговор
    СЕГА НАЛИ СХВАЩАШ ЩО МНОГО ОБИЧАТ ЕВРЕЙТЕ ПО СВЕТА И НЕ ЗАБРАВЯЙ ЗЕЛЕНСКИ Е ЕВРЕИН КАКТО И ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ШЕФОВЕТЕ НА РУСКИТЕ БОЛШЕВИКИ
  • 100 СНиколов

    4 1 Отговор
    Тоз или тез, които са писали тая статия, ако имат възможност време и желание да прочетат малко повече история.
    За да разберът какво е правила българската администрация в тана наречените окупирани територии,
    чии закони за били валидни там, юридически какво е било положението на тези територии,
    реалнно кой е командавл там и какво практически е можела да прави там българската администрация,
    и на кого на подчинение е била и чии команди е изпълнявала.
    Това е за хора които не мислят само в стил черно и бяло.
  • 101 Орка

    1 0 Отговор
    ВРЕМЕ Е ДА СЕ ПРИЕМЕ ЗАКОНА ЗА ЧУЖДЕСТРАННИТЕ АГЕНТИ ЗА ДА СЕ ЗНАЕ КОЙ ПЛАЩА ЗА ПОДОБНА НАГЛА ПРОПАГАНДА САМО ИСТИНСКИ АНТИСЕМИТ МОЖЕ ДА НАПИШЕ ПОДОБЕН ПАСКВИЛ ОТ КОЙТО РЕЗУЛТАТА Е ОЩЕ ПО НЕГАТИВНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ЕВРЕИТЕ ОБИКНОВЕННИТЕ ЕВРЕИ СА СВЕСТНИ ХОРА МАЛКО ТАРИКАТИ И ШМЕКЕРИ НО ИНАЧЕ СМЕЛИ И СИ ДЪРЖАТ НА ДУМАТА
  • 102 Все тая

    0 0 Отговор
    Малко натоварваща статия. Все пак евреите трябва да разберат , че повечето от нас го местят като стане въпрос за тяхната благодарност. Незнам защо целият свят трябва да го боли крачола за тях. Ами не, не ни интересува. Всички били длъжни да ги спасяват, ай сит@р бе. 🤣