Last news in Fakti

15 Юни, 2023 13:14 4 167 36

Атанас Зафиров пред ФАКТИ: Целта на комисията за имунитетите е спасяването на Бойко Борисов

  • атанас-
  • зафиров-
  • бсп-
  • имунитети-
  • комисия-
  • герб-
  • борисов-
  • пп-
  • дб

Ясно е, че темата за конституционни промени се използва като поредната дъвка, която се дава на българското общество в такива напрегнати моменти, казва депутатът

Атанас Зафиров пред ФАКТИ: Целта на комисията за имунитетите е спасяването на Бойко Борисов - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

БСП засега няма да участва в предварителните разговори за конституционни промени, няма да участва и в комисията, която ще разглежда исканите имунитети на народните представители. Защо е така… Пред ФАКТИ говори депутатът от социалистите Атанас Зафиров.

- Г-н Зафиров, защото тази комисия за имунитетите на депутати се оказва толкова важна, за да ѝ отделите много време от работата на парламента?
- Просто има нужда от този дебат в парламента, за да стане ясно на българското общество за несъстоятелността от създаването на подобна комисия и най-вече крайната цел, която преследва - спасяване на имунитетите на участниците в нея и най-вече на Бойко Борисов. Това е просто един допълнителен фон на нещо, което се случва. Целта на комисията за имунитетите е спасяването най-вече на Бойко Борисов. Това е истината. Интересното е, че самият Борисов през годините – визирам 2009-а, 2013-а, 2015-а, 2021-а, нееднократно е казвал, че народните представители не трябва да имат имунитет. И ГЕРБ, като цяло, са поддържали такава позиция през годините. През 2015-а почти отпадна имунитетът по предложение на ГЕРБ, а сега, когато имат нужда от парламентарна защита на своя лидер, се обърнаха на 180 градуса.

- БСП, „Възраждане“ и ИНТ не посочихте представители в комисията? Ще имате ли…
- Ние ясно казахме, че няма да сме част от този фарс. Аз съм участвал в подобна комисия и знам в крайна сметка какво като цел се преследва. Но сега виждаме една обърната парадигмата. Преди целта беше да се накажат непослушните, а сега целта е да се спасят послушните. Преди подобни комисии бяха организирана така, че завършваха в рамките на три-четири-пет дни. Сега какво наблюдаваме… Най-демонстративно бе казано, че комисията ще работи поне месец. Нали чухме в записа, който изтече от Националния съвет на „Продължаваме промяната“, какъв ще е сценарият, по който ще се работи. Е, в момента го виждаме. Аз съм сигурен, че този поставен срок – до 18 юли, многократно ще бъде удължаван, за да се постигне крайната цел - спасяването на Борисов.

- Но с вашето неучастие в комисията давате повод да ви критикуват, че така също протакате работата ѝ във времето…
- Достатъчно ясно обявихме нашите аргументи. Знаете, че в крайна сметка решението се взима в зала, защото има гласуване. Ние настояваме и нашето приложение е такова, след като стана ясно, че Борисов няма да си даде имунитета, нека нещата влязат веднага в зала и да бъдат разгледани. Това, че трябвало да се запознаят народните представители с някаква документация, е абсолютно несъстоятелно. Народното събрание, в крайна сметка, не е съд, който да е преценя. Прокуратурата е преценила, че има достатъчно доказателства да бъдат поискани тези имунитети. Достатъчно е, след като бъдат поискани тези имунитети, да бъде направена формална процедура по тяхното даване. Нека да видим как ще се развият събитията, но БСП ще има абсолютно активна позиция и ще продължаваме да настояваме за нашето искане за разглеждане на имунитетите в зала.

- Главният прокурор Иван Гешев обяви, че ще бъдат предоставени много документи на въпросната комисия по имунитетите. Ще станат ли те обществено достояние?
- Нямам представа какъв точно е режимът на тези документи, но по-скоро няма да станат обществено разстояние, защото все пак имаме и фаза на досъдебно производство. А част от тези документи, са част от тази досъдебна фаза. По-важното е, че стана ясно за обществото кои са партиите и кои са силите, които се обединиха в това Народно събрание. Ние – от БСП, неслучайно казваме, че материята се събра с антиматерията. От едната страна са хората, които арестуваха Бойко Борисов. От другата страна е самият Борисов, които бе непримирим враг на ПП-ДБ. Но сега, когато става въпрос за тяхното лично политическо оцеляване, видяхме, че прегръдката е солидна. Това е важно да бъде видяно от обществото. Но пак ще кажа, че в крайна сметка последната дума е на съда.

- БСП обявихте, че няма да участвате в разговори в комисията за конституционни промени. Към момента има ли някаква документ, върху който може да се дебатира, или нещата са в много начална фаза…
- В момента няма нищо конкретно. Има едно предложение от ДПС, което е много широко като форма, а всичко останало са само идеи и предложения, артикулирани в публичното пространство. Няма нищо под формата на някакъв завършен документ. Ясно е, че темата за конституционни промени се използва като поредната дъвка, която се дава на българското общество в такива напрегнати моменти. Винаги се вади темата за конституционната реформа, започват едни дълги разговори и все не се стига до нищо. Затова нашата позиция е много изчистена. Нека да видим какво ще бъде окончателното предложение на партиите, които имат амбицията да правят такава реформа, а ние ще дадем нашето становище, дори и наши предложения. Ние няма да губим време, докато това се изготвя, а ще се допитаме до някои от най-ярките конституционалисти за становище по темата, за да бъдем обективни и точни.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стига

    8 28 Отговор
    едни и същи внушения , де !
  • 2 честен ционист

    25 4 Отговор
    Целта е съвсем друга. Ако не му вземат имунитета на педофила, то вървите към легализация.
  • 3 1122

    24 0 Отговор
    Крайният резултат от упражнението ще повлияе на местните избори.
  • 4 Вашето мнение

    43 2 Отговор
    Киро и ристю я измислиха тая схема и това стана ясно от записите. Да им е честито на демократичните шебеци от жълтите павета яхването им от бойко и делян
  • 5 Читател и зрител

    14 2 Отговор
    Значи целта е престъпна.
  • 6 Въпрос

    35 6 Отговор
    Въпросът е как така се докарахме до тук, че цяла България да е заложник на един престъпник, бандит, рекерьор, крадец, лъжец, развратник и какво ли още не? Той ли е най-важния човек в държавата или е най-умния, най-ценния, а и какво точно направи за страната, че да го спасяваме? Това, че ни окраде и постави на последно място по доходи, здравеопазване, образование, неработещи институции, че събра около себе си цялата мафиотска и мутренска сган, това че нагледно ни показа как от всичко се краде? Такъв бандит е за доживотен затвор, а не за спасение. Той е срам за европейска България!

    Коментиран от #26

  • 7 Град Симитли

    15 2 Отговор
    Абе, я "изтечете" небрежно гешевите документчета в медиите, па те да си правят комисия! :))
  • 8 Последния Софиянец

    2 14 Отговор
    Насе я кажи какво стана със жена ти?
  • 9 Гост

    9 27 Отговор
    Петата колона на Москва от национални предатели и българофоби е побесняла защото не можа да спре съставянето на редовен кабинет. Затова сега по всеки възможен начин ще се опитва да всее раздор сред първите две партии.

    Коментиран от #13, #19, #23

  • 10 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 3 Отговор
    БМБ от Правосъдие ще се Измъкне но от Съдбата Провидението Никога то Бавя но не Забравя
  • 11 Наблюдател

    21 1 Отговор
    ПП дб се обединиха с ГЕРб за да са доберат до властта и
    парите, както Лорер и жена му, Кирил Петков има мерак за Европарламента. За имунитет може да се гласува и да се обсъди в парламента, няма нужда от комисия и разходи . Ние чухме в записа какво ще правят с имунитета на ББ. Видяхме какъв законопроект срещу корупция е приет! Вече не може нас да ни учуди нищо, такава ще бъде и съдебната реформа. Ще започне и пълна приватизация! Крадлива мафия!
  • 12 спасяване

    19 2 Отговор
    Планът за спасяване на Борисов доведе до това, че омразата към него, Иванов и Петков да нарасне, а да се засили усещането за солидарност с Гешев, независимо от неговото минало. Вижте коментарите в сайтовете и социалните мрежи!
  • 13 като си гост,

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    отивай си. Само си смешен с тези разсъждения, ако могат да се наречат такива. АМАН от неграмотни хора! И затова я докарахме до тук. Любители на Стокхолмския синдром.
  • 14 Много ясно че

    21 2 Отговор
    Целта на комисията за имунитетите е спасяването на Бойко Борисов. Но и за Киро също !
  • 15 Боклукът трябва

    17 0 Отговор
    да бъде изчистен от Н С.
  • 16 един

    7 11 Отговор
    A кой върна хартиената бюлетина за да могат ГЕРБ и Бойко да купят и фалшифицират изборите,а?Или това не са брои..........!
  • 17 баце

    11 0 Отговор
    и на Киро и Пеевски и .... на целия "политически боклук"
  • 18 Всички знаят

    11 2 Отговор
    Никакви имунитет! С тях се пази корупцията!
  • 19 именно

    13 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Москва какво общо има с факта , че ПП няма да позволят да бъде свален имунитета на Бойко , да не твърдиш , че ПП са командвани от Кремъл , така излиза от твоя коментар .
  • 20 Бойкуков

    10 2 Отговор
    В комитета по спасяването на Б. Борисов участват като ръководители Пеевски, Хр. Иванов, Атанасов, Цона,буля Надежда от Кубрат, някой си Стою, който външно прилича на Пеевски и останалите от ДБ. На следващите избори ДБ ще гледат по ТВ парламента. И аз, и мои приятели, се излъгахме и гласувахме за тях, повече не се лъжем.
  • 21 Гочоолу

    12 2 Отговор
    Днес по тв дадоха как сладко-сладко си приказват приятелски Хр. Иванов и Чолаков от ГЕРБ. те са от едно тесто замесени.Това е статуквото, прислужниците на олигархията. Те са "политическия боклук".
  • 22 държавната хранилка

    10 0 Отговор
    К. Петков е нарушил конпституцията и НК. Попълнил е официален документ като е декларирал неверни данни. така, че пазят и неговия имунитет. Тези хора вече са дискредитирани в очитет на обществото А Ичо се готви за задгранична служба, той иначе какво ще работи? Изобщо свикнал ли е на работа?
  • 23 факуса

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    откога съгласуваната ала бала стана редовна
  • 24 Хайку

    8 1 Отговор
    Коалиция Пунта Мара-Ала бала
    Върху България сега се
    Упражнява!
  • 25 Мнение

    7 0 Отговор
    Тази комисия е точно като от записа.Действат си по план.С ала бала портокала овладяха държавата цяла.
  • 26 Румен Американеца

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Въпрос":

    Никой не ви е виновни че сте на агнетата родителите.
  • 27 Леля Гошо

    7 0 Отговор
    Дпбре де, лошият прокурор Гешев го няма ввче, сега какво им пречи да си дадат имунитета...
  • 28 Иво

    2 7 Отговор
    Много важно че руските партии БКП иZраждане и ИТН няма да участват. От тях и без това нищо не зависи. Просто омразата към Борисов е много силна. Все пак той не ги допусна до властта. Това направо ги влудява.

    Коментиран от #33, #34

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ........

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Иво":

    В България няма руски партии.Вие казвате на всеки,който не е на вашия акъл,че е руски,а хората ви мислят за психично болни.
  • 34 Ти си

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "Иво":

    Колега , как ще коментираш ДПС която всъщност не е българска партия а ГЕРБ обслужваща чужди интереси за българска партия ли я броиш или ПП която си е директно на команда от чужди посолства ?
    Хайде стига с тия опорки и клишета с руски партии и тям подобни глупости - включи си мозъка преди да пишеш нещо ....
  • 35 Киро...бойко и сие...

    3 0 Отговор
    Вече могат да спят спокоино...никои вече няма да им иска имунитетите...техния човек ще оправи всичко...може да се направи едно разследва за пред обществото...с предизвестен край..
  • 36 ощипани моми

    1 1 Отговор
    Откога работата в парламента и комисиите е с пожелателен характер? Ще седнете на д...то си и ще водите аргументиран дебат, без да се криете зад фустата на Ниновица, защото ние ще грабнем дряновицата и ще ви припомним обещанията