Last news in Fakti

20 Юни, 2023 08:55 4 018 26

Съдия Атанас Атанасов пред ФАКТИ: Тежат съмнения дали Сарафов отговаря на изискванията да заема поста главен прокурор

  • атанас-
  • атанасов-
  • съдия-
  • стара загора-
  • гешев-
  • сарафов

От Съюза на съдиите смятаме, че това решение на прокурорската колегия на ВСС е нищожно, казва магистратът

Съдия Атанас Атанасов пред ФАКТИ: Тежат съмнения дали Сарафов отговаря на изискванията да заема поста главен прокурор - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Иван Гешев е освободен на конституционно основание за уронване престижа на съдебната власт. Няма как освободен на това основание да се върне като прокурор във ВКП, защото основанието е едно и също както за отделните магистрати, така и за техните ръководители. За мен това връщане би било недопустимо. Това коментира правосъдният министър Атанас Славов за случващото се в последни дни. В същото време от Съюза на съдиите в България излязоха с декларация, с която също не приемат бързата рокада на поста главен прокурор. Пред ФАКТИ по темата говори Атанас Атанасов, съдия в Окръжен съд Стара Загора.

- Съдия Атанасов, как гледате на всички тези бързи процеси, които се случват във Висшия съдебен съвет. Освобождаваме главен прокурор и веднага назначаваме и.д. главен прокурор?
- От Съюза на съдиите изразихме позиция, която като член на УС подкрепям, че изборът на господин Сарафов за и.д. главен прокурор – и при тази бързина, с която бе избран, не отговаря на изискванията, които би следвало да се спазят както при освобождаването на главния прокурор, така и при назначаването на неговия временен заместник. Според нас процедурата при избора за временно изпълняващ длъжността главен прокурор се проведе от некомпетентния орган на ВСС – само прокурорската колегия. Не би следвало прокурорската колегия да може да избере заместник на главния прокурор, макар и временно изпълняващ длъжността до избор на нов главен прокурор.

- Имате предвид това, че ВСС избира главния прокурор и би следвало пак ВСС да избере и неговия заместник…
- Като цяло не е на лице детайлна законова регламентация на цялата процедура за излъчване на заместник на главния прокурор, който да бъде назначен като временно изпълняващ тази длъжност до избора на титуляр. Ние смятаме, че по аналогия следва да бъде приложена тази процедура, с която ВСС избира главния прокурор.

- Правосъдният министър Атанас Славов обяви, че смята да заведе дело във ВАС и ще пледира нищожност на взетото решение от прокурорската колегия на ВСС…
- По този въпрос мога да кажа, че нашата позиция - на Съюза на съдиите в България, не е била съгласувана с нито една политическа партия, още по-малко пък с министъра на правосъдието. Но е хубаво, че има и други юристи, които мислят като нас. И в случая е хубаво това, че юрист, който в момента заема висок пост в управлението на държавата, мисли като нас. Добре би било да има подобно произнасяне, защото дотогава всичко би било само спекулация. От Съюза на съдиите изразяваме нашето становище и смятаме, че според нас това решение на прокурорската колегия на ВСС е нищожно. Следва самият Пленум на ВСС да проведе процедура за избор на временно изпълняващ главен прокурор.

- И виждаме как рокадите стават за часове…
- Не мога да изкажа категорично становище кое налага тази бързина. Може би едната гледна точка е тази, че прокуратурата има нужда от „глава“ предвид йерархичната си структура. Другата гледна точка е тази, която визира конкретно личността, която бе определена да изпълнява длъжността главен прокурор. Но това става на фона на всички новини в последно време, които обуславят съмнения най-малкото в моралния интегритет на господин Сарафов да изпълнява тази длъжност. Имаше материали, които го свързваха със случая „Осемте джуджета“. Мисля, че в момента има и материали във Върховния касационен съд със сигнали за евентуално извършени от него престъпления в качеството му на заемащ длъжността директор на Национална следствена служба, съответно заместник-главен прокурор. Тоест, тежат едни съмнения дали Борислав Сарафов е на професионалната висота да заема този пост и дали притежава изискуемите по закон нравствени и морални качества за този пост. Такива условия поставя Законът за съдебната власт.

- Това, което чухме от прокурорската колегия, е, че Борислав Сарафов е избран на база това, че има най-много опит, по „старшинство“ …
- Това може да бъде един от аргументите за избор на човека, който да упражнява административни функции за определен период от време. Но също може да намерим аргумент и в обратната посока - че този човек, на когото се гласува доверие да оглави прокуратурата, макар и временно, е дискредитиран в някаква степен в очите на обществото, в очите на професионалната общност, а от тук и би следвало да се подходи по друг начин при избора. Не се съмнявам, че има прокурори във Върховна касационна прокуратура и във Върховна административна прокуратура, които са с идентичен като продължителност стаж. В този смисъл не считам, че единствено стажът би следвало в конкретния случай да бъде водещ при избора на временно изпълняващия длъжността главен прокурор.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    8 1 Отговор
    Ако Сийка е още говорител, значи всичко е в рамките на изискванията.

    Коментиран от #3, #11, #15

  • 2 БГ-Гражданин!

    16 0 Отговор
    Тежат съмнения,дали изобщо някога ще се оправим...!!!

    Коментиран от #6

  • 3 Интересно ми е!

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Дали още Севда е...-
    ,,ПиАр-Севи"...?!
  • 4 ТаУмВзе

    16 0 Отговор
    Назначение на герберастията няма как да е Грамотен! Тва е и целта де. Той и каскета беше малограмотен. Традиция е.
  • 5 окаъгж

    13 0 Отговор
    Абе съдията, какви съмнения имаш бре, за 8 г. като следовател, нищо не е свършил, а ти се съмняваш. До сега не е хванал един гербераст докато изчезват милиарди и без съмнения няма да може да свърши нищо този палячо освен да яде от данъците на българите. Какъв съдия си щом се чудиш на факти?
  • 6 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "БГ-Гражданин!":

    от33 Години Надолу Вървиме

    Коментиран от #7

  • 7 До кога надолу...?!

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Стигнахме дъното-последни в ЕС...!
    Копаем дъното ...още и още...!
  • 8 Град Симитли

    2 0 Отговор
    Готина снимка :))
  • 9 Да добре

    1 1 Отговор
    Да по закон заместник на Главния прокурор заема
    ВРЕМЕНО Неговото място докато.
    Новия главен прокурор има да изпълнява остатъка
    От мандата на главния прокурор и още 7 години мандат.
    господин Гешев заслужава да бъде на местото на Кеоши
    Главен прокурор на Европа
    Той има доста принос към овладяване на престъпността
    И показен антетат както грубо сваляне от някой който
    И досега не разбра какво е съдебна система колко часа
    Практика трябва да имаш да казваш как да се променя съдебна система. Както Неразбра Голям И хубав Театър
    Печели много повече отколкото
    Ние ще променим съдебна система като се съберем
    Изтривалка , страхливец и незнаеш коя мое родината
    ЗА да сменим главния прокурор за както каза някой не от козяк
    1. Главния Прокурор
    2. Бойко Борисов
    3. Импичмънт на Румен Радев
    И НИЕ СМЕ ИМАМЕ ВСИЧКО КАТО ПАРТИЯ Г.
    СИГУРНО НЯМА ХОРА КОЙТО ЧЕТАТ ИЗКАЗВАНИЯ
    ПЛУС КОЗЯК ЗАПИСИ.
    ЧЕСТИТО ПРЕВРАТА ПОЧНА
    НЯМА КОЙ ДА ГИ СПРЕ. НЯМА ЗАЩИТА ЛИНИЯ.
  • 10 Вместо да е в затвора,

    7 1 Отговор
    Тоя Сарафов го избраха за гл.прокурор.Всички знаят ,че ББ и ДП разиграват цялата държава и никой нищо не прави.Няма задкулисие,има двама дерибеи които с пари и компромати си разиграват коня,а всички ние сме зрители.
  • 11 Станка

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    А,тя Сийчето поне си оправи брадавиците.Изчисти си лицето,дет,се вика.
  • 12 Тома

    9 0 Отговор
    Щом сарафа са го назначили осемте джджета значи от всякъде отговаря за поста гл. прокурор.Задължително в България гл.прокурор трябва да е корумпиран до ушите
  • 13 Гост

    6 0 Отговор
    Няма никакви съмнения! Слугата сарафоф е най-верния мафиотски слугинаж и ще го докаже в следващите месеци
  • 14 ИВАН

    8 0 Отговор
    От 30 и кусур години се нагледахме на главни прокурори и съдии - всичките са еднакви слуги ... но иначе за затворници стават - напълно подходящи са и е време няколко да бъдат осъдени, та да тръгнат и нещата в България
  • 15 Иван4о

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Само Атанасов отговаря на изискванията за гл.прок. И Е МЕРАКЛИЯ ЗА ТОЗИ ПОСТ!
  • 16 Коментар

    3 0 Отговор
    То и предното решение на ВВС си беше нищожно,защото им е изтекъл мандата.Голям сеир правят...нали след два месеца нов ще се избира така или иначе?Отклоняват вниманието,за да изнесат държавата през това време на безценица.
  • 17 Съдията Дред

    3 1 Отговор
    Никой не обръща внимание на факта, че указа на президента за освобождаване на Гешев беше обнародван едва днес. Де юре, до тая сутрин Гешев беше главен прокурор. И кво праим ся ?
  • 18 единен

    4 0 Отговор
    С тази продънена и корумпирана съдебна система скоро няма да има присъди за крадците и грабителите от вишите етажи на власта Вкючително и бивши премиери.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Наблюдател

    2 0 Отговор
    Атанасов, играта е на голове. Кьорав карти не играе. Избрахте си новият Гл.. Прокурор и още дъвчите тази тема. Всичко приключи.
  • 23 българин

    1 0 Отговор
    Отговаря на изискванията да е при бай Ставри.
  • 24 Българин

    1 0 Отговор
    Ваштаработа е /СТАНИ ГОШО ДА СЕДНЕ ТОШО/ ....и всичко ми е наред... това НС... е мафиа...
  • 25 Анонимен

    0 0 Отговор
    Те убиха най умните преди години юристи, завършили с отличие в СУ, Право, кво очаквахте, сега лесно се контролират простоватите, казват им до 10 часа сватбата да спре и черничките изпълняват. Проправиха си път много неуки хора покрай Борисов, Костов, Радев и другите да не ги изброявам. Умните се усетиха след като ги изгониха и кой къде му види очи избягаха и днес в някои провинции, а изобщо, нито лекарите са лекари, нито учителите, нито полицаите, от глупави по глупави.
  • 26 Анонимен

    0 0 Отговор
    Нещата не са явно това, което бяха. Изискваше се отличен успех на завърлилите СУ, Право. Стаж, сиви, характеристики, но не и със Симеиново. Не е ли милиционерско, с връзки и след това отиваха в великотърновският, с приравнителни изпити, кой си купи дипломи, те си го казваха. Бай тошо не бе с образование като се замисли човек и управляваше Бг цели 34 години. Кой ти гледа днес дипломи, важно е да имаш човек като меди доганов и бойко борисов. Те управяват Бг след 1989, меди управител , а бойчето чирак на Меди.