Last news in Fakti

21 Юни, 2023 23:00 5 131 32

Загадъчно: водата в Атлантическия океан се затопля силно

  • климатични промени-
  • загадъчно-
  • вода-
  • океан-
  • атлантически океан-
  • ел ниньо-
  • сахара-
  • риби-
  • екосистема

От три месеца температурата на водата в северната част на Атлантическия океан е изключително висока

Загадъчно: водата в Атлантическия океан се затопля силно - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всяко лято Атлантическият океан се затопля, но тази година е достигнат истински рекорд – на 11 юни стойностите са достигнали 22,7 градуса, което е с 1,1 градуса над средното за периода от 1982 до 2011.

Необичайно топло и необичайно дълго

От Германската метеорологична служба споделят пред АРД позицията си, че сегашният рекорд е необичаен по по причини: „Първо - ръстът в температурата наистина е изключително висок, второ - вече в продължение на три месеца нивата надхвърлят всички досегашни измервания“. Физикът Андерс Леверман заявява пред АРД, че всичко това е абсолютно необичайно „дори да е част от дългогодишната глобална тенденция на затопляне“. Аномалията вече предизвика голяма загриженост в международен мащаб.

Пясък от Сахара или серни аерозоли?

Учените имат различни хипотези като обяснение за феномена. Едно от тях е свързано с пясъка от пустинята Сахара, който е толкова фин, че може да бъде разнесен от вятъра на хиляди километри. „Пясъкът във въздуха обикновено ляга като лека сянка по повърхността на водата и така намалява слънчевата енергия, която достига до нея“, казва Леверман. Очевидно обаче през тази година пясъкът в атмосферата е по-малко от друг път, което води дотам, че слънчевите лъчи достигат до океана и го затоплят.

Липсата на определени серни аерозоли също може да е изиграла роля. От 2020 година насам горивото на корабите съдържа само 0,5 вместо 3,5 процента серни аерозоли. Поради това до атмосферата достига по-малко количество от тези молекули, които също оказват предпазващ ефект върху повърхността на океана. Още едно възможно обяснение би могло да се крие в разместването на зоните на циклони и антициклони. Опростено казано, така ветровете намаляват и това се отразява на циркулацията на водата – горните слоеве вода от повърхността се смесват по-рядко с дълбоките студени води.

Основен фактор са промените в климата

Принципно феноменът не е нов. Но е свързан с глобалното затопляне на Земята и съвпада по време с климатичния феномен Ел Ниньо. Това води до комплексни промени в атмосферата и до по-високи температури. „Наблюдаваме дългогодишна тенденция на затопляне на земята. Ако към това се добавят събития като актуалните, лесно се стига до изключително високи температури“, казва пред АРД океанографът Мартин Визбек. И Леверман е на мнение, че затоплянето на Земята е явление, което води до мащабни промени в климатичната система. „Различните други ефекти са само един вид добавка“, твърди той.

Проблеми за рибите, за коралите и за хората

Но какви са последствията от рекордните температури? Отражението за екосистемите в северната част на Атлантическия океан може да е драстично, казва пред АРД Визбек. „Коралите и определени видове риби могат да се окажат в променени условия. При някои риби може да се стигне до намаляване на възпроизводството. А други могат да мигрират в по-студените полярни региони, което на свой ред ще създаде проблеми.“ Визбек посочва, че в океана – за разлика от на сушата – промяна и от един градус може да бъде огромна. „Много биологични видове са свикнали с определено жизнено пространство и температура – при тях подобни драстични промени могат да имат тежки последствия.“

Хората също могат да усетят пряко едно от последствията от затоплянето на водата – защото това означава по-малко водни пари и повече енергия в атмосферата, което води до по-силни бури. При това сезонът на ураганите едва сега започва и продължава до края на ноември. „Броят или силата на ураганите не могат да се предскажат. Но науката дава еднозначен отговор: Океаните поемат 90 процента от затоплянето на Земята. Това дава повече енергия на тропическите бури като урагани и тайфуни и те стават по-силни“, посочва физикът Леверман пред АРД.

Влиянието на Ел Ниньо

Въпреки това американската Национална океанографска и атмосферна администрация прогнозира, че сезонът на ураганите ще е средно интензивен. И причината отново е Ел Ниньо, отбелязва пред АРД океанографът Визбек: „Заради него ветровете на голяма височина са по-бързи, отколкото по повърхността. Това „разкъсва“ бурите, поради което те няма как да бъдат толкова силни, колкото биха могли“, казва той. Последствията могат да се усетят и в Европа – водата пред западното и пред южното крайбрежие на Франция вече се е затоплила особено много, казва пред АРД климатоложката Хелге Гьослинг. По-топлата температура на водата в Северния атлантически океан може да предизвика горещо лято в Централна Европа чак до август. Освен това топлият въздух поема повече вода, която западните и южните ветрове биха могли да пренесат до Европа – а това значи, че там могат да се очакват по-силни валежи.

Поради това актуалните температурни рекорди предизвикват загриженост у учените. „Ние, климатолозите, отдавна знаем, че този вид събития ще зачестяват“, казва пред АРД Леверман. Но той изтъква, че все още има възможност за действия: „Ако ни се удаде в рамките на следващите 20 години са осъществим енергийния обрат и да спрем да изгаряме въглища, нефт и газ, ще можем да стабилизираме климата и да удържим следващите температурни рекорди в определени граници“.

Автор: Александер Щайнингер АРД


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така така

    25 4 Отговор
    Да носиме ли яйцата или още малко да почакаме? Ако може около сащ и да кипне цена няма да има :)))

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Путин

    15 1 Отговор
    САЩ са виновни!
  • 4 Панова

    24 1 Отговор
    Нали до сега не съществуваше глобално затопляне на цялата планета. Изведнъж някаква загадка е станала.
  • 5 Доктор

    36 4 Отговор
    Путин спря вирус за един ден, ще се справи ис глобалното затопляне

    Коментиран от #28

  • 6 само добавете девисил

    16 0 Отговор
    Имате риба, солена вода и ... voila.

    Коментиран от #31

  • 7 Бах

    25 1 Отговор
    Путин е виновен, решил е да взриви планетата и заедно с нея и д.ж.е.н.д.а р.е.т.е..
  • 8 мдаааа

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Така така":

    Дръж си ги яйцата у тебе ... Ше ги кипнеме ..

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Мммммдобре

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "мдаааа":

    Или да ги вкара в тебе и там да закипят...

    Коментиран от #13

  • 11 хммм,

    17 0 Отговор
    Всички се опитват да обясняват заоплянето на водата с глобалното затъопляне на планетата, но дали не е обратното? Затоплянето на планетата да се причинява от затоплянето на водата. Още повече, че никой не може да назове с категоричност причината. А дори и да може още не е създаден фонд за предотвратяване на затопляне на водата и няма далавера, докато от фондовете за глобалното затопляне има огромни средства за усвояване.
  • 12 Фекален проектил

    4 0 Отговор
    Какво загадъчно има, ботсе пак го е мързяло да се разкарва до клозета и е мочкал в морето
  • 13 мдаааа

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Мммммдобре":

    Късно е ... Станали са на запъртъци ..🤭😁 Пази се от вагинална сухота ..
  • 14 Леле мале ужас

    14 2 Отговор
    Според неграмотните драскачи от дойче зеле - " на 11 юни стойностите са достигнали 22,7 градуса, което е с 1,1 градуса над средното за периода от 1982 до 2011.
    Водата в Атлантическия океан се затопля силно, което ще рече 1,1 градуса за близо 12 г. - т.е. 0,, 09 градуса годишно! Според Зелето, това е силното затопляне, без да има данни за замърсяванията и пр... Кръжочници!
    Пример за некомпетентност

    Коментиран от #15

  • 15 да питам

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Леле мале ужас":

    Г-н Празников , Вие ли сте ?
  • 16 Като има парников газ СО2

    5 1 Отговор
    Океана не може да се охлади от космоса през зимата на печелившите петролни потребители често затопляне

    Коментиран от #17

  • 17 мдаааа

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Като има парников газ СО2":

    Не вервам ...
  • 18 Урсула Бялата бродница

    16 1 Отговор
    Вадя 100 милиарда пара от европейските граждани и ги пращам за пясъци от Сахара да засипваме океана, но първо давам 400 милиарда на Зелената игуана от Киев!

    Коментиран от #19

  • 19 Успакойся , таварищ

    0 5 Отговор

    До коментар #18 от "Урсула Бялата бродница":

    Дишай ...
  • 20 ...

    5 4 Отговор
    Путлер ще ви оправи... Чака ви ядрена зима
  • 21 Псевдо наука

    8 1 Отговор
    "Учените" хем не могат да обяснят какво се случва, хем "уверени" че било виновно затоплянето. Наука не се прави на база уверения.
  • 22 Баба Гица

    10 0 Отговор
    Чудесна новина. Повече изпарения - повече дъжд. А тези се завайкали, че без тях утре нямало как да изгрее слънцето. И, за да изгрее, трябва да им платим на тях да не ни го спрат! Айде у лево. Учени недоучени.
  • 23 Мама Бошка

    5 1 Отговор
    Бошкеее от кога я чакам таз вода да се затопли да си сваря едно пили
  • 24 Уса

    6 2 Отговор
    Унищожихме голяма част от природата и мерките не закъсняха.Започва затоплянето с повече дъждове и намаляване на кислорода.Това ще увеличи растителноста и нов кислород за следващата разумна цивилизация може и нечовешка.Напълно естетвени процеси в отговор на човешките

    Коментиран от #25

  • 25 Близо ли е краят?

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Уса":

    Растителността вече се е увеличила заради повечето въглероден двуокис. Земята се опитва да постигне равновесие. Не се знае дали ще оцелеем.
  • 26 зелю

    2 0 Отговор
    Нали знаете кои е виновен путин той за всичко е виновен според фащ и обезобразения запад

    Коментиран от #32

  • 27 Коментар

    0 0 Отговор
    От долу се загрява.Пак някое вулканче ще изригне.
  • 28 Ами.....да

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Доктор":

    Ще се справи. Защото първопричината всички я знаят - алчността на някои....
    Radics omnium malorum est cupuditas!
  • 29 незнайко

    0 0 Отговор
    Дае продължават да слагат "перки" и да се чудят защо се сменят теченията !!!
  • 30 карача

    1 0 Отговор
    След тия санкции Путин е принуден .Отваря северния търговски път.....хихи.
  • 31 бай Даньо

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "само добавете девисил":

    бургазлия? ха-ха-ха!
  • 32 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "зелю":

    Ами случайно някой русолюбецо май е забравил , че от близо година над Петербург се изгаря на факел количество газ колкото потреблението на две три Българии !! И това сега , а преди стигаше и за 5 Българии !! Пък после се чудеха що зимата била топла , ми то направо парно за половин Европа идва от изток !! Финландците сто пъти казаха , че се вижда чак от Хелзинки нощем , на 400 км по права линия !!