Last news in Fakti

21 Юни, 2023 08:57 19 274

Валя Букарева, изпълнителен директор на завода на "Тева" в Троян, пред ФАКТИ: Обслужваме 46 пазара на пет континента

  • валя-
  • букарева-
  • изпълнителен директор-
  • тева-
  • троян-
  • завод

Генеричните медикаменти на „Тева“ са спестили на българската здравна система около 16,5 милиона щатски долара през 2022 г., казва тя

Валя Букарева, изпълнителен директор на завода на "Тева" в Троян, пред ФАКТИ: Обслужваме 46 пазара на пет континента - 1
Снимка: "Тева"
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Фармацевтичната компания "Тева" откри ново производствено съоръжение за антисептичния крем "Судокрем" (Sudocrem®) в завода на компанията в Троян. Съоръжението е с годишен производствен капацитет от над 45 милиона опаковки и ще създаде нови работни места, увеличавайки общия брой на служителите в завода с 10%, достигайки 300 души. Производството на крема започва през 1931 г, а през 2023 г. надминава 100 млн. долара продажби в световен мащаб. Пред ФАКТИ за новата линия говори изпълнителният директор на завода Валя Букарева.

- Г-жо Букарева, „Тева“ инвестира над 15 млн. евро в нова поточна линия в завода в Троян. Как се стигна до това?
- Заводът на „Тева“ в Троян има 70-годишна история. Без значение към коя компания е принадлежал – „Балканфарма“, „Актавис“, сега „Тева“, той винаги е бил и продължава да бъде важна част от корпоративната производствена мрежа. Заводът в Троян е специализиран в производството на сиропи, суспенсии, кремове, унгвенти и гелове. Продукцията от завода е с много конкурентна цена и световно, доказано качество. Това направи изборът на „Тева“ логичен да премести производството на един от своите топ продукти в завода в Троян.

- Ръководството на компанията е избирало да премести производството между Германия и България. Какво натежа в полза на разширение на мощностите в нашата страна?
- В продължение на много години екипът в Троян доказа своя професионализъм, отговорност, ефективност и капацитет да управлява проекти. Както вече споменах, Троян е важна част от производствената мрежа на „Тева“, с отлични вътрешните показатели, с добре изградена система по качество, здраве и безопасност, обучени служители и отдаденост на работата. Всичко това беше оценено високо от компанията. Радвам се, че „Тева“ има толкова високо доверие в завода и професионализма на служителите в него.


- Така „Судокрем“ вече ще се прави само в България. Това каква отговорност е?
- Естествено, че отговорността е огромна. Напълно осъзнаваме цялата комплексност на правилно планиране, навременно изпълнение на производствената програма, организиране на експедициите. Да се обслужват 46 пазара на пет континента е огромно предизвикателство и отговорност. Отговорност, която екипът на завода разбира, а за мен е удовлетворение да виждам желанието, с което колегите работят.

- Как се справяте с намирането на хора в България?
- Не е лесно. От една страна, демографската криза е проблем за бизнеса в България като цяло и особено за по-малките населени места. От друга страна, пазарът на труда се промени драматично през последните няколко години и ние също усещаме тези процеси в ежедневната си работа. Тенденции за намаляване на квалифицираните кандидати на пазара на труда се забелязваха още преди пандемията, но след нея те се очертаха още по-отчетливо. Независимо от всичко ние подхождаме комплексно към преодоляването на тези предизвикателства – уверени сме, че предлагаме добри условия за работа. Оказваме подкрепа и на младите, които сега излизат на пазара на труда - всяка година имаме стажантска програма. От няколко години успешно реализираме програма „Препоръчай приятел“ – нашите служители могат да препоръчват за работа приятели и хора от своя кръг. Разбира се, след препоръката, тези кандидати преминават през стандартния процес на подбор.


- Какви кадри търсите – квалифицирани, вишисти, обикновени хора …
- За някои от позициите не очакваме кандидатите да имат предишен опит, например оператори на машини. Специално за тях предлагаме обучение на работното място, достатъчно е кандидатите да са мотивирани, отговорни, упорити и да имат желание за професионална реализация. Имаме много успешни експерти и мениджъри, които преди да дойдат при нас не са имали опит във фармацевтично производство, но опитът при нас ги е изградил като професионалисти в нашата индустрия. Нашето желание е да наемем служители основно от Троян и региона, защото това е и наша кауза - да подпомагаме общностите и жителите там, където работим.

- Предстоят да тръгнат още две поточни линии. Колко хора планиране да наемете?
- Производството на „Судокрем“ е много автоматизирано и общият персонал ще бъде 70 човека. Все още има 30 работни позиции за оператори и техници.


- Какво място заема вече България на световната фармацевтична карта и Троян по-специално?
- България заема важно място както в глобалната фармацевтична карта, така и в рамките на "Тева Фармасютикълс". У нас работят две производствени мощности - в Дупница и Троян, които общо реализират продукция за над 130 страни по света, в това число САЩ, Западна Европа, Северна и Южна Америка, Канада, Австралия и Нова Зеландия. В завода ни в Дупница е на финална фаза изграждането на нова мощност за производство на твърди лекарствени форми - таблетки и капсули. Значимостта на този инвестиционен проект от 42 милиона долара се доказа от факта, че той беше отличен от Българската Агенция за Инвестиции с най-големия приз „Инвеститор на годината 2021“. Не на последно място, в двата завода на „Тева“ в България работят 1130 души, като броят на нашите служители ще расте с двата инвестиционни проекта в Дупница и Троян.

- През 2022 г. „Тева“ е подкрепила българската икономика със 76 млн. USD на база косвени и предизвикани икономически ефекти. Разкажете повече?
- Тези цифри са на база Доклад за икономическото въздействие на „Тева“, който всяка година се подготвя от компанията ни с професионалната подкрепа на WifOR Institute.
Както вече споменах, докладът измерва икономическото въздействие на "Тева Фармасютикълс" от собствените дейности (търговски и производствени) и научноизследователски и развойни дейности (R&D) в пазарите, в които компанията ни е представена. Важно е да допълня, че докладът измерва и въздействието на спестяванията от лекарства, правителствени спестявания от използването на генеричните продукти на „Тева“ вместо иновативните лекарства.
Като водеща компания за генерични лекарства в България, генеричните медикаменти на „Тева“ са спестили на българската здравна система около 16,5 милиона щатски долара през 2022 г. Но допълвам, че компанията ни има принос чрез работни места, данъци в България, търговски отношения с трети страни - партньори, доставчици, свързани с производствената и търговска дейност на „Тева“ в България.

- С текущото си портфолио заводът изнася продуктите си на 63 пазара в света, като основните са Русия, Великобритания, Холандия, Украйна, Казахстан, Германия, Франция и Скандинавските страни. Към какви пазари още се ориентирате още…
- Тази есен планираме доставки на първите опаковки „Судокрем“ в Китай, в последствие и към Индия, Перу и Оман. След съответното сертифициране, заводът в Троян планира износ и към САЩ.



Свързани новини