Last news in Fakti

24 Юни, 2023 13:00 2 434 57

Има ли фашисти в СЕМ и „Възраждане“? И ако да, защо не, щом Путин отглежда такива?

  • русия-
  • руски фашисти-
  • путин

Въпросът за оценката на броя на жертвите на комунистическия терор е един от най-болезнените и неотложни в новата руска история

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нещата винаги стават по-ясни и достъпни, когато се дават конкретни примери и се разказват истински истории. Това, което е описано в този текст са факти без редакторска намеса. Което разбира се няма да спре троловете да заслужат тяхното възнаграждение, но и това е доказателство за казаното.

„Дима, чуваш ли ме? Пусни го, моля“, – с тези думи по време на речта си на Петербургския икономически форум Владимир Путин помоли своя прессекретар Дмитрий Песков да включи видео от предаването „Вести недели“ на Дмитрий Киселов. Ставаше дума за зверствата на Степан Бандера по време на Втората световна война. Необходимостта всички присъстващи да гледат тези кадри Путин обясни, че видеото ще отговори на въпросите за смисъла на настоящата война с Украйна.

„Това е Бандера и неговите поддръжници, това са онези, които днес са героите на Украйна. Това са тези, които днес украинските власти защитават. Трябва да се борим с това. Русия е най-засегнатата страна в борбата срещу нацизма, с най-много жертви. Никога няма да забравим това. Имаме пълното право да смятаме, че задачата за денацификация в Украйна е една от ключовите“, каза президентът.

Статистиката от ВСВ опровергава Путин: Съветският съюз е на трето място по брой на жертви на глава от населението. Преди него са Полша и Югославия. Освен това жертвите на сталинските репресии са повече от жертвите във войната с Хитлер…
Ще стане дума за тази мрачна статистика…

***

Според теорията за превантивно нападение на нацистка Германия срещу СССР, Германия напада СССР през 1941 г., за да се защити от потенциална заплаха от Съветския съюз. Изявлението за превантивния характер на агресията на Германия се използва активно в пропагандата на Имперското министерство на пропагандата на нацистка Германия. Много историци също смятат, че самият Хитлер, подобно на много високопоставени германски военни, искрено е вярвал във готвеното от Москва нападение скрещу Германия. Нов тласък за развитие тезата получава в началото на 90-те години след публикуването на книгата на Виктор Суворов „Ледоразбивач“, която критиката определя като „народно-исторически“ жанр. Суворов твърди, че заплахата от нападение на СССР срещу Германия не е потенциална, а съвсем реална и дори твърди, че тази операция се е наричала „Гръмотевична буря“.

В обявяването на война, обявено на 22 юни 1941 г. от германския посланик в СССР Вернер фон дер Шуленбург, отговорността за избухването на военните действия е на СССР. В него се казва, че съветското правителство „съсредоточава всички свои войски на германската граница в пълна бойна готовност. По този начин съветското правителство е нарушило договорите с Германия и възнамерява да атакува Германия в гръб, докато тя се бори за своето съществуване. Следователно фюрерът нареди на германските въоръжени сили да се изправят срещу тази заплаха с всички средства, с които разполагат."

СССР е обвинен също в провеждане на подривна политика и подкрепа на антигермански сили в окупираните от Германия страни. Веднага след избухването на войната нацистката пропаганда започва да разпространява информация, че инвазията е била „превантивна специална акция“.

Голямо внимание на темата посвещава фелдмаршал на Вермахта Ерих фон Манщайн в своите мемоари. Той твърди, че не нацистка Германия, а СССР е виновен за започването на войната.

Сега звучи нелепо, но тогава?

***

Малко по-рано, през септември 1939 г. западната част на Полша е окупирана от Хитлер, докато източната част – от Съветския съюз. Сталин нарича това „освободителна кампания на Червената армия, с цел да обедини Полша и страните от Прибалтика, както и Финландия с братското семейство на съветските народи“. И ето го резултата: Москва се явява полноправна страна в започването на Втората световна война.

Фактите: СССР два пъти за 3 години напада Финландия, а през 1939-1940 г. насилствено присъединява Литва, Латвия и Естония към СССР.

***

Въпросът за оценката на броя на жертвите на комунистическия терор е един от най-болезнените и неотложни в новата руска история. От края на 50-те години на миналия век различни автори, базирайки се на различни методи на преброяване, дават различен брой загинали в сталинските репресии и лагери. В масовото съзнание е фиксирана цифрата, цитирана от Александър Солженицин в „Архипелаг ГУЛАГ“ – 60 милиона души за периода 1918-1956 г.

След откриването на част от архивните данни в началото на 90-те години стана възможно обективното изследване на мащаба на репресиите.

Трудът на историците Никита Охотин и Арсений Рогински „За мащабите на политическите репресии в СССР при Сталин: 1921–1953 г.“ е едно от най-авторитетните изследвания по тази тема. Там се говори за 25 до 35 милиона. Но ако се прибавят и жертвите на гладомора, различните бунтове, гражданската война и ВОВ жертвите надминават 100 милиона. Помислете: Как би изглеждало видео за зверствата на сталинския режим, ако Путин бе помолил Дима да пусне такова пред Санктпетербургския икономически форум?

***

Вече споменахме, че Путин показал какви ги е вършил Степан Бандера. Затова трябвало да се води сега тази кървава война.

Само че профашистките партии в Русия са 53 – по официалната статистика на Министерство на правосъдието. Между тях: „Велика Русия“, „Северно Братство“, Етническо национално обединение, „Рассвет“, Руска национална партия, Другата Русия, Гвардия Христа и др. (източник: wordpress.com)

***

Степан Андреевич Бандера е украински политически деец, идеолог на украинското националистическо движение на ХХ век. Председател е на Организацията на украинските националисти (ОУН). На 30 юни 1941 г. в Лвов ръководството на организацията провъзгласява възстановяването на Украинската държава. Това е опит да постави Третия райх пред свършен факт и да го принуди да признае украинската борба. Обаче Хитлер разпорежда ликвидирането на този „заговор на украинските самостийники“. Немците арестуват Бандера и го хвърлят в концлагера Заксенхаузен, където остава до декември 1944 г. След това той е освободен заедно с няколко други висши членове на ОУН, на които е предложено да присъединят към немските сили като съюзници на Германия. Степан Бандера отхвърля предложението.

Това казва Уикипедия.

***

И така, какви още доказателства са нужни, за да схване всяко нормално същество за каква пропаганда от страна на Путин става дума? Какви други аргументи още са необходими, за да се докаже, че съвременна Русия е Четвъртият райх?! Не знаем какво е в главите на яростните путинофили в България, но усещането да се пазим далеч от такава Русия, е почти физическо.

Как може държава, която се смята за победителка над фашизма, да възроди точно тази чума? И да се опитва да обвинява други за това!

Провокативен е въпросът в заглавието дали има фашисти в регулаторния медиен орган СЕМ и в партия „Възраждане“. Отговорът ще е твърдо „Нье“, но всеки може да си мисли друго.

Фрог нюз


Поставете оценка:
Оценка 3 от 69 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фон Щрьом

    48 22 Отговор
    Копейкин фашист?! Хитлер би умрял от смях!

    Коментиран от #24

  • 2 Така така

    55 10 Отговор
    Пълни глупости нвма фашисти виж антифашисти има :))))
  • 3 Хххххххххх

    76 19 Отговор
    Вие вярвате ли си на глупостите дето пишете?
  • 4 Разбира се ,

    31 66 Отговор
    че има ! А Възраждане с тези неонацисти трябва час по-скоро да бъде забранена !

    Коментиран от #32, #38, #54

  • 5 Зеленски - взривявам язовири секакви

    54 14 Отговор
    И понеже малко преди 22 юни 1941 г. руснаците струпали войски по границата, германците затва нападнали СССР :)))

    Яко се е лъжело преди, по-яко се лъже сега, най-яко ще се менти за в бъдеще...

    Коментиран от #8

  • 6 Последния Софиянец

    60 22 Отговор
    Фашистите са в ДБ и СДС.

    Коментиран от #12

  • 7 Гост

    55 12 Отговор
    Пасквили яко.
  • 8 мдаааа

    34 17 Отговор

    До коментар #5 от "Зеленски - взривявам язовири секакви":

    Заглавието ти го показва , че се лъже много ...🤭😁
  • 9 Делю Хайдутин

    61 22 Отговор
    Фашисти са тези дето рушат Паметника на Съветската армия.
  • 10 Путинофил

    17 52 Отговор
    Руснаците масово живеят в 1945 г .
    Имат психически проблем създаден от немците!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Руснаците станаха украинци

    22 42 Отговор
    Когато питам някой руснак в България: " Ти какъв си?" , той отговаря: " Украинец съм"!
    Не смеят да си кажат какви са.

    Коментиран от #25, #55

  • 14 СЕМ е управляван от фашисти

    46 15 Отговор
    Всички, които подкрепят бойците на Бандера са си чисти нацисти.
  • 15 Започва се

    41 16 Отговор
    Фашистите се отглеждат в Киев!
  • 16 Българин

    31 8 Отговор
    Какви са тия окраинци на снимката?
  • 17 Коз Як

    40 10 Отговор
    Нивото на козяшката пропаганда е унизително ниско
  • 18 Лапунцел

    33 15 Отговор
    Западните ретарди не разбраха, че колкото поваче плюят със зловонните си пасти, толкова повече увеличават симпатиите към възраждане
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ган Йо

    33 9 Отговор
    Никакво въображение у атлантиците. Обвинят ги, че подкрепят отявлени фашисти, те почват да наричат всички други фашисти. Кажат им, че са джендъри на прайда, те почват да обиждат другите на джендър. Пълна интелектуална немощ
  • 21 А50

    24 8 Отговор
    Личи си че посолството е било подготвено за днес да засили пропагандата си. Абе закривайте всичко и ни обявяваите официално за САЩка колония
  • 22 факуса

    29 5 Отговор
    що тогаз се празнува 9ти май,що сащ подкрепиха ссср,а не нападната германия,много боза сте забъркали,ама требе да се оцелява финансово жабчета,в тез мътни демократични времена пак, е много полезно да си с тез на власт,после пак ще обръщате палачинката и така докат почернее
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Искрен

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "фон Щрьом":

    Комунистически фашист.

    Коментиран от #31

  • 25 Морски

    19 6 Отговор

    До коментар #13 от "Руснаците станаха украинци":

    По морето нема кой да признае ,че е украинец

    Коментиран от #30

  • 26 Перо

    19 3 Отговор
    Битият от ФрогНюз, малко е бит!

    Коментиран от #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този ДС агент

    6 7 Отговор

    До коментар #26 от "Перо":

    аз го бих на входа! Путин съм.
  • 29 Какво е фашизъм?

    16 5 Отговор
    Учили сме го в средното училище, но не е зле да си припомним определението в Уикипедията. Същото е, ама е по-лесно за намиране.
    След това не е зле да прочетем и за национал-социализма.
    Тук най-интелигентите могат да открият разликата между двете идеологии. А ако не са идеологически обременени могат да определят коя държава е фашистка и коя нацистка.

    Такива ми ти ментални упражнения. Не са за всеки.
  • 30 странно

    4 3 Отговор

    До коментар #25 от "Морски":

    През вечер пия с едни украинци. Даже научих десетина думи украинскою мовою.
  • 31 историчар

    5 3 Отговор

    До коментар #24 от "Искрен":

    Между двете няма разлика.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Фон дер Миндер

    23 3 Отговор
    Направо ударихте "зейето" у земята ! Нема кой да ви стъпи и на малкия пръст по безскрупулност . Браво на жабясалите ,заслужиха си трохичката ! Давайте още и по Коледа ше ви пратят на море
  • 34 НЕ ТЪРСЕТЕ ФАШИСТИТЕ ВЪВ ВЪЗРАЖДАНЕ

    23 9 Отговор
    ТЪРСЕТЕ ГИ НАВСЯКЪДЕ ДРУГАДЕ ! БОКЛУЦИ ИМ ВИКАТ ПО НАРОДНОМУ !
  • 35 БЕСЕН Е ПУТИН .............

    2 8 Отговор
    ПОРЪЧА МИ 10 ХИЛЯДИ Г - ОБРАЗНИ СТОЙКИ ПО 3 МЕТРА ! МНОГО ЗДРАВИ ГИ ИСКА !
  • 36 Не разбрах

    5 3 Отговор
    Това ужасяващо...нещо от видеото ли трябва да чуваме?!
    Изпращали ли сте.всички?????!!!!!!
  • 37 Фактите вече не са това, което бяха.

    18 4 Отговор
    Черното е бяло, бялото е черно. Току-що слушах един украински журналист, който живее отдавна в Америка и бие тревога как медиите са впрегнати да изкарат "Азов" и други такива групировки в украинската армия чисти като ланския сняг, след като няколко години пускаха материали и репортажи за "неонацистката заплаха в Украйна". И сравнява кръщаването на булевард, водещ до паметника на Холокоста в Киев, на Степан Бандера с това в Ню Йорк да кръстят улицата, водеща към бившите Кули-близнаци, "Осама бин Ладен".

    Коментиран от #40

  • 38 Хахахаха

    10 6 Отговор

    До коментар #4 от "Разбира се ,":

    Нацистите подкрепят нацистката хунта в Киев - Байдън, Борисов, Карабас Барабас-Атанас и т.н.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Дай името му,

    8 4 Отговор

    До коментар #37 от "Фактите вече не са това, което бяха.":

    Или престани с лъжите, тралясник ненужемн.
    Слушал си Пу Син да ти шепти от отвъдното и глупастите му са се блъскали о стените на празната ти индоктринирана куфалница.

    Коментиран от #48, #49

  • 41 Тома

    10 1 Отговор
    Никакви фашисти няма.Просто за пари тези са готови майка си да продадат
  • 42 фашизъм

    12 1 Отговор
    Забраната за изразяване, забраната на определени медии, преследването на инакомислещи, подмяната на Историята, приписването на епитети... Това не са "ценности на Демокрацията"! Това са наченки на фашизъм!
  • 43 Интересно е определението за фашист

    12 4 Отговор
    Всеки, който не вярва безрезервно, че Украйна е демокрация, а Еленски е кръстоска между Вашингтон и Чърчил, се оказва фашист. А забраната на над 10 партии, обявени за проруски, религиозните гонения с участието на жандармерия, отлагането на избори, ловенето на мъже на всякаква възраст по улиците на украинските градове от разни гадини, които с парите на откупилите се си купуват имоти за милиони евро в Испания, и прочие подобни "демократични" действия, какво се явява? За което има безспорни факти. Очевидно се явява "защита на европейските ценности". Може и този господин да си купи някое имотче с грантове от разни НПО-та, които са мобилизирани да промиват мозъци, с безмозъчна пропаганда обаче, затова не им се връзват толкова хора.
  • 44 ха ха

    9 2 Отговор
    с това „Това казва Уикипедия.“ жабешката медия изкърти всички мивки щото уикипедия казва и друго: „Добре дошли в Уикипедия! Можете не само да четете тази статия, но също така и да я редактирате и подобрите.“ демек всеки може да се упражнява в уикито, което я прави страшно достоверен източник!
  • 45 Никой

    3 7 Отговор
    Я вижте какво правят фашистките орди във техния бастион Варна / Сталинград /
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 В английската Уикипедия пише различно

    8 2 Отговор
    за Бандера, или поне пишеше допреди няколко месеца, когато проверявах какво пише за него там. Пише, че е отговорен за Волинското клане, където са избити между 100 и 150 хиляди поляци, евреи, руснаци и дори украинци през 1941 и 1942 г. Преди това е лежал в затвора в Полша за атентат срещу тогавашния им вътрешен министър. Всъщност той никога не е бил украински гражданин, въпреки че се води украински патриот. Попаднах и на ужасяващи документални кадри от Лвов как бандеровци гонят по улиците полуразсъблечени еврейки, за да ги изнасилят и убият. И други зловещи злодеяния вършат... Опитът за изпиране на образа на Бандера е очевидно неуспешен.
  • 48 В английската Уикипедия пише различно

    7 4 Отговор

    До коментар #40 от "Дай името му,":

    за Бандера, или поне пишеше допреди няколко месеца, когато проверявах какво пише за него там. Пише, че е отговорен за Волинското клане, където са избити между 100 и 150 хиляди поляци, евреи, руснаци и дори украинци през 1941 и 1942 г. Преди това е лежал в затвора в Полша за атентат срещу тогавашния им вътрешен министър. Всъщност той никога не е бил украински гражданин, въпреки че се води украински патриот. Попаднах и на ужасяващи документални кадри от Лвов как бандеровци гонят по улиците полуразсъблечени еврейки, за да ги изнасилят и убият. И други зловещи злодеяния вършат... Опитът за изпиране на образа на Бандера е очевидно неуспешен.

    Коментиран от #50

  • 49 Казва се Лев Голинкин и сътрудничи

    5 2 Отговор

    До коментар #40 от "Дай името му,":

    на "Ню Йорк Таймс", "Вашингтон Пост", "Лос Анджелис Таймс" и множество други. Не знам кой е индоктриниран, този журналист е украинец и със сигурност знае повече от пишешщите тук.
  • 50 Гадно очернещо бля, бля

    2 4 Отговор

    До коментар #48 от "В английската Уикипедия пише различно":

    Имало го в уикипедия сега го нямало? Аз да кажа че го имаше в историята за ВСВ започва 1939г а сега 1941г. Пиша за период от 65 години. А ти от два месеца, стотинките си губя но в интернет нищо не се губи.

    Коментиран от #52

  • 51 Че има фашисти в СЕМ и в пп"възраждане"

    6 7 Отговор
    е факт неоспорим.
  • 52 Току-що прочетох какво пише в момента

    10 4 Отговор

    До коментар #50 от "Гадно очернещо бля, бля":

    в Уикипедия на английски за него. Малко са видоизменили текста, което разбира се, не променя неопровержимите исторически факти, които присъстват в историята на Полша, например. Но попаднах на друг интересен факт. Бандера е бил агент на нацисткото военно разузнаване на Абвера с кодово име "Консул 2". Тоест любимият на украинските "патриоти" персонаж е бил агент на Хитлер. Вижте статията и се уверете сам.
  • 53 Орце Камчев

    8 6 Отговор
    Па фашистки организации имаме в България отдавна. Официално са Бранник и Легионер. Даже са награждавани с нацистки ордени от Гьобелс. Та и до днес. Имате много да се изкупите.
  • 54 Неонацисти

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Разбира се ,":

    са на баба ти сина и внука и! К ре.Тен!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 хахаха

    6 2 Отговор
    кой е авторът на тая помия? аааааааааааааа, прочетох кой е - уикипедия...:)))))
  • 57 Ква ква

    1 0 Отговор
    Квак е тва и нищо друго.