Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Юни, 2023 06:00 4 548 80

Путин загуби от Пригожин

  • вагнер-
  • евгений пригожин-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • украйна-
  • русия-
  • преврат-
  • метеж-
  • война

Митът за непобедимия Путин рухна

Путин загуби от Пригожин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Роман Гончаренко:

Какъв контраст. Само преди няколко дни, на Международния икономически форум в Санкт Петербург руският президент Путин беше в отлично разположение на духа и излъчваше стабилност, т.е. - икономиката е солидна, украинското контранастъпление буксува, Русия ще спечели започнатата от него война. Основното му послание бе - всичко е под контрол.

Още новини от Украйна

Седмица по-късно същият този Путин направи видеообръщение и с каменно лице обвини основателя на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин в "предателство", макар и да не го назова по име. От Ростов на Дон и от други руски градове започнаха да идват кадри, каквито обществото не беше виждало от чеченската война насам, а Москва от 1993-а година - готова за използване срещу своите граждани бронирана техника по улиците. Системата, изглеждаща стабилна, започна да се клати.

Путин пося драконови зъби - израснаха наемниците на "Вагнер"

Подобни неща и друг път са се случвали в историята, която стопанинът на Кремъл обича да цитира. В ГДР през 1989-а година тъкмо бяха отпразнували гръмко 40-годишнината на републиката, когато след месец Берлинската стена рухна. Владимир Путин, който тогава е бил агент на КГБ в Дрезден, е видял всичко това с очите си. Все пак в случая става дума за мирни времена и в ГДР всичко приключи мирно. В Русия това вече не е възможно. Шефът на Кремъл даде друг пример в своето обръщение - изгубената Първа световна война, революцията в Русия от 1917-а година и гражданската война. Той е прав. Нещата вървят към повторение на руската история.

Това, че ще стане така, бе ясно от самото начало на нахлуването на Русия в Украйна. Несправедлива война с такива мащаби - това е гигантски и безумен експеримент, включително над собствената страна. Путин не би могъл да бъде сигурен в неговия успех, но реши да рискува. Той предпочете да не мисли за това, че в историята завоевателните войни рядко завършват с успех за агресора. Натъпквайки обществото с пропаганда, руският президент пося драконови зъби - омраза, милитаристко и имперско опиянение, жестокост. И ето, че всичко това покълна - засега под формата на наемниците на Пригожин.

Митът за непобедимия Путин рухна

Пукнатините в Путиновата властова система се виждаха и преди това. Колкото по-дълго продължаваше престъпната и вече фактически загубена война, толкова повече се открояваха те. Словесното противопоставяне между ръководството на Министерството на отбраната и шефа на известната с жестокостта си полукриминална-полувоенна структура не е от вчера. Путин мълчеше, тъй като се беше убедил, че слабата му армия не може да мине без наемниците. Когато в началото на май Пригожин публично грозно изруга министъра на отбраната Сергей Шойгу и шефа на Генералния щаб Валерий Герасимов, стана ясно - развръзката наближава. Путин продължаваше да мълчи. Един от известните пропагнадисти бе сред първите, които споменаха съществуващите рискове: в Телеграм той написа "Така и стават революциите".

Путин очевидно тогава не разбра това, очевидно мислейки, че напрежението ще може да се свали. Но не можа. С каквото и да завърши метежът на Пригожин, Путин загуби от него. Даже предводителят на бунта да бъде убит или задържан, страната почувства страха и слабостта на президента, чиито обнадеждаващи слова очакваха неговите верни поддръжници. Но Путин отново запази мълчание. Сега митът за непобедимия и предвиждащ всички ходове шеф на Кремъл рухна окончателно. Този бунт може да бъде последван от други, докато цялата Путинова властова система не падне.

За Украйна сега се отваря възможност да постигне успех и да освободи окупираните от Русия територии по-бързо, отколкото са се надявали в Киев. Но и не може да се очаква мълниеносен крах на Путиновата власт и край на бойните действия. В Русия има критична маса от хора, които искат войната да продължи. Те са повече от тези, които искаха война до победен край преди 100 години. А онези, които са против войната, засега са нищожно количество и гласът им е слаб. Дори ако Путин спре да бъде президент, ще продължава войната по инерция - до пълно поражение.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 76 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мисиркий

    25 6 Отговор
    Да не са играли покер?
  • 3 Гориил

    17 27 Отговор
    Ако в крайна сметка се потвърди, че западните разузнавателни служби са подкрепяли Пригожин (известен с призивите си да не се вземат пленници, а да се бият дезертьори с чук), то това само ще потвърди старата поговорка: да, той е кучешки син , но той е син на нашите кучета.

    Коментиран от #17, #41

  • 4 Последния Софиянец

    20 43 Отговор
    Разбирайте, че унижи и показа колко е слабо и страхливо онова с ботокса!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Българин

    20 43 Отговор
    Путин е пътник

    Коментиран от #52

  • 7 Българин

    19 42 Отговор
    джуджето избяга най-позорно от Москва
  • 8 Българин

    20 22 Отговор
    късия император се оказа много смел мъж......

    Коментиран от #14

  • 9 Българин

    20 40 Отговор
    Русия губи войната

    Коментиран от #12, #74

  • 10 някой

    54 21 Отговор
    Ще ме извинява Гончаренко, но истината е много различна.
    Всъщност Путин реагира много мъдро и държавнически, недопусна да се пролее руска кръв.
    Всичко друго е поправимо.
  • 11 Пха ха ха ха

    48 15 Отговор
    ДВ трябва да бъде забранено и изгонено от България
  • 12 Българин

    34 22 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Русия никога не е губила война

    Коментиран от #64

  • 13 Краят

    15 25 Отговор
    му е неизбежен и близо !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Мим33

    42 21 Отговор
    Дойче зеле си пее нейната песен.Запомнете,че Русия не може и няма как да загуби. Укрите ше бъдат унищожени,ако трябва.Дано те го разберат и да спрат да се ежат,а да преговарят,за да постигнат и им остане все пак нещо ог Крайна.
  • 16 Дааа

    41 12 Отговор
    Не съм за Путин, но тая фалш пропаганда на СиАйЕй ги знаем.
    Путин много добре си изигра хода.
    Пригожин като разглезено дете , на което не му купуват близалка (оръжия) тръгна да му се сърди и с малките си ръчички ядосано се вкопчи в крака на родителя си и започна да го бута, дращи... Два шамара и отиде в детската (Беларус) да реве. Просто Путин си върна цялата власт, нали знаете, това, което не те убива, те прави по-силен.
    За съжаление , никой не мисли, губи украйнския и руски народи...

    Коментиран от #25

  • 17 Аре бе.

    13 22 Отговор

    До коментар #3 от "Гориил":

    Ще тръгне да се занимава Запада с рузките кретении.

    Коментиран от #20, #31

  • 18 Бесарабски българин

    31 10 Отговор
    Като рупор на ЦРУ е ясно и какво ще пише в от безсилна злоба и това новинарско изделие, потривало ръце от бунта, но оказало се, че надеждите им са разбити по такъв начин, че още не могат да осъзнаят как така всичко приключи все едно не е било, а в същото време Нацистите настъпиха за да унищожат "бягащата" руска армия и да стигнат до Москва.
    Оказа се , че не само не са напреднали нацистите, но са и били избити всички нападатели заедно с техниката, която е горяла за пореден път като фойерверки.
  • 19 Някой

    32 14 Отговор
    Логото "Дойче веле" стана символ на пошла пропаганда. Натрапвайки ни недомислиците им няма как да ни накарате да повярваме, че бялото е черно или обратното. Каквото и да разправят ония от "цивилизования свят" много им е мъчно, че дестабилизацията на Русия не се осъществи.

    Коментиран от #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Вижда се

    15 14 Отговор

    До коментар #19 от "Някой":

    Че кгб добре са ти промили кухолея

    Коментиран от #37

  • 24 Целта е постигната

    23 14 Отговор
    Предателите и еничарите на САЩ лъснаха по цялата планета с плиткоумното си злорадстване че 5000 души правили "метеж" на Путин. Съставени са списъци и Факти са първи в списъка МедиА, както сами се наричат, не познавайки добре Българския правопис.
  • 25 Няма как

    13 19 Отговор

    До коментар #16 от "Дааа":

    Да е засилил позициите си пую след унизителната за него и генералите ситуация която непредвидено изненада всички

    Коментиран от #75

  • 26 ПУРАТИНО🤥

    13 20 Отговор

    До коментар #22 от "Путси🤥":

    Обича да лъже а крепостните обичат ги лъжат.

    Вековни блатни традиции🤮
  • 27 Евроатлантична умствена оскъдност

    29 9 Отговор
    Трагично е да гледаш как евроатлантици симулират мислене. Първо, Пригожин няма никакво търкане с Путин. Второ, това беше толкова преврат колкото 6 Януари 2020 във Вашингтон. Просто е смешно!
  • 28 Моля се

    9 20 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    РуZ наците да изчезнат.

    ВСИЧКИТЕ

    Както и путиноидите раZбира се

    ☠️

    Коментиран от #34

  • 29 Механик

    24 11 Отговор
    За мен показателно е едно нещо- Путин щракна с пръсти и "колоната" направи кръгом. Върна се по местата си и почна да трепе полско-литовски наемничета.
    После кажете че Путин нямал авторитет.

    Коментиран от #32

  • 30 Урюрвкос

    16 6 Отговор
    не разбрах кой загуби и кой спечели при атаката на Капитолия 2021
  • 31 И аз ги

    12 6 Отговор

    До коментар #17 от "Аре бе.":

    Избягвам! Досега свестен материал ме съм срещал а всякакви блатни са ми се натрапвали през годините
  • 32 Ванки с танки

    10 21 Отговор

    До коментар #29 от "Механик":

    Напомня ми за една друга колона даже по голяма на пут за КИЕВ която също бързобързо направи КРЪГОМ и БЕГОМ в блатото
  • 33 Оркистан

    10 16 Отговор
    Закривай Z кочината!!
  • 34 Източна ромелия

    21 3 Отговор

    До коментар #28 от "Моля се":

    Ти за тях не бери грижа. Гледай ние българите да не сме от изчезващ вид
  • 35 фактите

    23 7 Отговор
    Ми щом Дойче зеле казва така, значи е точно обратното.
  • 36 Подписка

    22 7 Отговор
    ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ!
  • 37 Някой

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Вижда се":

    Освен обидата друг аргумент имаш ли?
  • 38 Хо-хо-хо

    16 3 Отговор
    "Мнение" от DW. А до него е гърнето, че газ пикае.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Борил

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гориил":

    А извънземните, защо пропускаш?
  • 42 Джо

    6 16 Отговор
    Нема такава държава като Русия смях
  • 43 Тити

    4 18 Отговор
    Путлер сигурно в яхнал таксито и си е спомнил какво е това да си бакшиш.
  • 44 фен

    21 5 Отговор
    Митът за петата колона в Москва рухна! Пригожин тръгна срещу Путин, и никой в Русия не го подкрепи! Само атлантиците по света и у нас се насхаха от кеф! Ма за кратко.
  • 45 Сащ/Западът

    12 4 Отговор
    все повече се доближават до фашистките диктатури от 20-век. Налице са всички признаци.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Редник

    16 7 Отговор
    Над 20 години Путин ръководи Русия и я върна на световната карта. Тоз мушморок Гончаренко доста глупости е написал.

    Коментиран от #60

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Ха ха ха

    3 0 Отговор
    Хахаха
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Хм...

    20 4 Отговор
    Зa нepaзбpaлитe:
    На тoвa напоследък му се вика "инфopмaциoннa дивepcия". Кoнтpанaстъплeниeто приключи катастрофално и сега спешно тpябвa да се oтклони внимaниетo. Имаме си статии за руснаци, изнacилващи хора и дoбитъk. Очаквах да бъде paзвита и темата с удaвeния зooпaрк. С Пригожин ще уплътняваме новините поне още седмица. Безарабския фронт пак изплyвa от някъде. Отново има cтaтии за глaдa в Африка и как за всичко са винoвни руснаците. На Путин още веднъж му спретнаха преврат и yмря от paк, Русия пак свърши pakeтитe, фaлиpa и се разпадна. Циpкa е пълeн.
    Айдe със здpaве!
  • 54 Наистина

    20 3 Отговор
    Американската антируска пропаганда постоянно се саморазобличава чрез лъжите и манипулациите си!

    Тази война не е завоевателна, а защитава руснаците от създадения от Сащ украински неофашизъм и незаконното разширение на НАТО.

    Русия не вярва на агресорите сащ/западът, водили стотици войни срещу беззащитни народи. И сама ще се погрижи за националната си сигурност и защитата на руския народ.

    Санкциите, диктатът отвратиха света от американския империализъм. Идва нов свят - честен и справедлив.
  • 55 Фащ

    13 6 Отговор
    унищожиха още една държава - Укрия!
  • 56 БАРС

    12 4 Отговор
    Какво да ви кажа?Та само да си пийна от кафето и продължавм ,и така та мога да ви кажа ,че я ПУТИН СИ Е ПИЧ НЕ СКЛАРНЯ ГЛАВА ПРЕД АНГЛИЧАНИ И САЩ КОИТО ИЗКАТ ДА СЕ РАЗПАДНЕ РОСИЯ И ДА Я РАЗГРАБЯТ.За разлика от нашите които разпродадоха държавата за жълти стотинки.Разговарях с руснак от немско потекло който е дошъл в Германия да живей ,изкат да се връщат обратно в РУСИЯ и е от Сибир.Попитах го за Путин директно каза супер президент много ама много направи за РОСИЯ.Пътища фабрики построиха.КАЗА ЧЕ ЗАПЛАТИТЕ НЕ СА ИМ КАТО НЕМСКИТЕ НО ВСИЧКО Н БИЛО МНОГО ЕФТИНО ДИЗЕЛА НЕ ЗНАМ НО ЗА БЕНЗИНА ГО ПОПИТАХ 0.80 СТОТИНКИ ЛИТЪРА Е БИЛ.ПРОДУКТИТЕ ХЛЯБА ,А НИЕ НА КЪДЕ СМЕ .ПУТИН ИЗОБЩО НЕ СЕ Е ОПЛАШИЛ ПРЕД ПРОГОЖИН ДАЖЕ ПРОГОЖИН ГО СЛУШАХ НА НЯКООЛКО ПЪТИ КАЗА ,ЧЕ ПРОТИВ ПУТИН НЯМАМ НИЩО ПРОТИВ НЕ Е ДОВОЛЕН ОТ ШАЙГУ И ГЕРАСИМОВ.ТА ПРОГОЖИН РЕВЕШЕ ,ЧЕ НЕ МУ ДАВАЬЛИ ДОСТАТЪЧНО БОЕПРИПАСИ.НО СИ МИСЛЯ ,ЧЕ ТЕ СА МУ ДАВАЛИ НО ДРУГ Е ВЪПРОСА ЧЕ МОЖЕ ВАГНЕРОВЦИ ДА СА ПРОДАВАЛИ ЧАСТ ОТ ОРЪЭЖИЕТО.И ДРУГО ТОЙ СИ МИСЛЕШЕ ,ЧЕ ЩЕ ГО ПОСЛЕДВАТ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО И АРМИЯТО НО ЯВНО НАРОДА ОБИЧА ПУТИН И НИКОЙ НЕ ГО ПОСЛЕДВА НАПРОТИВ НА ДРУГИЯТ ДЕН ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ВАГНЕРОВЦ И СЕ ВЪРНАХА НА ФРОНТА ПОДПИСВАЙКИ ДОГОВОРИ С ДЪРЖАВАТА.ТА ТОЯ ТИП МЕТЕЖ ОТ СТРАНА НА ПРОГОЖИН Е БИЛ ЗАРАДИ НЕГОВИТЕ БИЗНЕС ИНТЕРЕСИ ЗАЩОТО ШАЦГУ И ГЕРАСИМОВ КАЗАХА ,ЧЕ ВСИЧКИ ЧАСТНИ АРМИИ ТРЯБВА ДА МИНАТ ПОД КОМАНДВАНЕТО НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА,ОТДЕЛНО В САНКТ ПЕТЕРБУРК ФСБ ПРИБРАХА ОТ ОФИСА НА ВАГНЕР 5
  • 57 Ха ха ха

    11 3 Отговор
    Путин се укрепи след този метеж.
    Руска Западна изтривалка представя желаното за действително
  • 58 Напомня

    10 6 Отговор
    Пригожин много напомня на Иван Мазепа - в решителния момент се отметнал от Петър Първи,но... и без него съмнало - руският цар разгромил непобедимите шведи при Полтава, а Мазепа умрял в изгнание.
  • 59 ХАХАХА

    6 2 Отговор
    Щом горчевко го е казал сигурно е така ,няма начин да не извади такъв размисъл щом толкова му е горчив живота.
  • 60 Значи

    3 7 Отговор

    До коментар #48 от "Редник":

    Ако под връщане на световната карта разбираш икономика колкото Южна Корея ДА добре ги е върнал пхахахааа
  • 61 Алфа херинга

    11 3 Отговор
    Някаква шепа хора тръгнали, като на парад по магистралата да превземат Москва. Смятай, колко трябва да ти е интелекта за да повярваш на това нещо. Сега, ако имаме държава на място, всички тези анал-лизатори, които чертаеха крах на Русия, нови републики и гражданска война, трябва да им бъде повдигнато обвинение по пропаганда и разпространение на фалшива информация.
  • 62 Русия попиля НАТО

    10 5 Отговор
    Ето как Митът за непобедимия Путин рухна - В момента Прогожин е в Беларус и изгражда военни бази за войската си, и с това всичко вече трябва да ви е ясно! Северната граница на Украйна и съседите на Беларус, са в опасност и "паника". "Вагнер" са наблизо! И то много близо! Допълнителната пружина в психологическата война е навита. Ситуацията става от минус - с плюс за Русия.
    И който още броди по украсените с украински знамена телевизионни студиа, и ви говори, че руснаците са глупави, запомнете го....и му лепнете на челото една дума в мислите ви - глупак!

    Коментиран от #68

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Тцъ...

    2 6 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Нищо подобно, повече от половината водени войни на Русия за били загубени. Същото щеше да се случи и с Руско-турската война (1877 – 1878) ако не бяха се уговорирли предварително с Австроунгария за подялба на балканските територии и без българското опълчение, което разчистваше пътя по който руснаците после настъпваха. В края на последвалата ПСВ война обаче се разпаднаха както Австроунгарската така и Османската империи. Загубена щеше да е и ВСВ ако в тогавашната ситуация не бяха те жертвата, а Хитлер агресора и затова цивилизования свят застана на тяхна страна. Историята не се учи от фейсбук или на кварталната пейка.
  • 65 САЩ 🚾🚾🚾🚾🚾

    5 2 Отговор
    Загуби от Русия
  • 66 Роман Гончаренко

    8 3 Отговор
    Руснаците смазаха НАТО в Крайна
  • 67 Онзи

    3 8 Отговор
    Добро утро пут!нопитеци????? Как сте, сърби ли ви отвътре!!!!!!
  • 68 Хахаха

    2 7 Отговор

    До коментар #62 от "Русия попиля НАТО":

    Безмозъчните Вати били умни .
    Хаха
    Много умни .
    Хаха
  • 69 Путиноид

    3 9 Отговор
    Най хубавата простотия в цялата каша , е че наште Русотъпаци вече взеха да викат ,че Пригожин бил купен от западните служби .

    Не е лесно да си Русотъпак и да ти си привиждат само западни Служби .

    А не не ,Даже Сорос лично е Платил на Пригожин .

    Хахах
  • 70 ДеБил ГЕЙтс

    5 3 Отговор
    Путин загуби от Пригожин, а Украйна от Русия......
  • 71 Друго мнение

    8 4 Отговор
    Путин отново показа голяма сила, устойчивост и голяма обществена подкрепа. Той е единствен сериозен гарант на световния мир. Дребнава и елементарна е позицията Путин загуби от Пригожин, Путин избяга от Москва и др.
  • 72 В"свободните медии"

    7 1 Отговор
    се дава трибуна само на предатели,джендъри и други не нормални индивиди!

    Коментиран от #78

  • 73 КовидманЯк

    2 1 Отговор
    По-безсилни дрънканици не бях чел 😂🤡
  • 74 КовидманЯк

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Мхм, с 400 000 убити украинци.
  • 75 КовидманЯк

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Няма как":

    Ко стана с "контранастъплението"?🤡😂
  • 76 Да си го кажем

    2 1 Отговор
    Загуби от интервюто на Пригожин, където той срина всичките опорки за нахлуването , сринати още от Немцов. Последният беше убит демонстративно на Червения площад. За Пригожин се търси подходящо място... Мъчно ми е за нашите родни путинисти- ще им се цитира Пригожин. Досега им се цитираше Немцов, но те се правеха, че не знаят кой е.

    Коментиран от #77, #79

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Борислав

    0 1 Отговор
    И всичките тези изводи от по-малко от 1 ден бунтове на наемниците на Пригожин, които бързо приключиха?! По-сериозна пропаганда от тази на Дойче Веле може да очакваме само от БиБиСи :)