Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Юни, 2023 10:30 939 2

Депутатът от Държавната дума Картаполов: Имаме необходимост от приемане на закон, регулиращ ЧВК

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • депутат-
  • държавната дума-
  • картаполов-
  • андрей картаполов-
  • председател на комисията по отбрана на държавната дума-
  • чвк вагнер-
  • евгений пригожин

Андрей Картаполов, председател на комисията по отбрана на Държавната дума, смята, че Руската федерация трябва да приеме незабавно закон, който да регулира дейността на частните военни компании

Депутатът от Държавната дума Картаполов: Имаме необходимост от приемане на закон, регулиращ ЧВК - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Андрей Картаполов, председател на комисията по отбрана на Държавната дума, смята, че Руската федерация трябва да приеме незабавно закон, който да регулира дейността на частните военни компании. В интервю за "Ведомости той отбеляза, че сега депутатите работят по подготовката и приемането на този закон.

Г-н Картаполов коментира и опита за въоръжен бунт, организиран от основателя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин. Според него членовете на ЧВК "Вагнер", които са били в Ростов на Дон, не са направили нищо осъдително, а просто са изпълнявали заповедите на своето командване.

Още новини от Украйна

„Не са обидили никого, не са счупили нищо. Никой няма и най-малки претенции към тях: нито жителите на Ростов, нито военнослужещите от Южния военен окръг, нито органите на реда. И така, какви са техните въпроси? Няма оплаквания за тях. Ако искат да сключат договор с Министерството на отбраната, ще го подпишат. Ако не искат, е в тяхното право. Всеки човек е свободен сам да избере съдбата си....“, каза депутатът.

Андрей Картаполов се обяви против забраната на ЧВК "Вагнер". „Тук все пак всички въпроси са към шефа на ЧВК. Йосиф Висарионович (Сталин - "Комерсант") казваше, че децата не носят отговорност за родителите си. Този, който е вдигнал бунта, трябва да отговаря. Свикнали сме да режем всичко до корен“, каза той.

Според ръководителя на комисията по отбрана ЧВК "Вагнер" е най-боеспособното подразделение в Руската федерация и нейното разпускане би било най-добрият подарък за НАТО и украинците. Картаполов разясни също така, че потенциалът на ЧВК "Вагнер" трябва да се използва максимално, но за мирни цели. Той изрази мнение, че на ЧВК може да се наложи смяна на ръководството. „Сложете някой, който ще бъде по-лоялен, по-конкретен, но когото участниците ще уважават и приемат“, завърши депутатът.

На 13 юни Андрей Картаполов обяви, че депутатите скоро ще внесат предложения за определяне статута на ЧВК. Според него депутатите трябва да формулират основни положения за статута на всички ЧВК. В същото време той подчерта, че много от това, което се отнася до изпълнението на задачите на ЧВК в зоната на НВО, вече е уредено.

На 23 юни основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин обвини Министерството на отбраната, че е ударило позициите на неговата компания и заяви, че неговите бойци ще се "разправят" с Москва. ФСБ образува наказателно дело за организиране на въоръжен бунт. Ситуацията беше решена до вечерта на 24 юни с посредничеството на президента на Беларус Александър Лукашенко.

Източник: Коммерсантъ

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДДРОнег

    2 0 Отговор
    Абе в московия не са ли забранени частните армии ?!

    Но то там в тази азиатска кочина нито законите се спазват, нито договорите !!!
  • 2 Историк

    2 0 Отговор
    В РуЗия няма закони. Има "повеля" на върховния КГБист. Всичко останало се върти около цирка, който КГБ прави за крепостните, за да ги държи под контрол.

    ЧВК уж бяха "незаконни", но Вагнер имаше огромни офиси в Санкт Петербург и Москва, регистрирана като "кетърингова" компания. Естествено, със знанието на върховния КГБист. Сега се разиграва цирка с псевдометежа и това "предложение" е част от тази пародия.