Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Юни, 2023 23:00 2 954 12

Русия: кой кой е в конфликта Пригожин-Шойгу

  • вагнер-
  • русия-
  • владимир путин-
  • сергей шойгу-
  • евгений пригожин-
  • преврат-
  • кремъл-
  • украйна-
  • война-
  • сергей суровикин-
  • валерий герасимов

За какво е конфликтът между шефа на групата "Вагнер" Пригожин и руското военно министерство?

Русия: кой кой е в конфликта Пригожин-Шойгу - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Евгений Пригожин

Пригожин е ключовата фигура в ескалиралия наскоро конфликт. Шефът на неправителствената паравоенна група "Вагнер" доскоро бе смятан за един от най-близките довереници на Путин. В последните години неговата групировка се е сражавала не само в агресивната война срещу Украйна - особено в и около Бахмут - но и в Сирия и Африка.

Още новини от Украйна

Близките отношения между Пригожин и ръководството в Кремъл очевидно пострадаха през последните месеци. Шефът на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер", за когото се предполагаше, че е недосегаем приближен на Путин, многократно критикуваше руското военно ръководство за загубите във войната в Украйна. Пригожин отдавна настоява за смяна на шефовете в Министерство на отбраната.

Миналия петък ситуацията ескалира: Пригожин обвини военното ръководство и особено стария си враг, министъра на отбраната Шойгу, че е излъгало руския народ за истинските причини за войната. Редовната руска войска атакува ЧВК "Вагнер". В телевизионно обръщение в събота Путин нарече наемниците на Вагнер "предатели", които "неизбежно ще бъдат наказани". Това бе и последният разрив между Путин и Пригожин. Първоначално вътрешното разузнаване ФСБ започна разследване, което бе прекратено малко след като Пригожин прекрати своя марш към Москва. Кремъл потвърди за споразумение с него, което, освен всичко останало, предвижда шефът на "Вагнер" да се премести в Беларус. Това беше съобщено от президентския говорител Дмитрий Песков. Обвиненията срещу Пригожин ще бъдат оттеглени, а наемниците му няма да бъдат обвинявани. Какво точно означава това за силите на "Вагнер" все още не е ясно.

Сергей Шойгу

Шойгу е министър на отбраната на Русия от 2012 г. и е сред основните действащи лица в агресията срещу Украйна. Тя започна през 2014 г. и ескалира на 24 февруари 2022 година. Смята се, че той е виновен за извършването на множество военни престъпления. Като пост това е най-важният човек на Путин. Съмнително е обаче доколко бившият любимец на Кремъл все още се ползва с доверието на автократа в Кремъл. Макар все още да му е позволено да представя окупацията на Крим през 2014 г. и намесата в Сирия като успехи, репутацията на военния министър пострада след началото на агресивната война през 2022 година. Публична тайна е, че Путин си е представял атаката срещу Украйна по различен начин.

Особено напрегнати са отношенията между Сергей Шойгу и Евгений Пригожин. Шефът на "Вагнер" многократно е обвинявал Министерството на отбраната, че не му е доставяло боеприпаси. Пригожин смята още, че Шойгу преследва свои лични цели и награди - например медали във войната срещу Украйна. Според него военният министър заблуждава Путин за реалната ситуация на фронта. Обвиненията на Пригожин срещу министъра на отбраната достигнаха своята кулминация с твърденията, че последният е излъгал руския народ за истинската причина за нахлуването в Украйна.

Провалът на бунта на Пригожин би следвало отново да укрепи позициите на Шойгу. Руската войска е лоялна към своя министър и почти нямаше дезертьорства към редиците на "Вагнер". До каква степен това би подобрило напоследък обтегнатите отношения на Шойгу с Путин, тепърва предстои да се види. За момента Путин стои зад своя министър на отбраната.

Валерий Герасимов

Герасимов, шеф на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация, пое командването на руските военни части в Украйна от Сергей Суровикин през януари 2023 година. Той отговаря и за военната операция в Сирия. Герасимов встъпи в длъжност през 2012 г., след като Шойгу стана министър на отбраната. Той може да се счита за доверено лице на военния министър. Роден е в Татарстан - република в рамките на Руската федерация - и като началник на щаба е първи заместник на Шойгу.

Гневът на шефа на "Вагнер" Пригожин е насочен не само срещу Шойгу, но и срещу Герасимов. Пригожин обвини двамата в некомпетентност и ги обяви за основни виновници за загубите в Украйна. В събота, след като оповести, че е превзел военни обекти във Воронеж, Пригожин заплаши, че ще стигне до Москва, ако Сергей Шойгу и Валерий Герасимов не се присъединят към него. Настояването му двамата да бъдат сменени и предадени очевидно не е минало и шефът на генщаба продължава да стои уверено на своя пост.

Сергей Суровикин

Суровикин, заместник-началникът на Генералния щаб, досега всъщност бе смятан за съюзник на Евгений Пригожин. Той ръководеше руските военни в Украйна между октомври 2022 г. и януари 2023 г., след което беше заменен от Валерий Герасимов. След ескалацията на конфликта обаче той очевидно е обърнал гръб на шефа на "Вагнер". Във видеоклип, разпространен в петък вечер, Суровикин призова Пригожин да прекрати борбата за власт.

"Врагът само чака вътрешната ситуация в страната ни да ескалира", заяви Суровикин в посланието си. Сега генерал Сергей Суровикин призовава за подчинение на "волята и заповедите на президента на Руската федерация, избран от целия народ".

Автор: Фридел Таубе


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СИНЬОТО

    2 10 Отговор
    Тази новина трябва ли да я разбирам че трябва вече да се ШИТНА ,и самоубия с удавяне в морето,и да се преродия в момиченце ЖЕНА ,все пак женското ми тяло и обвивка ме чакат с нетърпение да ме обгърнат в тях вътре и душата ми да се превъплъти в ЖЕНА в следващия ми живот 🌈🚺

    Коментиран от #7

  • 2 РЕАЛИСТ

    11 3 Отговор
    С Пригожин нещата приключиха. Крие се в някакъв хотел в Минск, като Цветан Цветанов. Много си повярва. Имаше обкръжение което се подмазваше и скандираше "Пригожин -президент" Това му галеше ушите и разстрои разсъдъка му. Имаше много; Милиарди по банкови сметки, репутация на герой от войната, но той се полакоми за президентския пост и сбърка. Баба ми викаше" Лаком г.з, кръв се ре"

    Коментиран от #4

  • 3 кнаус 485

    14 4 Отговор
    Статиите на ДВ не чета...... за заглавието-критиките на Прогожин имаха право и будиха симпатии,но той направи голяма глупост с марша към Москва и обезцени превземането от неговите части на Соледар и Бахмут.....

    Коментиран от #6

  • 4 кнаус 485

    12 5 Отговор

    До коментар #2 от "РЕАЛИСТ":

    Съгласен- Пригожин приключи....не знам къде се крие,но репутация вече НУЛА.....

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Истина е

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "кнаус 485":

    това дето си го написал, НО има неща дето не знам по каква причина се премълчават и от наЩа преса. Два пъти са обстрелвали с ракети лагери на Вагнер. Като при втория обстрел Пригожин е бил там. На снимката след това, на лицето му, от лявата страна, на скулата му има пресни белези от нараняване, 2 бр. Предполагам, че той е бил целта на тези атаки. Известно на всички са обвиненията на Пригожин към Шойгу и Герасимов в некадърност, умишлено забавяния на боеприпаси и др. от този род. Заповед за този обстрел може да даде дуото на тези двамата, но НЕ и без зелена светлина от Путин. Тука се скрива нещо, което не е известно за обществото. Тогава чак вагнеровци тръгват на този марш към Москва. Между другото Пригожин се радва на огромна популярност сред населението на Донецк и Луганск, както и на по - голямата част на РФ. В силовите служби - армия и полиция също. Не случайно той успя така бързо да напредне и почти безпрепятствено. Единствено срещу него са генералитета, от полковник надолу са на страната на Вагнер. Поради тази причина е имало над 800 бягства с частни и др. самолети на олигарси, политици от летищата на Москва в различни посоки. Не се казва цялата истина. Най - много вярвам на коментарите на Пламен Пасков.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Стига вече,ва

    0 3 Отговор
    Обади се на Ста мат Ма гаре то,той много ги лекува такива кат теб
  • 9 Горна Волта с ракети

    1 6 Отговор
    И двамата са такива военни клоуни,че няма накъде.Единия е овцевъд по професия,а другия готвач.Това е лицето на руската "военна мощ".Пълен цирк.Кой въобще определи Русия като военна сила,не знам.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Путриот

    0 0 Отговор
    Пригожин може и да е приключил , но никой като него, не може да бъде посрещнат като герой ,това което видяхме в Ростов на Дон.
    Шойгу или Герасимов дали ще ги посрещнат с хляб и вода ,ако бяха отишли да се срещнат с хората.
  • 12 Хаха

    0 2 Отговор
    Вземи единия и удари другия. Това е глутница военнопрестъпници.