Last news in Fakti

28 Юни, 2023 09:07 2 426 5

Ще отпадне ли исканата декларация от учениците за еднократната помощ от 300 лева? Диана Ковачева пред ФАКТИ

  • диана-
  • ковачева-
  • омбудсман-
  • ученици-
  • помощ-
  • родители

Удостоверението е за информация, която може да бъде проверена по служебен път от Агенцията за социална помощ, казва омбудсманът

Ще отпадне ли исканата декларация от учениците за еднократната помощ от 300 лева? Диана Ковачева пред ФАКТИ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Може ли да се премахне бюрократичната тежест, свързана с предоставянето на удостоверение за записване на учениците от втори, трети и четвърти клас в училище. От нея зависи да се получи еднократна държавна помощ от 300 лева за семействата. Пред ФАКТИ говори омбудсманът Диана Ковачева.

- Г-жо Ковачева, обсъждането еднократната държавна помощ от 300 лева за всеки ученик от втори, трети и четвърти клас предизвика дискусия. Вие изпратихте препоръка до социалния министър Иванка Шалапатова. За какво става въпрос?
- Препоръката ми до министъра на труда и социалната политика е Агенцията за социално подпомагане да не изисква от родителите „удостоверение, че детето им е записано като ученик за втори, трети или четвърти клас, издадено от съответното училище“,

тъй като обучението в тези класове е задължително и децата не подлежат на отделно записване.

Още повече, че в самото Заявление-декларация за отпускане на еднократна помощ за ученици, записани в първи, втори, трети и четвърти клас по чл. 10а от Закона за семейни помощи за деца, което се подава в Дирекциите за социално подпомагане, изрично е посочено, че „Документите се прилагат само в случаите, в които дирекция „Социално подпомагане“ не може да получи информацията по служебен път“. Тази информация е налични в информационна система на Министерството на образованието и науката и може да бъде получена по служебен път.

- Защо Агенцията за социално подпомагане изисква от родителите удостоверение, че детето им е записано като ученик във въпросните класове, след като обучението в тези класове е задължително и децата не подлежат на отделно записване…
- Точно това е и въпросът, който задавам на министъра, и очаквам да получа мотивиран отговор, който е различен от това, че през летните месеци от Агенцията нямат достъп до актуалните списъци на Министерството на образованието и науката (МОН).

- Как и кога бе въведено това удостоверение, което се изисква?
- Заявлението-декларация за отпускане на еднократна помощ за ученици, записани в първи, втори, трети и четвърти клас, е утвърдено със Заповед № РД-01-92 от 5 април 2023 г. на Министъра на труда и социалната политика, на основание чл. 25, ал. 4 от Закона за администрацията и чл. 10, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца.

- „Удостоверението“ се изисква с цел…
- Това удостоверение е за информация, която може да бъде проверена по служебен път от Агенцията за социална помощ и противоречи на посоченото отново в самото Заявление-декларация изискване „Документите се прилагат само в случаите, в които дирекция „Социално подпомагане“ не може да получи информацията по служебен път“.

- Този вид помощ се отпуска за всички деца, а данните - кое дете къде е записано, са налични в информационна система на МОН. Къде се губи връзката?
- Този е основният въпрос, на който очаквам отговор.

- Колко са учениците в тази възрастова група?
- Отговор на този въпрос може да даде единствено Министерството на образованието и науката.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НЕКА БАН ДА КАЖЕ , ДА ОТПАДНЕ ЛИ ИЛИ НЕ

    7 0 Отговор
    А ПОСЛЕ ПОСОЛСТВОТО ДА ИМА ПОСЛЕДНАТА ДУМА !
  • 2 Гост

    4 2 Отговор
    Правилно. Трябва да има декларация. Това са пари от бюджета. Трябва да има контрол.
  • 3 Има начин да няма начин

    3 0 Отговор
    Длъжността обудсман е куха и нищоправеща, ако се съкрати ще се подпомогнат 15-20 ученика!🤣
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 пак пари на калпак

    2 0 Отговор
    абсолютно ненужна лелка