Last news in Fakti

28 Юни, 2023 17:31 4 974 52

Хитростта на българския княз Телериг и опитът за преврат в Русия

  • княз-
  • телериг-
  • император константин-
  • преврат-
  • русия-
  • евгений пригожин

Той изпратил писмо до византийския император Константин V (741 – 775), в което написал: „Решил съм да напусна столицата Плиска и да избягам при теб в Константинопол, но първо да ми обещаеш, че ще ми запазиш живота и второ да ми съобщиш кои хора имаш тук в двореца

Хитростта на българския княз Телериг и опитът за преврат в Русия - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Първо, две изречения за терминологията. Владетелите на Първо българско царство са били наричани князе или царе чак до началото на 20ти век, когато започва да се налага названието хан, изкуствено създадено от нашите учени и което и ние сме учили в училищата. Време е отново да започнем да наричаме първите български владетели царе или князе, както е исторически правилно.

Та, българският княз Телериг, управлявал между 768 и 777 година, е запомнен с успешно управление на държавата и една дипломатическа хитрост, която всъщност помага за това успешно управление.

Понеже виждал, че делата в българския княжески двор не вървят, поради многото шпиони и доносници, които пряко докладвали на византийците за вътрешните български дела, княз Телериг измислил следното. Той изпратил писмо до византийския император Константин V (741 – 775), в което написал: „Решил съм да напусна столицата Плиска и да избягам при теб в Константинопол, но първо да ми обещаеш, че ще ми запазиш живота и второ да ми съобщиш кои хора имаш тук в двореца, за да им се доверя, за да ми помогнат с бягството.“

Византийският император не се усъмнил в писмото, защото имало и предишни случаи на български владетели, които бягали в Константинопол. Такъв например бил княз Сабин, управлявал само една година, между 765-766, който по онова време се намирал във Византийската столица. Император Константин V изпратил списъка с имената на княз Телериг, който съответно избил доносниците, както се казва по списък и то лично предоставен му от императора.

Както разказват летописците, във Византия императорът скубел белите си коси, когато разбрал какво е станало и как са го излъгали. Но за сметка на това, след избиване на чуждите шпиони, в България нещата потръгнали. Княз Телериг успял да стабилизира държавата, след периода на нестабилност, в който се сменили различни князе. След него управлявали и най- успешните владетели на Първо българско царство – Кардам, Крум, Омуртаг, Пресиан, Борис, Симеон, Петър.

Сега да се върнем към днешната политическа ситуация и опита за преврат в Русия. Този кратък бунт за промяна на съществуващата система беше наречен „Поход за справедливост“. Поведението на Евгений Пригожин, създателят на частната военна организация „Вагнер“, изглеждаше доста автентично. Съвсем истински бяха и обвиненията на президента Владимир Путин към участниците в този метеж, както и сериозно беше обръщението му към нацията. Само че последвалите събития, снемането на тежките обвинения срещу главния виновен Евгений Пригожин и то набързо, обявяването на амнистия на всички участвали в бунта и дори предложението за редовно участие в армията на тези, които не са се присъединили към похода и т.н. оставят съмнение в една постановка на най-високо ниво.

Целите на тази постановка биха могли да са няколко. На първо място, както и в случая споменат от нашата българска история, намиране на вътрешните врагове и предатели, заради които определени политически или военни действия са предварително обречени на неуспех. Второ, може да се изпита желанието на руснаците за по-сериозни и разрушителни действия във връзка с т.нар. специална военна операция. Трето, светът видя, че свалянето на сегашния режим в Москва, не води задължително до появата на нещо по-добро и т.н.

В този смисъл в съвсем скоро време ще разберем, дали походът на Евгений Пригожин беше истински и показваше истински намерения или беше подобен на писмото на българския княз, получил по този начин списък с вътрешните предатели на родината.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    5 40 Отговор
    Телериг дължи съществуването си отдела по история на Лубянка 2.

    Коментиран от #3, #33

  • 2 Последния Софиянец

    16 7 Отговор
    Готвачите сме много интелигентни.

    Коментиран от #26

  • 3 ХАХАХА

    15 13 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    А дали не са архивите на ЦРУ и ФАЩ , те пренаписват историята.

    Коментиран от #6, #9

  • 4 Той

    22 15 Отговор
    не е княз , а Кан !

    Коментиран от #39, #42

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 честен ционист

    9 14 Отговор

    До коментар #3 от "ХАХАХА":

    САЩ ви пуснаха мухата, да плюеш у некво шишенце и да те изкарат после другия научнофантастичен герой "трак".
  • 7 Aлфа Bълкът

    17 24 Отговор
    От Прайда на вагнерОВЦИТЕ се видяха оцапаните гащи на Жужи. Туй е положението, избяга ли Путин, избяга. Уж от един път не се ставало, ама някой се залъгват после тъй до 97-я път.

    Коментиран от #12

  • 8 ха ха

    7 10 Отговор
    Той, византийският император, е привърженик на "Възраждане" и се лови на подобни плитки хитрини за да си издаде разузнавачите...
  • 9 Румен Решетников

    17 14 Отговор

    До коментар #3 от "ХАХАХА":

    Професор Николай Генчев-" българските учебници по история са писани в Русия! "

    Коментиран от #20

  • 10 Ха ха ха

    1 12 Отговор
    Путин
    Шах и Мат
  • 11 Пич

    14 10 Отговор
    Що за глупости ! Първите български владетели , са кановете ! Точно това с князете , е руска сглобка , на Лихачов ,и неговите панславянски напъни !
  • 12 Хихихи..

    7 7 Отговор

    До коментар #7 от "Aлфа Bълкът":

    Ганьовец,немаш думата. Ти или си Козяк,или Високата порта!

    Коментиран от #13

  • 13 Българин

    5 8 Отговор

    До коментар #12 от "Хихихи..":

    Не се обаждай от мавзолея с мумията на обратния евреин, вата!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 червенски

    27 8 Отговор
    В Русия прибягват до походи за да разкрият предателите ,а в България сами си казват че са предатели и то с гордост и им дават управлението.

    Коментиран от #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Българин

    11 5 Отговор

    До коментар #15 от "червенски":

    Точно! Крепостните с гордост дадоха управлението на държавата на предателите през 1944-та!

    Коментиран от #23

  • 20 честен ционист

    9 3 Отговор

    До коментар #9 от "Румен Решетников":

    Поне бяха занимателни. Вярно, че половината случки си бяха взаимствани от арабските народни предания и поверия, ама днес са пълна подигравка НПО писанията из учебниците. Като нискобюджетен холивудски сценарий за съжителството между сиукси и каубои.

    Коментиран от #38

  • 21 Всичко трябва

    10 5 Отговор
    да изглежда автентично и на 100% достоверно за да се хванат нашите служби в капана.
    Жалко за Украйна тя приключи
  • 22 Русия попиля НАТО

    11 7 Отговор
    Четвърто и най-важното -
    Прогожин в момента изгражда военни бази в Беларус с 6,2 милиарда от САЩ, а прецаканите укронатовци мигат на парцали и се въртят кът улави )))
  • 23 Не така

    9 4 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    Твоите хора англосаксонците ни предадоха, както винаги впрочем.
  • 24 Слаба ракия...

    9 4 Отговор
    ...е тоя "археолог", явно не е чувал за "Кан Сюбиги" ... Названието "княз" е от по-късен период, възприема се след покръстването от Борис, като контрапункт на езическата титла. В началото го носи и Симеон, докато не си присвоява титлата "император" и славянският й еквивалент "цар". Стотици години по-късно царската титла си присвояват московските блатни орки, чиито на.кани гащи се мъчи да изпере нашия клет "археолог" с разни безумни предположения...
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Последния Софиянец

    7 9 Отговор
    Един смешен готвач и Зеленски унищожи втарая!
  • 28 Бамбука

    8 3 Отговор
    Поздравления за добрия коментар на автора !
  • 29 Хахахаха

    6 7 Отговор
    Вижте сега, това за амнистията не гарантира, че това е план. Всеки който тръгне да прави метеж, че иска амнистия, за да спре атаката сам. Вие как мислите, че Пригожин ще даде нареждане да обърне колоната, без да получи амнистия за всичко? Как го вярвате това? А според мен не е план, защото Путин всъщност излезе много слаб от тази ситуация! Може би, даже по-добре се подредиха картите за него, може би само някои, но всъщност той изгуби авторитета си! Как го смятате това? Да не говорим, че мотивацията на войниците на фронта е вече толкова ниска, че копае окопа още надолу! Не вярвам да е план, а стечение на обстоятелствата! Пригожин спечели, Путин загуби!
  • 30 Доста слаби познания на автора

    8 4 Отговор
    Първо никога българските владетели преди покръстването не са наричани князе или царе, а ханове/канове/кагани. Дори самите българи са наричали владетелите си така. Справка-именни кът на българските ханове. Второ, както всички тюркски народи така и българите са наричали държавното си образуваните ханство или хаганат/гаганат
  • 31 И България ще тръгне на пред ако:

    7 7 Отговор
    А как да отървем всички доносници и на ДС в България и шпиони работещи за Русия.
    В момента берем плодовете от зрелия социал комунизъм .
  • 32 х1х

    9 11 Отговор
    Равносметката от този гениален ход на Путин до момента е: Загуби най боеспособната си войска и я изкара от Украйна. Унищожи техника за милиони в "похода на незнам си кое" и изби екипажите на няколко бойни самолета. Показа слабостите в отбраната на руската територия. Свали от пиедастала обожествения си образ и го замени със слаб, отчаян старец, избягал при първата опасност от столицата. Постави се в зависимост от шута си Лукашенко и се показа като по-незначителен дори и от него. Единственото, което не се промени са опитите на руските подлоги да изкарат един обикновен глупак, гениален играч. Всички други ползи са за Украйна.
  • 33 Ще има и още

    4 13 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Към онзи момент Византия или Източната римска империя има почти 1000 години държавническа ще рече и шпионска традиция зад гърба си.
    Нашият тарикат има конски опашки. Обаче Императора му се бил вързал !?!
    Дали Императора ще изпрати списък с истински полезните си шпиони ? Или в списъка ще са безполезните, както и кадърни велможи , които са реална заплаха за Империята със своите качества ? И нашичкият им е резнал зелките, попаднал в собственият си капан ?
    Оставям въпроса висящ.....
  • 34 Поредните митове и легенди

    2 6 Отговор
    Нищо такова не се е случвало.

    Коментиран от #35

  • 35 Напротив ....

    6 0 Отговор

    До коментар #34 от "Поредните митове и легенди":

    Случило се е и в резултат на това Константин V Копроним е починал от сърдечен удар (инфаркт).
  • 36 бай Даньо

    5 3 Отговор
    Половината български ханове от първата българска държава са свалени и обикновено убити заради предателство към Византия , факт. Падането на България под византийско владичество става като корумпирани феодали доброволно стават васали на Константинопол... Тая треска от националния характер стърчи не от вчера и не само от по популярните истории за предателства от априлското въстание и съдбата на Ботев и Левски ...
    Интересно за първи път чета нещо подобно по темата за пуча в Русия. Аз самия също си смиля че това е постановка. Руснаците вероятно искат да се прегрупират като изтеглят Вагнер от Бахмут и Донбас и ги позиционират по близо до Киев , но го правят някак без да се усетят украинците за истинските им намерения. Вагнер се видя че е най боеспособната част на руската военна машина и ще си починат за малко в Беларус (на 50 км от Киев) и когато се види че укрите подгъват тръгват директно за Киив . Укрите не са дураци но не съм сигурен че нещо ще им помогне като пропадне контраофанзивата, инак 10-20 села ще вземат .

    Коментиран от #40

  • 37 Ще пукна от смях

    5 2 Отговор
    Текстът е прекрасен пример за това как един на пръв поглед добър паралел в събитията може да остане напълно кух, поради привидно сходство! Все пак телериг не е имал на своя страна ФСБ, ГРУ, и още ред информационни служби. Пита се какви шпиони разкри путин по този начин?! Същевременно в резултат на тази операция русия, и путин загубиха много от и без това загубения авторитет на първостепенна сила в сферата на армията и т.н.
  • 38 М Илиев

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "честен ционист":

    Къде сте завършили " колеги " , гледам мнооого ги разбирате нещата
  • 39 Ханджия

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Той":

    В българския препис на Манасиевата хроника ясно се вижда че пише Кроум Князъ.
  • 40 М Илиев

    1 2 Отговор

    До коментар #36 от "бай Даньо":

    Е ти явно си друго ниво вече - професор в СУ , жалко че не си ми преподавал ...язък , ц,ц,ц .
    Дълбоки и пространни познация по българска история - щокиран съм , ще си скъсал студентската книжка ей сегинка
    Само да запитам : как точно си ги съчинявате такива ?
  • 41 Кан Котраг

    7 3 Отговор
    Кога Волжка България ще отхвърли Руското Робство и ще се присъедини към Дунавска България?
    Свобода за Волжка България ,нещастни руски еничари късопишоци!
  • 42 Няма такава измислена титла КАН,

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Той":

    нито Хан. Прав е журналиста. Има кьнАсъ - кьнЕсъ, от 9-и век кьнЯЗъ - кьнЯSъ. Именни-къ на блъгарьски князе, ясно пише за КНАЖЕНИИЕ - КНЕЖЕНИИЕ, изписвани с ЕНсъ - АНсъ (кьнѧζъ). По-късно преминава в кънязъ, кънягиня - кънига. Съкращение кн, кьн, кън от кань - конь, начало, предел, край - АСъ местоимение А СЪлньцето, заменено от А ЗвездЪ, А ДЗвездЪ (SвѣздЪ). Съкращението ЦАР - ЦРЬ идва от ЦЯСАРЬ - ЦЕСАРЬ изписвана с Ят (цѣсарь). Вече християнска, а не езическа титла (А СЪлньцето - АСъ - АЗъ - местоимение). Ето защо титлата е изписвана на гръцки ΚΑΝΑΣΥ, а на латински CANESV. От тракийската кенАС!

    Коментиран от #49

  • 43 КьнЯЗъ се казва

    3 1 Отговор
    ТЕЛЕръгъ! 😉 Имаме и друг, който се казва ТЕРвень (ТЕРвелъ), отново става въпрос за Туръ (див бик), Тир, Таро (таВро), Торо, Терес - ТЕРмили. ТарТар, ТАрТарСтанъ! Тирс - жезъл. ПасТир - пазител на волове, тур, телета, бикове, ИОньци - IOньци - Уньци - млади волове. Вол-га (РА - иТИЛ), вол-гара! 😊

    Коментиран от #45

  • 44 Българин

    6 2 Отговор
    Ако разкараме козяшките, руските, турските, германските и всички други предатели о при нас ще тръгнат нещата. Трябва генерален ресет на държавата
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 смях

    1 0 Отговор
    Пълни глупости!!
  • 47 бай Даньо

    0 1 Отговор
    Константин 5 Копроним тоест лaйнrнoзвани . Велик византйски император , но се нacрaл като го кръщавали та малко му излязло име.
  • 48 Анонимус

    2 0 Отговор
    До покръстването,всички владетели са били "ХАН -КАН (ювиги).За какви князе и царе ми говорите бе,аланкоолу?И то преди 864г?Първия български цар в историята си остава Борис Първи.Толкоз.Всичко друго ви го раждат болните журналистически мозъци.П.п. има един исторически извор "Именник на българските ханове".Айде до.
  • 49 да допълня

    4 1 Отговор

    До коментар #42 от "Няма такава измислена титла КАН,":

    И аз не мога да си обясня кой болен мозък може да нарече "Именник на българските ханове (Канове)" вместо най подходящото озаглавяване "Списк или именник на българските владетели или князе" еднин документ където навсякъде се говори, че тези владетели са князували, а не каносвали или ханосвали. Оределено за всеки е пределно ясно, че това е с цел да се внуши дълбоко в съзнанието на читателя или слушателя лъжата за азиатския произход на българския народ.
  • 50 Гена

    2 0 Отговор
    Ние не сме историк ма че ви споделиме за титола на фатмашките владетели до Симеон Великио! Ниа не сме ги записвале ма ромеите са го изписвале титола ка "канас ю биги" т.е "княз од бога". Както са го човале така и са го изписвале. И после па така- "Од Бога цар на фатмаците".

    Коментиран от #52

  • 51 Драги ми смехурко

    0 0 Отговор
    Нали знаеш че нито Плиска нито Преслав са били столици на нещо освен на себеси (нещо като София и скопие) урбанизирана мега структура има единствено при Асеневци стига с измислиците че всичко стана за подигравка и започнете да си уважавате последните фактически династии до 1730 че Скопие няма да е само в фантазията
  • 52 Кефиш

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Гена":

    Честно ща черпя с узо и малинки и доволна ща станеш