Last news in Fakti

30 Юни, 2023 21:00 3 899 54

Как Байдън прати Путин да губи войната в... Ирак

  • сащ-
  • русия-
  • украйна-
  • джо байдън-
  • владимир путин

Сега остава да се види дали това, че Джо Байдън бърка Ирак с Украйна ще му осигури догодина възможност за още един мандат в Белия дом

Как Байдън прати Путин да губи войната в... Ирак - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентът на САЩ Джо Байдън се подхлъзна във вторник, като заяви, че руският президент Владимир Путин губи войната в Ирак, констатира изданието “Политико”.

Разбира се, че Путин всъщност извършва пълномащабна инвазия в Украйна, а не в близкоизточната страна, в която САЩ и техните съюзници нахлуха през 2003 г. Само че отговаряйки на въпроси на репортери за Путин и бунта на наемниците от “Вагнер”, Байдън заяви: "Трудно е да се каже, но той очевидно губи войната в Ирак".

"Той губи войната у дома и се е превърнал в малък парий по света", добави Байдън. "И не става дума само за НАТО. Не става дума само за Европейския съюз. Става дума за Япония. Това са, знаете, 40 държави", посочи Байдън, имайки предвид опозицията срещу Путин.

Коментарът на Байдън веднага беше подхванат от републиканците и социалните мрежи, които определиха думите му като последния засега от дълга поредица от гафове, направени от президента, посочи Фокс нюз.

В този контекст в Туитър Абигейл Мароне, отговарящата за комуникациите на сенатора републиканец Джош Хоули, написа: „И Байдън очевидно губи войната си със здравия разум“.

Нищо ново под слънцето

Всъщност казаното за Путин и Ирак не е изненада в амплоато на Байдън. Още през 2019 г., малко след като обяви кандидатурата си за президентския пост, “Гардиън” отбеляза, че кандидатът за Овалния кабинет след десетилетия в публичното пространство има ”добре документирана история на объркващи или направо смущаващи гафове и погрешни изказвания”.

„Аз съм машина за гафове“, призна Байдън още преди да спечели изборите, когато го попитаха за потенциалните пасиви на кампанията му. И не се забави да намери в това плюс за себе си: ”Боже мой, какво чудесно нещо в сравнение с човек, който не може да каже истината“, каза той.

Пак по време на кампанията си през август 2019 г. в Айова, когато говори за образованието, Байдън каза, че “бедните деца са също толкова интелигентни и също толкова талантливи като белите деца“. Всъщност думите бяха изречени на събитие, организирано от Азиатската и латиноамериканската коалиция в Де Мойн, припомня “Ню Йорк таймс”.

Си Ен Ен припомня два други от по-свежите “подвизи” на Байдън.

Говорейки на конференция в Белия дом за глада, храненето и здравето през септември 2022 г., Байдън се опита да изтъкне присъствието на конгресмена Джаки Валорски – въпреки факта, че републиканецът от Индиана беше загинал при автомобилна катастрофа в началото на август.

През април 2022 г. пък Байдън обърка публиката, когато посегна сърдечно да се ръкува с въздуха, след като изнесе реч в Грийнсбъро, Северна Каролина. Кадри от случилото се заляха социалните мрежи.

През юни т.г. президентът на САЩ направи изказване, в което се съдържаха действително “мащабни” планове, по време на годишната вечеря на Лигата на избирателите за опазване на околната среда, писа сп. “Форбс”. Според официалната стенограма на Белия дом президентът Байдън е отбелязал: "Имаме планове да построим железопътна линия от Тихия океан до Индийския океан. Имаме планове да построим в Ангола една от най-големите слънчеви електроцентрали в света. Мога да продължа, но няма да го направя. Излизам извън сценария. Ще си навлека неприятности."

След обърканите думи за Путин и Ирак според “Дейли мейл” става дума само за последният от поредицата гафове за осемдесетгодишния президент и за това, че “ все повече и повече гласоподаватели се тревожат за способността му да управлява, особено във връзка с предстоящите президентски избори през 2024 г.”

Ирак определено присъства в съзнанието на Байдън натрапчиво – и през есента на миналата година президентът на САЩ подмени Украйна с близкоизточната страна и се обърка, когато обсъждаше въздействието на войната на Русия срещу Украйна върху инфлацията, писа сайтът “Марка”. Тогава Байдън каза: „Инфлацията е световен проблем в момента поради войната в Ирак и въздействието върху петрола и това, което Русия прави“. Осъзнавайки грешката си, той се оправда с това, че мисли за Ирак, защото там загинал синът му. Само че… Само че синът на Байдън не загина в Ирак, където служи в армията няколко години. Той всъщност почина в САЩ в Мериленд от мозъчен тумор няколко години след окончателното си излизане от армията…

Това беше преди година. Но сега Ирак пак дойде на мястото на Украйна. Времето ще покаже доколко близкоизточната страна трайно е заменила в съзнанието на Байдън Украйна. И за какво всъщност той адмирира противопоставянето на Запада срещу Русия.

Байдън не е единственият, който прави гафове

Всъщност Джо Байдън не е самотен сред обитателите на Белия дом, който прави погрешни изказвания, особено когато излиза от сценария. Имало е безброй пъти, когато бивши президенти са казвали неща, след което почти сигурно са искали да могат да върнат думите си назад.

Вероятно скандално откровената реплика на президента Ричард Никсън "Е, когато президентът го прави, това означава, че не е незаконно“, е норма, стига стореното да не стане известно на обществеността.

Джералд Форд вероятно е съжалявал, че заяви: "Няма съветско господство в Източна Европа“, доколкото тази фраза по време на президентски дебат с тогавашния кандидат Джими Картър, по същество унищожи доверието във външната политика на Форд и със сигурност допринесе за загубата му на изборите през 1976 г.

Едва ли може да се приеме, че става дума за технически гаф, когато президентът Роналд Рейгън се “пошегува” по време на проверка на микрофона, заявявайки: „Мои съграждани американци, имам удоволствието да ви кажа днес, че подписах закон, който ще обяви Русия извън закона завинаги. Започваме да бомбардираме след пет минути."

Сега остава да се види дали това, че Байдън бърка Ирак с Украйна ще му осигури догодина възможност за още един мандат в Белия дом. Вероятно това ще зависи от изхода на войната…в Ирак?...в Украйна?

Пламен Йотински, БТА


Поставете оценка:
Оценка 4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    10 34 Отговор
    байдън много му се спи-оставете го/ с такъв противник като РФ , само дремещи ще има

    Коментиран от #33

  • 2 Хасковски каунь

    61 4 Отговор
    Путин не бърка.
  • 3 Хи Мен

    111 3 Отговор
    Не е смешно, трагично е. Заради тази мумия умират хора

    Коментиран от #46, #47

  • 4 Калпазанин

    64 1 Отговор
    И байдън губи войната със здравия разум ми бе достатъчно от статията, тези които са го назначили онези под сянката с печатницата и те го знаят. Въпроса е колко ще издържат да не излязат от нея че да се свършва по бързо

    Коментиран от #48

  • 5 Град Симитли

    73 0 Отговор
    гого лозанов пак ще побеснее, като прочете това:))
    И ще обяви БТА за филиал на ТАСС.....

    Коментиран от #53

  • 6 Феникс

    56 1 Отговор
    То в дебелариума всичко е възможно, от доста време там няма нормалност и човешки ценности! Дълбоката държава и мумия би сложила стига тя да е добре рекламирана и хората да я приемат! Просто си гонят целите сатанистите, дядото е просто инструмент!
  • 7 Уса

    55 1 Отговор
    Според законите и разпоредбите на американските социални медикейт и медикеър,Байдн е в тежка деменция и не може да получи домашни грижи.Такива хора ги пращат в старчески домове за бедни или богати,където работят основно черни.Да бъде президент е подигравка с целия свят
  • 8 БАЙ КУРТИ

    39 0 Отговор
    Оставете мумията да остане със мечтите си. Въпреки че се мисли за фараон и колкото и да му говорят, че е безсмъртен , все някога идва краят/ щом взе да говори със починали на пресконференциите. ПАЗИ Боже
  • 9 РЕАЛИСТ

    43 2 Отговор
    Когато американците разбраха , че Рейгън е имал деменция докато е бил президент, се ужасиха , че човек който ме е с всичкия си е бил in charge на червения бутон. Сега всички са свидетели , че Байдън не е добре, с от Гардиън се разбира, че си е бил такъв още като кандидат за президент. Не искат смяната му , щото оная кобила Камала Харис не е болна , но е тъпа и сама си призна, че е пушила канабис.
  • 10 Ерор 404

    42 1 Отговор
    Преди началото на войната Лиз Тръс беше подиграна от руското външно министерство, след като каза, че Обединеното кралство ще изпрати помощ на "нашите балтийски съюзници отвъд Черно море", визирайки съвсем погрешно Украйна. .....без коментар
  • 11 Наблюдател

    44 2 Отговор
    Недейте това е лидера на "свободния свят"и....соросоидно повръщано.
  • 12 Ерор 404

    34 1 Отговор
    Руският външен министър Сергей Лавров е попитал гостуващата си британска колежка Лиз Тръс дали тя признава руския суверенитет над Ростовска и Вороженка област - два региона в южната част на страната, където Русия е увеличила военните си сили, съобщи Ройтерс.
    Според изданието Тръс отговорила, че Великобритания никога няма да признае такова нещо, и се наложило тя да бъде поправена от британския посланик.
    След това, в интервю за друг руски вестник - РБК, британската външна министърка казала, че погрешно е помислила, че руският й колега говори за Донецка и Луганска област в Украйна
  • 13 РИТОРИЧНО🤔

    3 27 Отговор
    ЧИЧО БАЙ ДЪН...С „ДЕМЕНЦИЯ”??!!...
    АМА ПУ.ИН ОРИГИНАЛ...„С ВСИЧКИЯ ”СИ
    ПРАТИ ВОЙСКИ И БАНДИТИ В УКРАЙНА🤔
  • 14 Ерор 404

    35 1 Отговор
    "Повечето от половината жени в моята администрация са жени". Това безумие в стил Божинката изрече наскоро не кой да е, а американският президент Джо Байдън. Властелинът на Белия дом стори това по време на своя реч, а какво точно е искал да каже остава загадка.

    Коментиран от #36, #37

  • 15 Ерор 404

    34 1 Отговор
    Нов трагичен гаф на Байдън хвърли американците в размишление.
    Поредна грешка на президента на САЩ Джо Байдън, този път по време на срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Пномпен, се превърна в медийна новина, предаде Франс прес.

    "Бих искал да благодаря на премиера за лидерската роля, която играе Колумбия като председател на АСЕАН", заяви Байдън при откриването на срещата на върха на АСЕАН в камбоджанската столица, седнал до премиера на Камбоджа Хун Сен. Всъщност Камбоджа е ротационен председател на АСЕАН, а Колумбия дори не членува в групата, предвид факта че част от съвсем друг географски регион на света.
  • 16 Ерор 404

    31 2 Отговор
    Джо Байдън направи грешка в ключов момент по време на речта си за състоянието на съюза, наричайки украинците "ирански народ", като същевременно се стремеше към вдъхновяващ момент на подкрепа срещу руската агресия.

    "Путин може да обиколи Киев с танкове, но никога няма да спечели сърцата и душите на иранския народ", каза Байдън след неловко бавно пляскане.
  • 17 Ерор 404

    32 2 Отговор
    По-рано Бербок каза на панелна дискусия на Мюнхенската конференция по сигурността, че вярва, че Москва може да се обърне на 360 градуса и да направи целия свят щастлив.

    Министърът не е взел предвид, че в кръга има 360 градуса, така че използването на този израз в реч означава пълен завой и връщане към мястото, откъдето е взето обратното броене.

    "Много е смешно, че такива невежи управляват Европа. Аналена Бербок каза, че ще се радва, ако Москва промени позицията си на 360 градуса", написа Медведев в Twitter.

    Коментиран от #38

  • 18 Жалка работа

    44 2 Отговор
    В сравнение с Вл.Путин,този и за козар не става.
  • 19 Последния Софиянец

    3 26 Отговор
    тьотааа, крадефффф сжбакиии, где мой копейки
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Да, бе

    21 3 Отговор
    Най-"великата" държава с най-несъстоятелният "вожд", Падащият по стълби от крадящото племе на Шушумигите...

    Коментиран от #27

  • 25 Тъй, тъй

    25 1 Отговор

    До коментар #23 от "Реалист":

    Всички кофи са узурпирани от центаджийски грантаджии, даже не ядат разделно, толкова са гладни.
  • 26 Артилерист

    27 1 Отговор
    Какъвто е Байдън такива са и американците-те си избират такива президенти, те са съгласни огромната им армия да води войни навсякъде по света, те не протестират срещу несметните суми за военни разходи...

    Коментиран от #28

  • 27 Бай Джо е за смяна .

    0 25 Отговор

    До коментар #24 от "Да, бе":

    И ще бъде сменен.И Америка пак си остава световната суперсила Свръхбогата и свръх мощна във военно отношение

    Коментиран от #39

  • 28 В Русия

    0 14 Отговор

    До коментар #26 от "Артилерист":

    Много протестират .Особено през последната година.
  • 29 мумията,

    19 0 Отговор
    олицетворение на злото просто е замръзнала в година 2003
  • 30 бай Даньо

    1 17 Отговор
    Гафовете на Байдън не са нищо. Виж гафа на Тръмп че е президент на африканска държава и може да управлява по същия начин няма да му се размине без затвор ...
  • 31 Артилерист

    28 0 Отговор
    До коментар 28 от "В Русия"
    Статията е за Байдън, който е допуснал поредния деменционен гаф. Байдън е със силно напреднала деменция, но е ПРЕЗИДЕНТ на САЩ и е избран за такъв от американците. САЩ са ХЕГЕМОНА, управлявал доскоро света чрез войни със съгласието на американците. Какво неясно има в това? В Русия има стотици НПО на американска издръжка. Наскоро имаше протест на едно такова НПО, което по същество подкрепяше войната на американците в Украйна срещу Русия чрез укронацистите. Задавам ти прост въпрос: има ли страна в света, която е изразила несъгласие със САЩ и последните да не са организирали там протести, цветна революция или война за смяна на властта й?
  • 32 джо изкуфелият

    17 0 Отговор
    Тоя изкуфелият престъпник забравя това което е казал преди 20 минути.
  • 33 Смотльо,

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Приличате си с Байдън ,само че неговото е от старост ,а твоето е страшно .Нарича се промиване .
  • 34 Уве Зелер

    22 0 Отговор
    Джо Байдън не може да прати никого никъде, поради простата причина, че няма нужната подготовка. Още края на 80-те самите американци го усмихваха като некадърник и шут. Правете смекта до какво падение са стигнали щом го избраха за президент. А какво е по-лошо от некадърник? - Дърт некадърник!
  • 35 Тоя сложи Бай Тошо

    13 1 Отговор
    В джоба си по тъпизми. Ако всичко това е истина което е изплямпал бог да е на помощ на света, кои са на кормилото.
  • 36 Що бе, има и жени които са мъже

    16 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ерор 404":

    А и мъже които са жени в неговата администрация. А и в повечето администрации.
  • 37 е па

    10 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ерор 404":

    може и да е така, то при тях има жени, има и такива, които си мислят, че са жени, та Джо може и да е казал как стоят нещата.
  • 38 Не е хубаво така

    4 9 Отговор

    До коментар #17 от "Ерор 404":

    Да се подиграваш на старите и болни хора. Този е набор с баща ми и акъла им горе долу същия, не ти го пожелавам.

    Коментиран от #45

  • 39 Свръхбогата от какво?

    19 0 Отговор

    До коментар #27 от "Бай Джо е за смяна .":

    От производство на какво? От износ на промишлени продукти ли? Освен оръжия които продава на страни където е разпалила войни. От печатане на хартийки без покритие, почти като в БГ през 90те години. От емитиране на дълг?
  • 40 Естествен Интелект

    11 0 Отговор
    Докато не си е забравил подписа е ок. Ако нареди атака над Франция ще стане интересно - де Филипини, де Франция - близо са.
  • 41 Рослямист

    0 4 Отговор
    Питайте Путин за жабата или за резиновата попа.

    Коментиран от #43

  • 42 Цензура

    12 0 Отговор
    Най-голямото падение на САЩ - президент, който не стига, че е узурпатор, ами е и олигoфрeн !!! Това ли жaлко нищoжество нарича Путин "малък парий"? Да напомням ли как Путин го посрещат по света като император, а байдън - като нахален прoсяк? В СА как го посрещнаха?
  • 43 Естествен Интелект

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "Рослямист":

    Зарежи щуротийте- Пацо още рИве при последното питане. Ходи на кръчма, тука няма да се омъжиш. :)))))
  • 44 Zа родину

    6 0 Отговор
    .луд си е тоя
  • 45 Само питам

    5 0 Отговор

    До коментар #38 от "Не е хубаво така":

    Баща ти президент на някоя фирма ли е?Поне е президент на нещо,нали?
  • 46 Хахахаха

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хи Мен":

    Обичам Бай Дън, ежедневно прави смешки и ме развеселява! Весел смешен , абе готин пич!
    Хубаво е че не му дават и нокторезачка!
  • 47 Цру

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хи Мен":

    Ами това е целта на мероприятието!
  • 48 Българин

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Калпазанин":

    Бай Дън загуби войната и от стълбите
  • 49 Пасъмас

    0 13 Отговор
    Попадна Путин във капана, на собствената тъпота.
    Заложен хитро във Украйна, дори без никаква храна.
    Настъпвал беше таз мотика, в чукарите на Афганистан.
    Но късоглед бе той и не предвиди, че друга сложил му е Чичо Сам.
    Настъпи смело с двата крака, мотиката от грешната страна.
    А дръжката подскочи живо, и тресна го по голата глава.
    Попаднал в плен на своето величие, Джуджето продължи напред.
    Макар че вече и Всевишния, на мислите не може да му сложи ред!
    Поставен в пълна изолация, със санкции във всеки джоб.
    Дори във Кремъл се заключва, и проверява всеки гардероб.
    Вратите на Европа се затръшнаха, светът оказва се не е голям.
    А Олигарсите ревниво чакат, кога ще свърши този срам?
    Полезен ход за Путин няма, а негов ред е да играй.
    Че генерали вече не останаха, пионките предават се комай!
    Резето хлопна зад Русия, и няма връщане назад.
    Напред се очертава блато, ще трябва да се гази май!
  • 50 АУУУУУ

    1 9 Отговор
    КОПЕЙКИ......БАЙ БАЙДЪН НЯМА ДА Е ПРЕЗИДЕНТ......НИТО ПЪК БАЙ ТРЪМП....НО АКО СИ МИСЛИТЕ ЧЕ СЛЕДВАЩИЯ АМЕРИКАНСКИ ПРИЗИДЕНТ НЯМА ДА ДОВЪРШИ ЗАПОЧНАТОТО...ДА РАЗРУШИ РУСИЯ......ЗНАЧИ ОЗНАЧАВА ДА ВЯРВАТЕ ЧЕ ХАМЪРЪТ НА КОСТЯ Е НАЙ-РУСОФИЛСКАТА КОЛА .........🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 51 Ще го изчегъртват

    6 0 Отговор
    Ясно е че подготвят заместник на Байдън, след като "демократични медии" като Политико, които преди това му пееха хвалебствени химни, сега го критикуват. Заместника ще е мазно-арогантния Гавин Нюсъм.
  • 52 Ужас

    7 1 Отговор
    Да не помниш кога, къде и от какво е умрял сина ти!!!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Сатана Z

    0 0 Отговор
    Какъв мандат бе?Бидона няма да докара дори до изборите.