Last news in Fakti

3 Юли, 2023 13:00 1 672 23

ПП и ГЕРБ разиграват държавата на покер

  • бойко борисов-
  • герб-
  • пп-
  • правителство-
  • парламент

С боричкането си за постове партиите съвсем ще продънят едва кретащите парламент и правителство

ПП и ГЕРБ разиграват държавата на покер - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няма и месец, откакто управлява кабинетът „Денков-Габриел“, и така очакваната политическа стабилност, която ни обещаваха десните и герберите, все така липсва. Точно затова всички трябваше да преглътнат поредния „исторически компромис“ - за да се прекратят раздорите, да се установи трайно правителство и да започнат реформите. Кабинетът е налице, парламентът (все още) е тук, но нещата пак не вървят наникъде.

Това коментира за в. "Сега" Людмил Илиев.

Но трябва да се признае - поне едно нещо, обещано от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС – че няма да станат приятели, се спазва упорито. Политиците от двете фракции са се хванали за гърлата и не минава ден, в който да не стискат малко повече, вместо да отслабват хватката, в която се държат едни други. Затова кабинетът все още остава недовършен – не са назначени всички зам.-министри, нито областните управители. Затова Народното събрание не може да заработи нормално – парламентарните комисии нямат избрани шефове (освен правната), дори и конституционната комисия, която уж трябва да бъде във фокуса на реформистките усилия на мнозинството (каквото и да разбираме под това), ще се попълва наново.

Всичко това не се случва заради някакви дълбоки принципни различия между двете водещи политически сили. С принципите и морала се приключи, когато се създаде (де факто) коалицията между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, крепяща новото правителство. Който е очаквал борба със статукво и разни корупционни модели, може да забрави за това. Сега битката е само за едно –

кой ще отхапе по-голямо парче от властта,

за да прави назначения, да разпределя пари и да диктува политики.

Тук десните се намират в по-добрата позиция. Така е по една проста причина – те държат правителството. Кабинетът „Денков-Габриел“ се състави с мандата на ПП-ДБ. Съгласно първоначалната уговорка с Бойко Борисов ГЕРБ-СДС получи само едно гарантирано място – на вицепремиер и външен министър, заето от Мария Габриел, и обещанието, че девет месеца по-късно тя ще се смени с Денков начело на правителството. Такава беше сделката, която лансираше Борисов още при първия мандат – ще се откаже от министри, само и само държавата да има редовен кабинет, в който герберите да разполагат със символично присъствие, колкото да се отчете, че бяха първи на последните парламентарни избори.

Много бързичко, след като заработи кабинетът, обаче герберският вожд се усети, че десните измъкват твърде много от сделката. Повече, отколкото той самият е бил склонен да даде. Хвалеше се, че не се интересува от министри, но не е казвал подобно нещо за директори, председатели, управители, малки и големи началници на какви ли не други държавни структури. От десницата обаче също живо се вълнуваха от тези постове и не показваха склонност да ги споделят.

Наше си е правителството, наши са постовете да си ги раздадем

– такъв е принципът, следван особено от ПП, на които не им мигваше окото да вкарват свои кадри, където им харесва. Първият пример беше триумфалното връщане на Румен Спецов в НАП и на Павел Тонев в митниците, назначени отново по желание на финансовия министър и съпредседател на ПП Асен Василев. После дойде гръмовният скандал около избора на български представител в Европейската банка за инвестиции – пост, който ПП се опита да даде на Виолета Лорер, съпругата на бившия министър и настоящ депутат от партията Даниел Лорер. Василев, който и тук изигра основната роля, беше принуден да оттегли номинацията ѝ – прекалено много шум и възмущение се надигнаха (самият Василев небрежно коментира, че е много шум за нищо). Но вероятно за компенсация съпругът беше определен за кандидат за български комисар. И тъй като герберите също излъчиха претендент, а правителството не посмя да пресее кандидатите, България се докара до фрапиращата ситуация да изпрати двама човека да се борят за мястото в Брюксел. Също както някога имахме двама кандидати за генерален секретар на ООН и не спечелихме нищо. Тук постът поне е гарантиран за единия, но срамът от това, че оставяме на Брюксел да си избере човек, е направо смазващ.

Всичко това кара Борисов направо да беснее.

Водачът на герберите разбра, че от бясното разкъсване на баницата накрая за неговата партия може да останат само дребни залчета. Затова започна да громи всекидневно новите си партньори, че и публично да огласява предстоящи назначения – като обяви, че депутатът от ПП-ДБ Петър Петров е подготвян за шеф на ДАНС. Това обаче не стигна, за да поеме контрола над кадровата въртележка, както му се искаше. Затова започна да подлива вода на десните в парламента, където и когато може.

В Народното събрание ситуацията не е като в кабинета. В него десните са малцинство – имат едва 1/4 от депутатите. Герберите също разполагат с толкова, но не се свенят да се съюзят с останалите формации, когато счетат за необходимо, и да заработят срещу десницата, която уж им е съюзник. Така се получават прословутите „плаващи мнозинства“, заради които десницата в момента плаче с крокодилски сълзи.

Типичен пример за тази ситуация стана приемането на новия антикорупционен закон, който, наред с правосъдната реформа, е сред най-приоритетните за ПП/ДБ проекти. Тяхното предложение обаче пропадна на първо четене, след като го отхвърлиха всички останали формации. А това на герберите се прие (с гласовете на ДПС, но и на десните – факт, който в момента те премълчават). Вероятно така ще стане и на второ четене. После бяха одобрени правила за избор на шефове на ключови институции, като БНБ, НЗОК и Сметната палата, които дадоха едва 7 дни срок за номинации – крайно неблагоприятно за десницата, на която, заради нейната къса резервна скамейка с кадри, ѝ трябва повече време.

Тогава ПП и ДБ разбраха, че Борисов смята активно да използва парламента и „плаващите мнозинства“, и предявиха ултиматума си - или спирате да ни искате квоти във властта, или подаваме оставка. Това едва ли е нещо повече от блъф, тъй като десните имат много повече да загубят от герберите при нови предсрочни избори. Борисов го знае и, вместо да подаде на заплахата, отвърна с контапредложение – да се сключи писмено коалиционно споразумение. С това на практика иска

да си гарантира, че ще получи парчето от властта,

за което смята, че му се полага.

Сега предстои дълго надлъгване, докато двете фракции се опитват да се надхитрят една друга. Лошото е, че заради боричкането им отново се озоваваме в ситуация, при която държавни институции се настройват едни срещу други – този път контролираното от ПП-ДБ правителство срещу доминирания от герберите парламента. И това става за сметка на работата, която трябва да се свърши – както, когато десните обявиха ултиматума си и отказаха да влязат в залата на Народното събрание. Утре може герберите да решат да им го върнат, като направят някакъв трик на правителството. Институциите и без това едва кретат. Съвсем малко им трябва, за да се продънят съвсем.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боко

    16 0 Отговор
    така е свикнал от години ! Картажия , а как само лъжееееее . Но сега няма да му пуснат аванта !
  • 2 Псевдоним

    9 0 Отговор
    Данчо Ментата е крупието.
  • 3 Американското посолство

    15 0 Отговор
    посолство създаде недосегаемата политическа мафия в България още с Доган и кадрува над 30 г. Записът на ПП ДБ го потвърждава.
  • 4 ИСТИНА Е

    12 0 Отговор
    Тулупа на снимката народа скоро ще го съди а не ВСС. !!
  • 5 Читател

    14 1 Отговор
    Партия на Прахостниците- ПП,отивате в небитието,защото излъгахте 620.000 българи.Най голяма и разбиваща вина за дереджето на "Промяната" има К.Петков.

    Коментиран от #10

  • 6 Хасковски каунь

    9 0 Отговор
    Така става при скопена армия - разиграване държавата на покер.
    Де да беше Бай Добри.... Такова цакане щеше да им направи,че щяха да изчезнат от тестето карти

    Коментиран от #11

  • 7 НАГЛОСАКСА

    9 1 Отговор
    Такива са питомците ни
    че с парите за самолетите щяха да могат да се удвоят пенсиите за 25 години
    да не ви притеснява
    Останало е малко неоглозгано от посолството затова се боричкат за какото е паднало под масата
    кът оглозгахме банановата ви република
    А те бързат защото грохота на веригите на руските танкове дет идат предвещава скорошно правосъдие
    и трябва да бягат при нас
    а ние няма да ги сложим да управляват и стадо крави щото ще го окрадат
  • 8 Фондацията

    3 4 Отговор
    Още един познавач се изказа. Добре е Факти преди да публикува да пита кой плаща на изказващия.
  • 9 НАБЛЮДАТЕЛ

    3 7 Отговор
    Не видях никъде автора на медийната помия, а кой плаща си личи от стила на медията. Червените мутромилионери не им пука за народонаселенито тук. Банковите им сметки и вече бизнесите се поизнесоха. Сеха на ред са дечицата на партийните лапачи , да се дозаметат следите и нека си пооткраднат от остатъците, наши момчета са все пак, деца на верни другари / сега като прилапаме и София, другото е лесни /
  • 10 Но комент

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "Читател":

    Пич, безсмислената омраза не помага никому, дори и на теб.

    Коментиран от #13

  • 11 Бат Мишо

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хасковски каунь":

    Како приказваш при Бай Добри още на 3 тата седмица щяха да са в колонката на весник Работническо дело на послесната страница д изпълнените присъди
    и Боко Чекмеджето и Кирчо и Кокорчо и щяхме да маршируваме в Скопие още 2012
  • 12 лейдис енд

    6 0 Отговор
    джентълменс - ай ем ол ин, ол е целият, ин е вътре
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Бат Мишо

    5 1 Отговор
    Е ко предлагаш , човека да гледа как хора със 7 % одобрение от народа, са се долазили до власт и се боричкат за кокали останали неоглозгани от годините пълнене на чекмеджета
    И ДА ИМ СЕ РАДВА ЛИ ПРЕДЛАГАШ и да им мълчим
    ЗНАЕШ ЛИ ЗАЩО ФРАНЦИЯ Е НОРМАЛНА ДЪРЖАВА и бягате там
    ЗАЩОТО НЕ ВИ СТИСКА ДА НАПРАВИТЕ ТОВА КОЕТО СТАВА ТАМ СЕГА КАТО СЕ ОКЪКАТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ

    Коментиран от #16

  • 16 Бат Мишо

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Бат Мишо":

    Истината е че единственния начин руските танкове да имат работа тук е продължаването да пращаме оръжие срещу тях
    и да изметем боклука от властта който измами избирателите си и го прави НАБУТВАЙКИ НИ ВСЕ ПО БЛИЗО ДО ВЕРИГИТЕ и удари по промишленоста и инфраструктурата ни
    НАТО вското ПВО колко спира руски ракетни удари по електроцентрали и заводи и градове
    Е ОЧЕИЗВАДНО В УКРАЙНА - напрао и изкъртиха мифките и цялото НАТОВСКО ПВО
    СГЪВАТ ГО И ГО РАЗГЪВАТ КЪТ ЛАКЪРДИЯ НА ЦИГАНСКА СВАТБА
    и нато НЯМА НИКАКВИ АРТУМЕНТИ освен да се вайка и да погребват младите украинчета
    Това обясняваме от Възраждане

    Коментиран от #17

  • 17 Бат Мишо

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Бат Мишо":

    Нали някъде дълбоко в промитите ви от пропаганда евроатлантически мозъци
    се прокрадва мисълта че тес 30000 орки убити с наще оръжие имат 139 МИЛИОНА РОДНИНИ
    и арсенал дето ще ни върне В КАМЕННАТА ЕРА
    или до последно кът малоумния Десен Сектор ще убивате орки нярвайки на кураторите от посолствоТО
    ЧЕ ЩЕ НИ СЕ РАЗМИНЕ че орките ги е страх от НАТО че са безпомощни че правят самовари
    .....не помня нататъка сички пасквили на Гъобелсовата пропаганда , кой от кой ПО ТЪПИ и нелепи
    СЪВСЕМ ОЧЕВАДНО ИНДИЯ И КИТАЙ ЗАЕХА СТРАНА В ИЗГРЯВАЩАТА 3 та СВ
    СТРАНАТА НА СЪЩИТЕ ТЕЯ ОРКИ ДЕТ УБИВАМЕ С НАШЕ ОРЪЖИЕ
    и светлината в тунела дет се задава и ви показват от посолствоТО НЕ Е НА КРАЯ НА ТУНЕЛА И ВОЙНАТА
    А НА ИДВАЩИЯ НАСРЕЩА ВЛАК -
    ОЩЕ ПО ГОЛЯМА ВОЙНА на която това в Украйна Е САМО НАЧАЛОТО
    и ВСИЧКИ ЩЕ СИ СПОМНЯТ КАК СМЕ ГО РАЗПАЛВАЛИ И УБИВАЛИ ОРКИ НАКРАЯ
    и пак ще осъмнем разграбени от съседите си Македония Сърбия и Турция - все руски съюзници

    Коментиран от #18

  • 18 Бат Мишо

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Бат Мишо":

    Тук е момента да ви напомня че ЕДНИ ДЕТ ВЯРВАХА НА ПОСОЛСТВОТО - Азов , Десен сектор и тн
    и убиваха орки УЖ БЕЗНАКАЗАНО из Донезк и Луганск от 2014
    СКОРО ИМ СТРУВАХА 1 година и майките им ходят в черно
    И шефа им Берданов интервютата му са САМО НА ЗАПИС 5та седмица
    откак 1 калибър влезе в централата на украинското разузнаване през прозореца - видимо насочван към конкретен прозорец от агент на място с целеуказващ лъч
    ЩОТО ПРОЗОРЕЦА БАШ НА БУДАНОВИЯ КАБИНЕТ СЛУЧАЙНО за да 1000 0000 00000 % дигурно че ще го налапа правилния човек калибъра а не пешките

    Коментиран от #19

  • 19 Бат Мишо

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Бат Мишо":

    Супер калпави и нелетящи и неточни тес руски ракети ...... и стари стари
    ПРИКАЗВАЙТЕ СИ НЕ МИ ПРЕЧИТЕ помня ви пасквилите колко са калпави руските оръжия как Пейтриот ги разбива унищожава как не излитат не уцелват
    АМА ПРЕЗ ПЕЙТРИОТА УЦЕЛИХА НА ОВЦАТА ОКОТО
    - НА БУДАНОВ УСТАТА - 3 ти горен в дясно ЗАДНАТА ПЛОМБА му подновиха БЕЗ ДА ГО ЗАБОЛИ
    и ся интервюта без дата консерви и жив е той жив е там на балкана в нов кавър хъхъхъхъхъхъ

    Коментиран от #20

  • 20 Бат Мишо

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Бат Мишо":

    СИГУРЕН СЪМ ЧЕ Е ЖИВ
    как няма да е жив , като гледах в тубата как ГРУ доложи на пУТИН ЗА ЛИКВИДАЦИЯТА МУ
    показаха и снимка от спътник на сградата
    ЧЕ ТО НЯМА 4 ти етаж тая сграда, а кабинета на Буданов е бил на 4 етаж как ще го убият
    ПАК РУСКИ ПАРТЕНКИ и фалшива пропаганда хъхъхъхъхъхъъххъъх
    орките са снимали някаква друга сграда дет на 3 етажа
  • 21 Веселяка

    0 4 Отговор
    Аз гласувах за русофилите и Волен само за майтапа 🤪 иначе въобще не ми дреме 😆 разбрахте ли, шматки 🤣
  • 22 Артилерист

    1 0 Отговор
    Людмил Илиев е добър журналист. Преди време четях този вестник, даже си го купувах, заради "Наблюдател", колумнистите, шах-задачите, Миряна Башева и сатирата накрая, но след кончината на Миряна и спиране колонките на Димитри Иванов и Калин Донков, чорбаджиите на вестника обърнаха курса на атлантически-то си е тяхна работа-но е моя дали ще ги чета! Та, Илиев добре е описал уж дърленето на партиите на войната- за него е важно да не се изтърве и да критикува за нещо американците. Всъщност за партиите в парламента ще използвам известна метафора-те са като паяци в буркан: ще се нападат, ще се изяждат, но оцелелите ще са там, докато американците не им отворят капачката. И, разбира се и те, и правителството, ще правят каквото им нареди посолствоТО. Впечатли ме и снимката с външния вид на харесвания от над 700 000 българи! За това, че е възпитаник на комунистическа школа, а в демокрацията-мутра, вече сме говорили...
  • 23 Самарин

    1 0 Отговор
    Банкята няма официално искане в НС да му се отнеме имунитета. Този, за пореден път, излъга българите, които наивно подхождат към корумпираните и лъжците. Простия народ, е като пластелин в ръцете на олигарсите.