Last news in Fakti

3 Юли, 2023 12:00 1 502 3

Посланикът на Грузия Н.Пр. Отар Бердзенишвили пред ФАКТИ: Отношенията между нашите народи датират от векове, задълбочават се и укрепват

  • грузия-
  • българия-
  • посланикът на грузия -
  • н.пр. отар бердзенишвили-
  • бачковски манастир-
  • изложба „съкровище“-
  • величкия епископ сионий -
  • велбъждския епископ исаак-
  • икони

За българските ни приятели , както и за нас това събитие е една невероятна възможност да се върнем към древността и да минем през вековете проследявайки как нашите два народа са вървяли заедно във вярата, как двата народа са си сътрудничили и как винаги сме отбелязвали нашето искрено приятелство, датиращо от векове, каза посланикът на Грузия

Посланикът на Грузия Н.Пр. Отар Бердзенишвили пред ФАКТИ: Отношенията между нашите народи датират от векове, задълбочават се и укрепват - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Уникални грузински икони бяха изложени в Бачковския манастир като част от кратковременната изложба „Съкровище“, пристигнала у нас специално за откриването на каменната плоча на ктиторите и основатели на светата обител Григорий и Абасий Бакуриани.

Празникът започна с тържествена литургия, която отслужиха Техни преосвещенства игуменът на манастира Величкия епископ Сионий и Велбъждския епископ Исаак – втори викарий на Софийския митрополит и наместник на Кюстендилската духовна околия заедно с Негово високопреосвещенство грузинския владика Андрей, митрополит на Гори, пристигнал у нас начело на духовна делегация специално за тържественото събитие. По този повод разговаряхме с посланика на Грузия у нас Н.Пр. Отар Бердзенишвили

- Ваше Превъзходителство, разкажете ни повече за това забележително събитие с участието на Грузия, на което домакин беше Бачковския Манастир?

- Благодаря Ви за проявения интерес. Това беше едно наистина забележително събитие за всички нас, не само за грузинския народ и представители на Грузия в България, но и за хората от село Бачково, за Бачковския манастир и за цялата област Пловдив, дори. Това е един общ празник за нашите два народа. Доста се изговори за българо-грузинските отношения, а те както знаете датират от много древни времена, тъй като Бачковският манастир е строен от грузинци. Както е известно, Бачковският манастир „Успение на Пресвета Богородица”, е основан през 1083 г. от севаст Григорий Бакуриани по времето на византийския император Алексий І Комнин. По онова време областта е част от Византийската империя и принадлежи на Григорий, който е и близък приятел на императора. За съосновател е приет и брат му Абасий, завещал значителни суми и имущество за строежа на манастира. В памет на основателите на Бачковският манастир открихме паметна плоча в Бачковският манастир. Тържествената церемония бе съвместна инициатива на която присъстваха посолството на Грузия представителите на Българската Православна църква в лицето на Техни преосвещенства игуменът на манастира Величкия епископ Сионий и Велбъждския епископ Исаак – втори викарий на Софийския митрополит и наместник на Кюстендилската духовна околия заедно с Негово високопреосвещенство грузинския владика Андрей, митрополит на Гори.

- Освен откриването на паметната плоча открихте и изложба на реплики на древни грузински икони. Нещо повече за тази инициатива?

- Да, това е още едно забележително събитие което е част от този проект и се осъществи с помощта на Националния музей на Грузия. Изложба „Съкровище“, пристигна специално за откриването на каменната плоча на ктиторите и основатели на светата обител Григорий и Абасий Бакуриани. Донесена е една уникална експозиция на традиционната грузинска иконопис, която датира от изключително древни времена. На изложбата са показани 33 реплики на грузински икони от нашия национален музей на Грузия. Това е втората страна в която се показва тази изложба.

За българските ни приятели , както и за нас това е една невероятна възможност да се върнем към древността и да минем през вековете проследявайки как нашите два народа са вървяли заедно във вярата, как двата народа са си сътрудничили и как винаги сме отбелязвали нашето искрено приятелство, датиращо от векове. Аз, като посланик на Грузия в България, ще дам всичко от себе си за да задълбоча и укрепя тези прекрасни взаимоотношения между грузинския и българския народ. Ще има и други проекти, които да задълбочават и укрепват историческите взаимоотношения между нашите две страни – Грузия и България.

- Ваше Превъзходителство, какво е Вашето пожелание към всички проявили интерес към изложбата на грузинските икони, към българските ви приятели?

- Да укрепваме и задълбочаваме нашите исторически отношения. Бих искал да допълня, че откриването на паметната плоча и показването на тази уникална експозиция от икони не е спонтанно събитие. То беше планирано отдавна и е благословено от Патриарха на Грузия под егидата на Митрополията, съпроводено с делегация от двадесет души. Ние обменихме много полезни идеи как да задълбочим връзките между нашите две църкви, миряните и богомолците, как да допълваме и обогатяваме познанията и отношенията между нашите два народа. Смятам, че това е изключително важно в работата на дипломатите и представителите на посолство – задълбочаване и укрепвана на отношенията между нашите два народа. Като посланик ще продължавам активно да работя в тази насока. Тази година сме планирали още много интересни инициативи и проекти.

Интервю на Оля Ал-Ахмед, Бачковски манастир, с.Бачково


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От векове

    3 0 Отговор
    ама трябваше да дойде Коба та да се сетим кои са..Хубави хора..
  • 2 Мамул

    2 1 Отговор
    Най- много ни сближават НПО тата на Сорос!
  • 3 Едуард Петров

    2 0 Отговор
    ЕТО, НЕКА ДА БЛАГОДАРИМ НА БОГА И ГОСПОДА ИИСУСА ХРИСТА, КОЙТО Е И НАШ И ТЕХЕН, И Е СПАСИТЕЛ НА ВСИЧКИ ЧОВЕЦИ! ,,Слава на Бога във Висините, на Земята Мир между човеците, в които Е Неговото Благоволение! Амин!" БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ И ГРУЗИЯ! АМИН!