Last news in Fakti

5 Юли, 2023 16:00 3 064 16

Подписката, която разцепи Франция на две!

  • франция-
  • протести-
  • полицаи-
  • божидар чеков

Подписката фактически се превърна в референдум за отношението на френското общество към застреляния 17 годишен рецидивист

Подписката, която разцепи Франция на две! - 1
Снимка: Фейсбук/Божидар Чеков
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тази нощ приключи инициативата на говорителят на крайната десница - Жан Месия за набиране на средства в полза на семейството на лежащият в ареста полицай Флориан М. Събрани бяха повече от 1,5 милион евра. Те бяха внесени в създадената за случая банкова сметка от 40000 дарители. Подписката фактически се превърна в референдум за отношението на френското общество към застреляния 17 годишен рецидивист. Тя и нейните съветници се опитаха да анулират подписката, подавайки жалба срещу нея. Отговорено им бе, че докато полицаят не е осъден за умишлено убийство, нищо не пречи събраната сума да бъде ползвана от него и съпругата му.

Финансовата подкрепа от страна на "мълчаливото общество" е конкретна реакция на прибързания коментар на президента Макрон, който само часове след фаталния изстрел заяви, че полицейската постъпка е "неизвинима"! Междувременно започнаха да излизат конкретни статистики за белите извършени от метежниците. Освен десетките кметства, полицейски участъци, пощи и училища, 370 банкови офиса с 80 банкомата са опожарени. Подпалени са били общо 1105 жилищни сгради. Огромен отзвук получи комюникето на един полицейски профсъюз, който заяви публично, че "в някои квартали живеят вредни за Франция хора"!

Изключително чувствителна към отношението на обществото към нея, полицията настръхна недоброжелателно, след като президента се опита да осъди изстрела на техния колега, преди разследването на инцидента да е приключило. Познат с политическото си лъкатушене "ни на ляво, ни на дясно", Макрон посети две три казарми и демонстративно пи бира в компания на полицаи, да покаже поддръжката си към органите на реда.

Успехът на подписката в полза на задържания полицай и семейството му е много по-внушителен от двете бири изпити от Макрон в компания на полицаите.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пише се "Евро" ... А не "Евра"....

    21 4 Отговор
    Лъжи
  • 3 БОЗА

    57 7 Отговор
    Макрон има огромни вътрешни проблеми...то не бяха жълти жилетки...пенсионна реформа...сега това...но неизвестно,защо приоритет са му Украйна и украинците...да виждате прилики други държави в поведението му...та и в Чехия и в Германия все повече хора се питат,ЗАЩО те трябва да плащат,за нещо в Украйна дето нито е в ЕС нито в нато... ;-Х


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)

    Коментиран от #11, #16

  • 4 Аман от чековизми

    9 46 Отговор
    Какъв референдум с 40хил.дарители? Останалите до 60 мил. как са гласували?

    Коментиран от #14

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    39 5 Отговор
    Жълт Мерцедес , с Полска регистрация, каран от мургав тинейжър без книжка, не спира на полицейска проверка ‼️
    Ако беше ТИРУРИСТИН и полицая не го беше спрял, сега щяха да рИвът, че няма ред ‼️‼️‼️
  • 7 Дошъл си в чужда държава, не

    46 4 Отговор
    спираш на патрул и бягаш. Според закона полицаят те гръмва. Избягал си от Магреба, където такива номера не минават и учиш местните как да живеят, щото били толерантни!
    Обратно с първият параход от там, откъдето си дошъл ! Нека другите да се замислят !

    Коментиран от #8

  • 8 В чужда държава ще е ако дойде тук

    3 23 Отговор

    До коментар #7 от "Дошъл си в чужда държава, не":

    Той, а и родителите му са родени във Франция. Той си е в държавата.

    Коментиран от #10

  • 9 БАНко

    27 0 Отговор
    МАКРОН Е ПОЗОР ЗА СВЕТА !!!
  • 10 колко

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "В чужда държава ще е ако дойде тук":

    инча е теливизора, който гледаш, ?

    Коментиран от #13

  • 11 Бамбука

    3 6 Отговор

    До коментар #3 от "БОЗА":

    Ако очакваш пожара на войната да дойде в собствения ти дом, или се изнеси от континента, или се скрий в гората.
  • 12 Дрън дрън та пляс

    18 1 Отговор
    мапускахте цветни ,после се чудите какво да ги правите ... съберете им пари за самолетни билети и който от къде е натам да пътува
  • 13 Телевизора не знам,

    1 5 Отговор

    До коментар #10 от "колко":

    Но това което те интересува е 8 инча
  • 14 Макрон

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Аман от чековизми":

    Ами, нямат пари бе пич!:)
  • 15 1940г.

    2 0 Отговор
    Франция пак капут.
  • 16 1234

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "БОЗА":

    Всъщност, те не са проблеми на Макрон, той няма такива :) това са огромни проблеми на Франиця, които геронтофилът не се опитва да решава, а и едва ли има как , като са трупани с години...И понеже на всеки на такйв пост му пука повече за Егото и как ще го запомнят , се хвърля на пистата, която е добре дошла в момента - Украйна ...