Last news in Fakti

6 Юли, 2023 13:00 3 033 35

Бойко Борисов от охранител на Тодор Живков се превърна във водещия генерален секретар на неосоциализма

  • бойко борисов-
  • охранител-
  • тодор живков-
  • неосоциализъм

Настоящата икономическа система в България е държавен социализъм, в който т.нар. „олигарси“ паразитират върху държавата. Без нея, те загиват

Бойко Борисов от охранител на Тодор Живков се превърна във водещия генерален секретар на неосоциализма - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на доц. д-р Милен Жисов,преподавател по европейска история в Китай

Благодарен съм за коментара на Петър Волгин, препечатан във „Факти,“ озаглавен „За Хитлер и двойните стандарти,“ в който той осъжда хвалебственото слово за Хитлер, произнесено от Николай Слатински. Малко преди това аз също заклеймих това слово като „зловещо невежество“ в статия в „Афера“. Напълно съгласен съм с Волгин: появата на това хвалебствие в една европейска държава е недопустимо!
За съжаление, тази поява е симптом на мащабни явления. В национален план, почвата му е т.нар български „преход.“ Този „преход“ всъщност не е никакъв преход. Не след дълго той ще стане по-дълъг от изходната си точка – социалистическия режим. Той се превръща в постоянно състояние на неосоциализъм – строй, чиито доминантни черти са наследства от социализма.
Нека хвърлим бърз поглед към този строй. Настоящата икономическа система в България е държавен социализъм, в който т.нар. „олигарси“ паразитират върху държавата. Без нея, те загиват. Неосоциалистическа е и властта. Оказа се, че кандидатът за софийски кмет на „Промяната“ е потомък на две поколения офицери от ДС. Току-що назначеният временен главен прокурор произлиза от род на активни борци. Бившият президент Росен Плевнелиев е бивш комсомолски секретар. Сергей Станишев – той няма нужда от представяне. Най-непоклатимият играч в българската политиката след 1989 г. – ДПС, е и може би най-тоталитарната политическа организация. Според теоретиците му, „тоталитаризмът“ е система на пълен, на „тотален,“ контрол на индивида. ДПС е движение, чийто последователи гласуват като твърд монолит, който заличава индивида и който ръководството на движението командва. Чист тоталитаризъм. Баща му е Ахмед Доган, известен агент на ДС. Стигаме, разбира се, и до Бойко Борисов, който, от охранител на Тодор Живков, се превърна във водещия генерален секретар на неосоциализма. Кандидат-кметът на „Промяната“ искал да създаде музей на социалистическия режим. Музей обикновено се прави на неща, които вече ги няма. Защо му е музей, при положение, че социализма си е жив и здрав?
Една от основните патологии на този социализъм беше незачитането на истината. Както е известно, в тоталитаризма, описан от Джордж Оруел, две плюс две не е четири, а пет. Според спомени на свидетел, Милко Балев, вторият човек в България след Живков, веднъж заявил, че ръководството на държавата може да направи така, че две плюс две да стане пет. През социализма Оруел беше буквална реалност. Всеки знаеше, че „Трабант“-а е по-добра кола от „Мерцедес“-а; че капиталистическия свят е „загниващ“; че Живков е политически гений; че България е на прага на комунистически рай. Погазването на истината важеше, разбира се, и за историята. Та, в този смисъл, хвалебственото слово на Слатински не е нищо ново под слънцето. То е метастаза на една доста дълга традиция.
Може би най-шокиращото е, че тази метастаза има международно измерение. Потъпкването на истината днес е станало доминантна черта на запад. В началото на неосоциализма една от привлекателните черти на Запада беше, че там истината беше на почит. Така поне изглеждаха нещата. Конфликтът в Украйна уби тази почит. Грешното уравнение на Оруел се възроди. Прочитът на конфликта, който западните медии насаждат агресивно, е, че един хубав ден злодеят Путин се събудил и нападнал Украйна. Според този разказ, конфликтът няма предистория. Просто един злодей нападнал жертвата си, защото си е злодей. Този разказ е лъжа, която е обидна за хора с историческа култура.
През всичките месеци на конфликта в Украйна в медиите срещнах само два хубави коментара за него. И двата бяха формулирани от историческа перспектива – от акад. Георги Марков и от Хенри Кисинджър. И двамата обръщаха внимание на историята на конфликта. При тях нямаше злодеи. Имаше анализ на конкретни исторически събития, произтичащи от една много сложна история.
Както в България, така и в международен мащаб, живеем в свят с нови математически правила. Две плюс две вече официално е пет. И у нас, и на запад. Нека не забравяме, че Оруел е замислил „1984“ като описание на патологични явления в следвоенния Запад. Ще доживеем ли времето, когато две плюс две пак ще бъде четири? Дано, защото петицата може да доведе света до катастрофа!


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Разбойко

    21 6 Отговор
    Сега Кирчо и Кокорчо са ми охранители.хо хо хо
  • 2 Адам Хилтън

    8 7 Отговор
    Бил Гейтс и Джеф Безос ако бяха български олигарси, и те ли щяха да са "държавни социалисти"?

    Коментиран от #20

  • 3 Бойко Борисов

    28 7 Отговор
    Е СТРАХЛИВ ДЪРТ МАФИОТ
  • 4 Кико

    34 5 Отговор
    Що за народ сме щом допуснахме един прост трето разряден бандит да управлява България толкова време.

    Коментиран от #14, #27

  • 5 Руската агентура много обича

    9 10 Отговор
    такива, те си знаят какви са. Този веднага трябва да бъде отзован и пратен в Мацква. Без право на прибиране!
  • 6 Електра

    12 14 Отговор
    Бойко, че е светлинни години над останалите комуняци е очеваден факт, затова го мразят и ортодоксалните комунисти, като Радеф, Краднелия и Гнома. Но питам БСП..лераста Волгин, може да хвалебстваш рашиста Путлер, но нациста Хитлер не, та и те двамата са фашисти, и на двамата им хлопа дъската...
  • 7 Всички ревнахте в един русофилски

    10 11 Отговор
    глас. Вчера на пресконференция Борисов каза ясно:
    Русия е агресор!
  • 8 Мутрьо

    14 3 Отговор
    всеки ден се превъплъщава в нещо си , той самият вече не знае кой е !
  • 9 дон

    18 6 Отговор
    Също така се превърна в кошмара на нацията. Крадец от Банкя за 10 години ни обезкърви и финансово и човешки. Не знам дали ще можем да се възстановим от този геноцид, но ако той не бъде вкаран в затвора искрено се надявам да гние в ада заедно с любимите му хора.
  • 10 д-р Енчев

    11 3 Отговор
    Боко нека даде ДНК, за да разберем, дали не дете на Живков (женкаря)...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 айде сега

    5 6 Отговор
    всичкото умнокрасив жълтопаветник на амбразурата!
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 4 Отговор
    Жисов, наивно е да си мислим, че българските социалисти сте нормални хора. Такива сме си, наивни. Цялата столетна партия, от Благоев до Станишев, сте руски агенти и подлоги, а тези "ДРУГАРИ" които са се отклонявали от Москва, са били своевременно НЕУТРАЛИЗИРАНИ.
    Социалистите ни проглушихте ушите, че т. н. Боко-тиквата, като бивш служител на МВР, по презумпция трябва да е прост, но колцина от българите знаят, че всъщност генерал лейтнант д-р инж. Бойко Борисов е работил „РЪКОВОДИТЕЛ КАТЕДРА“ В ИНСТИТУТА НА МВР. Дали това е работа за прост човек? Защитава пред ВАК дисертация по темата „Психо-физическата подготовка на оперативния състав“.
    ... Пък Бойко е съобразителен шоп, не пада в капаните дето му ги подлагате на всяка крачка. Пък за феноменалният му рефлекс и способност да отреагира вярно при непредвидени обстоятелства, да не говоря.
  • 14 Денаро

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "Кико":

    Джон Готи (н-ти) не е трето разряден, само се представя за такъв
  • 15 БАЙ СТАВРИ

    6 2 Отговор
    ЧАКАМ ТЕ
  • 16 Търновец

    5 1 Отговор
    Не знам вярно ли е, но неофициално се твърди че Борисов е кръвен роднина на покойния Иван Славков, и това е изиграло главна роля да стане телохранител на Живков. Не знам правилно ли е властта на мафията да се нарича неосоциализъм Баце е повишен в генерал от МВР лично от Първанов, а много Софийски избиратели го избраха за кмет - един Австрийски философ казва че всеки народ заслужава своите управници.
  • 17 четенето

    3 2 Отговор
    на тоя пасквил е загубено време.
  • 18 Стига с тая дъвка

    5 0 Отговор
    Малко уточнение Борисов охраняваше Живков след като беше арестуван свален от власт и изправен пред съда
  • 19 Точно така

    5 2 Отговор
    Някакви олигарси и мафия паразитират върху народа. Те са превзели държавата! Не само ББ, също и сега тези, ППДБ, БВП, турската партия, това са представители на богати олигарси и помпат държавата само за тях си... По-зле и от социализма е.
  • 20 Пловдив 1912

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Адам Хилтън":

    Тези хора са забогатяли с главата си , със знанията си , с моженето си ...
    В целия Източен блок богатите са едни и същи олигарси , както и в Русия...
    Путин беше свеж полъх в началото но много бързо го презимиха олигархичните кръгове...
    На Запада тая нашата източна система много им харесва , защото и те правят супер бизнес с тези олигарси....
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 БОЙКО ОТ МАЛЪК СИ Е ПОМИЯР И НАЙЛО

    2 3 Отговор
    ПРЕДАТЕЛ И КРАДЕЦ !
  • 23 ИНЖ

    0 1 Отговор
    Ами то и самият ПУТЛЕР не моа да обясни защо точно е тази "СВО" и какви са им целите!?
  • 24 щом атакуват Бойко

    3 0 Отговор
    "определени хремълски лобисти", ми, значи си е работил, ка си требе............... Пътувах по страната през годините,га беше Премиер. В едни малки градчета, се появаваха обновени (смешна ми е думата реновирани) читалища, централни площади, сгради на общини...... Само това да е направил, предостатъчно е!

    Коментиран от #33

  • 25 Тома

    5 1 Отговор
    Комунизмът в България никога не си е отивал.Спете спокойно деца
  • 26 Колко му платиха китайците?

    1 0 Отговор
    Марш, в Китай, тук е България. В която нямаме китайски комунизъм.
  • 27 ПП,ДБ са деца на комунисти, расли с прив

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Кико":

    Що за народ сме, да зопуснев едни просажни некадърници с дипломи и деца на чудовищата от престъпната ДС, да ни управляват?

    Коментиран от #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ха ааа

    1 1 Отговор
    Докато беше охрана съвместяваше и професията на личен теляк, но и ученик на правешкия каскет.
  • 30 той

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "ПП,ДБ са деца на комунисти, расли с прив":

    За това мунчо ги назначи в служебното правителство и после ги нарече шарлатани.
  • 31 Празко

    3 0 Отговор
    Не знам социализъм ли е, капитализъм ли е, но се чудя защо явно планираният преход не протече по-човешки. След като ни управляват все червени, можеше поне народът да не бяга като дявол от тамян от татковината и да не мре от мизерия и безнадеждност. Така или иначе, българите си бяха свикнали, че всички са равни, ама някои са по-равни. Като им пуснат и малко западни дрънкулки и ги пуснат да попътуват, хората щяха да свикнат бързо. А те почнаха да грабят и фалират предприятия като невидели, създадоха мутрите, за да не би народът да се осмели да им търси сметка. Накрая псевдореволюцията изяде собствените си деца, а отгоре са пак същите...
  • 32 кръвнина за три поколения

    1 0 Отговор
    "Просто един злодей нападнал жертвата си, защото си е злодей." Трудно се става злодей по принцип, много рядко е и безпричинно. Не че е оправдание като цяло. Между другото, крайно десните настроения никнат на същия принцип - неслучайно.
  • 33 и черкви и монастири

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "щом атакуват Бойко":

    светнаха, га беше премиер бат Бойко!

    Коментиран от #34

  • 34 потомците на тези,

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "и черкви и монастири":

    които рушаха черквите, сега най-много мразят Бойко!
  • 35 макс

    0 0 Отговор
    Този не е нищо повече от най-обикновен крадец!