Last news in Fakti

10 Юли, 2023 10:00 1 090 14

Ислямистки тероризъм: колко застрашена е Германия

  • германия-
  • тероризъм-
  • ислямска държава-
  • берлин

Федералната република е наясно с риска от ислямистки тероризъм поне от нападението на коледния базар на "Брайтшайдплац" в Берлин през декември 2016 г. насам

Ислямистки тероризъм: колко застрашена е Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От над 770 преди пет години случаите на ислямистка заплаха в Германия са спаднали до 530 в момента. Рискът от терористични нападения от радикални ислямисти обаче си остава висок. Колко голяма е опасността?

Седем предполагаеми ислямистки терористи бяха арестувани в четвъртък (6 юли) в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Задържаните, повечето от които са от Таджикистан, са обвинени, че са основали терористична организация в средата на миналата година, както и че са планирали атаки. Твърди се още, че арестуваните са подкрепяли терористичната организация "Ислямска държава" (ИД).

Мъжете са набелязали възможни цели за нападения в Германия, съобщи прокуратурата в Карлсруе. Същевременно не е имало конкретен план за атака. Обвиняемите са се опитали да се сдобият и с оръжия. Ако бъде доказана подготовка на сериозен акт на насилие, който застрашава държавата, заподозрените могат да получат присъди между 6 месеца и 10 години затвор.

Германия е наясно с риска от ислямистки тероризъм поне от нападението на коледния базар на "Брайтшайдплац" в Берлин през декември 2016 г. насам. Най-сериозната религиозно мотивирана атака в страната бе извършена, след като ислямистът Анис Амри се вряза с камион в хората там. Дванайсет души бяха убити тогава. Германската министърка на вътрешните работи Нанси Фейзър предупреждава, че опасността от нови нападения остава висока.

Предупреждение за нападатели от типа "вълци единаци"

Президентът на германското вътрешно разузнаване - Федералната служба за защита на конституцията - Томас Халденванг коментира, че опасността е реална и всекидневна. "Говоря за групите, които си служат с насилие. Не бива да оставяме ислямистите извън обсега на вниманието ни. Миналата година обаче бяха постигнати много успехи срещу ислямисткия тероризъм - и в международен, и в национален план. Тук в Германия, за щастие, нямаше осъществени ислямистки терористични атаки през 2022 година".

Година по-рано Халденванг заяви следното: "Ситуацията се доминира по-конкретно от малки групи и самостоятелно действащи извършители." Арестуваните тази седмица мъже изглежда също се вписват в този модел.

Според вътрешния министър от 2000 г. насам в Германия са били предотвратени 21 ислямистки нападения. Успехът едва ли би бил възможен без подкрепата на чужди разузнавателни служби, особено на американските, твърди експертът по ислямизъм и тероризъм Гидо Щайнберг от берлинската фондация "Наука и политика" в проучване, поръчано от фондация "Конрад Аденауер".

В дългосрочен план обаче би било рисковано "аутсорсването" към САЩ на част от антитерористичната дейност, предупреди още през 2021 г. Щайнберг. Според него от 2001 г. Германия изпитва огромни трудности в борбата с ислямския тероризъм, "които най-вече засягат ранното засичане на терористични планове".

Според Щайнберг намаляването на нападенията и планирането на такива след трагедията на коледния пазар в Берлин през 2016 г. е резултат най-вече от упадъка на "Ислямска държава" (ИД) в Близкия изток, както и от подобреното техническо разузнаване на САЩ.

Обмен на информация и фатални грешки

Заради федералното устройство на Германия всички 16 провинции в страната разполагат със своя собствена полиция и служби за защита на конституцията. Дълго време те почти не обменяха информация помежду си. От 2004 г. обаче вече седят на една и съща маса с представители на 8 федерални агенции за сигурност в Съвместния център за борба с тероризма (GTAZ) в Берлин.

Въпреки това изследователят на исляма и експерт по тероризма Гидо Щайнберг вижда необходимост за по-нататъшни реформи. Случаят на Анис Амри, извършител на атентата на "Брайтшайдплац", демонстрира по-фундаменталния характер на проблемите. Криминалната полиция на Северен Рейн-Вестфалия, която първоначално била отговорна за него, е признала, "че тунизиецът е опасен терорист и съответно го е наблюдавала".

След като той се мести в Берлин през февруари 2016 г. и започва да се занимава с търговия на наркотици, полицията в германската столица го определила като дребен престъпник, който следователно вече не представлявал опасност. "Периодът за наблюдението му бил изтекъл, което проправило пътя за атентата от 19 декември", обяснява Щайнберг.

В последния доклад на Службата за защита на конституцията пише, че ислямистите "продължават да преследват целта за използване на всяка една появила се възможност за терористична атака".

По-малко заплахи

През 2018 г. полицията е регистрирала над 770 ислямистки заплахи. Две години по-късно те са били малко под 630, а в момента са около 530. "Всички атаки, случили се в Германия през последните години, бяха извършени от лица от спектъра на саморадикализиращите се индивидуални извършители", посочи шефът на Службата за защита на конституцията Томас Халденванг в интервю за ДПА в края на миналата година.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А, именно за това пишете

    13 0 Отговор
    А не се занимавайте с култа към Путин
  • 2 Да чуем г-жа Меркел

    9 0 Отговор
    Май станахте обратното на демократи когато опира до население като в нашите махали
  • 3 Да бе

    12 1 Отговор
    Не е ли виновен Путин..??
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Укротероризма е номер едно

    7 2 Отговор
    Много по мащабен е сега е наред заец под ръководството на тагаренко
  • 6 Адам Хилтън

    7 0 Отговор
    Джендъртероризма на техните милиардери "детелюбци" хич не го смятат за заплаха.
  • 7 Истината е, че за същият период

    3 8 Отговор
    От християни са извършени много повече атаки, но за това зелето мълчи
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Продажници

    7 3 Отговор
    След 20 години ЕС ще е с доминиращо ислямско население!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Протестиращ

    3 0 Отговор
    Мюсюлманите изповядват Ислям, нали?
  • 13 Има изход

    6 0 Отговор
    Товарите в товрни вагони гостите и кой от къде е.
  • 14 Резонният въпросе :

    5 0 Отговор
    Защо не се подготвят за атентати в Таджикистан, ами са отишли в уредена и основана на правила и ред Германия?Значи имаме един голям проблем и той се нарича - ЦИВИЛИЗАЦИОНЕН РАЗЛОМ!.От сега нататък всички изповядващи исляма да не се допускат на територията на Европа.Нека си седят в страните от които са родом и там да правят каквото си искат.Тук , в Европа или спазваш нормите и правилата на съответната страна, или ще си аут.А няма да закъснеят и случаите на организирани групи от местните хора, които с техни си средства да се противопоставят на едно такова нагло поведение