Last news in Fakti

8 Юли, 2023 21:00 3 990 45

Глобалният диктат върху националната власт

  • белене-
  • аец-
  • козлодуй-
  • енергия-
  • национална власт

Проектът „Белене“ винаги е бил горещ картоф за българската политика. Искахме да строим втора атомна централа. Но никога не я построихме. Защото непрекъснато ни натискаха отвън да приключим всички енергийни проекти с Русия

Глобалният диктат върху националната власт - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проектът „Белене“ винаги е бил горещ картоф за българската политика. Искахме да строим втора атомна централа. Но никога не я построихме. Защото непрекъснато ни натискаха отвън да приключим всички енергийни проекти с Русия, а ние нямахме воля и смелост да поемем отговорността нито за изграждането на руския проект, нито за изграждане на друг алтернативен проект за атомна централа, например американски или френски. Въпреки знанието, че въглищните централи ще бъдат затворени, въпреки знанието, че АЕЦ „Козлодуй“ има ограничен живот, въпреки фактът, че имаме вече закупено оборудване и т.н. Поначало е крайно лицемерно да се протестира днес за неслучилата се „Белене“, тъй като кръговете, които най-силно оплакват ситуацията, имаха продължителен и златен шанс да придвижат проекта „Белене“, но не го направиха. По отношение на енергетиката в продължение на четвърт век базовата част от българския партиен елит пребиваваше в остър дисонанс – когато е в опозиция, винаги строи „Белене“, когато е на власт, сключва договори с „Уестингхаус“.

Резултатът от хитрото лавиране е, че България окончателно загуби възможността да бъде енергиен център на Балканите. Ние също така губим методично абсолютно всичко, във всички сфери на икономическия живот, и се превръщаме в територия на бързообедняващи потребители на сигурност, доставяна отвън! Енергийна, продоволствена, военна, информационна и т.н. Оборудването за АЕЦ „Белене“ се оказа непреодолима пречка за реализиране на други възможни проекти в енергетиката, защото винаги изникваше съображението, че имаме оборудване, платили сме го и следва нещо да го правим. Нека си припомним, че ПП демонстрираха още при кабинета „Петков“ едно фрапантно намерение да преструктурират енергийния сектор. ПП и ГЕРБ гледат на продажбата на руските реактори като на освобождаване от отговорност нещо да се прави с тях. Сега правителството ще бъде в по-удобна позиция да започне да придвижва някои елементи от злополучния меморандум с IP3, чиято същинска цел беше да се лансира идеята за закупуване на малки модулни реактори.

Шумът, който се вдигна покрай продажбата на руското оборудване, донякъде цели и да отвлече вниманието от това какво съдържа списъкът с искания към българската държава от страна на Украйна. Ако не беше оборудването, всички медии щяха да обсъждат единствено списъка и има ли в него искане да предоставим нашите системи за противовъздушна отбрана на украинската армия. На въпрос дали Зеленски е поискал и ПВО-то, министър Тагарев заяви, че е поискано всичко, без летателни средства. Затова цялото внимание на обществото беше привлечено от края на проекта АЕЦ „Белене“, за да може списъкът да остане на втори план.

Човек е добре да се замисли, защо българските политически елити през всичките тези години нямаха енергийна стратегия и политическа сила, за да реализират един сложен, но необходим проект като строежа на два нови атомни блока. Първо, енергетика без държавна воля не може да се прави. А ние вече 30 години живеем в посттоталитарна действителност, която се характеризира с истерични действия да се откъснем завинаги от комплексиращото ни минало, затова опитваме да въдворим пазарния фундаментализъм като съзидателна среда по един още по-краен начин. Както казва Ярослав Говин, известен полски консерватор, либерализмът е добра техника за излизане от комунизма, но понесе истинско фиаско като теория за преход от комунизъм към капитализъм. Бягството от всякакво държавно участие, включително и като устойчива енергийна стратегия, този съзнателно произведен неолиберален шок, доведе до драматичен застой и упадък на енергийния сектор. България повече от 30 години разгражда, приватизира и затваря построеното в енергетиката през онези 45 години. Е, остана още малко, но пък има време, някои непопулярни задачи вече сме се самозадължили да ги свършим в Плана за възстановяване и устойчивост.

От друга страна, понятието национална икономика в света на глобализацията отдавна е загубило смисъл. Основна цел на националните правителства от мащабите на източноевропейските е да привличат т.нар. външни инвестиции, тоест наднационален капитал, който има номадски характер. И да компенсират липсата на национални стратегии за развитие с утешителни европейски фондове. Легитимността на държавата да задава основите на някаква национална икономическа доктрина, да определя културните ценности и да изгражда резерви, свързани със сигурността, е съзнателно унищожавана. Външният инвестиционен капитал е безотечествен, той извлича максимум от територията и търси нови възможности за кратка и ако може гарантирана възвращаемост. За съжаление проекти от сферата на атомната енергетика, които се изграждат в продължение на години, са невъзможни без дълбок ангажимент на държавата в различни смисли, включително и като роля за защитата на обществения интерес. Меката диктатура на глобалистката доктрина обаче, особено в незрели демокрации като източноевропейските, демонтира в максимална степен възможността държавата да упражнява авторитетна компетентност и да налага дневния ред на обществото. Затова резултатът е следният: постдемократичното формиране на политика в Европа на практика представлява едно непрестанно съобразяване с интересите на един наднационален, глобален фактор, което създава силен конфликт вътре в националните държави. Формират се все повече групи в националната политическа тъкан, които са недоверчиви и изпълнени с политическа враждебност към този порядък. Тези консервативни групи се налага да бъдат заглушавани и остракирани. Но те обосновано възникват и ще нарастват като опит за развеначаване на неолибералната доминираща доктрина, че тя няма да бъде окончателното решение за света. Тези движения, макар и с по-груб подход и изпълнени с гняв, се обявяват срещу отслабването на националната демокрация. Те са „за“ завръщане в някаква степен на икономическия суверенитет и срещу тенденцията националните правителства практически да бъдат управлявани транснационално. Това е базовият конфликт, който идва срещу нас и вече е тук – глобалният диктат върху националната власт, през който практически се осъществява десуверенизация.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 84 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Още една Калинка

    29 69 Отговор
    Калинке, знаеш ли през коя година стартира проекта "Белене"?
    Тогава още не си била родена! 1982г.
    Тогава пак ли Запада ни натискаше да прекратяваме връзките с Русия?
    Аман от пенкилер "анализатори" в тази територия!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 атом

    53 12 Отговор
    ГЕРБППДБДПС на въже!
  • 4 Голата истина

    16 47 Отговор
    Калинке свободна ли си за по ракийка мила
  • 5 Дрън, дрън, та пляс!

    23 60 Отговор
    Имаме 12 GW енергийни мощности! Използваме 4 GW! Не ни трябва никакво Белене! Даже изнасяме!

    Коментиран от #16, #38

  • 6 Пич

    58 8 Отговор
    Може би , госпожата не е права , защото диктат се упражнява върху хора !!! А ние виждаме кучета , които биват ритани , докато започнат да квичат жално !!! Не знам как точно да определя това действие от посолството , върху нашите политици !!! Но работи бе , дресирани са !!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Русофил

    19 57 Отговор
    Госпожата рускиня бърка. Никога никой не е искал да строи, само да лапа.
    Най-спечелиха руснаците. Взеха кинти и не направиха нищо, както и Риска лапна
    900 милки за проектиране.
  • 9 Разбирач

    17 55 Отговор
    Калинке, малинке.... Взимай си Пешо и директно заминавайте при ватенките.

    Коментиран от #26

  • 10 държавници

    33 7 Отговор
    Най-големият ни позор като народ, е че от 70 години нямаме политически убийства.

    Коментиран от #45

  • 11 дронове с дарове

    39 1 Отговор
    Политик, олигарх, магистрат, мафиот - това не са хора и не трябва бъдат третирани като такива.
  • 12 Прокопий

    14 42 Отговор
    2000-2006 бяхме ИЗЦЯЛО подчинени в енергетиката на руската кочина, що не го направиха тогаз, дрОгарко Андроюова? ДрОгарко, защото фанатизмът е ужасно силна дрога... Абсолютно пагубна в комбинация от платената русофилия... Апропо, имате ли снимка, която не е отпреди 15 години?!? Превтасването много лошо се отразява на някой моми, за менталния статус ми е думата...😂😂😂

    Коментиран от #15, #17, #36

  • 13 Срамота

    40 4 Отговор
    Комунистът тошо
    Започна да този проект преди около 40 години и ако беше останал още малко на власт щеше да стане готов
    Сега некомунистите 34 години го усукват Как ли не и просто остава само да го довършат но не могат не искат или не им дават
  • 14 Сглобката

    56 8 Отговор
    сключи договор с Уестингхаус за два реактора , за Козлодуй на стойност 30 млрд.д.
    АЕЦ Белене по проектна стойност да ключ струва 10 млрд.долара.
    Освен това само руските котли са ковани . Всички други са заварки.
    Сега ще купуваме от американците ядрено гориво, което те купуват от Русия.
    Така стана и с природния газ.
    Много рушвет са глътнали нашите предатели

    Коментиран от #28

  • 15 Прокопиев

    23 3 Отговор

    До коментар #12 от "Прокопий":

    купил съм твоите ментори от ПП и ДБ и са клекнали...
    ха ха ха
  • 16 Енергетик

    44 7 Отговор

    До коментар #5 от "Дрън, дрън, та пляс!":

    Не е въпроса какви мощности имаме а на каква цена произвеждат енергията - за сега по-евтино от АЕЦ няма (и по-екологично).

    Но такива като вас това не ги интересува в България да има евтина и сигурна електроенергия - даже е по-добре за вас да е скъпа че да вървят далаверите с ВЕИ-та и "американските" ТЕЦ-ове. Пък българите да плащат - България не е важна - важни са господарите и техните интереси.
  • 17 Антитрол

    48 8 Отговор

    До коментар #12 от "Прокопий":

    "2000-2006 бяхме ИЗЦЯЛО подчинени в енергетиката на руската кочина"

    А сега на коя кочина сме подчинени или ние се превърнахме в кочина. Значи за краварските подлоги може токът и газът да са на петорна цена но видиш ли да не сме подчинени на "руската кочина" - трябва да сме подчинени на краварника.

    Чак ви личи кои интереси обслужвате и че не ви интересува България.
  • 18 Анонимен

    20 6 Отговор
    Много добре казано, това показва че от почти 80г,не сме суверенна държава, маята я няма, няма хора които да мислят за държавата, а само такива, които я имат за бащиния, и за всички ни важи.
  • 19 роялист

    29 5 Отговор
    Америка, вън от Европа! На нас плиткоумни, неграмотни боклуци не ни трябват! Туй си имаме достатъчно мафия, с която да се борим създавдена от вас либралите без мозък.
  • 20 опасни журналиститутки

    11 9 Отговор
    Чудя се, възможно ли е журналист да напише собственото си мнение по даден въпрос или винаги действат по поръчка.
  • 21 братушките

    6 24 Отговор
    ..........трябва да ги осъдим за грешката с избора с площадката Белене, проектантска грешка, но ако се признае тази грешка, руснаци трябва да се простят и с РЕПУТАЦИЯТА си. При направените сондажни проучвания на площадката, на не голяма дълбочина, се достига до базалтова скала, която се приема за скалната обвивка на земята. Това е идеална земна основа в сеизмично отношение. При следващите фази на проектиране, се правят допълнителни сондажи и се установява, че въпросната скала е само голяма морена, довлечена през ледниковия период. Предварителните сондажи случайно са попаднали върху нея. Всичко останало са льосови наслаги и наноси.
    За това са и всички маймунджулъци с АЕЦ „Белене” вече 40 г. Друга грешка на СЪЩИТЕ е линейната диаграма на неутронното стареене на заваръчния шев на опорния пръстен на капака на ВВЭР-440, тази диаграма вместо линейна се оказала експонента. В този случай за да замажат гафа, нашите политици разиграха сценката "натиск от Брюксел" и спряха реакторите ВВЭР-440 в Козлодуй, а ДОСТА ХИТРО Кунева изврънка и пари за това от европейците.
  • 22 Артилерист

    26 5 Отговор
    Самата истина! Тотален разпад на всички сфери на икономиката и пълна колониална зависимост от американците и непрестанен хленч за европейски помощи/траншове. Да не забравяме и постоянните "изгодни" заеми, тоест перманентно заборчляване и вдигане тавана на външния дълг. В съвсем скорошно очакване съм как Асан Василев ще ни будалка за поредния най-изгоден кредит...

    Коментиран от #23

  • 23 Иватушка 🇷🇺

    5 9 Отговор

    До коментар #22 от "Артилерист":

    Я погледни пак, но по-старателно търговското салдо на България и виж там от кого сме в колониялна зависимост.
  • 24 Просто човек

    4 21 Отговор
    Фейк.бг традиционно дава трибуна на всички путински слуги...
  • 25 А50

    24 1 Отговор
    Факт е, че решенията за България се взимат от други страни
  • 26 Азззз

    15 2 Отговор

    До коментар #9 от "Разбирач":

    Защо ти не вземеш да заминеш за краварстан? Направо в Мемфис или новия орлеан...
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ежко

    3 6 Отговор

    До коментар #14 от "Сглобката":

    Малееее..колко си невеж.Чул - недочул.Разбрал -недоразбрал.Реактор, котел -все тази.....Пакажи ми един реактор който няма заварки!Един!Всичките имат!
  • 29 Пешо

    16 3 Отговор
    Браво, Калина, много добре написано! Тезисно, с обосновки и изводи. Кратко и ясно. Поздравления!
  • 30 хаберих

    10 2 Отговор
    САЩ разсеяха всякакви изгледи за бързо присъединяване на Украйна към НАТО. Това стана по-малко от седмица преди ключовата среща на върха на алианса в литовската столица Вилнюс.
    „Не мисля, че тя (Украйна) е готова за членство в НАТО“, каза президентът Джо Байдън пред Си Ен Ен, предаде БТА. „Не смятам, че има единодушие в НАТО по въпроса дали Украйна да стане част от семейството на алианса или не точно сега, посред война.“
    „Ако войната продължи, всички бихме се оказали във война. Всички бихме се оказали във война с Русия,в случай че Украйна стане членка на Алианса.“- посочи Байдън, правейки препратка към договора за колективна отбрана, лежащ в основата на НАТО.
  • 31 значи,

    14 3 Отговор
    Браво, най-после публикация, провокираща към размисъл (независимо дали си съгласен или не с автора). За мен, тази публикацията вдъхва надежда, че все още има политически анализатори, за които анализа не е просто израз, а действие.

    В общи линии, действително големия конфликт на нашето общество е обоснован от бягството на политическите партии да мислят за държавния просперитет и суверенитет.
    Някак си, предоставянето на икономическия и националния суверенитет се прокара (а, и до днес се прокламира) като единствения правилен път към "демокрацията". Всъщност, си е чисто национално предателство, облечено в закони и спогодби, за да защити предателите.
    Парадоксално, но както все по-силно осъзнаваме, че сме просто една колония (или по думите на автора просто "територия на бързообедняващи потребители на сигурност, доставяна отвън"), така все по-силно се стремим да анатемосаме всеки, който ни казва, че има нещо гнило във възприетите "атлантически ценности". Някак много лесно "демократичните" ценности станаха "атлантически. Тогава защо се чудим, че ПОСОЛСТВОТО определя дневният ни ред, а държавата ни е поле за разграбване от "атлантиците".

    По-важното е дали въобще ще имаме сили и желание да си върнем държавата!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Факт

    16 3 Отговор
    Браво за блестящия анализ и труд на Калина Андролова. Щом с0р0.спиите бълват зловоние, значи всичко е точно! Троловете козяшки са толкова кухи, че не могат да разберат едно просто правило, а именно че всяко нещо, което демонизират, то ще да е добро. Проста логика, но не и за прости умове. Калина Андролова е умна, мислеща и красива жена, за ужас на евроатлантическите "ценности".

    Коментиран от #35

  • 34 АУУУУУ

    3 13 Отговор
    ПУТИН ВКЛЮЧИ АБСОЛЮТНО ВСИЧКО НАЛИЧНО, КАТО ПРОПАГАНДА....... ЯВНО Е В ПАНИКА ЧЕ ГУБИ БЪЛГАРИЯ 😱😱😱🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 35 АУУУУУ

    3 9 Отговор

    До коментар #33 от "Факт":

    НЕ РАЗБРАХ КОЙ ГУБИ ....... БЕЛЕНЕ НЯМА ДА БЪДЕ ПОСТРОЕН......ВСИЧКОТО НАЛИЧНО ОБОРУДВАНЕ СЕ ПРОДАВА НА УКРАЙНА ........БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА БЪДЕ ЕНЕРГИЕН ЗАЛОЖНИК НА РУСИЯ....... КОПЕЙКИ ВИЕ ЗАГУБИХТЕ 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #37, #40

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Велин

    4 2 Отговор

    До коментар #35 от "АУУУУУ":

    Не бе, България ще е заложник без енергийни мощности. И не си мисли, че Юнайтед Стейтс ще ни помогнат. Тяхната помощ вече я усещаме. Най-хубавото е , че има банани!
  • 38 Защото

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Дрън, дрън, та пляс!":

    Нищо не произвеждаме!
    Но ако успеем, като унгарците да изгони НПОтата, може и да си възстановим индустрията.
    И тогава ще трябва да купуваме.
    И електричните след 10 год ще са повече...
  • 39 КАТО ЗАБИЕШ ПЕРГЕЛЧЕТО

    1 0 Отговор
    В БЕЛЕНЕ И ТОКА ОТ ЮЖНА БАНАНИЯ ЗАМИНАВА ЗА ГЪРЦИЯ И ТУРЦИЯ. ЗА ЕВРО И ДОЛАРИ :) НЕМА КАК ДА СЕ СЛУЧИ :) А ВИЕ НИКОГА НИЩО НЕ СТЕ ИМАЛИ :)
  • 40 Започва се

    4 2 Отговор

    До коментар #35 от "АУУУУУ":

    Ами то,за да разбереш се иска акъл,който нямаш!България губи, ние българите губим и вместо да си имаме евтин ток от АЕЦ,в недалечното бъдеще ще внасяме ток.До там ни докараха нашите лъжедемократи!
  • 41 Е да,но

    2 2 Отговор
    Белене мечтата на Р.Овч. в сеизмична зона.Престанете!Сключил договор за реактори без договор за АЕЦ.И какво,едно голямо нищо!Купиха ги принудително!А оттам нататък нова АЕЦ се оказа скъпа,плюс укрепване за сеизмичност Тези реактори вече не ни трябват,а да се започва 7 блок в Козлодуй с други реактори и с българско финансиране..Площадката в Белене стоя 20 г. и стана гьол.
  • 42 ИНЖ

    2 1 Отговор
    Кога най-накрая пазарната икономика ще влезе и в енергетиката??? Стига с "Държавата да направи....", "Държавата да даде...." и т.н. АЕЦ Белене и какъвто и да е друг проект да се предложи на борсата и ако инвеститорите изкупят акциите - да го реализират. С каквато технология си преценят!!!
  • 43 момиче да говори

    1 1 Отговор
    в защита на ПВО - образец 78г. - от разгара на Студената война? "Сигналната лампа" светва на мига. Издавате се госпожо с тези тенденциозни мнения. С Русия, първо трябва да осъществим и обновим културните си връзки, след като тя се изтегли от окупираните територии на Украйна. И, някога, някога, бихме могли да работим с тях на равни начала - но, засега това са мечти. Не сте в час!
  • 44 Шаро

    2 0 Отговор
    Не мога да повярвам, че тук чета нещо политнекоректно!!!
    Браво момиче, може да останеш гладна, но ще спиш спокойно!
    Браво!!!
  • 45 Дедо Пене

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "държавници":

    Убийството на бившия Премиер Луканов какво е , убийство на музикант ли?