Last news in Fakti

11 Юли, 2023 16:00 1 705 18

Григор Лилов: Рибата е още в морето, а Делян Добрев вече сложи тигана и пресметна колко ще печелим от природен газ

  • природен газ-
  • добив в черно море

Който мисли, че този политик милее за България, подсказват защо България е толкова бедна. Ще е бедна, докато има много шарани, които сами се пъхат в мрежите на политико-бизнес акулите

Григор Лилов: Рибата е още в морето, а Делян Добрев вече сложи тигана и пресметна колко ще печелим от природен газ - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Покрай емоциите с посещението на Зеленски и решенията за Украйна, най-важната новина за България мина незабелязано. Това написа Делян Добрев във Фейсбук преди дни.

Според него, на енергийна комисия, TOTAL и OMV са разкрили изключително интересна и касаеща България информация, отностно техния проект за търсене на нефт и газ в "Блок 1-21 Хан Аспарух" в Черно море. Очакват да намерят газ в източния край на блока, който ще позволи добив на 13 МИЛИАРДА КУБИКА газ на година. Това е официална информация от тяхната прецентация.

Консумацията на България в момента е около 2,5 милиарда кубика. Тоест добивът на български газ от българското Черно море ще е 5 пъти по-голям от цялата консумация на страната. Или с други думи, ние ще станем износител на газ за Европа (по-голям от Азърбайджан, например).

Какво означава това за България във финансово изражение? Ще печелим ли нещо? И Добрев започва да смята:

13 000 000 000 газ се равнява на 137 150 000 Мвч газ. Цената на борсата днес е 33,05 евро на Мвч (най-ниската за последната 1 година).

137 150 000 х 33,05 = 4 532 807 500 евро (близо 9 милиарда лева)

Тоест БВП на страната ще скочи с 5% (това е най-големият ръст на БВП за последните 15 години).

Какво ще спечели бюджетът и хората?

Съгласно Закона за подземните богатства, TOTAL и OMV ще трябва да платят 30% концесионно възнаграждение на държавата.

9 000 000 000 х 30% = 2 700 000 000 лева

2,7 милиарда лева на година ще влязат в бюджета и то при тази ниска цена на газа. Ако цената е двойна и тези приходи ще са двойни.

Много искам да се размечтая какво може да построи България с тези пари всяка година, но ще спра до тук, за да не ни е уроки!

България има УНИКАЛЕН шанс да УДВОИ тази печалба, ако се включи като акционер в консорциума с до 35% дял. През следващата седмица ще убеждавам колегите от останалите парламентарни групи да приемем Решение на НС, с което да възложим на кабинета да договори участието на България като акционер в този проект. Така от една страна ще печелим от концесионните възнаграждения, а от друга ще делим и печалбата с TOTAL и OMV.

Гордея се, че бях част от кабинета "Борисов" 1 и като ресорен министър проведох този конкурс и подписах договора с TOTAL, OMV и REPSOL, завършва поста си Делян Добрев.

На това се казва „рибата в морето, а тигана – на огъня”.

Блокът се проучва от 2012 г. насам. Изредиха се редица компании, вкл. и американски. И досега – нищо. А сега – не газова цаца очакваме, а ни се обещава цял газов син кит. Съвсем съзнателно правя аналогия с родния култов филм "Кит" от времената на социализма.

За капак и Тотал, и OMV са пропуснали да споменат това "откритие" в месечните си акционерни отчети! Луди са да го пестят – да не си вдигнат цените на акциите?!

Навремето Total Energy и OMV заявиха, че ще търсят партньор в лицето на държавата. Фирмите оценяваха възможността да направят сондаж в началото на 2024 г., но определиха начинанието за „рисковано и скъпо“. Затова и търсят нови инвеститори, включително от българска страна.

- Тъй като прокарването на дълбоководен проучвателен сондаж в Черно море е рисковано и скъпо, активно търсим трети партньор за проекта, за да споделим разходите и рисковете. – беше заявил преди време управителят на „ТоталЕнерджис ЕП България“ Лю Стънф.

И двете компании са огромни, със световен размах и много богати енергийни мастодонти. Парите не са им проблем – годишните им приходи са стотици милиарди. Но западният бизнес дори и да е за много милиарди, брои всеки цент. Шансът да се открие нещо явно е твърде нисък и защо да рискуваме само ние с този хазарт, е максимата, която ги води. А при родната корупция не е проблем в крайна сметка калкулацията на разходите да е такава, че парите за сондажа да се заплатят изцяло от България.

Затова предложението за участие е към лесно продаващата ни се държава и съответно политици, а не например към набиране нае частни акционери или облигационери. Но при тях няма как да се пускат лакърдии за огромен газов океан, нито пък да се лъже в сметкиге.

Става дума за инвестиция между 4 и 6 млрд. За сравнение - дори най-скъпият и дълбок 4-5 километра сондаж струва десетки и десетки пъти по-малко.

Да напомня, че същата "Тотал" заедно с австрийската "О Ем Ви" и испанската "Репсол" през октомври 2016 г. обявиха, че са открили нефт в същия този блок. Да, ама „откритият нефт” и досега го няма – не е налице! И няма и да го има.

Сега дори газ не е открит, а тепърва ще се правят опити да се открие.

Хм, от презентацията на Тотал и ОМВ се вижда, че ако евентуално се открие, добивът реално ще започне в края на това десетилетие. Защо бе джанъм, толкова време?! Сондажът е предвиден да започне в началото на 2024 г. През есента или началото на следващата зима ще се знае има ли или няма газ. Защо тогава трябва да се чака петилетка?!

И последно – родната компания е притежание на нидерландска. Срещу 6 евро от тамошния търговски регистър може да научите много неща. Срещу двадесетина – всичко. В нидерландската фирма като собственици присъстват частни лица, както и фирми, които не са акционерни по форма – т.е. отново са на по няколко частни лица.

Това би замислило всеки що-годе разбиращ от икономика човек.

За толкова години Делян Добрев беше и енергиен министър, и председател на енергийната комисия в парламента. Дума не обели за проекта, който е подписал навремето като министър. Но сега финансите са кът, по обективни причини руските афери у нас понамаляха и се търсят нови извори на пари.

Да напомня, че Добрев беше бос на фирма (Нютон финанс), консултираща руските енергийни проекти в същото време, в което ги плюеше за очи пред публиката., както посочих в моите разследвания.

На този човек аз му нямам капка доверие!

А вие?

ПП: Коментарите под поста на Делян Добрев от над 130 шарана, че този политик милее за България, подсказват защо България е толкова бедна. Ще е бедна, докато има много шарани, които сами се пъхат в мрежите на политико-бизнес акулите.

В тази връзка ще спомена още нещо: реакторите и друго оборудване за „Белене”, които може би ще продадем на Украйна, имат по-печеливше приложение - да влезем чрез тях с апорт в капитала на Хмелницката АЕЦ.

Значи за хипотетичната газ се иска да предоставим милиарди от България за разходи и за дял в капитала, понеже било "най-изгодно", а за нехипотетичните реактори вместо това се иска обратното – да се получат колкото се може по-скоро живи пари.

(Текстът е от страницата на Григор Лилов във Фейсбук)


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 герп/дъпъсъ

    14 4 Отговор
    Да му вземат елката и в затвора. Още щели да печелят.
  • 2 Само

    14 2 Отговор
    пари у Бърньовата кратуна ! А лъже , по - добре от ало измамниците !
  • 3 честен ционист

    12 4 Отговор
    Черноморският газ от БГ блока Румъния, Total и OMV отдавна изсмукаха. Вика му се дренаж, за оня неграмотника пояснявам. Пускаш сондата по диагонал и цоцаш.
  • 4 Тя рибата там ще си и остане

    10 4 Отговор
    А тигана ще загори защо ли много просто добрев няма въдица и е като онези рибари дето се хвалят с чуждия рибен улов а през живота си не е виждал плувка.пълен смешник
  • 5 За теб

    15 3 Отговор
    ревизия и печалба поне 10 години зад решетките , хасковски пияндур крадлив !
  • 6 Значи какво става

    9 12 Отговор
    Румънците откриват газ, Турците откриват газ в Черно море, но на българските русороби не им се иска и ни да открием газ. Още от средата на 80-те години на миналия век, Тодор Живков е знаел за газ и нефт в българските територии, но защо ли и до сега нищо не се прави. Ми просто все ще се намери отряд копейковци да се хвърли на амбразурата против това, за защита на Масква.

    Коментиран от #7

  • 7 честен ционист

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Значи какво става":

    Тато занеше, че срещу кораб перец, братишките дават 2 танкера мазут. Защо му е да копа чернозема?

    Коментиран от #10

  • 8 Тома

    4 2 Отговор
    Той джуките е сметнал колко ще открадне а не колко ще печелим
  • 9 Колкото от златото

    8 3 Отговор
    печелим-1,5% и хамалогията по добива.
  • 10 Защото

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "честен ционист":

    им връщахме всички долари от продадените кораби. Те перяха пари през нас. За България нямаше нищо.

    Коментиран от #11

  • 11 честен ционист

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Защото":

    Може и да е нямало, ама зимата спеше на отворени прозорци, че ти изсушавал въздуха, нали?
  • 12 Димо

    2 3 Отговор
    Икономист да се изявява като специалист по газови находища е притеснително,но нищо изненадващо.Където има много пари там се появяват едни и същи лица от една и съща клика.Само,че ние си имаме залежи на територията от над 450 млрд и могат да започнат сондажи до година две ,а това за което говори Добрев в оптимистичния вариант е след не по-малко от 15 години и то ако има газ щото до сега са само предвиждания без сондажи.
  • 13 флипп

    6 4 Отговор
    Колкото печелим от златото, толкова и от тук ще изкараме
  • 14 Кър Тик

    10 4 Отговор
    деленчо е редък деббил. Ако тука въобще излезе газ, американците са ви демократизирали отма. Само кръгъл про-фан може да се надява, че България ще добива собствения си газ
  • 15 СТИГА БЕ

    3 0 Отговор
    Не съм прочел някъде Добрев да е казал, че България ша дава милиарди в проучването на газ.....

    Коментиран от #16, #17

  • 16 Пише бе

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "СТИГА БЕ":

    Пише бе Чоки. Ако влезе държавата в консорциума с тия изброените. Ще плаща не ами и свет ще и се вие.
  • 17 ТрампЛин

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "СТИГА БЕ":

    Не само че е казал, ами и сметката вече е направил, как ще сме хем хазяи, хем кираджии. Хем ще делим печалбата с ОМВ, хем и те ще ни плащат за това удоволствие. Няма да смятаме сега, кой с колко ще участва, това са подробности.
  • 18 Славка Пенева

    0 0 Отговор
    Това ни напомня, че в енергийния сектор, разработването на природни ресурси, като газ, изисква дългосрочни планове, комплексни изследвания и инвестиции преди да може да се определи потенциалната стойност и печалба от такива проекти. Проучванията и добивът на природен газ са процеси, които изискват сериозност и техническа основаност, за да се избегнат ненужни рискове и преждевременни оценки.