Last news in Fakti

12 Юли, 2023 12:00 1 004 9

Политическият анализатор Дмитрий Дризе: „На преден план е доставката на оръжие“

  • русия-
  • нато-
  • украйна-
  • война-
  • володимир зеленский-
  • политическият анализатор-
  • дмитрий дризе

Володимир Зеленски упрекна западните съюзници в нерешителност и опити да се пазарят с Москва. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг все пак обеща на Киев „мощно и положително“ послание след събитието. Кремъл заяви, че украинското членство в блока е заплаха за световната сигурност.

Политическият анализатор Дмитрий Дризе: „На преден план е доставката на оръжие“ - 1
Снимка: Коммерсантъ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Има дискусия, но няма споразумение: следващата среща на върха на Северноатлантическия пакт започна във Вилнюс. Препъникамъкът е евентуалното членство на Украйна в алианса. Не всички участващи страни са готови да приемат подобно решение. Володимир Зеленски от своя страна упрекна западните съюзници в нерешителност и опити да се пазарят с Москва. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг все пак обеща на Киев „мощно и положително“ послание след събитието. Кремъл заяви, че украинското членство в блока е заплаха за световната сигурност. Политическият наблюдател на Комерсант FM Дмитрий Дризе смята, че съюзниците в крайна сметка ще намерят определен компромис.

Срещата на върха на НАТО започна с положителна нотка: много късно в понеделник, 10 юли, Реджеп Тайип Ердоган даде зелена светлина за влизането на Швеция в алианса. Въпреки че нямаше много яснота по този въпрос. Така резултатът вече е налице.

С Украйна всичко е сложно. Цяла група страни, включително Унгария, Италия, Дания и новоприсъединилата се Финландия, предлагат да не се прибързва с подобно решение. Тоест, дори времето за приемане на страната във военния блок не се нарича. Володимир Зеленски разкритикува съюзниците за това - той каза, че бъдещето на държавата става предмет на пазарлък с Русия и използва различни други епитети.

Йенс Столтенберг обаче призова да не се бърза: срещата на върха още не е приключила, ще има силно и положително послание за вас, украински колеги. Основното нещо е да осигурите победата си - трябва да работите върху това. И тази част е специфична.

Еманюел Макрон обеща да предостави ракети с голям обсег Scalp – аналог на британските Storm Shadow. И изглежда, че вече са пристигнали. Вярно, злите езици говорят, че решението е взето още през май. Следователно изявлението, така да се каже, беше просто насрочено да съвпадне със срещата на върха за по-голямо значение. Германия обяви и друг пакет от военна помощ. Между другото, там са посочени две системи за противовъздушна отбрана Patriot - това също е важно.

Президентът на Турция реши да покаже на Швеция и на целия свят кой е шефът в НАТО

Това, което се случва в първия ден, е загрявка. Важно е да се чуят опасенията на партньорите, но ключовото решение зависи от САЩ като председател на Западния свят и партньорите от Г7. Това е първо. И второ, проблемът е много по-широк от самия факт на приемането на Украйна в НАТО.

Необходимо е да се създаде нова система за глобална сигурност.

А това означава, че е необходимо да се изпращат сигнали към Русия, Китай, Индия и всички, които претендират за световно лидерство.

Следователно, позицията на западните съюзници трябва да съдържа възможност за определен компромис. От това се страхува Зеленски, като каза, че влизането на Украйна в НАТО е предмет на пазарлък с Русия.

Изглежда обаче никой не е против приемането на Украйна по принцип. Но Западът трябва да си гарантира, че няма да се окаже във война с Москва.

Какво остава?

Или се подгответе за дълга, продължителна конфронтация, по примера на Първата световна война, или убедите Киев да направи отстъпки (да се чете: загуба на територии), но след това незабавно обещайте членство в НАТО, „плана Маршал“ и най-важното – гаранции че украинската държавност е вечна. На теория това е по-важно от членството в НАТО.

Що се отнася до Руската федерация, никой нищо няма да признае и санкциите остават. Така че, виждате ли, в бъдеще всичко ще се промени и ще стане много добре както за Украйна, така и за целия западен свят. Само не всички наведнъж.

Страните от Алианса и Киев избират изрази, за да опишат перспективите за членство на Украйна в блока.

С всичко това световната история ни учи, че всякакви гаранции, които не са подкрепени с груба сила, са празна фраза. За това има споразумения и меморандуми, за да не ги спазваме.

Който е по-силен, той е прав - това е основният принцип на съвместното съществуване на човечеството.

Затова на преден план е доставката на оръжие. А там по-нататък ще се види.

Телеграм канал "Комерсант FM"

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    5 1 Отговор
    Укропам горките са толкова ограничени, че не могат да вденат, че Зеленски е просто един сътрудник между САЩ и Русия преди новата Ялта.

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 111111

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Сътрудник??

    За какво им е САЩ сътрудник! А на Раша?!

    ПС
    Зеленият е ... машА; само. И временно, де.

    Коментиран от #4

  • 4 честен ционист

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "111111":

    Сътрудник за ловене на шарани.
  • 5 ЕВРОНЮЗ

    4 1 Отговор
    Колективния запад бавно и методично унищожава една държава и един народ.
  • 6 ЛОреал

    2 1 Отговор
    Мощното послание за подкрепа на Осрайна в звук и аромат ли ще бъде или само звук?
  • 7 Мимчят

    3 1 Отговор
    В края на краищата,зеленски няма да го види това членство,щото тоя век няма да стане,а за другия може и да няма Крайна.. .
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Смеххх

    1 0 Отговор
    Въййй,руските подлоги реват,какво става на фронта бре мишоци?