Last news in Fakti

12 Юли, 2023 19:01 4 444 0

Въртящият се дервиш Ердоган спечели всичко, без да отстъпи нищо

  • турция-
  • украйна-
  • нато-
  • реджеп ердоган-
  • зърнена сделка

През последните дни той даде конкретни обещания на западния лагер за войната в Украйна, като прие Володимир Зеленски в Истанбул и публично подкрепи членството на Киев в НАТО

Въртящият се дервиш Ердоган спечели всичко, без да отстъпи нищо - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След повече от година блокиране турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде принципна зелена светлина за влизането на Стокхолм в Атлантическия алианс. Той спечели много, без да отстъпи нищо, коментира електронното издание на френското списание L'Express. Въртящият се дервиш направи поредния си удар. На 10 юли сутринта Ердоган категорично отхвърля всяко влизане на Швеция в НАТО, считана тогава за страна, "благоприятна за терористите". Същата вечер турският президент дава зелена светлина на Стокхолм.

Какво се промени ли? Относно подкрепата на Швеция за кюрдските бежанци, нищо. Но за доставката на американски изтребители F-16 в Анкара, всичко. Джо Байдън отблокира турския шантаж и прикрива този факт само наполовина. След преглед на войските във Вилнюс, столицата на Литва, която е домакин на срещата на върха на НАТО във вторник, американският президент отговори неофициално на шепа журналисти на място. На въпрос за причината за обрата на Турция, осемдесетгодишният Байдън отговаря, както обикновено, с намигване: "А според вас..." F-16 срещу Швеция в НАТО. На Ердоган му се удава.

"Кратък меден месец" със Запада

След преизбирането си на 24 май турският президент промени тона си със Запада. След кампания под заплахата от оркестриран от Америка преврат, той настоява за среща с Байдън при първа възможност. След като освирка Европейския съюз и неговата "ЛГБТ идеология", той вече настоява за възобновяване на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС. "След президентските избори ще има кратък меден месец между Анкара и Запада, просто защото Турция иска американски оръжия, ни предупреди Синан Сиди, специалист по Турция във Фондацията за защита на демокрациите. След като победата му е гарантирана, Ердоган няма нужда да блокира членството на Швеция в НАТО, което той използва главно, за да печели точки в анкетите, като показва, че може да се противопостави на Запада.

През последните дни той даде конкретни обещания на западния лагер за войната в Украйна, като прие Володимир Зеленски в Истанбул и публично подкрепи членството на Киев в НАТО. Той също така разреши завръщането у дома на петима украински командири, пленени от Русия по време на превземането на завода "Азовстал", което разгневи Кремъл. Но нека не се заблуждаваме. Тези жестове на добра воля, макар и реални и положителни за отношенията ни с Турция, не струват много на Ердоган. За сметка на това му носят големи дивиденти. Анкара ще има достъп до американски изтребители F-16, като същевременно ще запази руската си система за противоракетна отбрана S-400. Турция постигна затягане на шведските закони срещу кюрдите, като същевременно приветства нов важен военен съюзник. Нейните търговски отношения с Европа несъмнено ще се развият отново през следващите месеци, докато продължава да заобикаля международните санкции срещу Русия.

Изправен срещу НАТО, Ердоган имаше всички карти в ръката си. По всичко личи, че май спечели играта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА