Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Юли, 2023 16:00 3 190 40

Украинският президент влезе в НАТО, българският излезе

  • зеленски-
  • нато-
  • украйна

На злополучната си среща с президента Зеленски на 6 юли в София Радев си водеше бележки, но така и не разбра, че Украйна е жертва на агресивна война, а не на конфликт или на махленски спор

Украинският президент влезе в НАТО, българският излезе - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

- Смятате ли, че е възможно само части от Украйна, като например Западна Украйна, да бъдат включени в НАТО?

- Разбира се, това е сложно и всичко зависи от решенията на Украйна в крайна сметка, но не е невъзможно. И може да има стабилизиращ ефект върху цяла Европа.

Още новини от Украйна

Андерс Фог Расмусен пред Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND)

---------------

Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен излезе пророк. Два дни преди срещата на високо равнище на НАТО във Вилнюс (Литва) даде верен ориентир какво ще се случи. Както при другите пророци и неговите думи не биваше да се разбират буквално, а иносказателно. Защото Украйна влезе в НАТО не с част от територията си, а само с главнокомандващия си. Армията ѝ засега остава извън блока. Това коментира за "Сега" Светослав Терзиев.

Създаденият Съвет НАТО-Украйна, на който за първи път се яви в сряда (12 юли) президентът Володимир Зеленски, постави началото на редовно участие на украинския държавен глава в заседанията на високо равнище на Алианса. Нищо, което засяга Украйна, няма да се решава вече без нея. А тъй като руската агресия срещу нея неизвестно дълго ще бъде централна тема в Североатлантическия съюз, президентът ѝ ще бъде в центъра на всички важни дискусии и решения - от превъоръжаването, до изработването на нови стратегии и тактики въз основа на трупания от украинската армия опит. Западът все по-малко ще дава уроци на украинците как да боравят с неговите оръжия, защото скоро ще знаят, и все повече ще ги пита как се справят с руснаците, защото само те ще откриват слабите им места в бой, а не в компютърни симулации. Това е най-рисковото и най-достоверно разузнаване.

Интеграцията на Украйна в НАТО ще се засилва, като в резултат на общото ѝ сближаване със Запада ще се стигне до момент, когато ще остане да се изпълни само един формален акт на нейното приемане. По същия начин Финландия и Швеция получиха бърза писта за членство, защото по нищо не се различават от останалите държави в Алианса. Главната пречка, която все още не позволява да се определи срок за влизане на Украйна, се намира извън НАТО и това е Русия. Зеленски бе разочарован, че страната му не получи във Вилнюс официална покана, но сам се убеди, че никой не подпира вратата отвътре, а пречката се е настанила пред прага ѝ. Някой ден и тя ще бъде преодоляна.

Столтенберг каза кога: след победата

Ако има нещо смущаващо вътре, не е по вина на Украйна. Някои държави продължават да будят подозрение с колебливата си солидарност срещу руската агресия, въпреки че всички подкрепиха заключителното комюнике. Унгария, например, не е ентусиастка за антируски санкции, защото се надява да извлича ползи от някои стари връзки в сферата на енергетиката, банковото дело и др. Но този път нейният премиер Виктор Орбан не създаде никакво напрежение и не се наложи да бъде убеждаван, че общата позиция е правилна.

Неговото присъствие бе полезно, както бе полезно и отсъствието на българския президент Румен Радев. Нашият главнокомандващ (само в случай на война и дано не се наложи) повече няма да участва в срещи на високо равнище на НАТО, защото с непохватната си проруска риторика се лиши от слушатели сред съюзниците. Усилията му да прави втора външна политика на държавата, която я отдалечава от съюзническите ѝ ангажименти и я поставя в услуга на "вражеска държава" (както самата Русия определи България), наложиха да бъде пратен набързо в церемониалния двор.

На злополучната си среща с президента Зеленски на 6 юли в София Радев си водеше бележки, но така и не разбра, че Украйна е жертва на агресивна война, а не на конфликт или на махленски спор. Срамът за него беше двоен, защото като бивш военен трябваше да има ясна представа какво е война. С обърканото си поведение на комедиант той предизвика смях в медиите и социалните мрежи, докато Зеленски, който е бивш комедиант показа по-добро разбиране на военната терминология.

Ако проблемът на България бе само Радев,

нямаше да е много тревожен. За отстраняването му има законова процедура, която още не е прилагана, но може да бъде изпробвана. По-голям е въпросът защо значителна част от обществото се надъхва с омраза към европейския начин на живот, чиято притегателна сила ни даваше оптимизъм през иначе злополучния преход от тоталитарна към по-свободна система. Последно проучване на Евробарометър показа пародоксални разминавания между европейските и българските нагласи. Българите са най-снизходителни към агресивното поведение на Русия и показват най-малко солидарност с Украйна. Колкото и да разчитат на еврофондовете, се отнасят скептично към еврото (освен когато го харчат).

Това е хранителната социална среда за избуяване на националисти и проруски патриотари както от крайнодесния, така и от левия сектор. В нея търси опора и Радев, който без бой няма да се даде. С ясното съзнание, че е изпаднал в международна изолация, той обвинява правителството в слугинаж на чужди държави (съюзниците на България в ЕС и НАТО), настоява за референдум срещу еврото, противопоставя се на изгодни сделки за подмяна на овехтялото съветско оръжие с по-съвременно, недоволства от преговарянето за продажба на двата безполезни руски атомни реактора в Белене, които по-скоро ще изгният под открито небе, отколкото да заработят. На него дължим защитата на въгледобива и най-замърсяващите технологии в енергетиката.

Радев е като експонат от изложба на късния соцреализъм, каквато има в модерния Дом на европейската история в Брюксел. Там са изложени и български пропагандни плакати от тодорживково време, които предизвикват усмивки със своя фалш и помпозност. На този фон липсва портретът на генерал, който отказва да признае, че е настъпило друго време. Радев може да запълни празнината, за да си намери все пак някакво място в Европа. Но мястото на България е друго и не бива тя да поставя под съмнение избора, който вече е направила.

Вместо да слуша объркания си президент, който не знае накъде да се завърти, по-добре е да чуе гласа на Зеленски, който обясни защо е толкова важно Украйна да влезе в НАТО: Защото няма държава в НАТО, на чиято територия да се води война. Това е гаранция за мир.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 79 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 1551

    57 13 Отговор
    На наште пoдлоги оня шмъркалбик им е президент
  • 3 Русофил

    28 58 Отговор
    Той българският президент май никога не е бил в НАТО. Бил е скрита руска лимонка.
  • 4 честен ционист

    36 31 Отговор
    Украйна ще влезе в НАТО като съставна част на Полша, Унгария и Румъния.
  • 5 БИВА ДА СИ ГЛУПАВ

    50 18 Отговор
    АМА ДА СЕ ХВАНЕШ НА ВЪДИЦАТА НА КОКАИНОВИЯ ТРОЛ СИ Е ВЕЧЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.УКРАЙНА ПРОСТО ИЗЧЕЗВА И ТОЙ ЗАТУЙ Е ИСТЕРЯСАЛ.ОТ 60 000 , 30 000 ОТ АРМИЯТА Е ИЗВЪН ИГРАТА.РУСНАЦИТЕ НАСТЪПВАТ КЪМ ХАРКОВ , СКОРО И КЪМ ОДЕСА.КОЙТО Е ТАКЪВ СМЕЛЧАГ ДА ХОДИ ДА СЕ БИЕ С ТЯХ ,,,,ИЛИ ДА СЕ СКРИЕ И НЕ ПИШЕ ГЛУПОСТИ.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Стършел

    22 31 Отговор
    В статията има грешка, симпатизантите на орките в тази война, не са никакви българи, а оркски подметки.

    Коментиран от #20, #30

  • 8 Една

    33 5 Отговор
    Простотия броди из Европа!
  • 9 Украйна е жертва на фашистки режим,

    49 16 Отговор
    подкрепян от краварите! Новините са ви като вас самите фалшиви! Попитайте Българският народ за мненето му за Украйна чрез референдум и тогава говорете глупости и си задайте въпроса чие мнение изразявате!
  • 10 Дрън дрън та пляс

    33 8 Отговор
    И по добре, нямаме място при психично болни наркомандета
  • 11 Да, бе

    50 14 Отговор
    Цялото писание показва, че в болшинството си сме мъдър народ и сме си избрали правилният президент, а шепата продажниците да си отиват при зеления президент, то и без туй има нужда от пушечно месо...

    Коментиран от #14

  • 12 Демократ

    9 11 Отговор
    32 страни срещу една. В природата 32 биха се смятали за глутница опитвайки се да разкъсат нещо по-голямо. Но по-голямото в природата не е агресора а глутницата. Това са закони на природата. И в политиката същото.

    Коментиран от #37

  • 13 евроатлантясало атлантиче

    5 17 Отговор

    До коментар #1 от "Мухамеджон Мухамеджинов 🇹🇷":

    Скоро и това ще стане, евроатлантиците ще посрещнат с хляб и сол и рози нашите турски съседи!
    Вечна да бъде българо-турската дружба! Иншаллах!!!
  • 14 Сила

    10 11 Отговор

    До коментар #11 от "Да, бе":

    МАЛЪК, НО МНОГО ПРОСТ НАРОД........ УРААААААААААА
  • 15 Объркано Атлантиче

    36 7 Отговор
    Робърт Ф. Кенеди, младши, американски адвокат и политик, кандидат за президент:

    "Ние излъгахме, нарушихме нашето тържествено обещание от началото на 90те, че няма да придвижим НАТО и един инч на изток, в замяна на което Русия се съгласи да изтегли 400,000 войници от Източна Германия, което позволи обединението на Германия. Джеймс Бейкър (държавен секретар на САЩ по това време) и други официални лица дадоха това уверение.

    Ние се преместихме не с един инч на изток, а с хиляди мили, присъединихме 14 държави към НАТО.
    Обградихме Русия с ракети и военни бази, нещо което ние никога нямаше да толерираме, ако руснаците ни бяха причинили нещо подобно."
  • 16 Миии

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мухамеджон Мухамеджинов 🇹🇷":

    Може и Турция да бъде Гърция, България, Армевния, Сирия, Кюрдистан

    Коментиран от #21

  • 17 Адам Хилтън

    17 4 Отговор
    Ако излезем от тоя цирк, без да ни вкарат в месомелачката за 3-ти път ще е супер.
  • 18 Уса

    17 6 Отговор
    Западна украйна може да влиза където си иска,но повече на народа на западна украйна ще влизат отзад огромните дългове,които "помагачите" им стовариха.Русия се бори дамо за източна и южна украйна и ще я притежава,всъщност това беше целта от самото начало.Украйна ще бъде Киев
  • 19 Ето заради

    23 4 Отговор
    Такива подложковци като този автор никога няма да се оправим презрение срам с дъх на посолство
  • 20 Уса

    13 10 Отговор

    До коментар #7 от "Стършел":

    Българите сте заблудени 30% гласувате за тулупи,мутри и внуци на лъжекомунисти..Симпатизантите на Русия сме по голямата част от американците и украинци в сащ,защото сме демократи и знаем истината преди българските мисирки да я сдъвчат и изплюят върхи лицата ви.Тръмп се завръща и това жендърско правителство ще си отиде,но ще ви ограби и погуби

    Коментиран от #35

  • 21 Ми може

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Миии":

    Както е била в продължение на повече от 5-6 века
  • 22 ИЛИ НАТО ИЛИ ЖИВОТА

    9 3 Отговор
    НЕ Е ЛИ ДОВОЛЕН ЧЕ Е ЖИВ ТЪПАКА !?
  • 23 Лост

    16 5 Отговор
    Дълга статия, но най-важното е в началото. Нато щял да дава оръжие, украинците да го използвали и да кажели слабите му страни, защото това не е симулация, а истинска битка. Пък после дали ще има украинци или Украйна не е толкова важно.
  • 24 Буквоядец

    19 6 Отговор
    Някой не е разбрал,че З...ски получи жълт картон. Само гаргите не виждат,че настъпление няма, а само медиен шум.Да не забравяме,че в САЩ идват избори и до тогава ,няма как ,те ще поддържат Украйна,но повече на думи.
  • 25 Верно ли ?

    8 2 Отговор
    Кипър какво е ? Идиот !
  • 26 АБВ

    7 16 Отговор
    Пуча Радев е позор за България
  • 27 Така е

    19 6 Отговор
    Там достойни хора като Президента ни, не виреят! Много пречат на жалките продажници, които само се гърчат жалко пред тях!
  • 28 С тая писанка

    20 5 Отговор
    ще се качи още имиджа на президента Радев.
  • 29 Неук

    8 3 Отговор
    Светльо, и ти ли сине майчин обърна палачинката. Май "новите уптавляващи" могат да ти резнат клончето, на което си кацнал толкова години за да претопляш евро-манджата за България. Доскоро мълчеше с коментарите като задавен пуяк, а сега започна да ръсиш наляво и надясно "опорки".
  • 30 Емил

    11 4 Отговор

    До коментар #7 от "Стършел":

    Кои са орките моля!!!
    Като гледам Зеленски най- много прилича на орк!!!
  • 31 Радев

    8 4 Отговор
    Трябва да чува гласа на избирателя а не чужди президенти. Народа сам решава как да се отнася към Украйна и сегашното и ръководство. А относно НАТО и гаранциите виждаме добре как Турция се отнася към съюзника гърция
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 мдааа

    6 11 Отговор
    Зеленски е велик световен лидер а нашия е просто мунчо.

    Коментиран от #34

  • 34 Мдаа

    3 3 Отговор

    До коментар #33 от "мдааа":

    Но 70 % от българите не го вярваме....то си личи и по рейтинга на Радев
  • 35 Хххххххххх

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Уса":

    Дано си прав за Тръмп.
  • 36 Реалност

    5 4 Отговор
    Украинският президент беше унижен и от НАТО и от българският президент. Дори най големите му приятели му казаха да спре да хленчи.
  • 37 Българин

    6 3 Отговор

    До коментар #12 от "Демократ":

    В природата една мечка се справя без проблем с глутница, а ако визираш НАТО ще ти кажа само една дума - Афганистан...32 държави бяха пребити от една и то каква:)
  • 38 Диамантената ръка

    4 6 Отговор
    Радев се превърна в посмешище, поредния бг срам...
  • 39 позеленял

    6 2 Отговор
    колкото и да възпявате зеленски и да чешите егото му , той си остава наркоманизирана държанка на сащ , а когато от посолството заръчват вътрешни раздори за да върви някаква псевдо подкрепа за войната за да не изглежда че сащ са инициаторите и имат подкрепа то навлизаме в зоната на престъпление срещу хората в тази държава
  • 40 Касапин

    3 0 Отговор
    И КВО ОТ ТОВА АКО УКРАЙНА ВЛЕЗЕ В НАТО И СЕГА РУСИЯ ВОЮВА С НАТО И СЕ СПРАВЯ А АКО БЪЛГАРИЯ ИЗЛЕЗЕ ОТ НАТО И РАЗКАРА ЕДНА КАМАРА БЕЗСМИСЛЕНИ ГЕНЕРАЛИ ЩЕ Е СУПЕР А И ФЪРЧИЛАТА НА САЩ НЕ НИ ТРЯБВАТ САМО ПАРИ НА ВЯТЪРА С КОГО ЩЕ ВОЮВАМЕ И ОЩЕ ПО ЛОШО КОГО ЩЕ ПОБЕДИМ С ДУЗИНА САМОЛЕТИ ОСВЕН МАКЕДОНИЯ ИЛИ СЪРБИЯ