Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Юли, 2023 16:00 3 141 49

Пет извода за НАТО след срещата във Вилнюс

  • украйна-
  • нато-
  • среща-
  • руска агресия

Алиансът е твърдо обвързан с географията

Пет извода за НАТО след срещата във Вилнюс - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пет извода за НАТО след срещата във Вилнюс. Това изброява във "Фейсбук" експертът Пламен Петров.

1. Окончателно приключва процеса на връщане към териториалната отбрана, който започна още след 2014 г. Алиансът е твърдо обвързан с географията – през пространствената призма се разглежда и разширяването с Финландия и Швеция, и усилването на източния фланг.

Още новини от Украйна

2. Отбраната и отбранителното планиране за страните от НАТО са колективни, сигурността на територията на Пакта е единна и неделима, нито една страна не е защитена, ако всички не са защитени. Пактът вече има детайлни планове за отбрана на своите страни членки – 4000 страници, не е шега работа, предполага се, че генералите и офицерите от щабовете на Алианса са премислили всичко – от броя, националността и въоръжението на войските, които трябва да дойдат на помощ в случай на нужда, до логистиката – по кой мост, шосе и жп линия могат да минат тези войски, къде ще зареждат с гориво, как ще се изхранват и т.н. По този повод – нали сте чували какво казват по-възрастните наши офицери от запаса – когато България беше във Варшавския договор планът е предвиждал в случай на война с Гърция и Турция да държим отбрана от 3 до 5 дни, докато дойде помощ от Одеския военен окръг на Съветския съюз. Е, и сега ще разчитаме на помощ, но не от СССР.

3. Украйна няма да стане член на НАТО докато не свърши въоръжения конфликт на нейна територия, но вече е излязла на евроатлантическа орбита – обещано ѝ бе, че след края на войната ще влезе в Алианса по бърза писта. А до тогава ще получава масирана военна помощ от страните-членки на НАТО. Това не означава ли, че страната вече фактически е вътре в Алианса? Не, голямата разлика е в член 5 от Северноатлантическия договор, ако Украйна беше вътре в Пакта, този член би се задействал и руските агресори щяха да бъдат посрещнати от войски на НАТО, сега не е така.

4. Турция и Унгария свалиха възраженията си срещу влизането на Швеция в НАТО и това е добра новина за вътрешната кохезия на Алианса. В една организация, в която решенията се вземат с консенсус, е много важно най-малкият общ знаменател между интересите на държавите членки да не бъде твърде голямо число.

5. Армията не е обществено благо, от което се ползваме всеки ден. Тя е застрахователна полица за кризисни ситуации като тази, в която изпадна Украйна на 22 февруари м.г. И колкото по-голяма е вероятността за настъпване на „застрахователно събитие“, толкова по-сериозна трябва да е сумата, която заделяме, за да минимизираме щетите от него. Войната в Украйна ще продължи дълго, агресивността на Русия сигурно ще е още по-дълготрайна. Това означава, че страните от НАТО ще трябва да вдигат своите военни бюджети. Най-вече европейците, защото американците отдавна са го направили.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сменям си ник-а

    58 6 Отговор
    А защо моловете по черноморието е пълно с украинци.
    Защо на българо турската граница има повече украинци отиващи на почивка от всички други взети заедно.
    Войната е в главите на политиците и богаташите които искат да стават все по богати

    Коментиран от #32

  • 3 Русофил

    6 48 Отговор
    Пет извода: 1,2,3,4,5 - подкрепяме Украйна до разпада на русията на феодални
    владения с частни армии.
  • 4 РЕАЛИСТ

    7 47 Отговор
    Разпада се алкохолния султанат, ботоксовия срахливец го карат за Хага!
  • 5 Естествен Интелект

    22 2 Отговор
    Трябваше да се издържи докато дойдат правилните глави за ракетите... Затова никой не се ебавкаше с нас.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 най важния

    45 4 Отговор
    Най важния извод е че ги е страх да се сблъскат с Русия .

    Коментиран от #12

  • 8 Лост

    31 1 Отговор
    Като знаят всеки път и мост колко пъти се губеха в България?
  • 9 Естествен Интелект

    7 35 Отговор
    Но най важното е груз 200 да не спира да върви с пълни вагони към калната мцква!

    Коментиран от #46

  • 10 12343211

    36 1 Отговор
    6.Ставаме по-зле.
  • 11 Щирлиц

    41 2 Отговор
    Представяте ли си поляци , румънци , франсета , германци , латвийци , литовци ,естонци .....как се щурат като мухи без глави при пълномащабна война с Русия ?
    За пиратите няма да питам - те ще бъдат потопени още в първия ден .

    Коментиран от #17

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 да си правят изводите

    45 3 Отговор
    Путин неведнъж е заявявал в прав текст: “Никога повече Русия няма да допусне да воюва на своя територия”. Кой разбрал, разбрал!
  • 14 Баш софиянец

    39 1 Отговор
    Нали не беше конфликт а война. Защо НАТО го нарича "конфликт"? Айде моля зеленски да се скара на НАТО.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Делю Хайдутин

    3 35 Отговор

    До коментар #11 от "Щирлиц":

    Хахаа, Бахмут три дня, гладни подлоги
    Заружни ви показа как се загрузва вата с 200, чак война ще водят с Нато и Запада, хахааа
    Клкопейка смешна
  • 18 Робърт Ф. Кенеди-младши

    30 4 Отговор
    заяви в петък, че решението на президента Джо Байдън да одобри мобилизирането на резервисти на САЩ за потенциално разполагане в Европа означава, че Вашингтон се готви за "сухопътна война" с Русия.
    Когато руснаците сложиха край на Съветския съюз през 1991 г. и преместиха 400 000 войници от Източна Германия, и така позволиха на НАТО да обедини Германия, те казаха: „Нашето условие за това огромно помирение, което правим, е никога да не премествате НАТО на изток“. А Джордж Буш им каза: „Няма да преместим НАТО и на сантиметър на Изток“. И през 1997 г. Збигнев Бжежински изложи плана, който е, че ние преместихме НАТО не един инч, а хиляда мили на изток, в 14 нации и след това поставихме ракетни системи AEGIS в Полша и Румъния, които са способни да носят ядрени бойни глави.

    Коментиран от #23

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Робърт Ф. Кенеди-младши

    31 2 Отговор
    Вашингтон „свали демократично правителството на Виктор Янукович през 2014 г.“ и „похарчи 5 милиарда долара – за демокрация, за насилствено сваляне на това правителство – което беше демократично избрано.

    Така че ние унищожихме тази демокрация и поставихме правителство, което неоконсерваторите в Белия дом – Виктория Нюланд, избраха два месеца по-рано по телефона. Избрахме новото правителство преди преврата. Поставихме ново правителство, което незабавнозапочна гражданска война срещу руското население на Донбас, убивайки 14 000 от тях, което забранява руския език и след това започна учения с НАТО“.

    Коментиран от #35

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Робърт Ф. Кенеди-младши

    34 1 Отговор
    Сега превърнахме Украйна в кланица, която е погълнала 350 000 млади украинци. Те лъжат за това колко хора са загинали, крият го от нас – Пентагонът го крие от американския народ. Украйна го крие от своя народ… Превърнахме тази бедна малка нация в поле за убиване , за да прокараме геополитически дневен ред, който няма нищо общо с Украйна“
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 бай грез....дей

    18 1 Отговор

    До коментар #23 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    айде мешката и чупката към държава 404 .
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Шести извод:

    36 2 Отговор
    За да има мир в Европа, е нужно НАТО да се върне в границите си преди 1990

    Коментиран от #37

  • 29 На нато

    28 2 Отговор
    Им трябват територия като финландия българия естония и сега укпайна да упражняват контрол над русия иначе за кво са и такиви измислени армии
    Пълна глупост че русия и военна заплаха за българия подобна операция е почти логистично невъзможна нот турция трябва да се пазим също член на нато и член 5 не важи при такъв конфлик
    Но нали трябво да се подмазваме на посолството
  • 30 Аха

    19 0 Отговор
    Това означава, че страните от НАТО ще трябва да вдигат своите военни бюджети. Най-вече европейците, защото американците отдавна са го направили.
  • 31 Единственият извод

    26 0 Отговор
    нАТО (САЩ) са готови да затрият цяла Европа, за да си наложат собствения интерес.
  • 32 Богаташ

    2 6 Отговор

    До коментар #2 от "Сменям си ник-а":

    Е! Какво лошо има да ставам все по-богат?!
  • 33 ЕВРОНЮЗ

    15 0 Отговор
    След 4 август горните изводи ще се наложи на автора да ги забрави
  • 34 Не са нужни

    23 2 Отговор
    Пет извода за НАТО ! Един стига: НАТО са доказани терористи и българина категорично мрази НАТО ! Нацисткият Атлантизъм няма почва у нас, освен ако не реши да ни окупира .
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 6ти (шести) извод

    16 1 Отговор
    НАТО е една безмислена организация. Няма враг (Варшавски договор), няма причина за съществуване. Но Американския ВПК го измисли. Свръх въоражаването на Украйна, "намеренията" Украйна да стане член на НАТО и дирижиране отвън ДА НЕ БЪДЕ НЕУТРАЛНА страна, и прогнозираните ответни действия на Русия, на които за съжаление се върза, възродиха НАТО. Планът за създаване на враг успя. Врагът стана Русия. Хипотетично...ако Русия я нямаше, къв щеше да го чепка НАТО и срещу кого?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 НАТО са теровисти

    9 0 Отговор
    НАТО са нашата на краварите
  • 39 Форд

    9 1 Отговор
    Украйна изпадна в кризисна ситуация, заради действията на САШ, Франция и Германия ( гаранти на минските споразумения) и безумно корумпираните си ръководители. За Европа не съществуват заплахи освен създадените от самите тях, и на първо място е имиграционната политика, неглежиране отричането на християнските ценности и т.н. Русия като враг е много назад.
  • 40 ха ха

    9 0 Отговор
    абе дали се самопаканиха в българия или едни представители на мафията ги поканиха незнам , но пазят бандитския режим за да си върши престъпленията съвсем открито
  • 41 антитерорист

    6 0 Отговор
    Аз не изповядвам натовския тероризъм по целия свят
  • 42 Гориил

    3 0 Отговор
    Как корелира това с ресурсната база? Надявам се да стигнат поне за десет дни война?
  • 43 Шестият извод за НАТО

    2 0 Отговор
    е че дуе, дуе чорбата.
  • 44 Пет извода за НАТО

    2 0 Отговор
    Като петолъчка със сърп и чук
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ха ха

    0 0 Отговор
    пет извода ? това нещо като касетъчните бомби ли е
  • 48 Къде ми е нощното шкафче?

    2 0 Отговор
    И какво правим,ако след година,две Ердоган реши да анексира Кърджалийско и Шуменско?Той е Политик и ловък играч.Постига си целите,може да направи крачка назад,но прави две напред.Турция е в НАТО,а скоро може да бъде и член на ЕС.И ако той пожелае част от България, кого ще защити алианса-нас,гольовците,без армия или най-силната в НАТО?Въпросът е риторичен!
  • 49 ЗАЩО МУ Е НАТО НА ЗЕЛЕНСКИ

    2 0 Отговор
    ЗЕЛЕНСКИ Е МИЛИАРДЕР ОТ ПРЕПРОДАЖБА НА

    ОРЪЖИЯ И ПРИСВОЯВАНЕ НА ПАРИ - ОБВИНЕН Е ОТ СЕНАТОРИ В САЩ ЗА ТОВА ОЩЕ В НАЧАЛОТО НА ВОЙНАТА ................. ТОВА Е НЕГОВОТО ЗАНИМАНИЕ , ТОЙ Е БОКЛУК ! ЗАПАДА ГО ПРИЕМА ПОРАДИ СЪЩИТЕ ЗАНИМАНИЯ НА ПРАВИТЕЛСТВАТА !