Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Юли, 2023 19:00 2 895 31

Заради зърнената сделка: ще се обърне ли Китай срещу Русия?

  • зърнена сделка-
  • си дзинпин-
  • китай-
  • украйна-
  • африка-
  • русия-
  • владимир путин-
  • война-
  • зърно-
  • александър гьорлах

Дори в Африка знаят, че Си Дзинпин е единственият останал приятел на Путин

Заради зърнената сделка: ще се обърне ли Китай срещу Русия? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Фактът, че руският президент Владимир Путин отново иска да използва износа на зърно от Украйна като оръжие може да струва на Кремъл добрите отношения с Китай. Африканските държави, които разчитат на украинското зърно, са изправени пред глад. Но сред най-големите купувачи на основни храни от Украйна е и комунистически Китай. Там сушата в северната част на страната и наводненията на юг сериозно намалиха реколтите от ориз и зърно. Ако решението на Путин доведе до световна продоволствена криза, стабилното управление на комунистическата партия в Китай може също да пострада.

Украйна отглежда и изнася основно пшеница, царевица и ечемик. Според Европейската комисия украинското зърно съставя 10% от световния добив на пшеница, 15% от царевицата и 13% от ечемика. Освен това Киев осигурява повече от половината от световния пазар на слънчогледово олио. Китай се опитва да запълни липсите си с доставки от Австралия, Канада и Франция.

Още новини от Украйна

Китай трябва да разчита на държави, които обрисува като врагове

В последните години Пекин наложи мита на австралийските продукти и дори остави някои доставки от Австралия да изгният по китайските пристанища. Си Дзинпин държеше да демонстрира на Канбера, че той е непреодолим фактор в Тихоокеанския регион. Пекин увеличи флота си и заплаши всички държави в западния Тих океан - от Филипините до Нова Зеландия. Целта - да се позиционира като хегемона в този океан и в целия регион. Ако Канбера реши да спре кранчето за Си, нещата може сериозно да се объркат.

В Канада, от друга страна, има все повече доказателства, че Пекин се е опитал директно да повлияе на изборния резултат в страната - както Русия направи в САЩ. Западните държави все по-често се опасяват от потенциални хакерски атаки от Китай. Освен това Пекин държи няколко канадци в затворите си. Правителството в Отава ги нарича политически затворници. Така че Канада също има не една причина да не доставя зърно за Пекин.

Диктаторът Си изглежда може да разчита само на Франция. Президентът Еманюел Макрон посети Китай през април и за щастие на номенклатурата в Пекин заяви, че казусът с Тайван не е работа на европейците. За това Макрон беше разкритикуван от свободния свят, където мнозина експерти се опасяват, че френският лидер е увеличил шансовете за нападение срещу независимата демократична държава от страна на Китай.

Меката сила на Китай в Африка също е застрашена

Пазарът на зърно в Китай не е единственото притеснение на Си. Ако се създадат затруднения в доставките за африканските държави, има голяма вероятност Китай да се обяви много по-категорично за прекратяване на руската агресия в Украйна. Защото дори в Африка знаят, че Си Дзинпин е единственият останал приятел на Путин, който го подкрепя безусловно. В глобалния Юг на поведението на Си се гледа все по-критично. Ако той не направи нищо, за да спре потенциалния глад, който ще настъпи в Африка, меката сила на Китай на континента може бързо да се изпари.

Режимът в Пекин досега използва речника на Кремъл по отношение на войната, наричайки я "специална военна операция". Промяна на реториката ще означава сериозен завой в курса на Си. В момента неговият основен приоритет е Западът и най-вече САЩ да си останат фокусирани в Източна Европа. Защото Вашингтон поддържа военно сътрудничество с всички съседи на Пекин, а това пречи на плановете на Си да се превърне в хегемон в региона и да подчини всички държави в Източна Азия и Океания.

Недостигът на храна би сложил край на режима на Си

С края на сделката за зърното, Путин едва ли е целял да създаде проблеми на най-важния си сътрудник Китай. По-скоро се е целел в Турция. Анкара е следващият най-голям вносител на зърно от Украйна след Китай. Лидерът на Русия не се изказва ласкаво за турския президент Реджеп Ердоган, откакто Анкара реши да разчисти пътя пред Швеция за пълноправно членство в НАТО. Така, заедно с Финландия, Алиансът добавя към редиците си два нови члена, които поддържаха неутралитет преди началото на войната в Украйна.

Следващите няколко дни ще покажат какво е по-важно за Си: да продължи да се държи снизходително със Запада, който е все по-обединен от руската агресивна война, или да подсигури изхранването на хората си. Спомените за големия глад по времето на Мао все още е жив в умовете на много китайци.

Си твърди, че е сложил край на бедността в страната. Истината обаче е различна: онези, които си позволяват да пишат в ограниченото китайско онлайн пространство за старите бедни хора, които срещат по улиците, са определени за дисиденти и стават обект на преследване. Защото не бива да се говори за тези неща. Залогът е голям, тъй като недостигът на храна би бил началото на края на комунистическата тирания в Китай.

Александър Гьорлах е старши научен сътрудник в Съвета по етика в международните отношения "Карнеги" и научен сътрудник в Института за интернет към Оксфордския университет. Живял е в Тайван и Хонконг.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 китайски балон

    45 14 Отговор
    Защо, Китай няма проблем с доставките на зърно? Четем някакви джендъpcки надежди и мъзги?

    Коментиран от #5

  • 2 Дойче Зеле

    27 14 Отговор
    и тази война ще загуби. Най-гнусните робовладелци са швябистанцииите.
  • 3 НИКО

    31 12 Отговор
    МНОГО ВИ СЕ ИСКА А ФАШИСТЧЕТА
  • 4 Воване,

    23 18 Отговор
    Не само бай Ердо , а и Си ше те шамари ...🤭😁

    Коментиран от #13

  • 5 Руско порше

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "китайски балон":

    " нямаше " ..
  • 6 Плашимир

    11 1 Отговор
    Зърно срещу балони. Това е сделката.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Американската медия

    18 16 Отговор
    С немско заглавие "Дойче велд" пак се разцивриха, след като Путин направи поредния успешен ход и прецака зърнената сделка.
  • 9 Скъпи приятели

    13 4 Отговор
    от стадото. Аз съм един от вас обаче не съм в кошарата и искрено ви моля да престанете да блеете срещу луната и да се опитате да вземете някакво решение относно тези които ви лъжат и мажат.
    Наистина е лято но се събудете в егрека защото наесен в кошарата ще е късно.

    Коментиран от #20, #27

  • 10 Оги

    14 7 Отговор
    Иска ви се, долни псета. Но пак ще останете с гол кокал в уста.
  • 11 горски

    25 10 Отговор
    Тоя се е чалдисъл.Зърното за Китай минава по сухоземната граница м/у Русия и Китай с вагони.
    Раздухва се проблема не заради бедните държави,а заради цената.Поскъпването ще предизвика вълнения вътре в ЕС.И трябва да обясняват политиците защо са замесени във войната.
  • 12 реру

    35 5 Отговор
    Зърно, газ, православие, руски мир /език/ - всичко е оръжие в ръцете на Кремъл...
  • 13 реру

    24 11 Отговор

    До коментар #4 от "Воване,":

    Зависи как ще се държи...

  • 14 ха ха хааа

    15 15 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен-_ Язовец":

    Над 100 години виждате "края" .. да не е като - Киев за три дня ... 🤭😁
  • 15 Спокоен язовец

    20 12 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен-_ Язовец":

    Всяка валута, в която съставна част е жалката рубла е обречена на провал.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Прокопий

    10 14 Отговор
    Лошото зеле пак лъже, всички знаем, че великите държави Еритрея и Северна Корея също са приятели на Путлер!

    А сега сериозно, до няколко дни другаря Си ще бие един задвратник и ще нашока репата на ботоксовия фашист и Просия най-благородно ще реши да продължи сделката...
    Безаналогови!
  • 20 Прокопий

    7 4 Отговор

    До коментар #9 от "Скъпи приятели":

    Защо, ще спрат газта орките ли??? Ще измръзнем? ,😂😂😂🤣🤣🤣
  • 21 ЗРЪНЧО

    10 9 Отговор
    Пусито ще загуби войната!
    Вече нагази в.......та!
  • 22 Оруел

    6 1 Отговор
    ,,Лъжата е истина. Истината е лъжа."
  • 23 да питам

    1 2 Отговор
    Абе , Армагедон - а почина ли си ? Или още неа ..🤭
  • 24 Източна ромелия

    10 5 Отговор
    Защо си пишете статии изсмукани от пръстите. Сега Русия и Китай започват съвместни военноморски учения, та как Китай ще се обърне срещу Русия
  • 25 Кую

    2 4 Отговор
    Джапанките са ориз.
  • 26 Българските турци

    12 4 Отговор
    Турция некупува зърно от Украйна и Русия защото има нужда от тази пшеница ! "Знаете ли, че в Турция има 560 фабрики за брашно?
    Турция е внесла 8 милиона 100 хиляди тона пшеница миналата година. 65% от този внос е от Русия. (Русия продава общо 38,5 милиона тона пшеница на света.)
    Турция преработи тази пшеница и изнесе брашно, а парите, донесени от това, са 1 милиард 100 хиляди долара.
    Оказа се че Турция била първа в света по износ на брашно!
    По същия начин миналата година продаде тестени изделия(юфка,макарони) за 766 милиона долара.
    Оказа се че са втори в света в тази област.
    Продадоха и булгур за 120 милиона долара. " Сега Ердоган привършва срещите си тия които инвестират големи суми в зърнопреработвателната инфраструктура на Турция и възнамеряват да докажат правилността на думите на Хенри Кисинджър !!! Турция става не само енергиен Хъб но и Хъб за зърнопреработване и пренасочване на храни от зърнени култури специално към страни изпитващи остра нужда от тях !...Зърното на Русия е в пъти в повече от зърното на Украйна и може да запэлни недостига възникнал от липсата на Украинския износ !... А китайците се хранят предимно с ориз, който не се сее нито в Русия , нито в Украйна ! Това са тъпи манипулации на заинтересованите губещи в ситуацията !...
  • 27 Скъпо непознато дрогарче

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Скъпи приятели":

    Прибирай са , що има мечки . Може и да са гризли
  • 28 Дмитри Иванов

    3 1 Отговор
    Изнасяното до скоро жито от Украйна отива около 40% в Европа, 20 и няколко % в Турция, около 20% в Китай, в Африка отива между 2 и 3 %.
    Толкова по въпроса за житото.
    А как точно Китай помагал на Русия във войната???
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ИНЖ

    4 1 Отговор
    Дано прогнозата за провал на китайския комунизъм се сбъдне, иначе ще видим още войни "за имперско величие".
  • 31 факти само истински

    1 2 Отговор
    на дойчовците много им се ще от инсинуацията на зеленото човече да се опънат отношения