Last news in Fakti

28 Юли, 2023 19:00 2 199 44

Подигравки с Бога и Корана: докъде се простира свободата

  • коран-
  • шарли ебдо-
  • швеция-
  • реджеп ердоган

Докато държави като Полша и Германия имат отделни параграфи срещу богохулството в наказателните си кодекси, много европейски държави вече са ги премахнали

Подигравки с Бога и Корана: докъде се простира свободата - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Богохулство ли е да гориш Корана или да се явяваш гол пред олтара на една черква? Докъде се простират границите на свободата и на мненията? Кое е допустимо и кое - не? Има ли линии, отвъд които не бива да се преминава?

Свободата на мненията и на медиите са основни права, гарантирани в ЕС. В демократичните общества е важно да се толерират и непопулярни мнения, дори ако те нараняват нечии религиозни чувства.

Но докъде се простира сферата на разрешените критични или подигравателни оценки, свързани с религиозни съдържания, и как се отнасят хората по света към тях? В последните години в Европа имаше немалко случаи на провокации към различните религиозни общности. Кое може да се толерира и кое - не?

Горенето на Корана в Швеция

Само в Швеция тази година имаше няколко случая, в които хора гориха копия на Корана. През миналата седмица един демонстрант също беше обявил намерението си да стори това. И макар че в крайна сметка не се стигна дотам, дори самото намерение предизвика протести в много ислямски държави. Всъщност полицията в Швеция беше забранила подобни акции още през февруари 2023, но впоследствие забраната беше отменена от местен съд като противоконституционна с аргумента, че свободата на събиранията и протестите е гарантирана от закона в Швеция.

Къде има закони за наказание на богохулството

Със същия аргумент полицията по-късно разреши контрапротест, в който беше предвидено да се горят Библията и Тората. Говорител на полицията разясни, че разрешението не се отнася до искането за публично изгаряне на светите книги, а до правото на публични събирания, на които се изразява определено „мнение“. Ставало дума за "важна разлика".

Полицията в Швеция разреши и последната засега подобна акция в Швеция, при която един бежанец от Ирак беше обявил, че смята да гори страници от Корана в Стокхолм. И в този случая бе пояснено, че е било дадено разрешение за публично събиране, но не и за „съдържанието на това събиране“. В действителност обаче впоследствие бе образувано наказателно производство за "подстрекателство срещу етническа група", тъй като протестът се е състоял в близост до джамия.

ООН също осъди изгарянето на Корана в Швеция, като предупреди за "тревожно нарастване на публичните актове на религиозна омраза". В същото време от ООН заявиха, че не бива да се ограничава свободата на мненията.

Полугола жена пред олтара на Кьолнската катедрала

И в Германия свободата на мненията е защитена от конституцията. Но има и известни ограничения. Германия е една от малкото европейски държави, която защитава религиозните общности с т.нар. параграф за богохулството.

До три години лишаване от свобода може да бъде наложено на тези, които изричат обиди, имащи потенциала да „нарушат обществения мир". Този параграф от Наказателния кодекс обаче се прилага на дело изключително рядко. Все пак има няколко подобни случая.

През 2006 г. пенсионер получи условна присъда, след като беше разпространявал ролки тоалетна хартия с надпис "Коран". През 2013 година пък активистка беше глобена за това, че изрисува думите "Аз съм Бог" върху полуголото си тяло и се появи пред олтара на Кьолнската катедрала. Въпреки това тя бе осъдена само на парична глоба и то за нарушаване на религиозните практики, а не за богохулство.

Френското сатирично списание “Шарли Ебдо”

През 2015 г. двама ислямисти нападнаха френското сатирично списание “Шарли Ебдо”. Поводът бяха публикуваните в списанието карикатури на пророка Мохамед, които предизвикаха възмущение и гняв сред мюсюлманите по целия свят.

Само няколко дни след нападението срещу редакцията, при което загинаха 12 души, тогавашният министър-председател Манюел Валс заяви, че богохулството никога няма да бъде престъпление според френското правосъдие. Президентът Макрон споделя тази позиция. С други думи, свободата на мненията във Франция включва и правото да се говори и пише онова, което на други места се счита за богохулство.

Богохулството не е престъпление във Франция още от 1881 г. насам. Страната стриктно разделя църквата от държавата от близо 120 години. Принципът на секуларизма се радва на високо одобрение сред френското население.

Карикатурите на Мохамед в Дания

“Какво е позволено на сатирата?" - се питаха датчаните през 2005 г., когато поредицата карикатури за исляма в датския вестник "Jyllands-Posten" предизвиква огромни протести в арабския свят, някои от които бяха придружени от насилие. И в други държави инцидентът предизвика дискусия за свободата на изкуството и свободата на изразяване. Тогавашният датски министър-председател се разграничи от публикуването на карикатурите, но защити свободата на печата и мненията, които са високо ценени в Дания.

До 2017 година в Дания съществуваше закон срещу богохулството. Датските власти обаче почти не го прилагаха на дело. Имаше само единични случаи на повдигнати обвинения – например през 1970-те години срещу двама радиопродуценти, излъчили песен, осмиваща християнството. Датско-иранската художничка Фирузе Базрафкан пък бе обвинена през 2014 година за акция под мотото „Богохулство“, в която показваше разкъсани страници от Корана. Тогава тя заяви: "Искам да напомня на хората, че е нормално да имат различни мнения". И в двата случая обвиняемите бяха оправдани. През 2017 г. законът срещу богохулството в Дания беше окончателно отменен.

Полша: Богородица и дъгата

Полша се смята за силно религиозна страна, където Католическата църква все още оказва голямо влияние върху обществения живот. Полската конституция също гарантира свободата на изразяване. В последните години обаче някои артисти бяха обвинени в богохулство.

През 2019 година изображение на Богородица с ореол в цветовете на ЛГБТИ-общността предизвика сериозен отзвук. На три жени бяха повдигнати обвинения за разпространяването на изображението. Твърдеше се, че са засегнали религиозните чувства на вярващите, което е престъпление според полското законодателство и се наказва с до две години затвор. В крайна сметка жените бяха оправдани. Според съда извършеното от тях е провокация, но тя не е имала за цел да обиди някого.

Докато държави като Полша и Германия имат отделни параграфи срещу богохулството в наказателните си кодекси, много европейски държави вече са ги премахнали. Сред тях са Ирландия, Норвегия, Нидерландия и Швеция. В Германия също има искания въпросният текст да бъде отменен - в името на свободата на словото.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лошото е,

    36 9 Отговор
    че когато се подигравате с Християнството, това не ви се вижда "подигравка с Бога", а ви се вижда като нещо много интелигентно и модерно.

    Хлъзгави сте, но не чак толкова, колкото ви се иска!

    Коментиран от #8, #9, #24, #43

  • 2 Прея Кент ,ЧЕРВЕНАТА

    6 43 Отговор
    Няма Ислям ,турците са гнусни болни меки китки нещо като повечето ,зелени нещастни копейки от израждане на Константин ЗеленоКопейков ,
    Браво на Братята Датчани за Правилната Постъпка

    Коментиран от #5

  • 3 Один

    28 9 Отговор
    Можеха да го прочететат преди да го горят. И викингите не са особено примерни християни.

    Коментиран от #23

  • 4 Гост

    43 11 Отговор
    Подигравката със вярата на хората е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, без значение за коя религия става дума!

    Коментиран от #20

  • 5 Гост

    22 3 Отговор

    До коментар #2 от "Прея Кент ,ЧЕРВЕНАТА":

    Иди на психиатър
  • 6 Запознат с това

    8 18 Отговор
    Страхът от Бога,независимо как се нарича е космически свръхестествен страх от господне наказание.Така ,че няма нищо учудващо ,че хората се обръщат срещу него.Бъдете като нормалните хора които казват една молитва преди вечеря и неделя се изповядват.Повече от това,всичко е фанатизъм.
  • 7 Опитайте това с холокоста

    12 4 Отговор
    В демократичните общества е важно да се толерират и непопулярни мнения, дори ако те нараняват нечии религиозни чувства.
  • 8 прав си

    17 19 Отговор

    До коментар #1 от "лошото е,":

    Най голямата подигравка с Християнството и Бога беше направено от комунистите в България. Взривиха Божия храм Света Неделя убивайки стотици жени деца и възрастни в Християнска България. След като завзеха властта накараха народа да се отдалечи от Християнството. Забраниха Великден, забраниха Коледа. По време на турското робство народа успява да си построи десетки божи храмове,да си зачита християнските празници. А по време на комунизма няма един Божи храм да е построен Комунизма е най голямото зло на Земята

    Коментиран от #12, #22

  • 9 Гаглей

    31 8 Отговор

    До коментар #1 от "лошото е,":

    Незнам поправи ме, но аз не помня мюсюлмани да са горили библията някъде
  • 10 Ай сифон

    14 13 Отговор
    Хе хе хе хееее ....в СаудиАрапи, Йемен ,Пакистан ииии няма да ги изброявам ще те вкарат в затвора ако носиш библията,камо ли черква да построиш
  • 11 загрижили се а мълчат за

    14 3 Отговор
    Подигравките с народа да му крадеш парите от държавната хазна за пенсии и медицинско обслужване и разиграваш чрез общ. поръчки в чекмеджета и офшорки и половин народ да живее в мизерия и измира поради некачествено здравеопазване
  • 12 Асан баба

    9 6 Отговор

    До коментар #8 от "прав си":

    Тоя пааааа ,църквата подкрепя родител 1 и родител 1 да сключват брак.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Турчин

    30 5 Отговор
    В училище във Франция ученик от турски произход беше изключен защото е отрекъл арменския геноцид. Това е същата Франция която изби два милиона само в Алжир. Всеки знае за колониалната история на Франция. Десетки историци в Европа осмелилили се (не да отрекат Холокоста) а само да заявяват, че не само евреи са били подложени на Холокоста а и други етноси (вкл.роми) бяха подведени под наказателна отговорност или с отстранени професорски титли защото проповядвали антисемитизъм. Така, че свободата на изразяване я има за поругаване на свещени книги и теми но за различно мислене свободата я няма. Това е лицемерното демократично лице на Европа. В други държави извън ЕС (примерно в Русия) ЕС става много загрижена за правата на протестиращите а когато във Франция полицаи ритат в корема и влачат за косата млада жена медиите на "свободния ЕС" си затварят очите и замитат под килима подобни неща.

    Коментиран от #16

  • 15 ежко

    11 1 Отговор
    Що бе?Като вкараха Пуси Кат Долс ги вкараха в затвора за хулиганство в църка, беше акт на диктатура,а?Сега ревете като ви дойде до главата и вие започнахте с присъдите,а?

    Коментиран от #19

  • 16 Замръзнали

    16 3 Отговор

    До коментар #14 от "Турчин":

    Варварство е горенето на религиозни книги. Това е хилядолетен човешки опит. Само нацистите горяха книги. Скандинавците по същество са варвари замръзнали духовно в 9-ти век. Формално са християни но реално са кръвосмесители,инцестаджии и инбридингаджии. Не случайно им се раждат често изроди и девианти от кръвосмесването.
  • 17 Урюрвкос

    11 0 Отговор
    пуситата след пънк молитвата без малко да получат нобелова награда за мир. За някой няма разлика между свобода и свободия.
  • 18 Реплика

    11 5 Отговор
    Основната функция на религията,която пречи на считащите се за господари на света е проповядването на етични норми,т.е.морал.Има го в християнството,има го и в мюсюлманството.И изобщо не става дума за свобода на словото.Става дума за това как човеците да бъдат превърнати от индивиди в обща лесно управляема маса.

    Коментиран от #25

  • 19 Съдията Дред

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "ежко":

    В затвора вкараха Пуси Райът
  • 20 Търновец

    8 7 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    В такъв случай защо никой не протестира пред Турското посолство - Църквата Света София беше превърната в фжамия
  • 21 ЧИТАТЕЛ

    7 6 Отговор
    Религия=измама без значение коя точно е религията

    Коментиран от #26

  • 22 ЧИТАТЕЛ

    4 6 Отговор

    До коментар #8 от "прав си":

    Бъди така любезен,да докажеш,че има Бог

    Коментиран от #27

  • 23 Бацо Гацов

    10 3 Отговор

    До коментар #3 от "Один":

    Ако бяха го прочели нямаше да го изгорят. Няма как Свещена Книга да накара нормален човек да я изгори, независимо дали е Корана, Библията или Тората.

    Коментиран от #28

  • 24 ЧИТАТЕЛ

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "лошото е,":

    Може ли всемогъщъят бог да да сътвори толкова голям камък че самият той да не може да го повдигне?
  • 25 Гост

    5 4 Отговор

    До коментар #18 от "Реплика":

    ДругарЮ, няма мюсюлманство има Ислям!
    Личи, че философията ти е дошла в повечко!

    Коментиран от #32

  • 26 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "ЧИТАТЕЛ":

    Кух философ!

    Коментиран от #29, #31

  • 27 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "ЧИТАТЕЛ":

    А ти обратното?!
  • 28 ЧИТАТЕЛ

    3 9 Отговор

    До коментар #23 от "Бацо Гацов":

    не ти ща ни библията ни корана ни тората.всички свещенни книги са пълни идиотщини

    Коментиран от #34

  • 29 ЧИТАТЕЛ

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    не можеш ли да докажеш
  • 30 ЧИТАТЕЛ

    3 5 Отговор
    много ви е силна вярата,щом не можете да докажете нищо.трябва не вяра а мозък
  • 31 ЧИТАТЕЛ

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    възхитен съм от интелекта ти
  • 32 Реплика

    2 6 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    За какви другари пишете като след 9- ти септември религията в България също беше де факто забранена?
  • 33 ЧИТАТЕЛ

    7 6 Отговор
    БОГ Е СИНОНИМ НА ЧОВЕШКАТА ГЛУПОСТ
    ЖАН-ЖАК РУСО

    Коментиран от #36, #39

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Последните 10 години

    7 1 Отговор
    Швеция е приела близо 2 милиона бежанци , до 20 години ще е султанат.
  • 36 Бацо Гацов

    6 2 Отговор

    До коментар #33 от "ЧИТАТЕЛ":

    Само вселената и човешката глупост са безкрайни, като за първото не съм сигурен. Айнщайн.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Макробиолог

    2 0 Отговор
    ротшийд
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Един

    5 5 Отговор
    Най-старият и елементарен политически строй е религията. Направена за малоумници от средновековието, че да могат лесно да се контролират. Невероятно е че има още хора вярващи в подобни измислици в ерата на технологиите и изучаването на Вселената. Страхът е най-примитивният начин да накараш даден индивид да прави каквото искаш. Най-старото оправдание на света е: "неведоми са пътищата Господни".
  • 41 САТЪРА НА ХАНА

    7 1 Отговор
    БОГ ... Е ТОВА КОЕТО ДЖАДАИТЕ НАРИЧАТ СИЛАТА ...
    .. А БУДА И ИСУС И ТИБЕТСКИТЕ МОНАСИ И ОТШЕЛНИЦИТЕ ВЪВ ПУСТИНЯТА СА ХОРА КОИТО
    СА Я РАЗБРАЛИ
    ....
    САМО НАЙ-ЧИСТИТЕ ДУШИ, ДЕЦАТА И
    МНОГО ПСИХИЧНО БОЛНИТЕ ХОРА МОГАТ ДА УСЕТЯТ СИЛАТА - НО САМО ЕДИНИЦИ МОГАТ И ДА Я ИЗПОЛЗВАТ :))
    ...
    НАРОДА Е КАЗАЛ "НА БОДЛИВА КРАВА , ГОСПОД РОГА НЕ ДАВА "
  • 42 САТЪРА НА ХАНА

    5 0 Отговор
    РАЗУМНИЯ ЖИВОТ - БОГ Е БЕЗСМЪРТНА ЧАСТ ОТ ВСЕЛЕНАТА
    ....
    ЗАЩОТО НЯКОЙ Е ГРЪМНАЛ ГОЛЕМИЯ ВЗРИВ И
    Е СЪЗДАЛ ВСЕЛЕНАТА ОТНОВО
    КОГАТО Е НАСТАНАЛА ВЕЛИКАТА ТЪМА:))
  • 43 ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "лошото е,":

    Бог е дал правото на избор на хората. Така, че не богохулствай!... ;)
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.