Last news in Fakti

31 Юли, 2023 18:31 4 380 88

"Кеф му е - ще те милва; кеф му е - ще те бие. Негова си."

  • насилие-
  • истанбулска конвенция

Сблъскало се с институционалния нихилизъм, демонстриран от всички институции по повод на нарязаното момиче, българското общество изригна с негодувание и с протести в главните градове на Републиката

"Кеф му е - ще те милва; кеф му е - ще те бие. Негова си." - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо се чудят на зверството в Стара Загора? Не разбраха ли, че татуираният и неграмотен мускулест мъж-патриот е легитимният национален образ, а жената е негова законна плячка? Култът към силата нормализира насилието.

Не разбирам всеобщото учудване от това, че в България правосъдните органи отказват да се задействат срещу патриотично настроен мускулест мъж, нарязал приятелката си с макетен нож, остригал я и счупил ѝ носа.

Кое тук е чудното? Че правосъдието е на страната на насилниците? Че патриотично настроените мускулести мъже смятат за свое право да упражняват насилие върху жени и деца? Че институциите казват на всяка жертва на насилие „оправяй се сам“?

Защо живеем в общество на насилието

При 20 убити жени за 2023 година – кое тук е за чудене? Не се ли разбра, че в последните години водещи български политици, общественици и медии се опитват да изградят общество на насилието? Не сте ли виждали как институции на властта се отнасят към гражданите, застанали пред гишетата; или как в много „държавни“ болници персоналът се отнася към пациентите?

Не разбрахте ли, че в рамките на идеологията, налагана като доминираща от водещите български политици и институции, татуираният и неграмотен мускулест мъж-патриот е легитимният национален образ, а жената (както и грамотният мъж не-патриот, лишен от мускули) е негова законна плячка? Че е родолюбиво да вдигнеш огромен пилон, обвит в дим от кебапчета, а е предателско да получиш чуждестранна литературна награда за роман?

Култът към силата нормализира насилието

Бруталността в говоренето дава като резултат жестокост в действията. Култът към силата дава като резултат нормализиране на насилието. Тези неща се знаят от столетие и повече.

Ето ви обаче нещо, което научаваме в последно време: Култът към „традицията“ превръща всички замесени в престъпници – от президенти и премиери до съдии, полицаи, прокурори, сервитьори, спасители, охранители и обикновени квартални пияници.

В последните години в България покълнаха и се разгърнаха два вида всекидневен, обикновен, битов неонацизъм: ляв и десен. Този неонацизъм пронизва цялото политическо, медийно и друго публично говорене. Разликата е, че левите неонацисти се радват на Путин, Тръмп и Орбан, докато десните се радват на Тръмп и Орбан и се правят, че не гледат към Путин с възторжени пионерски погледи. Приликата между левия и десния неонацизъм е в култа към силата, йерархията и подчинението – към онова, което антрополозите от великото поколение наричаха „културната долница“, а днес неонацистите величаят като „традиционни ценности“.

В последните има-няма 500 години хората се развиват от състояние на подчинение, насилие и жестокост към независимост, съгласие и задружност. Следователно, всеки призив към обратен завой („традицията“) е призив за връщане към подчинението, насилието и жестокостта. Няма друга алтернатива.

Борци срещу „Истанбулската конвенция"

Преди години масовата мобилизация на левите и десните неонацисти против „Истанбулската конвенция“ рязко влоши обществената атмосфера. От БСП вляво до ВМРО вдясно всички заклеймиха документа, докато бурно се радваха на изследвания, според които 81 на сто от българите били „традиционни“, т.е. искали жената да е в кухнята с бебе на ръце и с дете, хванато за полата.

На най-високо ниво стана възможно да бъдат говорени неща, които преди това бяха неприемливи. Конституционният съд, например, тежко се опозори с твърдението, че според българската конституционна уредба половата идентичност „жена“ се свързва единствено с „раждане“ и „акушерска помощ“. Конституционните съдии продължиха с разсъждения за ‚джендър-идеологията“, която всъщност е радикален пропаганден конструкт, отляво представян като част от пакета „джендър идеологията, антикомунизмът и русофобията“ (Калоян Паргов от 23 май 2019), а отдясно – като посегателство „срещу традициите и идентичността на нациите“ (Ангел Джамбазки от 3 май 2019).

Онова, което левите и десните неонацисти се опитват да ликвидират, оттогава и до днес, е целия онзи фундамент, върху който е изградена европейската цивилизация. Отново българският Конституционен съд, за свой неувяхващ срам, е най-ясен, казвайки по повод на термина „социален пол“, заложен в „Истанбулската конвенция“ следното: „Това води до възможността за избор на индивида по своя воля на различна „идентичност, основана на пола“, която може и да не съвпада с биологичната“.

Ключови понятия на европейската цивилизация

Това е чисто нацистко съждение. Ключовите понятия, които тук са заклеймени, са точно онези, върху които стъпва европейската цивилизация, в която живеем: „избор“, „индивид“, „своя воля“.

Именно изборът на отделния, равен с другите индивид, упражняващ своята воля в рамките на закон, изработен заедно с другите индивиди – това е европейската цивилизация. Там, където няма „избор“, „индивид“, „своя воля“ – там има дивачество и варварство. А основните характеристики на дивачеството и варварството са следните: Първо, не съществува избор; правиш онова, което ти се казва от по-силния. Второ, не съществува индивид; ти си част от някакъв колектив (нация, класа, раса), който се предвожда от вожд (фюрер), който ти е началник. Трето, не съществува своя воля – волята е на силния; слабият се подчинява.

Подкопаването на самите основи на цивилизацията, което у нас върви и отляво, и отдясно, съвсем закономерно доведе до състояние, в което силните обират, тормозят и убиват слабите. Подкопаването на основите на цивилизацията не може да доведе доникъде другаде. В рамките на предлаганата ни идеология е съвсем в реда на нещата мъжът да тормози жената, а на вербална провокация да се реагира с физическо насилие (каквато е защитната теза на българския бияч от морето, пребил французин, защото онзи му подвиквал).

Традиционните ценности, пробутвани ни както от българските леви и десни неонацисти, така и от Конституционния съд, са надлежно описани от Елин Пелин в разказа му „Невеста Нена“ от 1905 година. Разказът започва така: „Рано една есенна утрин из село се разнесе пронизителен женски писък. Из улиците тичаше като замаяна Нена, невестата на Кольо Загорчето, боса, гологлава, с разскубана коса. Лицето и ръцете ѝ бяха оцапани с кръв, която извираше някъде от главата“. Обикаля жената цялото село да се оплаква, че мъжът я набил, но от всички получава един и същи отговор: „Кеф му е – ще те милва; кеф му е – ще те бие. Негова си“.

Има и добра новина

В случая с нарязаната жена днес имаме все пак добра новина. Върховното усилие българите да бъдат превърнати в диво племе, управлявано от леви и десни неонацисти, все пак се натъкна на обществено противодействие.

Българското общество, оказа се – за разлика от българския Конституционен съд, например, не иска да обръща гръб на европейския ред и да замества постигнатото ниво на цивилизованост (колкото и хилавичко да е) с „традиционните ценности“, описани в разказа на Елин Пелин. Сблъскало се с институционалния нихилизъм, демонстриран от всички институции по повод на нарязаното момиче, българското общество изригна с негодувание и с протести в главните градове на Републиката.

Българското общество не иска да живее по варварски начин

Това не е първи случай в последните две-три години. Напротив, от акцията „Росенец“ насам обществото все по-отчетливо показва, че не иска да живее по див и варварски начин. Ако се замислите ще видите, че дори самото съществуване на сегашното правителство е израз на това.

Както тия дни написа Емил Джасим: „България започва бавно, но сигурно да се цивилизова“. Ще си позволя да продължа с думите на друг голям даскал, Кристиян Таков: „България се събужда ужасно бавно, търка очи, обръща се отново на другата страна, вика: „Хайде да си подоспя малко“, но вече е ясно, че слънцето е изгряло и е високо. И че ще се става“.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 90 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    52 24 Отговор
    Отношенията между двама наркомани са странни.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Последния Софиянец

    54 26 Отговор
    Като се съберат двама наркомани охранител и барманка първо се дрогират а после се бият.
  • 3 Същите като между медведката

    16 40 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    И ПутараН дашния дето цял Сибир влачи
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 истината

    59 3 Отговор
    Просто съд , прокуратура трябва да си вършат задълженията ,а не приемат подкупи от крадци и бандите за да ги спасяват от затвора !!
  • 6 честен ционист

    14 5 Отговор
    Всяка татуировка да подлежи на преглед за благонадеждност пред оркестъра. Който няма, за награда млада булка.
  • 7 да де

    72 20 Отговор
    Гьобелсвеле въртят сучат и все набиват, че съдиста бил патриот явно Възраждане им бърка в здравето.

    Коментиран от #56

  • 8 Последния Софиянец

    63 14 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Касапина членува в ГЕРБ младежи.

    Коментиран от #12, #13

  • 9 Последния Софиянец

    8 23 Отговор
    Този преди с барманката беше с мен една година, знам го много добре.... хем бие,хем е.б.е
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Жица

    52 8 Отговор
    Нищо лично срещу момичето, ама що не пишете за детето под трамвая на Славейков и Витошка. Къде е майка му?. Дръжте си конвенцията
  • 15 Прочетете я

    14 40 Отговор
    Много хубава статия!!!
  • 16 Май

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Иван":

    Ти лъжеш
  • 17 Дрън дрън та пляс

    35 4 Отговор
    това е чалгатското поколение свиквайте
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Дърт даскал

    18 5 Отговор
    Ах, този пишман колега какъв морален стожер на всичко българско е, включително и " пазител" на заветите на Васил Левски ! Мани, мани, мани , такива "българи- парилюбци" !
  • 21 НРБ

    44 6 Отговор
    Негова !!!???? Моля ???? Той я родил, отгледал, хранил, изучил, трепери над здравето й ??? Никой НЯМА право да бие, да малтретира, да убива друг човек !!! Всеки такъв извод в затвора за поне 15г за да му узрее агресивната тъпа глава!!!
  • 22 ха ха

    33 0 Отговор
    Подкопаването на самите основи на цивилизацията, което у нас върви и отляво, и отдясно, съвсем закономерно доведе до състояние, в което силните обират, тормозят и убиват слабите. / и ся кво праим ?

    Коментиран от #26

  • 23 Гост

    50 10 Отговор
    Реклама на Истанбулската конвенция.
  • 24 Българин

    15 14 Отговор
    В Америка важи правото на силата 😏
  • 25 пламен

    9 29 Отговор
    Типаж възраждане атака
  • 26 Верно ли?

    19 4 Отговор

    До коментар #22 от "ха ха":

    Както винаги викаме неголяма. Тя идва под формата на НПО и пробутва 😓, а ние блеем. Нали сме булюк...то е видно.

    Коментиран от #27, #36

  • 27 Имах в предвид,

    1 4 Отговор

    До коментар #26 от "Верно ли?":

    Неволята
  • 28 По скоро

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "Aлфа Bълкът":

    ми приличаш на бета луковица ти
  • 29 Фон дер Миндер

    34 13 Отговор
    Настройвате хората едни срещу други, използвайки по най- гнусен и вулгарен начин едно наистина отвратително престъпление ! А не е ли всъщност точно обратното на "бисерите" които ръсите ? Не сме глупави ,няма нужда от особено много акъл,че да осъзнаем какво всъщност се пробвате да ни пробутате ! Удряте дъното ,с всяка следваща словесна ди - Ария отвращавате все по-категорично .
  • 30 Така

    7 32 Отговор
    Статията е интересна. Кой е адресатът? Разумните хора са съгласни с всичко написано. Платените тролчета започват да пускат, нище че не са прочели конвенцията, нито договора от Сан Стефанов (макар и да е различна тема). Добре би било да се посочват за простолюдието всички на благоприятни последици на обсъжданите. Само така те няма да са им кумир.

    Коментиран от #39

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Про Про Про Пропаганда Стайл

    39 6 Отговор
    Пак зелето на амбразурата. Челника на гнусната пропаганда. Метод на пропагандата е ОБОЩАВАНЕТО и слагането на всички под един знаменател! Значи всички българи, които не сме жендъри и натювци сме престъпници. Ето това ни подсказва зелето. Ето така ще ни третира конвенцията. Но жените да не се успокояват, според "прекрасната" конвенция, те също могат да бъдат насилници и един прекрасен ден, държавата да им отнеме чаветата. Престъплението на един нашарен гамен се прехвърля на главата на всички българи.

    Коментиран от #52

  • 33 Калпазанин

    29 5 Отговор
    Само какво заглавие пак, тема за размисъл направо учебник по лбгт либерастия
  • 34 ха ха

    31 5 Отговор
    И кой е авторът? Укрили сте давоското протеже за да не ни дразните ли?
  • 35 Турбо

    30 8 Отговор
    Примерът с разказа "Невеста Нена" е подвеждащ. Защо си мислят ,че нещо което се е смятало преди 1905 г. за нормалното,става и сега.Всичко е до култура и възпитание.Не съм бил никога жена си,а тя не ми е давала повод.Закони в България има достатъчно,не ни трябва Истанбулската конвенция.
  • 36 ха ха

    7 1 Отговор

    До коментар #26 от "Верно ли?":

    ако бехме болюк досега да сме ги смачкали , ограбени унижени и обезверени в резултат на демократичния мутро милиционеризъм и постоянния бандитизъм на власт ползващите , всеки е смачкван по отделно от ушаци дотирани от държавата ,морални ценности , а ?

    Коментиран от #47

  • 37 Алфа херинга

    42 5 Отговор
    Защо разни хорица се опитват постоянно да ни натякват, че този садист и подобните му са патриоти, традиционни българи и така нататък? Това, че си е татуирал Свобода или смърт ли го прави точно патриот? Или джендърята надуши случай където може да си пробута пропагандата? Защото даже наскоро четох мнение на един, няма да му споменавам името, че това било традиционното българско семейство от край време - мъжът да бие жена си. Всякакви хлебарки изпълзяха сега.
  • 38 САП

    35 3 Отговор
    Айде пак истанбулската конвенция ще ни реши проблемите.

    СТИГА ГЛУПОСТИ

    Проблема ни е, че законите НЕ СЕ СПАЗВАТ и доста често АДВОКАТИТЕ (прокурори, съдии) помагат активно за това.

    Коментиран от #41

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ха ха

    10 8 Отговор
    По-скоро някои не са разбрали замисъла на конфекцията. Едно неизбрано от никого НПО да надзирава правителство и парламент за спазването ѝ. Сега поне се стреснаха политици и магистрати, че наглостта им не води към добро. Ако НПО-то гледаше отгоре, те със сигурност щяха да свият рамене и да кажат: "Ама така казаха началниците! Вижте какво пише в наднационалното законодателство!" Така, че не. Много благодарим, ама самуправлението е силата на съвременния свят. Това, че Давос е решил да ни връща в тъмните векове е друга работа. Свободата, Санчоооо! Ако трябва ще вием, ще се бием, ала ще надвием - както е казал поетът. Конфекцията си я занесете при "приятели на Русия" и Пинокио...
  • 41 Не закони,а мозък

    11 0 Отговор

    До коментар #38 от "САП":

    Трябва.Между Законност и Справедливост няма знак за равенство и никога не е имало.
  • 42 123

    11 22 Отговор
    Когато продължаваме да си затваряме очите и ушите за изтъпленията на Възраждане, президента и БСП/Нинова и няма защо да се чудим защо се случват случките като тази в Стара Загора. Езикът на омразата, нетърпимостта към чуждото мнение и неразбирането на съвремието раждат: ужасния изказ на К.К., демонстративното излизане на президента по време на химна, "мирът" и "нито един патрон", Магнитски, Цонев, Монев и вся остальная.
    Когато се научим да сме нетърпими към всичкото това и да се научим да не си траем, тогава ще започнат да ни с случват по-хубивите неща.
  • 43 правим се на разсеяни?

    13 4 Отговор
    Ами такива са ромските културни особености.
    Те са много различни от българтските, германските и въобще европейските.

    А вие, вие просто размивате проблема и пречите за неговото решпение.
    Ако искате, много лесно ще намерите чуждите културни модели, които промотират насилие над жени!

    ПС. През живота си не съм удрял жена и не познавам някой който е удрял!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Христо

    24 4 Отговор
    "татуираният и неграмотен мускулест мъж-патриот е легитимният национален образ..."

    Пълни глупости!!!

    И кой е авторът? Дойче Веле не посмя да напише името му?
  • 46 Без никаквап

    27 3 Отговор
    Откъде-накъде заради един сиганамин дойчовците ще ми правят национални обобщения? Точно защото имам разум считам ,че много по-лесно могат да прецизират наказанията в НК за такъв садизъм,за педофилия и за малтретиране на малолетни и непълнолетни. Амааа тогава повечето жендъри и сиганамита ще трябва често да обитават панделката... без никаква Истанбулска конвенция.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Е да де

    10 3 Отговор
    Против насилието съм, да не ме разберете криво...
    Ноооо вие чегъртани ли сте от дълго женско нокътче по оголен нерв... това е по, по, най от всякакъв бой и т.н. физическо действие... така че е необходимо равновесие!!!
    Женското насилие и тормоз е върха. ..
  • 49 Бок Лук

    16 2 Отговор
    Слабо, много малък брой пъти е повторена думата патриотичен, посолството е неудовлетворено
  • 50 Ила с Чук

    21 2 Отговор
    Ако извършителят беше черен трансжендър, авторът по-доволен ли щеше да бъде?
  • 51 Олиглот

    21 5 Отговор
    Много ясно, заради този сега всички трябва да се откажем да сме българи и да минем на пряко подчинение на козек. Това цели статията, доколкото се рязбаира
  • 52 Фон дер Миндер

    14 2 Отговор

    До коментар #32 от "Про Про Про Пропаганда Стайл":

    Така е! Напълно си прав ! Само се чудя ,дали ако тоя татуиран комплексар беше възпитан с ,така омразните на зейето, традиционни ценности щеше да се превърне в садиста който е...
  • 53 Кобрети

    15 5 Отговор
    Искате американска демокрация...ето ви...

    Коментиран от #88

  • 54 Ангеларий

    17 4 Отговор
    Авторът на статията е класически джендър. А поводът да напише този пасквил няма нищо общо с внушенията. Всички осъждат насилието.
  • 55 ВКК

    14 1 Отговор
    Ясен е дефицитът на правосъдната система, но аз питам-къде са родителите на 18-год.момиче, които ДОПУСКАТ връзка с такъв ТИП мъж, как възпитаваме децата си-момчета и момичета?! Вижте него-някой го е възпитал, Обществото го приема и нея-на която никой не казва, че не й е там мястото!
  • 56 И кой?

    15 4 Отговор

    До коментар #7 от "да де":

    Авторът, май го е срам от гнусната инсинуация, която е сътворил, наблягайки на " връзката" мускули и татуировки= патриотизъм! и затова му няма името...
    И от тази инсинуация първосигналните читатели трябва да решат, че патриотизмът е нещо осъдително, като да си прост неандерталец, да речем, хм. А трябва да си като изисканите, неолиберални пропагандисти от немско зеле. Ужас. Нямат срам! Пошло индоктриниране

    Коментиран от #59

  • 57 хммм,

    7 12 Отговор
    По учудващото е , че обществото изобщо реагира в защита на жертвата. Защото голяма част от същото това общество, а и не малко от управляващите от година и половина защитават позицията на един друг агресор, който тероризира целия свят. По същество има ли разлика между двамата, без значение кой е наранил само един човек, а кой стотици хиляди? И нормално ли е едно общество, за което едно и също деяние се съди по различен начин според извършителя? То ако беше нормално и държавата ни щеше да бъде нормална, но уви.

    Коментиран от #79

  • 58 Матей преображенски

    9 3 Отговор
    Типично по дойче велевски.Какво като си е татуирал нещо,той не го разбира в този смисъл,съзнанието на такива е извратено,,не са строявани в две редици и са разхайтени още от детската градина,не знаят казарма,ред и дисциплина,как няма да е така,сега и законите не ги ловят.

    Коментиран от #60

  • 59 и не само

    15 1 Отговор

    До коментар #56 от "И кой?":

    Трябва да разберат колко сме деградирали, как сме се опростачили и как без Истанбулската конвенция не можем да се оправим. Няма и дума за това, че опростачването не стана от само себе си като един естествен процес, а бе съзнателно заложено чрез съсипване на образователната система, съсипване на семейството, просташка музика, джендър идеология, филми за мутри с агресия и насилие, назначаване на мутри за политици... Сега берем плодовете на евроатлантическите ценности. И май не ни харесват, ГМО се оказаха, а за разкош в тях са добавени скакалци и гъсеници.
  • 60 така е

    16 0 Отговор

    До коментар #58 от "Матей преображенски":

    Под свобода добитъкът разбира да не влиза в затвора, под смърт разбира, че трябва да убие някого, за да намери подкупа за прокурора и съдиите, които да го пуснат да продължава да се гаври с беззащитните. Неговата свобода и смърт нямат нищо общо с идеалите на Ботев и Левски.
  • 61 Да, бе

    5 3 Отговор
    Все си мисля, че по-голяма простотия няма как да се сътвори и все ме оборвате... Благодаря! И това е урок, по хигиена, но значението си го прочетете, ако не е невъзможно...
  • 62 ганю

    5 12 Отговор
    Влизането в европа ви беше подарено нищо не сте заслужили да го знаете
    простотия и селяния до шия това е в България
    затова са на терминал 1 и 2 младите
    до 50 г няма да ви има
  • 63 Мхм

    8 2 Отговор
    Проблемът е един няма свободна продажба на огнестрелно оръжие
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Ехааааааа

    11 2 Отговор
    Ама на съдийката нищо и няма !!!!!!
    Дори не съжали пострадалото момиче и не се извини ! НАГЛОСТ ДО БЕЗКРАЙ !
  • 66 Дойче зеле

    13 3 Отговор
    Вие първо си оправете държавата пък после давайте акъл, не останаха немци в Германия. Само пропаганда от вас
  • 67 112233

    8 2 Отговор
    Не намесвайте политиците в битовия скандал, истината не я знаем и хубаво, че делото се гледа при закрити врати. Да се оправят, какъв путин ви се върти в главите и при живков е имало, но нямахме интернет, нямаше гласност. Искат граждански иск явно от младежа. И ще се мъкнат по съдилища. Да се оправят. Малко ни са на нас проблемите да мислим за чуждите деца. Да са ги възпитали. Кой им е виновен и след един месец се сетили да искат граждански иск. Да предявят, ще спечелят някой лев. На запад има българи леш, бременна от друг жени се, ражда и детето в стаята си играе, те по интернет, тя търси др мъже, той жени, и напускайки квартирата била пияница и му открала на живушият кво има, навсякъде ги има. А ако плаче детето ви на запад и не можете да докажете в детската градина ви го отнема държавата, но от бг до запад огромна разлика. Затова избягаха, но навсякъде има мърша. Затова много родители се шритесбяват за порасналите си деца. За мен парите не са номер 1. И какво като имате замък, а вътре лъха на студ и омраза. Всичко е късмет в тоя живот. Не е за радване. Имате милиони, а комшията ви до вас бедняк, това е в Бг.
  • 68 Престъпник

    7 0 Отговор
    Не обвинявайте тия справедливи съдии , прокурори , полицаи .....кой ще ни защитава нас престъпниците ??????????
  • 69 Анонимен

    1 5 Отговор
    На 1000 един ром бие жена си, а при българите е обратно, мъжа бие и жената бием. Цигабето цепи цял ден и нощ дърва и няма време да бие, виж, ела, 3,4,5 цигабета чакат дървата да дойдат в момента и запичват да цепят, 1 тон, 50 лева, дали ще ви дойде на ум за глупости.
  • 70 Истината

    8 2 Отговор
    За съжаление Правосъдието у нас е:" Който има повече пари и връзки, той е прав."
  • 71 А50

    9 1 Отговор
    Кой им дава право на ДВ да обобщават и съдят нацията ни от един случай и еденични коментари. Те да си гледат техните тъмнозелени немци как изнасилват жените и дъщерите им по площади и градинки, приели са го за норма и не защитяват жените си
  • 72 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 0 Отговор
    Изкривяват се нещата...Този бияч е криминално проявен, а преди протестите, съдията го е пуснал да си ходи, защо? Ако няма престъпници и престъпления кой ще пълни гушите на правозащитните органи? Престъпниците са ДОЙНАТА КРАВА на юристите и те си я пазят с всички сили и методи.
    Поради множество субективни и обективни причини, нормална съдебна система в България не може да има. Ако съдебната система заработи нормално, тя ще срине из основи цялата държавна структура на България.
  • 73 Марво

    6 0 Отговор
    Тея пак са пили повечко зелева чорба с подправки! Това не може да се прочете отвъд първите 3 думи.
  • 74 Близалков

    6 2 Отговор
    След като изсрали тази повърня, тримата многополови от DW си извадили вибраторите от задниците и ги облизали!
  • 75 Сфсфсфсфсфсг

    11 0 Отговор
    А кой създаде модата на мутренското излъчване и чалгарските звезди кифли? Кой последните 15 години назначава калинки. Кой последните 15 години гласува закони? Кой последните 15 години упражнява
    избирателен контрол според сумата и връзките. Ние сме Украйна - територия на далавераджии и НПО и корупция.
  • 76 Да сме коректни

    3 0 Отговор
    Европейска држава е България в 2023 год, нали? на 100 %.
  • 77 Леллеее

    7 1 Отговор
    Емил Джасим казал! Колкото до ДойчеВеле, да си погледнат посралатаимседържава.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 да бе, да

    8 2 Отговор

    До коментар #57 от "хммм,":

    Байдън и кликата му нямат масова подкрепа в България. Обратно - българите не са забравили Либия, Ирак, Сирия, Югославия... Не, не, хищническата политика на янките не се ползва с подкрепата на българите, въпреки внушенията и агресивната пропаганда не сме изкукали чак толкова.
  • 80 Фактите В статията

    4 0 Отговор
    Са верни но обобщенията са силно пресилени
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 фен

    2 1 Отговор
    Дойчовци, няма да ви мине инстамбулската конвенция! Толкоз!
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 кумчо ВЪЛЧО

    4 2 Отговор
    А не прави ли точно това и индивида , носещ името Бойко Борисов ? Кеф му е - нарича те Т.УЛУП , кеф му е - казва че лично е построил път , кеф му е - казва че някоя е Проста п-тка , кеф му е - и купува къща на метресата си в Барселона , кеф му е - отива със самолета да играе мач във Варна ! Кеф му е - иска от бизнесмен рекет , за да не си плати пълния данък , кеф му е - бие дузпи , докато не вкара ! Това е......важното е на ПРОСТАКА ДА МУ Е КЕФ !
  • 85 резервист

    2 0 Отговор
    Кой(коя) си ти, дето лепиш етикети на хората и толкова силно мразиш народа си? Време е вкиснатото дойче зеле да публикува имената на авторите си. От кога "традиция" означава кебапчета и шамари зад врата? И съпротивата срещу Истанбулската конвенция призив за тероризиране на жените ли беше или несъгласие с някой меко казано гадни постулати в нея? Насилието в обществото български патент ли е? А колко са жертвите му в САЩ или Турция например?
    Не мразете народа си! Възпитавайте го и го ВОДЕТЕ в правилната посока!
  • 86 Хихата

    2 1 Отговор
    Беше ясно, че тази история (между впрочем с поне едномесечна давност) е изваден на показ и умишлено раздухан с главната цел да ни се пробута Истамбулската конвенция с цялата джендария и перверзия в нея
  • 87 мисира

    1 0 Отговор
    "Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло." И кой е автора-Дойче Веле(Deutsche Welle).
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.