Last news in Fakti

1 Август, 2023 09:47 2 354 11

"Техеран-43" 80 години по-късно

  • техеран 43-
  • среща-
  • джеда-
  • саудитска арабия-
  • русия

Нови исторически паралели

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от t.me/dosye_shpiona

Тези от вас, които са по-възрастни, може би си спомнят съветския филм от 80-те "Техеран-43". Детективска история за съветския разузнавач Андре (Андрей Бородин), тайно изпратен в Техеран, за да осигури сигурността на преговорите между лидерите на антихитлеристката коалиция - Сталин, Чърчил и Рузвелт.

Абверът разработи операция „Дългият скок“, чиято цел беше да елиминира Тримата големи. С усилията на съюзниците и преди всичко на съветското разузнаване планът на нацистите е разкрит и операцията се проваля.

Техеранската конференция или "Техеран-43" завърши успешно.

По време на преговорите е решено да се отвори втори фронт срещу нацистка Германия в Западна Европа. По-специално, англо-американската страна се споразумява за решение за провеждане на операция Overlord в началото на лятото на 1944 г. (по-известна като Десант в Нормандия). А също и формирането на бъдещето на европейския континент след поражението на нацистка Германия.

Именно тези събития изникнаха в главата ми, след като прочетох новината за предстоящата конференция в Саудитска Арабия.

Мястото не е избрано случайно. За престолонаследника принц Мохамед бин Салман провеждането на това събитие е важно не само от гледна точка на личния авторитет, но и от гледна точка на развитието на войната в Йемен, където на обединените сили на Саудитска Арабия се противопоставя Иран, подкрепян от Руската федерация.

Интересен факт е, че въз основа на формата на конференцията, участниците планират да разгледат бъдещето на Руската федерация, без да канят представители на самата Руска федерация. По аналогия с Техеран-43.

Дали "Джеда-23" ще се превърне в новия "Техеран-43" ще покаже времето. Но има исторически паралели. А участието на 30 страни, включително Великобритания и САЩ, е поредното потвърждение за това.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хайрсъзина

    23 8 Отговор
    Тия юнаци англо,американците,като видяха и разбраха,че Германия окончателно губи войната ,в началото на лятото на 1944 г. взеха решение за десант.После се бият в гърдите,че те са победили Германия.

    Коментиран от #4

  • 2 Айсамани

    20 8 Отговор
    Сега Мечката ще ги схруска.Нека се опитат да я приберат в бърлогата,а де?Извадиха я,да питат Бисмарк как се прави :))))))Англосаксите са свикнали друг да им върши работата,а после да си припишат заслугите.Само че този път русите са от другата страна.Ще им пишат една хубава двойка.
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 5 Отговор
    Събрали се мишките да умуват, как да вържат звънче на котката ❗❗❗

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ХА ХА

    2 8 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Като дэойде големия плъх, няма да има нужда от звънче, щото няма да има котка.

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Сандо

    8 3 Отговор

    До коментар #4 от "ХА ХА":

    В историята няма "АКО"!Защото ако имаше,твоите кравари щяха да бъдат закопани в Ардените.И само добрият Чичо Джо ги е спасил.Разбра ли,благодарнико?!И спри да лъжеш,на друго не можаха ли да те научат демократите?
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "ХА ХА":

    Нещо за куцото пате в Черно море ли намекваш😀😀😀
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "ХА ХА":

    В Черно море навлезе "Доналд Кук" , водещият ударната група на САЩ , ако си чувал ❗
    " В комисията по посрещане на госта , от руска страна, се включи един единствен самолет 😉
    В следствие на руската акция, 27 американски моряци са депозирали молби за напускане на служба по собствено желание. Войниците да подали рапорти за оставка, като обосновават действието си с това, че „нямат намерение да излагат живота си на опасност"
    🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Егати

    4 5 Отговор
    русофилщината се вихри тук. Абе, хора, вие българи ли сте въобще как може да се кланяте на държава терорист и злодей?

    Коментиран от #11

  • 11 Явно

    0 3 Отговор

    До коментар #10 от "Егати":

    си затворена глава.