Last news in Fakti

5 Август, 2023 13:00 3 228 57

Георги Даскалов: Философия на промяната

  • бойко борисов-
  • герб-
  • промяна-
  • политика-
  • философия

Мнозина се изкушиха, животът е кратък, времето за кариера – още по

Георги Даскалов: Философия на промяната - 1
Снимка: бТВ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Народна република България единственият начин човек да се занимава с политика беше да се влее в авангарда на работническата класа – Българската комунистическа партия. Имащите повече скрупули имаха избор – БЗНС, формално различна от БКП партия, но фактически същото – като агент Сашо например.

През последните едно-две десетилетия България заприлича на НРБ. Ако човек иска да се занимава с политика, трябваше да получи благословията на ГЕРБ и лично на Бойко Борисов. С една съществена разлика – БКП не можеше да бъде бутната от власт с избори. Борисов – може.

Мнозина се изкушиха, животът е кратък, времето за кариера – още по.

Така мнозина от тогавашната опозиция станаха министри в правителства на Борисов, а някои като Даниел Митов и Тома Биков например остават на тогавашния избор.

Други обаче поеха пътя на борбата, на промяната тъй да се каже. Като Трайчо, като Христо Иванов и други.

Не че Борисов е оставил някого гладен – на копанята бяха и комунисти, и реформатори, и прави демократи, например Бокова беше направена директор на ЮНЕСКО и лансирана за генерален секретар на ООН, Мая Манолова стана омбудсманка, Овчаров дължо време си седя в борда на „Лукойл-Нефтофим“. И така нататък, ИТН.

Имаше само едно условие – да се закълнеш във вярност и хоп – я министър, я областен управител, я директор на дирекция или съветник в министерство.

Някои хора обаче не издържаха. И се махнаха.

По две основни причини.

Първо напълно човешкото желание те да командват.

И второ, което на мен ми се види по-важно – тези хора смятат, че Борисов е много по-прост от тях и е унизително той да им реже порциите.

Има обаче една досадна подробност – избирателите не ги припознаваха като по-умни и по-способни.

След няколко ялови опита да бъде създадена алтернатива в крайна сметка беше произведено нещо такова – след серия протести и с инженерната подкрепа на президента се явиха Кирил и Асен, „Продъжваме промяната“. С основна идеология – вън Борисов (и Гешев).

Това движение постигна известни успехи, включително правителство, еманципирано от Борисов, но за сметка на реабилитацията на комунистите и реализацията (политическа) на хора и формации, които – да се изразя по-меко – нямаха никаква подготовка за това, с което се захващат.

Казано направо – под фирмата на Промяната се наредиха маса хора, които се усещаха неудовлетворени и недооценени.

В крайна сметка Промяната беше инструментално използвана, за да получи президентът Радев втори мандат, да усили политическото си влияние и властта си, да продължи да дърпа към Русия и – това общо взето е безспорно – беше загубено доста време.

Важни са не само намеренията – важни са и резултатите.

И се върнахме в изходната точка – отново нещата зависят от Борисов и ГЕРБ.

Философия на промяната

Може би не е било съвсем безполезно, понеже ГЕРБ под натиска на събитията също еволюира. Дали е достатъчно, дали е трайно, или е просто тактическа мимикрия – никой не може да каже.

Но – от моя гледна точка – т.нар. Промяна изглежда все по-празна откъм съдържание.

Впрочем – това беше видно още в началото.

Който е имал очи да го види.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 родител

    51 9 Отговор
    Този на снимката трябва да е осъден на 1000 год. затвор ,за това ,че уби и окраде държава и народ ,и изгони над 1,5 мил. млади !!! И сега иска пак на краде , гони и у бива !!

    Коментиран от #3, #18

  • 2 отвратен

    47 8 Отговор
    Най-големият сатрап от основаването на държавата ни е този на снимката !!

    Коментиран от #46

  • 3 Барабар

    49 6 Отговор

    До коментар #1 от "родител":

    с цялата му престъпна крадлива шайка , от престъпник нагоре !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 още на паветата си личеше

    31 9 Отговор
    Продължаваме По(д)мяната, но се намериха достатъчно балъци да гласуват за тях.
  • 6 Българка

    40 6 Отговор
    Изумително е, че Георги Даскалов изобщо размишлява споделено дали върхушката на ГЕРБ еволюира или имитира това. Мястото на престъпниците е в затвора , а не във властта!!!!
  • 7 Някой

    37 7 Отговор
    замислял ли се е колко милиарда е заграбил и колко стотици хиляди съдби на български граждани , а и не само , съсипал ?
  • 8 ТРАЙЧО И ХРИСТО СА СИ И ДНЕС ГЕРБЕРИ

    25 7 Отговор
    ТИЯ НОМЕРА , ЧЕ СА ИЗГОНЕНИ НЕ НИ МИНАВАТ ! ВЕДНЪЖ КОМУНИСТ ВИНАГИ КОМУНИСТ ...............ВЕДНЪЖ ГЕРБАВ - ЗАВИНАГИ ГЕРБАВ !
  • 9 Мутропоклонник

    14 17 Отговор
    Вижте го прекрасен е Бойко отслабна милия от тази гадна промяна нищо още 6 месеца и той ще поеме държавата като истински баща на нацията

    Коментиран от #25

  • 10 БОЙКО Е НАЙ ГОЛЕМИЯ БОКЛУК В БЪЛГАРИЯ

    35 9 Отговор
    КИРО СЪЩО , ШАЙКИТЕ ИМ ТОЖЕ !

    Коментиран от #47

  • 11 Н Е се

    26 13 Отговор
    занимавайте с Радев . На Никъде не влачи България . Други ВЕЧЕ я ЗАВЛЯКОХА в ДЕРЕТО на Европа , под диктовката на краварите с помоща на сорос подлогите . Ако не бе той , мутрата от снимката нямаше да е свален и да трепери сега КОЙ ще е гл.прокурор
  • 12 ЛИЛИ

    26 6 Отговор
    В ЗАТВОРА ВЕЧЕ С КОСТЮМИ ЛИ ХОДЯТ, ТАКА КАТО ГЛЕДАМ ТИКВАТА
  • 13 ИСТИНАТА

    10 25 Отговор
    За всички вече е ясно, че БСП и Възраждане са матрьошки на фашиста Путлер!
    ГЕРБ на мимикриращия комунист Борисов са шайка бандити!
    Живи мъртъвци сме, ако не са ПП/ДБ да се мъчат да ни извадят от батака!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 На следващата

    22 5 Отговор
    снимка с раиран костюм и шапка !
  • 16 комунистче

    15 6 Отговор
    точно пък членовете на БКП, не работеха нищо при социализма, те затова и влизаха в партията, за да взимат, без да дават, пък и така предреждаш чакащите за жилище и взимаш ти, слушай автора, партията ГЕРБ не може да еволюира, защото е вождистка, тоталитарна партия, колкото един прочел Винету може да еволюира, толкова и партията му, така и не разбрах какво искаш да ни кажеш в това есе, колкото за губене на време, БГ народа отдавна е доказал че е майстор и шампион по губене на време, пример 33 години Живков, 15 години неговия бодигард, БГ народа е на границата да се превърне в недържавотворен народ, и тогава ще настъпят значителни промени, изконсумираха се едни 35 години, в които не се случи нищо, и рано или късно сметката за тези години ще се появи

    Коментиран от #39

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ддд

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "родител":

    Личи си че някой сте родени след 2000 година.
  • 19 Карлсон от покрива

    14 7 Отговор
    Доживях да прочета смислен коментар във Факти! Чест и почитания, редакцията!


    P.S. За по-младите да кажа, че Георги Даскалов е бивш главен редактор на вестник "Демокрация" и с доста тъга ми напомня, че преди всички да станат експерти с висока експертиза, агенти на влияние и прости инфлуенсъри, имаше наблюдатели, анализатори, коментатори и колумнисти, които ни водеха не за носа, а за ръка из дебрите и шубраците на българската политика и по сокаците и сепаретата на медийно-олигархичните глутници, някак лекомислено наричани задкулисие!
  • 20 Мирен преход

    18 11 Отговор
    Без война няма да стане, но все пак, настоящото правителство прави всичко възможно да ни вкара, естествено пак на губещата страна.

    Коментиран от #24

  • 21 оня с коня

    6 11 Отговор
    Ето с какво се характеризира Образа и Същността на Противниците на Борисов:1/Те гласуваха и за Слави,те гласуваха и за ПП,те много често...и Не гласуват,което значи че са ЛАБИЛНИ и на тях НЕ МОЖЕ ДА СЕ РАЗЧИТА защото са Неориентирани и не знаят какво искат.2/Те са изключително НАИВНИ и МАНИПУЛИРУЕМИ,като Логично след избори се оплакват ГОРКО че политиците ПАК са ги излъгали.3/Логично Те СА БЕДНИ и съответно НИСКООБРАЗОВАНИ защото иначе нямаше да искат "Промяна".А каква е представата им за "Промяната"?Ами простичко е - ДА СИ РАЗМЕНЯТ МЕСТАТА с Богатичките и Заможни Българи.Това може да се случи единствено при един НОВ 9.Септември,но го няма Най-важният Компонент- РУСКИТЕ ТАНКОВЕ зад гърба им!Заключение:верно че Умните глави са казали "Последните ще бъдат Първи",но това става...ВЕДНЪЖ НА 1000г!:)

    Коментиран от #29

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 не се напъвайте

    9 5 Отговор
    От ГЕРБ вече нищо не зависи.
  • 24 Тролев,

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "Мирен преход":

    Вземи си дълъг отпуск!

    Коментиран от #27

  • 25 надявайте се

    5 5 Отговор

    До коментар #9 от "Мутропоклонник":

    Промяната е необратима.
  • 26 Истината

    15 4 Отговор
    Всичко е вярно,но не е казано защо, а то е защото винаги съдбата на България се е решавала от ДС-КГБ сценаристите. Лицето Борисов е най-крещящото доказателство за това. Бодигард на Живков и Симеон,агент на КГБ, вкаран в политиката от Бриго Аспарухов, агент на КГБ Румянцев,направен гл.секретар на МВР по времето на Симеон през 2001 г. от същия този агент Румянцев, без никакъв ценз за тази длъжност, произведен в ген.-лейтенант от Първанов без никакви заслуги в армията,кмет на София с награда от КГБ за вярна длъжност, 12 г.най-простия и необразован премиер на България през 21 век. Самият той каза ,че ще управлява България повече от Живков,т.е.повече от 35 г. Значи по сценария на КГБ имаме още 13 г.,защото са минали само 22. Освен това благодарение на неговия личен руски газов поток,платен от целия български народ без никаква полза за България за 3 млд.лв. и построен много бързо, Путин нахлу в Украйна,като заобиколи Украйна и снабди част от Европа с газ,благодарение на Борисов,едноличния собственик на България.Докато не се измъкне държавата от пипалата на октопода ДС-КГБ нищо няма да се промени.

    Коментиран от #33

  • 27 Ти също

    1 3 Отговор

    До коментар #24 от "Тролев,":

    Мога да ти препоръчам някои екзотични дестинации като Ибиса и Ямайка.

    Коментиран от #51

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Мутри вън

    13 3 Отговор
    Кел файда като бутнаха от Влас с уж демократични избори бойко Борисов,след като не го набутаха в затвора, където му е мястото, заради безобразията който е нанесъл на българите,под неговото дерибейско управление.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ха сега де!

    6 1 Отговор
    Всички поставят диагнози, а липсва в последващо лечение. Лекарите като поставят диагноза предписват и лечение. На поставящите само диагноза не им казват лекари, а често ги наричат шарлатани. Иначе, диагнози могат да ни поставят всякакви и всички, включително и ние сами, но каква е ползата дори диагнозата да е вярна? Ако промяната изглежда все по-празна от съдържание означава ли това, че трябва да върнем предишните, които изпълваха всичко със съдържание?
  • 36 Електра

    8 6 Отговор
    Гошо, Гошо, и ти мисирко проста лапаш, от писане по Бойко. Гошо с какво си по различен от Мая Манолова, Бокова, и Р. Овч. като лапаш, или защото пише за Бойко, или защото си от ротата на баджак журналистките, плюещи като Дикоф по Бойко, но си на запла при Черепа, или Бобока, а може би при Мустака от Белград но по сигурно е да вземаш кинти от Прокобата...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Не може

    2 3 Отговор
    Да се вмъкне и една запетайка В този коментар
  • 39 Вале-каро

    7 2 Отговор

    До коментар #16 от "комунистче":

    Според теб един милион Българи през 1989 година не са работили. Толкова ли си заблуден?
  • 40 ЛЯЛЯ

    4 1 Отговор
    КЪДЕ СЕ СКРИ БЕ ЗАТВОРНИКО
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 НАБЛЮДАТЕЛ

    8 2 Отговор
    Избори идат и платените репортажи почнаха. Стилът е ясен. Тия които не могат да създадат нещо се изявяват на територията на плюенето. Тоест комунисти и наследници. 80 години тренинг не са за подценяване
  • 45 Бог да пази България!

    5 3 Отговор
    БКП/БСП/ДС произведе толкова некодърни професори и доктори на науките, от всички сфери в държавата, колкото не е имало за 1000 години. Някои направиха министри, дори, макар, че трябваше да бъдете съдени. Жалки, дребни души, които досъсипаха държавата, за 39 години преход. Сега техните деца искат цялата власт.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Импийчмънт!

    4 5 Отговор

    До коментар #10 от "БОЙКО Е НАЙ ГОЛЕМИЯ БОКЛУК В БЪЛГАРИЯ":

    Най-големите боклуци в България са руските слуги- комунистите и техните наследници.
  • 48 Дупничанин

    5 1 Отговор
    Сичко убаво, ма тоя бандит убиец на българи що ни го показвате пак?
  • 49 ПРЕПОРЪКА ЗА ТИКВАТА ! !

    3 1 Отговор
    Усмихвай се... Все още ходиш по земята.
    Все още гледаш горе слънце и луна.
    Все още те облъхва долу дъжд и вятър.
    Все още чувстваш с тялото си студ и топлина.

    Ръцете ти все още носят тежки книги
    за минали животи и за древни дни.
    Я хайде разтвори ги... Опитай... Прочети ги.
  • 50 Тома

    4 0 Отговор
    Да бате бойко е по прост от тях но тези които го поставиха във властта са много по умни жт тях защото милиардите ги прибраха те от народа
  • 51 тиририрам

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ти също":

    А аз ти препоръчвам Канарските острови.
  • 52 БЕСЕН Е ТИКВОЧА

    4 2 Отговор
    КАТО ЧУЕ ,,ИНТИМНА ВРЪЗКА" - ТЯ МУ ИЗЯДЕ ГЛАВАТА И ДНЕС ИМА ДОВЕРИЕ САМО НА МАРА ШЕПОВА !
  • 53 Шопендар

    1 6 Отговор
    Бойко такъв,Борисов онакъв,ако не етой ,няма да има за какво да пишете,и ще гладувате.ноооо бъдете коректни,поразиите
    които е направил герб медийни недоказани.са несравними с поразиите от радеф и неговите петкоф,Асен ,Иванов и Нинова,пред очите на всички само за две-три години
  • 54 Въпрос

    0 0 Отговор
    Как се провалила промяната като имаме правителство Денков на промяната минус 1 външен министър на герб Мария Неделчева? Значи ли че герб са победили с 1 външен министър в кабинета
  • 55 Анонимен

    0 0 Отговор
    Че не е краен не е, от прочетеното за него. Много хора го харесват, а не харесват анти радев от родопите. А там населението е мюсюлманско 85 процента. Всеки сам да решава щом печели изборите герб е доказано, че е одобряван. Репресираните деца, внуци, не ми казват, но гласуван Никола Петков за Господин Борисов, тя и Мозер им казваше, зад Бойко Борисов. Избор голям. Кой за кого, може и що не за Ахмед Доган.
  • 56 Как ще живееме без Трактор и Октопод??

    0 0 Отговор
    Борисов ние Предостатъчен!!
  • 57 Йеронимус БОШ

    1 0 Отговор
    Основният ни проблем е , че БойковщинаТА е в прекомерни дози. А още по-лошото е , че стана модел за подражание и развитие.