Last news in Fakti

7 Август, 2023 09:16 5 496 25

Борислав Ангелов пред ФАКТИ: А Румен Радев само чака този момент!

  • борислав-
  • ангелов-
  • пп-
  • денков-
  • дб-
  • кабинет-
  • герб-
  • радев-
  • бсп

„Сглобката“ между ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС създава умелото усещане, че са си самодостатъчни, казва политологът

Борислав Ангелов пред ФАКТИ: А Румен Радев само чака този момент! - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Протестите срещу домашното насилие у нас не спират. В София за пореден ден ще има демонстрация, докато в пленарната зала депутатите обсъждат промени в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашното насилие. Хората се събират около сградата на парламента, за да припомнят на депутатите исканията за справедливи наказания. След тежкия случай в Стара Загора, при който насилникът Георги Георгиев обезобрази с макетен нож Дебора, демонстрации имаше пред съдебните палати в над 30 града в страната. По темата за насилието и как гледа на политическата обстановка в момента пред ФАКТИ говори политологът Борислав Ангелов.

- Г-н Ангелов, трагедията в Стара Загора с нарязаната Дебора предизвика огромен дебат. Става въпрос за криминално деяние за насилие, за реакция на правоохранителните органи и съда, но някак някъде се къса нишката… Защо?
- Този случай не е просто поредното криминално деяние за насилие и неадекватна реакция на правоохранителните органи и правораздавателната система. Хората отдавна са загубили доверие в правоохранителните органи и правораздавателната ни система. Няма как и да бъде другояче при силната липса на справедливост и чувството за безнаказаност от тези, извършващи едни или други незаконни деяния - от агресията на пътя, до злоупотребите по най-високите етажи на властта.

- Хората излязоха и на протести. Надали някой е очаквал толкова хиляди хора да покажат съпричастност, но как гледате на поведението на политиците, които си прекъснаха отпуската. Бяха ли изненадани от общественото възмущение, бяха ли стреснати, за да правят веднага промени в Закона за домашното насилие?
- За мен това не е изненада и тука става въпрос за повече от съпричастност, несъмнено е и реакция срещу всичко, което се случва у нас. Това да имаш някой, който да ти е чадър или да те "препере" за деянията ти, ти дава чувство за могъщество да продължиш да го правиш. Политически лидери пропагандират години наред насилието като норма. Със законодателни промени от типа "кърпим дупки всякакви" няма да се решат никакви проблеми, а се показва слабост и немощ. Остава открит въпросът дали с бързането на правенето на законодателни промени не се отклонява вниманието и не се прикрива някой, който е покровителствал извършителя на деянието.

- Има ли разлом в българското общество, когато говорим за инстинкт за самосъхранение?
- За мен този случай за пореден път ни показа големия разлом в българското общество - дълбоко разделено, със скъсани нишки и загубен инстинкт на самосъхранение. Когато мутросубкултурата, хулиганското, агресивно и арогантно поведение е еталон на поведение и преклонение на най-високо ниво, когато чувството за ненаказуемост за деянията ти е водещо, няма как това да не се отрази надолу. Ние все повече приличаме на общност, а не на общество. Когато една група се опитва да надделее над друга и то на всяка цена, но без да отчете нейния глас и потребности, това не води до обединение, а до разделение и копаене на ровове. Неслучайно хората казват, че копаем дъното.

- Изобщо у нас виждате ли и имаме ли визия за разрешаването на проблемите. Или вървим след събитията и след поредния инцидент?
- Нито визия, нито стратегия, нито тактика има. За пореден път вървим след събитията и се надяваме всяко чудо да бъде за три дни. Действията у нас не са даже от типа, че с малки стъпки вървим към решаването на големи въпроси, а виждаме просто липса на стратегическа визия за разрешаването на проблемите в страната.

Видим е страхът от справедливите протести и най-вече посоката им.

Тъй като хората не са забравили в какво се кълняха някои политици от лятото на 2020 г. до 3 април 2023 г. Поне интернет пространството лесно припомня. Да излъжеш избирателите си се прие като нещо нормално и даже морално.

- Имаме редовен кабинет повече от 3 месеца. Плюсове или минуси – какво виждате да надделява…
- Правителството на Денков вече трети месец управлява и освен фактът, че е редовно, трудно мога да посоча друг плюс. Правителство с толкова нисък рейтинг на доверие в самото начало не е било и това на Орешарски. Няма как да оправдаваш дълго време още пребиваването си във властта с подкрепата за Украйна и по заобиколен начин да вкарваш разпоредбите на Истанбулската конвенция. Още повече, когато се разминаваш с общественото мнение по тези въпроси.

Остава да направят и някое поредно отстъпление от националния интерес спрямо приемането на Република Северна Македония в Европейския съюз, за да бъде шоуто пълно.

Хората не вярват и в приказките, че с приемането на еврото на всяка цена и влизането в Шенген нещата ще се оправят едва ли не с магическа пръчка. Правителството на Денков бързо ще загуби уюта, които има през летните месеци и съвсем скоро може да изскочи въпроса каква е ползата от това редовно правителство и на каква цена е всичко това, което наблюдаваме. А Румен Радев само чака този момент! Редовното правителство от една страна говори, че има смущаващи неща около споразумението от времето на служебното правителство между „Булгаргаз“ и турската компания „Боташ“, но от друга страна избралото го мнозинство не подкрепя искането на БСП за създаване на Временна комисия по този повод. На думи пред медиите и обществото се прави едно, а на дела излиза друго. Редовното правителство вече трябваше да беше направило най-малко първоначалната проверка за наследството от служебните правителства и да бъде информирано обществото за резултатите от нея.

- Здрава ли е „сглобката“…
- „Сглобката“ между ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС създава умелото усещане, че са си самодостатъчни. Имат аритметическо мнозинство в парламента и правят каквото си искат. За първи път нямаме представители на опозицията в ръководствата на парламентарните комисии. Това, че те представляват 1/3 избиратели, няма никакво значение. Нямат проблем да си избират представители в регулаторните органи, а и не само там. Да приемат по бавната процедура промени в Конституцията, но без да се вслушат в реакциите на останалите. С това управляващите не обединяват, а разединяват. Важното е да се разпределят постове и да вървят нещата около Плана за възстановяване и устойчивост.

Дневният ред на „сглобката“ е далеч от дневния ред на хората.

Властта не е в правителството, а в участниците от „сглобката“ в парламента и то най-вече ГЕРБ и ДПС. Това се доказа по безспорен начин по-време на приемането на бюджета, когато беше даден ясен сигнал кой кара реално влака у нас и то точно на премиера в сянка - финансовият министър Асен Василев, който от цялото правителство има самочувствието да взима някакви самостоятелни решения. ПП-ДБ не държат козовете в техните ръце, колкото да се опитват да правят, че да изглежда така. „Сглобката“ ще изглежда здрава, докато това решат ГЕРБ-СДС, ДПС и Румен Радев. А в парламента за тази цел винаги може да задействат още „Възраждане“ и ИТН, както се случи с правителството на Кирил Петков.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 правешки каскети

    23 9 Отговор
    Ние дъртите комуняги какъвто социализЪм ви настроихме твкъв и капитализЪм ви направихме НЕДОНОСЧЕ!
  • 2 Шопо

    57 12 Отговор
    Сглобката е направена от Козяк, ние нямаме думата.
  • 3 Хахаха

    62 19 Отговор
    Сглобката се превърна в такива омразници , че от Радев се изисква само да направи партия , и ще ги попилее на следващите избори !

    Коментиран от #5, #22

  • 4 Стига

    30 1 Отговор
    с манипулации и опити за внушения !
  • 5 Ще чакате малките русначенца

    21 44 Отговор

    До коментар #3 от "Хахаха":

    Единствения резултат ще е че Нинова ще излети в пенция..зеления чорап далеч не е така популярен както го изкарват..от тия които му гласуваха на последните президентски 90 процента го мразят буквално
  • 6 Летописец

    32 12 Отговор
    Радев е прекалено уравновесен/неатрактивен за вкуса на бай Ганьо . Той предпочита селски бабаити като Борисов или нагли креатури отъркали се о " запада " .

    Коментиран от #11

  • 7 Психо президент

    16 42 Отговор
    Радев е голямото зло. Върна бойко на власт. Излъга цяла България, че е промяна. Прави си партии. Нарушава Конституцията. Сега пуснал областните си управители за кандидат кметове. Измамник се оказа голям. Президентството му стана частен политически проект за пари и власт
  • 8 Аман от простаци

    30 0 Отговор
    Истината е, че който и да направи правителство, даже самия Исус Христос, ако трите властти, разписани в Конституцията не работят независимо и както трябва, всичко ще свършва в провал и зверска корупция!

    Без жизненоважния контрол над всеки един министър, зам.-министър, експерт и т.н., нищо нормално няма да се случи! Всеки трябва да бъде контролиран, за да върши добра работа. А контролът, и по-скоро липсата на такъв - институционален и обществен, е в основата на българската разруха.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хаха

    22 5 Отговор
    Сглобката=предатели
  • 11 Ирония

    8 18 Отговор

    До коментар #6 от "Летописец":

    Едва ли ще направи партия . Радев е прекалено "европейски в една Европа , която е вече по свирката на янките , турците и новите мургави "европейци" .
  • 12 Учуден

    5 2 Отговор
    Какъв е този човек

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ЕДГАР КЕЙСИ

    1 5 Отговор

    До коментар #12 от "Учуден":

    ТОВА Е "ДИВ БАЛКАНСКИ СУБЕКТ" .......... ФАКТ !
  • 15 Кен Еф

    9 4 Отговор
    айде приемайте я тая истанбулска, че ни проглушихте ушите. На никой тук не му пука, България е мъртва, не разбрахте ли
  • 16 Запознат

    3 3 Отговор
    Кохортата само това и очаква да се върне и да започне отново да властва моделът на управление, който е известен като пътят на Копринката. Заради това пискат и заплашват партиите. Хич не ми дреме за народа, за руснаците или за който и да е друг.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 5 Отговор
    ТОЗИ "ХУБАВЕЦ" И СЛАВИ ВАСИЛЕВ СА ...... ОТ "ОТБОРА" НА ....... ZEЛЕНИЯ ЧОРАП .....
  • 20 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 5 Отговор
    ZEЛЕНИЯ ЧОРАП ВЕЧЕ Е ......... БИТА КАРТА ........ ФАКТ !
  • 21 Грую

    3 6 Отговор
    Важното е ,че зеления чорап е аут.Дори само това да е заслугата на сглобката е напълно достатъчно.Фърчилото съсипа държавата.
  • 22 Ха,ха

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "Хахаха":

    Мечти на комундрелите.
  • 23 Аватар

    2 0 Отговор
    Ако накажеш агресията на пътя ще трябва да наказваш и злоупотребите по най - високите етажи на властта.Ако не накажеш никого се продължава,както и до сега.
  • 24 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 3 Отговор
    ZEЛЕНИЯ ЧОРАП СЕ Е ......... СКРИЛ В ZMИЙСКОТО ГНЕZДО И САМО ИZЧАКВА ДА ........ ИZXBЪРЛИ ОТРОВА ....... ФАКТ !
  • 25 Копипасте

    0 0 Отговор
    А защо първом не подкарат по "домова книга" съдии, прокурори и доктори определящи характера и размера на телесните повреди, от които смърди на корупция от километър, и защото точно заради действието/бездействието на тия държавни служители е причината да се стигне дотам, че обществото и медиите да ги тикат да си свършат работата точно както е по закон!? Закони /добри или не чак толкова добри/ и сега има - въпроса с главно В е : защо не се прилагат еднакво за всички и още има случаи като този в Стара Загора, който сега заслужено е на прицел от медиите?