Last news in Fakti

7 Август, 2023 14:32 1 538 19

Върховенството на закона срещу руските заплахи

  • кораби-
  • зърно-
  • украйна-
  • русия

Коварството, варварството и безскрупулността на Руската федерация трябва и ще получат ясна правна оценка

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на cyprus-daily.news

Многобройните заплахи, прекратяването на „Зърнената сделка“ и постоянните цинични атаки срещу украинската пристанищна инфраструктура и зърнени терминали не са нищо повече от опити на Русия да изкара допълнителна печалба за сметка на страданията на милиони хора по света. Изявлението на Министерството на отбраната на Руската федерация относно възможни атаки срещу търговски кораби, които се отправят към и от пристанищата на Украйна, няма легитимна пряка военна цел. Вместо това, то е насочено към сплашване на Украйна и световната общност, особено тези страни, които имат крайна нужда от хранителни доставки.

Ситуацията не е лесна и засяга не само корабоплаването в Черноморския басейн в светлината на пълномащабната руска агресия срещу Украйна. Става дума и за интересите и активите на корабособственици, международни застрахователни компании и чуждестранни собственици на пристанищна и селскостопанска инфраструктура в Украйна. В тази връзка си струва да се даде квалифицирана правна оценка на декларираните намерения на Руската федерация от гледна точка на международното право. Струва си да се отбележи, че в следващата статия ще бъде представена подробна информация за регистъра на щетите, причинени от агресията на Руската федерация срещу Украйна. Коварството, варварството и безскрупулността на Руската федерация трябва и ще получат ясна правна оценка от международни органи, включително наказателни съдилища. Бъдете сигурни, щетите ще бъдат компенсирани за сметка на руската страна. Часовникът тиктака.

И така, да се върнем на руските заплахи. Упражняването на правото на мирно корабоплаване не е военен акт. Русия нарушава задължението си не само към Украйна, но и към всички държави под флага на действащите в Черно море, като заплашва да ги третира като воюващи страни. Държавите под чуждия флаг не са страна във войната между Русия и Украйна и по този начин продължават да се възползват от гаранциите, приложими съгласно UNCLOS. Правото на свободна навигация е гарантирано от чл. UNCLOS. 56 и 90 и държавите под чужд флаг продължават да се възползват от тази гаранция по време на въоръжен конфликт. Дори според законите на военноморската война неутралните търговски кораби не могат да бъдат атакувани, освен ако не нарушават блокада или участват във войнствени действия или подкрепят военни усилия. Тук няма законна блокада и няма основание да се смята, че търговските кораби подкрепят военните усилия на Украйна просто като изнасят зърно в чужди държави, които се нуждаят от него, за да предотвратят масовия глад.

Освен това законът за водене на морска война установява строги ограничения върху обявяването на зони с ограничен достъп от воюваща страна. Такива зони не могат да влияят неблагоприятно на законното използване на морето, не могат да надхвърлят това, което се изисква строго от военна необходимост и принципа на пропорционалност, и трябва да отдават дължимото внимание на правата и безопасността на неутралните кораби. Русия не успя да спази нито едно от тези ограничения. Държавите под чужд флаг нямат задължение да възпрепятстват корабите си да пътуват до или да инструктират корабите си да избягват черноморските пристанища на Украйна. Няма възможна основа за такова задължение в UNCLOS или в законите за водене на морска война. И накрая, действията на Русия не могат да бъдат оправдани от закона за блокадата. Декларацията на Русия няма легитимна пряка военна цел; вместо това има за цел да сплаши украинското население и неутралните държави. Декларацията на Русия обхваща цялото Черно море, а не само района около украинските пристанища. Декларацията на Русия не прави изключения за медицински и други хуманитарни съображения, както се изисква от законите на военноморската война.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    13 41 Отговор
    Русия е диктатура

    Коментиран от #17

  • 2 Българин

    12 37 Отговор
    украинците ще докарат демокрацията в Матушка

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    41 7 Отговор
    ЗА ТОВА ЛИ ПОДАРЯВАТ МИЛИОНИ ТОНОВЕ ЗЪРНО НА АФРИКА БЕЗ ПАРИ А НЕ КАТО УКРИТЕ 90 ПРОЦЕНТА ОТ ИЗНЕСЕНОТО ЗЪРНО Е ЗА ЗАПАДНА ЕВРОПА АМА СЕГА ДАЛАВЕРАТА СЕКНА

    Коментиран от #18

  • 5 ЛИЛИ

    24 4 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    ПО ПРОЗД ОТ ТЕБ НЕМА

    Коментиран от #6

  • 6 Българин

    6 20 Отговор

    До коментар #5 от "ЛИЛИ":

    като ти гледам правописа-мисля,че ме надминаваш
  • 7 среднощен

    27 1 Отговор
    Коментар на - "не разбрах кой е автора"...
    Може би "прикрито DW"...

    Без коментар...

    Коментиран от #8

  • 8 Всъщност

    21 0 Отговор

    До коментар #7 от "среднощен":

    Някакво византийско вестниче от Кипър . И там има Посолство .

    Коментиран от #10

  • 9 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    14 1 Отговор
    Ами то и у нас няма върховенство на закона . СЪДЪТ Е ГЛАВАТА И ЦЕНТЪРА НА ПРЕСТЪПНОСТТА И ГЛАВЕН УНИЩОЖИТЕЛ НА ПРАВОВАТА ДЪРЖАВА . ТОВА СА ВРАГОВЕ №1 НА НАРОДА, НА МОРАЛА, НА ЗАКОНА.

    Четете „тухлата“ ми „ВСИЧКО ЗА УНИЩОЖАВАНЕТО НА ДЪРЖАВНО-ОРГАНИЗИРАНИЯ БАНДИТИЗЪМ !“ 674 стр. A 4 .В нея съм написал, че :

    „Най-тежките, абсолютните престъпления против МИРА И ЧОВЕЧЕСТВОТО, ПРОТИВ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА на съдийките бандитки са създаването и прилагането на ПРОТИВОРЕЧИВИТЕ съдебни практики.„

    Върховните съдийки нарочно прилагат закона едновременно по 14 различни начина (по всеки един правeн въпрос има по 14 върховни съдебни практики) – за свои, за чужди, за бедни, за богати и така надолу под тези върховни бандити става напълно УМИШЛЕН правен хаос, всеки съдия се позовава на една от угодните му за конкретния случай практика от тези цели 14 .

    А ПРИЛАГАНЕТО НА ЕДИН ЗАКОН ПО ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН НАЧИН ОЗНАЧАВА, ЧЕ ЗАКОН, СЪД И ПРАВОВА ДЪРЖАВА НЯМА, А ИМА ЕДНА СИСТЕМА НА ДЪРЖАВНО-ОРГАНИЗИРАН БАНДИТИЗЪМ .
  • 10 среднощен

    18 6 Отговор

    До коментар #8 от "Всъщност":

    Там също има и много "руско-еврейски капитали", които подлъгаха Зеленски... Украйна вече "не пише история" - тя самата вече е "история"... Тъжно, но ФАКТ.!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мек Отело

    17 3 Отговор
    Върховенството на атлантишкия закон всички го видяхме - леко ще заобиколим правилата, за да приемем Украйна в НАТО, малко ала бала за да влезе Хърватия в еврозоната, и повечко ала бала за България, която твърдо не покрива критериите. А за чисто терористичен акт на взривяване на газопровод - всички атлантици гледат в тавана. Накратко - върховенството на закона е за баламосване на ганайци, докато ги обират
  • 13 Адам Хилтън

    14 2 Отговор
    САЩ санкционира всяка държава която не пада на колене пред нея - тва не е ли коварство, варварство и безскрупулност?
  • 14 Радост Голяма

    6 2 Отговор
    Свят основан на правила. Американските правила!
  • 15 Точен

    12 2 Отговор
    Янките приеха някакъв свой измислен закон, според който Черно море ставало стратегическо за интересите на САЩ. Море, което е на 8000 км от САЩ?! Но това, разбира се, е съвсем според "върховенството на закона" според надупените им медии ))
  • 16 Ауууууу, рев на шарените

    12 2 Отговор
    Испанските прасета не могат да ядът ам.жито с ГМО расло в Окрайна. Спрете се бе ООН, смешни сте вече.
  • 17 Крал Хенрих 17 век

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Демокрация е когато банда разбойници управляват армия от идиоти.
    Демокрациите изклаха и ограбиха населението в три континента.
    Браво на руската диктатура
  • 18 Някой си

    2 7 Отговор

    До коментар #4 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    Милиони..еш па ти..нещо май си се омешал..дават 50 000 т на Буркина Фасо и Сомалия.. А защо днес гръмнаха терминала в Турция твоите ватенки..мм?
  • 19 Инж

    1 3 Отговор
    След като РФ не води война (а СВО), какви са им претенциите към чуждите кораби??? За пореден път руснаците се оплитат в собствените си лъжи!!!