Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Август, 2023 21:00 3 428 24

Пари за войната на Путин: виенският валс с руския газ

  • владимир путин-
  • валс-
  • руски газ-
  • санкции-
  • австрия-
  • русия-
  • ес-
  • украйна-
  • война

Според британско списание Австрия е един от "полезните идиоти на Путин"

Пари за войната на Путин: виенският валс с руския газ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Британското списание "Икономист" нареди Австрия сред "полезните идиоти на Путин". Причината за това е основно вносът на газ от Русия, като изгодните за Москва енергийни договори ще продължат да действат още 17 години. От началото на войната Виена е платила на "Газпром" 7 млрд. евро.

Затова и страната е поставена на второ място след Унгария в класацията на "Икономист" за "полезните идиоти на Владимир Путин". Списанието дава като пример едно безобразие, което австрийският канцлер Карл Нехамер се опита да замаже след руското нападение над Украйна, пише АРД.

Още новини от Украйна

Австрия анонсира, че е успяла да направи нещо, което никой не смяташе за възможно. "Намалихме зависимостта си от руски газ от 80% в началото на войната на Руската федерация срещу Украйна до 20%", обяви Нехамер малко преди Коледа. Този спад обаче се дължеше на опита на Путин да изнудва Виена, като временно затвори газовото кранче. Именно с това се обяснява и въпросния спад до 20 процента. В момента обаче руският газов дял отново е висок - 60 процента, припомня германската обществено-правна телевизия.

"Въпреки всички политически изявления, зависимостта на Австрия от природния газ не е намаляла значително от началото на войната", обяснява Волфганг Мюлер от Института за история на Източна Европа към Виенския университет, цитиран от АРД.

Австрия все още не е направила това, което Германия успя - да намали от 55% до нула вноса на газ от Русия. Това означава, че от Германия към Москва вече не постъпват евро или рубли за сметки за газ. Австрия обаче продължава да плаща, а Мюлер коментира, че това е двойно "полезно" за Путин. Експертът обяснява, че ситуацията прави Австрия зависима и податлива на изнудване. Той отбелязва, че Виена "разбира се, финансира и военната каса на един агресор".

Много за агресора, малко за жертвата

АРД посочва, че австрийските 7 милиарда евро за Москва от началото на войната може и да не изглеждат впечатляваща сума на фона на 390-те млрд. евро обща печалба за Москва от износа на петрол и газ през същия период. Волфганг Мюлер обаче изчислява, че това са по 590 евро на глава от населението на Австрия за военната каса на Путин.

Анализаторът обобщава очевидното - агресорът получава много, а жертвата - малко. Досега Виена е дала на Украйна 1 млрд. евро, в които обаче не влизат помощите за бягащите от нападнатата страна хора и много други неща.

Може ли танцът с Путин да бъде оправдан?

Австрия има лошата репутация на луксозно убежище за международни олигарси, припомня още АРД. А полудържавната австрийска компания OMV има с "Газпром" договор, който е изключително изгоден за руската страна, тъй като Австрия се задължава да взема от Русия годишно по 6 милиарда кубически метра газ. Тъй наречената клауза "вземи или плати" в договора, валиден до 2040 година, задължава Австрия да плаща на "Газпром" за договорените количества, независимо дали Виена иска или не този руски газ. Договорът беше удължен под погледа на бившия канцлер Себастиан Курц, член на Австрийската народна партия. Владимир Путин летя до Виена специално за това.

Настоящият канцлер Нехамер, който също е от Австрийската народна партия, получи всичко това в наследство. Да бъде и той причисляван към клуба на "полезните идиоти" би било несправедливо, отбелязва германската обществено-правна телевизия. И експертът Волфганг Мюлер е съгласен с това. Според него от началото на войната австрийското правителство се е опитало да поправи нещата и се опитва да промени реториката си спрямо Русия.

Въпреки това е трудно да се замаже трайната близост на Виена с Москва, посочва още АРД.

Автор: Волфганг Вихтл (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    44 18 Отговор
    Полезните идиоти на Путин се оказаха Урсулианците и Байдънианците , които си фалираха държавите , и още не схващат !!!
  • 2 Хихихи..

    37 6 Отговор
    Преди купуваха руски газ,а сега претакан Путински.Един и същи аромат,само маржът е в пъти..
  • 3 Кара Ибрахим

    43 8 Отговор
    Тук пише OMW ..търговия и интереси бате ...няма австрия,германия,франция...има само интереси !...интереси нямат само гупците като България
    и Румъния,...май само тези двете ,другите имат интереси, дори Сев.македония!
  • 4 Истински европеец

    46 9 Отговор
    Възраждане от България, Алтернатива за Германия и Партията на свободата от Австрия ще върнат Европа на европейците!
    Това е положението!
  • 5 хххх

    21 8 Отговор
    Путин кат стигне до Австрия ще се самопровъзгласи за канцлер, а Клайбел ще е вице-канцлер.
  • 6 Габриел Денков

    34 6 Отговор
    Е, има и безполезни идиоти. Австрийците поне са полезни...
  • 7 Някой

    27 5 Отговор
    "Икономист" са си пропагандатори и следват курса на правителството на държавата си. Не се поставят в положението на другите, които нямат излаз на море, а и никакви алтернативи за газта.
    Така им отърва, така говорят.

    Коментиран от #23

  • 8 баба Изперкел

    9 19 Отговор
    харза на путин 7 трилиона евро!
    Тя е най полезният идиот на путин!
  • 9 Сталин

    32 2 Отговор
    Наглетата пак завиждат
  • 10 Цъцъ

    30 6 Отговор
    Хаха урсуляцире ги е яд, че са се набутали със скъп некачествен американски газ и сега газ пикаят срещу Австрия! Колко европейскогейско?

    Коментиран от #12

  • 11 джеймс

    28 2 Отговор
    Понякога островните джендъри са по дебилни и от укрите
  • 12 Трайдънт

    6 16 Отговор

    До коментар #10 от "Цъцъ":

    А защо просто да не ударят Афсрия с два ядрени удара и да закрият руската колиба в алпите
  • 13 Хасковски каунь

    17 4 Отговор
    ТА ГА РЕВ,
    стягай мешката. Сички небългари на теб се надят. ВСУ приключват със стоката Сичко е мармалад.
    УСА сакат Ганьо в окопите на Украйна
  • 14 ФАКТ

    28 2 Отговор
    Австрия е родината на Фюрера.И там добре знаят,че без суровини от Русия,икономиката им е обречена.Германия затъва в момента.

    Коментиран от #19

  • 15 Тапа Нар

    16 3 Отговор
    всеки, който не лази пред големия атлантишки брат, е путинист! Дааааа!
  • 16 ха сега де!

    6 7 Отговор
    Ако австрийските държавници са полезни идиоти на Путин, то тогава нашето последно служебно правителство на Радев какви са, че опасявайки се някой друг да не вземе да ги изпревари сключиха набързо същия договор с турската компания "Боташ" за следващите 13 години, задължавайки "Булгаргаз" да плаща договорените количества дори и ако решим, че е неизгодно да ги получаваме. Така сега "Булгаргаз" ще трябва да търси друг пазар за газ, която трябва задължително да плати, дори и ако се наложи да продава под доставната цена.
  • 17 Бу Бу

    17 5 Отговор
    Тия от "Икономист", защо не кажат как вървят икономиките на Австрия и на Германия. Вторите нещо дърпат здраво назад с уж 0% Руски газ. Даже мързеливците от Италия и Испания ги задминават. Това го казват Европейски икономисти, не е мое мнение.
  • 18 Ха ха ха ха

    12 6 Отговор
    И кой го рекна? Полезните иди Йоти на байДън и компания. Мъгливото албион сАвсем им е замъглил мозАците, ако ги имат въобще.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 .Сатана Z

    10 4 Отговор
    Zападът не може да се примири с факта,че Австрия е неутрална държава от 1955год. и не се вияе от фашизоидната политика на Запада срямо Русия.
  • 21 Ей затова

    7 2 Отговор
    Австрия ни брокира за Шенген-дългата ръка ня късака Путин.
  • 22 Кочо

    4 0 Отговор
    Австрия отдавна е сопственост на Коминтерна! Основната част от куфарчетта заминаха там, преди началото на прехода! В миналото е служила за убежище на комунистически лидери, след поредното неуспешно септемврийско въстание и свърталище на съветски шпиони в сърцето на Европа, маскирани там като бизнесмени! Бизнес за прикритие, подпомаган от СССР, който между другото дава отлични резултати! Както си спомня един ветеран - ,,Сами бяхме изненадани след 9 септември, когато разбрахме каква огромна сума трябва да отчетем пред другарите в София!" Изненадани, защото докато те си гледали разузнаваческата дейност, наетите от тях способни хора са въртели бизнеса кадърно и съвестно! Някои чужди инвестиции в България всъщност не са австрийски, а именно от изнесения от НРБ капитал там! Влезли в ЕС отпреди век тези другари! ЕВН да не би да не е съвсем австрийско?
  • 23 безплатно

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Някой":

    Освен това Австрия има договор с Русия за вечен неутралитет след Втората световна война,нещо като Източна Швейцария.
  • 24 ((((()))))

    1 0 Отговор
    Какво ще стане със страна когато признали и подписали нейните граници през 1945г. си оттеглят подписа!? Особедно южната граница!!!???